#11
 159     Ottestad     0

.. men noe av problematikken er vel at varmepumpene er mest effektive ved 40 grader. Hvis man er avhengig av 55 grader vann pga radiatorene så synker vel effektiviteten (COP) til varmepumpa ganske merkbart?


Jo lavere temperatur varmepumpen trenger å produsere jo bedre er det for COP, så at de er mest effektive ved 40 grader har jeg aldri hørt noe om.

Det stemmer som du sier at hvis man trenger opp mot 55 grader for å varme huset en skikkelig kald dag så synker effektiviteten og slitasjen på kompressoren øker.


Har noen erfaring med å bytte til lavtemp radiatorer? Ser at noen radiatorer har oppgitt effekt f.eks. 1500 w ved 70/40/20 grader. Vil det si at effekten er 1500w ved 40 grader??


Jeg byttet ut to radiatorer da jeg installerte varmepumpen min. 1500 w ved 70/40/20 betyr vel at den gir 1500w ved 70 grader framledning, 40 retur og 20 i romtemp?

Hos oss har det vært mellom -12 og -18 de siste dagene, og mine radiatorer fra tidlig 70-tall (inkludert de to nye der den ene er en viftekonvektor) trenger omtrent 42 grader for å varme huset til 22 grader.

Hvis man dimensjonerer radiatorene korrekt så er det mulig å få et anlegg som går bra sammen med varmepumpe. Personlig så kommer jeg til å erstatte radiatorene med gulvvarme når jeg med tid og stunder skal pusse opp.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 217     Asker     0
Tormod,
Hva er grunnen til at du vil erstatte radiatorene med gulvvarme? Er det komfort eller er det at virkningsgraden på varmempumpen blir bedre?
Signatur
   #13
 159     Ottestad     0
Det er begge deler egentlig. Jeg er forsåvidt godt fornøyd med å ha radiatorer, men med småbarn som trives på gulvet så er det godt med litt varme der. Det skader jo ikke å gi varmepumpa bedre arbeidsforhold heller. I tillegg gir det meg litt bedre muligheter til å innrede et par av rommene, når jeg slipper å ta høyde for at radiatoren tar opp plass.
Signatur
   #14
 131     Harstad     0
Omkring 40 grader i radiatorene er nok for å holde grei varme i huset når det svinger fra -5 til +5 ute slik som det vanligvis gjør her jeg bor. Iallefall så fremt man har tilstrekkelig antall/størrelse på radiatorene i store rom. Vi har enda ikke vært nødt til å ha radiatorene på full åpning/guffe.
Har man i tillegg mulighet for vedfyring på kaldere dager er det ikke nødvendig å skru opp manuellt til 55 grader og svi av mye ekstra tilleggstrøm.
Utetemperaturkompensert varme fungerer greit på vår kwsmart og turvannstempen varierer da mellom ca 35-45 grader avhengig av utetempen nå vinterstid. Har ikke fått testa på riktig kalde dager (som hos oss innebærer omkring -10), da skal den kjøre opp til 50 grader automatisk. Vi har bare 2x2 kw elkolber pga. liten hovedsikring, så må nok fyre med ved da antar jeg for å holde koken oppe.
   #15
 159     Ottestad     0

Vi har enda ikke vært nødt til å ha radiatorene på full åpning/guffe.
Har man i tillegg mulighet for vedfyring på kaldere dager er det ikke nødvendig å skru opp manuellt til 55 grader og svi av mye ekstra tilleggstrøm.


Jeg kjenner ikke kwsmarten, men ville det ikke gitt bedre COP å åpne radiatorene så mye som mulig (for du må gjøre dette manuelt og ikke med termostat?) og heller justere ned litt på varmepumpen? Da slipper den å produsere riktig så varmt vann? Det er i allefall slik på en pumpe med flytende kondensering, men kwsmart har kanskje fast?
Signatur
   #16
 131     Harstad     0
Jo kanskje men systemet er under innkjøring. Må finne ut hvordan det oppfører seg etterhvert. Har bare hatt det i drift i 3 uker.
Noen av radiatorene har termostatventil mens noen har det ikke. Skal etterhvert få det på flere.