23,491    37    0  

NRK - Test av batteridriller 14,4v

 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

   #1
 3,041     Akershus     0
Skjønner ikke helt hva Makita lager disse 343-maskinene for. Er det billigvarianter eller noe ergonomi-greier? Fjasemaskiner. Testen burde jo hatt en BDF446.

Edit: 446, ikke 456.
   #2
 22,342     Akershus     0
Det er vel egentlig ingen ordentlige proffmaskiner i testen. Jeg synes faktisk den grønne Boschen hadde god batterikapasitet, helt på linje med DWen.
   #3
 1,266     Aust-Agder     0
14,4V blir litt stemoderlig behandlet av produsentene synes jeg. Like greit å bli kvitt hele greia og bruke 10.8V til småting.
Signatur
   #4
 3,041     Akershus     0
14,4 er fortsatt mye brukt av bl.a. elektrikere ol. De er jo gode maskiner, men med lette 18V så er det liksom et gammeldags segment. Har man bare brautende Milwaukee og DeWalt kombidriller å velge i så skjønner jeg godt at 14,4V fortsatt velges, men kompakte 18V er snacks.

Metabo sin høvdingtrekker ser ut som et godt valg for allsidig bruk. Pulsfunksjonen skal jo gi i overkant av 100Nm. Uten chuck så er den nesten like stutt som en slagtrekker.

Edit: hans, den DeWalt-en er da en proffdrill. Bosch, DeWalt, Makita og andre har jo nå flere maskiner i 18V (og sikker 14,4 også) slik at man får størrelsen man er ute etter. Det er jo ikke slik at større == bedre.
   #5
 22,342     Akershus     0
Liker ikke å kalle DW proff, blir mere hobby+. De andre maskinene var definitivt hobby(+) og skrot, og det så ut til at hobby maskinene gjorde en like god jobb.

   #6
 3,041     Akershus     0
Hvorfor det egentlig? DeWalt har som regel metallgirkasser, Jacobs proffchucker (vet at Jacobs lager skrammel til bl.a. B&D også) og gode interne komponenter. Like gode som blå Bosch, Makita, Metabo, Milwaukee, etc. At du ikke nødvendigvis får mer juice ut av en drill har mer med størrelse på motor og batteri. Fysiske lover setter flere begrensninger enn byggekvaliteten.
   #7
 22,342     Akershus     0
Jeg har ikke så knall erfaring med DW bormaskiner. Har hatt en del strul med chuckene på DW og BD, jeg går ut i fra at det var Jacobs. Nå er det noen år siden jeg hadde noen DW driller (hvis man ser bort fra mitt bomkjøp av drill med NiCd batteri) så min erfaring er noen år gammel. Etter dette har det vært Bosch, Makita og Metabo. De var mye bedre.

   #8
 570     Askøy-Hordaland     0
Mine erfaringer med forskjellige skrumaskiner er:
Makita, litt svak chuck når det borres i metall, ellers bra. Forholdsvis lette og holdbare maskiner.
Dewalt, tyngre enn Makita, føles unødvendig store og vi har hatt mye motorproblemer med de på jobben, slutter plutselig å virke.
Bosch, har ikkje brukt Bosch på noen år, men de maskinene vi hadde da hadde litt svak chuk de også, ellers greie. Dette var de gamle modellene, ikkje de som er i salg nå.
Milwaukee, bruker Milwaukee på jobb nå, greie maskiner. Litt tunge, liker batteriindikatoren. De liker ikkje mye vann, noe som er litt upraktisk for en håndverker på vestlandet :P
Har Makita hjemme, både 18v og 10,8v. Valgte Makita pga utvalget av batteriverktøy og prisen. Er fornøyd med valget, men hadde nok vurdert Bosch hvis eg skulle handlet nå, der har det komt mye fint de siste 2 årene.
   #9
 116     Nordland     0
Når det gjelder ergonomi og holdbarhet kan man ikke glemme Panasonic sine maskiner!!! Har en mistanke om at de overgår alle i testen...
   #10
 570     Askøy-Hordaland     0
Panasonic sine maskiner er på ønskelisten ja men de er endel dyrere enn resten av merkene.
  (trådstarter)
   #15
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
Beklager, men kjøper nok folk drillene sine i utlandet, må jo norske importører/forhandlere tilslutt skjønne at de må fire på marginene sine, og heller tenke kvantitet....
   #16
 1,617     Rogaland     0

Beklager, men kjøper nok folk drillene sine i utlandet, må jo norske importører/forhandlere tilslutt skjønne at de må fire på marginene sine, og heller tenke kvantitet....


Jepp, om det er nok kvantitet oppnåelig da. Skulle ikke forundre meg om markedet her på berget er for lite uansett til å slå prisene i utlandet. Vil tro distrobutøren i UK får mye bedre priser en den Norske. I tillegg er driftsutgiftene en god del høyere her.
   #17
 22,342     Akershus     0
Lønnskostnadene i UK er lavere,
beskatningen er lavere,
reklamasjonstiden er kortere. +++
  (trådstarter)
   #18
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
Nå er feks Makita og Mailwaukee i Norge datterselskaper av produsentene, så man skulle jo tro at de fikk de samme prisene som i resten av verden. Uansett så er nok marginene her på berget høyere enn ellers... etter at utgifter er betalt.
   #19
 1,617     Rogaland     0

Nå er feks Makita og Mailwaukee i Norge datterselskaper av produsentene, så man skulle jo tro at de fikk de samme prisene som i resten av verden. Uansett så er nok marginene her på berget høyere enn ellers... etter at utgifter er betalt.


Å senke pris er det letteste virkemiddel man kan gjøre for å vinne markedsandeler. Så jeg ville tro de konkurrerende varemerkene allerede har brukt opp det grepet allerede. - Selv om det i Norge ikke virker slik for oss som ikke vet bedre. Uten å ha alle kostnader i verdikjeden belyst er det ikke lett å analysere dette. Men slik jeg ser det blir dette styrt av hvor stort markedet er og hvilken konkurranse situasjon som finnes. Så lenge det finnes konkurranse og det ikke samarbeides vil alltid noen fristes til å selge litt rimeligere. Jeg tror det koker ned til marginalt volum og høye kostnader når det gjelder det meste av handel i Norge.
   #20
 672     Bergen     0
Det handler også om beskyttelse av varemerket. Det er ikke alle som vil ha størst mulig volum. Hadde du f.eks. fått Makita drill til dumpingpris på Rema, så hadde det vært ødeleggende for varemerket.
Man kan trekke paralleller til andre bransjer, f.eks. sportsutstyr, i det høyeste prissegmentet konkurreres det hovedsakelig ikke på pris.
Det er jo også en vanlig oppfatning at dyrere=bedre.
   #21
 22,342     Akershus     0
Du trenger bare å se på Apple hvordan de klarer å selge overprisete produkter fordi de har en gruppe fans.
   #22
 1,617     Rogaland     0
Ja det er mange momenter som styrer dette selvsagt. Tror allikevel ikke hensynet til image styrer verktøy leverandører i så stor grad som f.eks et tekstilmerke. I såfall ville de vært like opptatt av dette over hele verden og ikke bare i lille Norge. Et annet moment er at det er viktig for et verktøymerke i proffsegmentet å lage produkter som holder lengre enn konkurrerende merker. Av den grunn vil de aldri bli like billige som low end maskiner. Men vi klarer å konkurrere på noen produkter i Norge også da. Typisk elektro varer i øvre sjikt som " alle" i Norge vil ha ligger rimelig likt. Data, smart mobiler etc.
  (trådstarter)
   #23
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
Om det er slik at høy pris gjenspeiler kvalitet, gjelder ikke det samme også feks i USA, hvor feks en Milwaukee drill kan koste 1/4 av hva den koster i Norge? Vi tjener ikke fire ganger mer enn amerikanerene. Målt i kjøpekraft ligger amerikanerene bare ett hakk under oss på lista.

Og ettersom vi har liten innlands produksjon (konkurranse) av slike produkter har vi heller ingen toll på dem, noe mange andre land har. Greit at vi er få innbyggere, men vi har kjøpekraften og lysten til ett land mange ganger oss selv.
   #24
 3,041     Akershus     0

Du trenger bare å se på Apple hvordan de klarer å selge overprisete produkter fordi de har en gruppe fans.
Dette er en vanlig misforståelse. Det er ikke slik at Apple sine produkter er like alle andre produsenters produkter. Du ser ofte journalister som snakker om at det ikke er vits i å kjøpe et iOS-produkt fordi Samsung, Asus eller noen andre kommer med en enhet med tøffere prosessor og grafikkprosessor snart. Disse har misforstått poenget. Du handler ikke en slik enhet pga. regnekraft. Du handler et totalprodukt og da er byggekvalitetet, programvarekvalitet, tilgjengelighet på tredjepartsprogramvare svært viktig. Apples enheter har svært høy kvalitet. De har generelt et svært godt operativsystem for håndholdte enheter og det absolutt største og strengest kontrollerte programvaremarkedet.

For maskiner så er det ikke like skråsikkert. Apples bærbare maskiner er utrolig bra. Det er ikke uten grunn at en drøss av oss "nerder" har en Apple laptop. Jeg er ingen Apple fan, men jeg byttet glatt fra en Dell/HP/Lenovo med Linux til en MacBook Pro. Maskinen er svært godt designet og bygget. Selv om maskinvaren ikke er det beste så er man typisk ute etter noe annet for en laptop. Chassi, skjerm, batteri er totalt førsteklasse hos Apple. Chassi er typisk noe som er søppel hos mange andre. Lenovo (som kjøpte IBM sin Thinkpad divisjon) har noen modeller med svært godt chassi. Dell, HP, Asus, etc. har generelt plastic-fantastic. Det er som driller med girkasser i plast. Det ramler fra hverandre.

Det Apple er dårlige på er stasjonære maskiner. De oppdaterer lite og sjeldent. De integrerer dårlig mot enterprise. Mange på jobben som er lei Apple fordi det er et slit, mens Windows- og Linux-bokser finnes gode systemer for. Apple kritiseres også for stålkontrollen de har på OS og deres AppStore. Men dette er et tveegget sverd; Google Market anses som mye dårligere enn AppStore fordi det tillates mye mer og med mindre kontroll.

Jeg har byttet min iPhone i en Samsung Galaxy SII og eier nå kun en MacBook Pro som eneste Apple-produkt. Likevel synes jeg Apple-produkter får ufortjent mye tyn. Design og byggekvalitet er noe vi kjenner igjen i bl.a. verktøyverdenen og man velger glatt produktet som er veldesignet, holder lenge, men ikke nødvendigvis har den største motoren koblet på en girkasse av plast.

Sorry for derailen.  ;D
   #25
 7,685     Bærum     0
Mye riktig i det du skriver. Man må bøye seg i støvet over konseptet Apple har greit å lage. Dog er jeg uenig når det gjelder byggekvalitet på iPhone. De tåler minimalt med fuktighet og glasset sprekker lett. At man heller ikke kan skifte batteri er irriterende. Hvor lenge Apple kan holde på¨proprietære løsninger er spennende å se. Det er høyere vekst på Google Markets og så har vi jokeren Microsoft. Å bremse 3. parts utviklere er en farlig stategi.
   #26
 22,342     Akershus     0


Du trenger bare å se på Apple hvordan de klarer å selge overprisete produkter fordi de har en gruppe fans.
Dette er en vanlig misforståelse. Det er ikke slik at Apple sine produkter er like alle andre produsenters produkter.
Greia er at de har klart å selge produkter andre ikke har vært heldige med. De har vært flinke til å pakke det pent inn og lage det brukervennlig for forbrukere uten særlig tekninsk innsikt, men de har kjørt på med begrensinger som for meg gjør produktene uakseptable/ubrukelige. Kvaliteten på produktene er noe spesielt og da er det jævlig at du ikke bare kan ta ut minnebrikken og fyre opp i en ny telefon.

Skal vi ta dette videre bør vi ha en OTtråd...
   #27
 5,188     Østlandet     0
Ja dette var en elendig test. DeWalt har endel bra verktøy, men drillen er vel ikke mye å skryte av.
De fleste som har skrudd litt vet at det finnes bedre driller enn DW.
(Var denne testen sponset av DW forresten???)

Appropos Fes-tool:


*host* Festool *host*

:-)

Fes-tool var jo med i en TV2-test for en stund siden og da kom den laaaangt ned på lista, bak DeWalt!!!
Men på pris kom den høyt  Grin
Signatur
   #28
 3,041     Akershus     0
Hvorfor har folk oppfatningen om at DW-driller er så dårlig? Er det fordi alle har testet billigvariantene med 1Ah batteri og 10mm chuck? Cirka samme typen som de blå Bosch drillene som Europris har hatt?

Jeg tittet innom et DeWalt-fanforum for en tid tilbake og kisen som drev det plukket fra hverandre driller og batterier. Nå virket hans tester litt suspekte, men han viste girkasser, chucker, innmat, chassi og alt fra ulike produsenter. Det var utrolig mye likt, men DW har mye kvalitetskomponenter, akkurat som konkurrentene.

Fadern har noen 14,4 DW-driller som nekter å gi seg. Den ene er en gammel traver som har fått seg nye batterier. Den er rustet og fæl, men funker som toget. Sterk som juling, men tung som en litt heftig 18V drill.
   #29
 672     Bergen     0
Dewalt sin nye XR Li-ion serie synes jeg er bra, har driller fra denne serien som jeg er meget godt fornøyd med.
   #30
 1,266     Aust-Agder     0

Ja dette var en elendig test. DeWalt har endel bra verktøy, men drillen er vel ikke mye å skryte av.
...
Fes-tool var jo med i en TV2-test for en stund siden og da kom den laaaangt ned på lista, bak DeWalt!!!
Men på pris kom den høyt  :D


Apropos elendig test ja. Jeg eier 18V utgaven av både Makitaen og Festoolen de testet. De er knapt sammenlignbare i det hele tatt.
Signatur
   #31
 382     Oppland     0

Dewalt sin nye XR Li-ion serie synes jeg er bra, har driller fra denne serien som jeg er meget godt fornøyd med.


Er også meget fornøyd med nye xr-lion serien dems. Har vært skeptisk til dewalt før, men må si jeg er positivt overrasket over den nye xr serien.
Signatur
   #32
 22,342     Akershus     0

Ja dette var en elendig test. DeWalt har endel bra verktøy, men drillen er vel ikke mye å skryte av.
De fleste som har skrudd litt vet at det finnes bedre driller enn DW.
(Var denne testen sponset av DW forresten???)

Appropos Fes-tool:


*host* Festool *host*

:-)

Fes-tool var jo med i en TV2-test for en stund siden og da kom den laaaangt ned på lista, bak DeWalt!!!
Men på pris kom den høyt  :D

Du må lese testen ut i fra kriteriene de har lagt for den. De kunne ha valgt andre driller og produkter, men det var disse de testet. For meg og mange andre er denne testen ikke verdt noe da vi ikke ønsker noen av disse drillene fordi de er ikke iht våre ønsker. DW drillen var bedre enn de andre slik de vektet testen. Det som da er viktig at testerne forteller hva kriteriene for vurderingen er.

Leste du testen av oppvaskmaskiner der en Siemens oppvaskmaskin vant fordi den brukte halvparten av energien, men den var også halve størrelsen? De fortalte hvorfor maskinen vant, men for de fleste var testen helt ubrukelig da størrelse og hvor rent maskinen vasker er mere viktig enn kWh.

Festoolen kan komme dårlig ut i test bare du velger egenskapene som gir en annen maskin + i margen.
   #33
 382     Oppland     0
Det eneste som taler til fordel for festool i mine øyne, er centrotec systemet. Ellers har ikke jeg opplevd at den er noe spesielt bedre enn verken makita, hitatchi eller dewalt som er batteridriller jeg har/ har hatt i bruk i daglig virke. I forhold til ergonomi synes jeg vel egentlig festool er den dårligste av disse.

Har kjøpt inn et batterisett av dewalt i den nye xr serien og er så langt meget godt fornyd med dette. Så i forhold til hva man får med tanke på pris i motsetning til festool er det ikke diskutabelt hva som lønner seg i mine øyne.

Har selv en del verktøy fra festool og må si jeg er veldig godt fornøyd med dette, men skal man være 100% ærlig med tanke på hva det koster, så er det ikke verdt prisdifferansen.
Signatur
   #34
 1,266     Aust-Agder     0

Det eneste som taler til fordel for festool i mine øyne, er centrotec systemet.


Jeg ville sagt FastFix (chuck-systemet). Centrotec er nice, men det er virkelig greit å bytte mellom drill/bor raskt, samt ha tilgang til vinkel- og eksenterchuck.  Jeg kom akkurat over denne anmeldelsen av T18 (den har nettopp kommet til USA ser det ut til): http://www.toolsnob.com/archives/2012/04/festool_t183_li-ion_cordless_d.php



Har selv en del verktøy fra festool og må si jeg er veldig godt fornøyd med dette, men skal man være 100% ærlig med tanke på hva det koster, så er det ikke verdt prisdifferansen.


Jeg ser endel argumenterer med at Festool gir tidsbesparelser, og at det for proffene blir verdt det pga det. Det har jeg ikke grunnlag for å si noe sikkert om. For min del er det ikke verdt prisen for å få utført en enkelt jobb, men jeg er veldig glad i kvalitetsverktøy. Kvalitet er både smittsomt og kravet til andre verktøy blir desto høyere. Nesten alt annet verktøy av samme type føles kjipt etter å ha blitt vant til Festool. Litt kvalmt sagt kanskje, men det får bare være :-)
Signatur
   #35
 598     Midt-noreg     0
De gangene jeg låner festool skrumaskiner/driller av tømrere på jobb så synes jeg de føles helt ekstremt billig og ubehagelige å holde i. Dog så har vi en rundellsliper og en liten firkantsliper fra Festool selv på jobb, og de går og går selvom de blir neddynga i slipestøv og lakkstøv. De er fra 1999 tror jeg, men er en helt annen kvalitetsfølelse i forhold til andre maskiner, imotsetning til skru/drillmaskinene deres som jeg synes føles helt utrolig kjipe ut i forhold til andre merker.
Men det er vel bare en smakssak:)

Tilbake til saken; Er det ikke litt fåfengt å teste 14.4V-serier? JEg har fått intrykk av at de fleste har enten 18.8 eller 10.8V / en combo av disse.
Signatur
   #36
 22,342     Akershus     0
Saken er vel den at de kan ikke teste alt, og ikke på den måten hver og en vil ha det.

Resultatet av testen er ikke overraskende: De kjente merkene er best, og Biltema (& co) skrot. Les det heller slik.
   #37
 1,266     Aust-Agder     0

Resultatet av testen er ikke overraskende: De kjente merkene er best, og Biltema (& co) skrot. Les det heller slik.


Jau. Uavhengig av personlig smak - du angrer ikke på tusenlapper brukt på en drill. Det er mye rart jeg har angret på at jeg har brukt penger på, men en god drill er viktig (helst flere).
Signatur