#21
 46     Slependen     0
Hei,

Til info er HXdrain er laget i Nederland etter gjeldene EU standarder og er nok ikke optimalisert for norske standarder. HXkit brukes der for å lage tetning rundt sluket. Her hjemme har det vært den lokale rørlegger som har kommet opp med monteringsløsninger tilpasset hvert enkelt hus. Det kommer snart et nytt produkt som ligner på HXdrain men med innebygget dusjgulv. Den kan monteres oppå gulvet slik at en annen sluk kan bruke som tetning ned mot gulvet.

Svein*
Signatur

   #22
 46     Slependen     0
Til Corak: Hvis man har hus med en hel familie som dusjer så er det MYE å spare på å gjenvinne omtrent halvparten av varmen for dusjing. Du kan les mer om det er: http://www.heatsnagger.com/beregn-stromforbruk-for-varmtvannsbereder-med-og-uten-tank-og-varmegjenvinner-for-dusj/ Vi har også et regneark du kan laste ned for å gjøre dine egne beregninger.

Svein*
Signatur
   #23
 65     Sandnes     0
Hei Meander!

Ser denne tråden stoppet på manglende dokumentasjon for bruk i Norge.
Er dette iorden nå, eller må vi som er interessert finne en annen, godkjent løsning?

Mvh. Bjørn Olav
Signatur
   #24
 352     0
Vi har montert hxdrain i boligen vår. Sjekket med rørlegger og fliselegger i forkant med datablader fra Meander og det skulle ikke være noe problem. Ingen kommentarer under våtromskontroll heller.
Vi har i etterkant hatt gratis anticimex kontroll via if og de bemerket heller ikke noe. Smile
Signatur
   #25
 3,585     0
Har du noen som helst apparatur for å registrere hvor mye faktisk varme som gjenvinnes?

Min magefølelse tilsier at det er overdrevet optimisme rundt disse innretningene. Værhårene begynner å stritte når selgeren regner ut fra en 8 min lang dusj, 9 l/min, dvs. 72 l vann - dobbelt så mye som det vanlige i energi-regnestykker - rundt 30 liter/dusj varmet fra ca 5 til 40°C, med energiforbruk på 1 kWt.

Skal du gjenvinne all energien, må avløpsvannet kjøles til 5°C igjen. Det oppnår du neppe med en passiv varmeveksler. Dessuten ville full nedkjøling føre til betydelig mer avleiring av fett og såpe i rørene enn om vannet holder 25-30°C til det er ute i hovedkloakken.

Hvor varmt er avløpsvannet når det når varmeveksleren? Selv om det er 40°C når det kommer ut av dusjhodet, forsvinner mye energi i å produsere damp, varme luft / vegger / tak etc. Reell tur-temperatur til varmeveksleren ligger et godt stykke under 40°C - vesentlig varme er tapt på veien.

Starten av dusj-runden har ingen nytte av gjenvinningen: Det første vannet må varmes rent elektrisk fra 4-5°C. Så må det opp i dusjhodet, det avkjøles i lufta, går ned i sluket, når varmevekslere og må varme opp rør og annet materiale i den, før det begynner å varme inntaksvann som går videre til el-varmer og videre opp i dusjhodet. Da begynner du å få nytte av gjenvinningen! Ved en kjapp morgendusj kan den første delen, med ikke forvarmet vann, utgjøre en ikke ubetydelig andel av varmtvannet du bruker.

Med et "vanlig" anslag på 1 kWt/dusj koster en daglig dusj 350-400 kWt/år (pr person i husholdningen som dusjer daglig). Gjøres oppvarmingen med en COP=3 varmepumpe krever det 120-130 kWt/år strøm. Har du termiske solpaneler koster det halve året null strøm.

Ut fra betraktningene over har jeg betydelig skepsis til hvor stor energisparingen er, men mangler mulighet for å kvantifisere det. Man må ha en kWt-måler på el-kolben, vannmåler for å lese volumet, temperaturfølere på vanninntaket og i dusjhodet (for å måle oppvarmingen), og på tur- og retur-rørene til varmeveksleren (for å måle gjenvinningen). Det er mer et opplegg for et test-lab enn for et privathjem... Hvis denne typen gjenvinner har blitt testet av et seriøst, uavhengig laboratorium (f.eks. Sintef), vil jeg svært gjerne lese testrapporten!

I mangel av et skikkelig testoppsett: Finnes det noe som helst av temperaturfølere, wattmeter og volum-måler hos deg, eller er vurdering av innsparingen prisgitt generelle magefølelse og gjetting?

Min mistanke er at altfor nøye måling ville være så skuffende for de fleste kjøpere av disse systemene at det ikke ønsker en slik måling. Dessuten mistenker jeg den "varmepumpe-effekten" jeg har sett hos venner og slektninger (og mange forteller at det er ganske utbredt): "Med varmepumpa er det så billig at vi kan ha det skikkelig godt og varmt i hele huset, og ikke bare på stua...". Eller her: Jeg kan gjerne stå under dusjen i ti minutter, for bare det kommer i gang, gjennvinnes massevis av energien! Resultatet blir det samme i begge tilfeller: Den relle besparelsen blir vanskelig å få øye på. Ikke minst økonomisk.
   #26
 6,009     Finnmark     0
Tror mer på miniventilasjon til 3000 kr( Twinfresh), hvertfall så har det minsket varmetap på badet.............og det er noe som merkes godt om vinteren....

Tror løsninger med gjenvinning har mer gevinst koblet på vaskemaskin/ oppvaskmaskin......Men tviler sterkt på gevinst på gjennvinng, når det er basert på mer forbruk for å "lønne" seg.......
Altså man må dusje 2-3 ganger lengre hver gang for å "tjene" inn systemet........
........Man kan også pisse i buksa for å bli varm, selv om det er en dårlig løsning Wink
Signatur
   #27
 46     Slependen     0
Hei Keal,

Du etterspør testrapporter. Vi har tredje part testrapporter på effektivitet på alle våre produkter. Du finner dem nederst på hver enkelt produktside, her er for HXdrain.

Når det gjelder oppvarming av varmtvann så kreves det tilført 4180Ws (=0,00116kWh) pr liter vann pr liter grad C. Så i ditt eksempel på 30 liter og oppvarming på 35 grader blir 30x35x0,00116= 1,21kWh.

Undersøkelser fra England viser at man dusjer i snitt 8 minutter. Dusjer du med mindre enn 9,2l/min (som er fra normert testmetode) så vill du helt rikitg gjenvinne mindre antall kWh pr dusj. Men samtidig som du dusjer med mindre l/min så vill effektiviteten i prosent på varmeveksleren gå opp fordi kaldtvannet blir inne i varmeveksler røret lengre tid.

Du kan forvente at temperaturen på dusjvannet synker med 3 C når det renner over din kropp og ned i varmeveksleren.

En av våre kunder i Larvik har montert energimålere både på inngang og utgang på en VXpipe, så vi forventer at det kommer noen tall fra vanlig bruk der etterhvert.

Hvis du har et godt isolert hus og bruker luft-luft varmepumpe til oppvarming, så er det nok for de fleste familier varmtvann til dusjing som bruker mest strøm. Med en varmegjenvinner for dusj kan du gjenvinne omtrent halvparten av denne energien med våre meget enkle varmegjenvinnere for dusj. Du kan gjøre omtrent det samme med solfangere, men til en mye høyere kostnad og kompleksitet. I begge tilfellene får du økonomisk støtte vi Enovatilskuddet
Signatur

   #28
 46     Slependen     0
Hei finnmark4ever,

Alle våre varmegjenvinnere er direktevirkende, det vil si at du må kaste varmtvann samtidig som du har bruk for å få oppvarmet kaldtvann. Derfor er det i prinsipp kun interesant for dusj.

Vaskemaskin har ikke denne samtidigheten. Vår nye vaskemaskin ( A+++ og -30%) bruker kun 0,51 kWh på en vanlig vask, og bare noe av det er til oppvarming av vann.

Har du først montert en av våre varmegjenvinnere så vil det bli stående der omtrent hele husets levetid, så du skal dusje veldig lite for at det ikke vil lønne seg økonomisk før eller siden.

Svein*
Signatur
   #29
 46     Slependen     0
Det er mange rørleggere som har vurdert HXdrain og montert dette.
Varmegjenvinning fra avløpsvann, DWHR, alternativer til OSO ES120. - HXtray_heat_recovery_DWHR_expanded.jpg - dagbdagb
Imidlertid er det nå kommet en oppfølgere til denne, HXtray, som kan monteres oppå eksisterende gulv og sluk, og som også har alle rørtilkoblinger over gulvet. Det vil således være enklere å montere i forhold til norske våtromsnormer.

Svein og Arthur

Signatur
   #30
 352     0
Hei keal
Har liggende to energimålere (for tappevann med ultrasonisk flowmåler og temperaturmåler foran og etter gjenvinner) fra kamstrup som skal monteres over gjenvinneren. Denne måler hvor mange kwh som gjenvinnes i denne. Har itillegg en som skal monteres ut av varmtvannsbereder for å måle hvor mye varmtvann som brukes da jeg synes anslag man beregner med er for høyt. Ca 6000kwh ifølge NS3700 basert på at vi har ca 200m2 bolig.
Skal montere tempføler på avløpet etterhvert så da får du en indikasjon på grader ut av bolig.

Har ikke kommentert noe om virkingsgrad eller hva vi tjener på dette men jeg kjenner at kobberrørene i sluken blir fort avkjølte når det strømmer kaldt vann gjennom så vil anta at gjenvinneren er igang for fullt etter ca 1-2 minutt. Da skal den gjenvinne ca 49%. Vi skal følge beregninger spare ca 1500 kwh årlig om jeg husker riktig. Kommer med oppdateringer når jeg får mer oversikt over dette:) vi har som nevnt hxdrain fra Meander.

Når det gjelder rengjøring så har jeg renset den ca annenhver måned. Ingen lukt men vannlåsen samler opp litt kliss og hår som jeg skyller ned i do eller kaster i søpla. Angående kobberspiralen så har det kommet minimalt med hår og annet som setter seg fast i denne. Er bare å dusje over med hånddusj samt tømme vannlås og ta en svamp/klut å tørke over vannlåsen innvendig.

Er faktisk positivt overrasket over at det ikke ble verre:)
Signatur