1,162    3    0  

Fukt i kjeller, drenering eller dårlig løsning?

 197     Sandnes     0
Etter endel diskusjon ble jeg og fruen enige om å rive den gamle kjellerboda og sette rommet i stand for å bygge hobbyrom. Men, alt i det første panel ble revet møtte vi på første utfordring. Det var tydelig tegn til saltutslag på betongen, og i bunnen av veggen var det tydelig tegn til fukt. Vi rev videre bortover, og ser at spesielt i hjørnet har det vært store problem med fukt. Det var såpass fuktig neders, at du nesten kunne klemme vann ut av isolasjonen. Jeg fikk en nabo som er tømmermann til å ta en kjapp titt, og han rev seg litt i håret over løsningen. Veggen er helt under jord, og mot betongen er det tjærepapp. Så et lagg med glava, også et lag med plast. Dette har jo gjort at den fukten som har kommet til, har blitt stående.

Vi rev ned deler av dette, og skar vekk pappen. Jeg forventet ærlig talt ikke at dette skulle tørke opp, og vannet kom utenfra, men jaggu tørket det ikke helt opp til neste dag der pappen var fjernet. Nå føles veggen knusk tør ut når man kjenner etter med hendene, mens der pappen enda ligger, er den fuktig.

Det som jo er ti tusens kroners spørsmålet nå, er om vi har et dreneringsproblem, eller om det bare er fukt som har blitt fanget i veggen og ikke fått mulighet til å tørke opp i en kjeller nesten uten varme, og med åpen dør mot vaskerom med tørketrommel.

Det er lite typisk område for fukt, da det over er garasje og belegninsstein. Eneste jeg kan komme på av vann er om det er lekkasje i vannet fra takrenna som går ned i bakken 5-6 meter fra hjørnet. Isolasjonen på det verste var som sagt så fuktig at man nesten kunne klemme vann ut av den, og bjelken neders var nesten oppsmultret, men i neste omgang så tørker det på noen timer når pappen fjernes.

Noen som har et mer eller mindre kvalifisert svar til om vi har et større problem i grunn her, eller om det holder at vi fjerner papp og plast, setter inn rockwoll isolasjonen og kler igjen med MDF panel?

   #1
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hei.

Saltutslag er normalt et synlig tegn på kapillæroppsug / fuktvandring fre under/utsiden av grunnmur. Dette bør kontrolleres nøye, evt utbedres FØR du går videre.

Måten du beskrev hvordan veggen var konstruert forstår jeg at en fagmann river seg i håret. Det var jo en ren fuktfelle.

MDF plater ier IKKE diffusjonsåpne, og det står hely tydelig at det SKAL på motsatt side av veggen våre pustende materiale. Diverse beskivelser ; LINK 
 
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 197     Sandnes     0
Takk for godt svar, avventer videre progresjon her til fagfolk har fått tatt en titt på mandag.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hos meg skal huset stå på sprengstein, men antar fukt kommer via dårlig kvalitet grunnmursplast og uheldige massesammensetninger som fører vann inn mot muren. Med ca 13C i kjeller vinterstid (litt varme) går det rimelig bra, men nå skal avfukteren straks settes i gang. Vinterstid går nok fuktgradienten utover. Blir nok en oppgraving her når jeg får tid. Saltutslag synes nederst på en vegg.