6,882    12    1  

Godt eller dårlig håndverkerarbeid?

 106     0
Vi fikk fornyet en relativt stor terrasse i fjor vinter. Gulvet består av impregnerte materialer i dimensjonen 28x120, mens rekkverket består av liggende 36x48. Etter litt nøyere titt nå som det har kommet fint vær har vi avdekket en del ting vi er misfornøyde med. Vi har konfrontert snekkerne om dette, men de mener det er riktig (og skylder på materialene).

1) Gulvet er lagt helt tilfeldig. Det vil si at oversiden er i noen tilfeller med kuvingen opp og andre tilfeller med kuvingen ned. Ikke noe spesielt system, og det er faktisk skjøter der vi har forskjellig kuving. Dette ser etter vår formening utrolig rart ut. Hadde vi gjort det selv hadde vi lagt alt med kuvingen opp. Er dette en feil, eller er det faktisk sånn at snekkere rundt omkring legger det slik? Våre snekkere skylder på at de har lagt plankene med den fineste siden opp.

2) Rekkverket er satt fast i gulvet (det er betongkonstruksjon med membran under, så derfor er ingenting skrudd inn i betongen for å ødelegge membranen). Annenhver stender er festet med stålføtter mens annenhver er skrudd rett i gulvet. På stålføttene har de benyttet konede skruer, mens hullet i festene ikke er kone. Det vil med andre ord si at alle skruene stikker unødvendig mye opp, og det ser rett og slett stygt ut. Rekkverket virker også veldig slarkete.

3) Spilene i rekkverket er 36x48, liggende. Her ser vi utrolig mange kvisthull som ligger midt i synsfeltet. Noen av spilene er også sprukket (nei, disse sprekkene kan umulig ha kommet i løpet av vinteren/våren).

Er det slik at man må regne med dette på impregnerte materialer? Altså at de er av noe dårlig kvalitet, sprekker opp og har masse kvist? Materialene er Moelven, CU1.

   #1
 24,668     Akershus     0
I teorien er det greit, i praksis er det ikke alltid så lett å forutse hvilken vei det kuver. Hva med å skru løs et bord og se på baksiden?

Ville valgt syrefaste pan-head skruer. Elforsinkede inne-skruer ruster fort i kontakt med vått, impregnert virke. Du er ikke garantert mot korrosjon da heller, idet skruene kan tære på jernvinklene.

Signatur
   #2
 504     Helgelending i Østfold     0
tja.

Forsenkaskruer i flatt beslag er ikke bra.

Når jeg legger hos meg selv legger jeg konsekvent med retta opp, men på fabrikken har de selvsagt ikke tatt hensyn til rett og vrang, så det er riktig at den fineste siden i ca. halvparten av tilfellene er vrangsia. Noen lyter kan jeg leve med, jeg vil at bordene skal ligge i ro.

At mye av dagens materialer er latterlige greier er forsåvidt sant, men jeg syns kanskje dette firmaet burde gjort en noe bedre befaring og kalkulert med det. -Men dersom de skulle sortere ut materialer hadde de kanskje blitt så dyre at du ikke hadde hyret dem inn?

Slarkete rekkverk kan jeg ikke si noe om uten å se og ta på det, men det er litt samme greia her, med å befare og beregne skikkelig
   #3
 24,668     Akershus     0


Når jeg legger hos meg selv legger jeg konsekvent med retta opp, men på fabrikken har de selvsagt ikke tatt hensyn til rett og vrang, så det er riktig at den fineste siden i ca. halvparten av tilfellene er vrangsia. Noen lyter kan jeg leve med, jeg vil at bordene skal ligge i ro.


Det er litt avhengig av leverandør. Noen leverer terrassebord med to rette og to avrundede kanter, andre er rund på alle fire og en kan selv velge vis-side.

Siste jeg la er alle med margsiden opp. Likevel er det noen stabeis som krummer feil.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 106     0
Her er det i alle fall mange stabeiser som krummer feil... I de aller fleste tilfellene trodde jeg det var slik at Veden krummer rundt margen av veden? I de tilfeller der plankene er tatt ut nære kjernen vil krummingen kunne bli mer tilfeldig. Lurer på hvordan dette blir til sommeren i alle fall, for det er sånn at man kan sparke borti en skjøt på grunn av høydeforskjellen mellom plankene...det er jo ikke bra.
   #5
 24,668     Akershus     1
Margsiden blir normalt den konvekse siden og skal ligge opp.
Signatur
   #6
 7,685     Bærum     0
Når treverket tørker retter årringene seg ut. Problemet er som beskrevet, at margveden ofte sprekker opp og fliser.
   #7
 1,008     0
i sagbruket jeg jobber,så blir ikke kuving tatt hensyn til,og det er kun en rettside,tror det gjelder alle Moelven høvleriene.

du har ikke pakkelappen?øverst i høyre hjørne,så står det et 3 sifret nummer,som er nummeret på sagbruket.

36x48 er jo lekter,så der kan det jo være litt kvisthull/sprekker,så det må jo snekkeren sortere ut

   #8
 24,668     Akershus     0
I mitt vokabular er "rettside" = margsiden. Bordets sterkeste side og den som normalt er visside. Har ikke noe med hvilken side som er høvlet eller justert.

Årsaken til at dette er sterkeste side, særlig furu, er at denne siden har mest kjerneved.


Signatur
   #9
 1,008     0
var ikke det jeg tenkte på,det jeg tenkte med rettside,er at det er siden som er sortert.

   #10
 24,668     Akershus     0
Hva mener du med "sortert"?
Signatur