18,845    14    4  

Svartsopp / Blåmann i laft

 2     Drammen     1
Hei, jeg holder på å bygge hytte i laft og har oppdaget en del svartsopp i treværket. Er dette normalt eller bør jeg klage til entrepenøren som står for tømmer og oppsett av hytta? I tilfelle klage, hvilke rettigheter har jeg?

Byggingen startet i Februar så det har vært kuldegrader under oppsett så fuktigheten må ha kommet på et tidligere tidspunkt, antagleig under lagring av tømmeret.

Hvordan kan evntuellt svartsopp fjernes? Ønsker å behandle tømmer med lys farge så soppen må fjernes for å ikke synes gjennom.

Legger ved et bilde som viser ett av områdene angrepet av sopp.
Svartsopp / Blåmann i laft - svartsopp.JPG - perhs

taz
   #1
 3,840     Haugesund     1
Blåveden må du leve med til evig tid. Enkelte tresorter har også naturlig blåved i seg. Svartsoppen tyder på at treverket ikke får luft. Ser også at det ligger snø inntil ubehandlet treverk. Så jeg tror du må lage en løsning der treverket får lufte seg mellom hver oppfukting. Ang. svartsopp kan den klores bort, med svakt klorvann.
Men det er et par-tre laftere her inne så du får nok flere svar fra "mer kompetente folk i den "sjangeren"
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     Drammen     0
Takk for tilbakemelding. Andre som har kunnskap om dette?
   #3
 1,103     0

Blåveden må du leve med til evig tid. Enkelte tresorter har også naturlig blåved i seg. Svartsoppen tyder på at treverket ikke får luft. Ser også at det ligger snø inntil ubehandlet treverk. Så jeg tror du må lage en løsning der treverket får lufte seg mellom hver oppfukting. Ang. svartsopp kan den klores bort, med svakt klorvann.
Men det er et par-tre laftere her inne så du får nok flere svar fra "mer kompetente folk i den "sjangeren"


Blåveden blir stort sett borte den når treverket er ferdig nedtørket.
Hvis ikke så behandler du blåveden med kaustisk soda.
   #4
 175     Vestfold     0
Gammel tråd, men hiver det inn her.

Regner med dette er "blåmann" ?

Tilbygget mitt har vært "tett" i hele vinter. Men kun med plater / vindsperre der vinduer / dører skal settes inn til våren. Det er kommet masse blåmann. Det har også blitt så fuktig inne i tilbygget i vinter at det har dryppet fra taket. Jeg trodde først det var noe galt med taktekkingen. Men tror nå det er små temperatur forskjeller mellom tilbygget og uteluften som har skapt masse fuktighet? Man ser på bilde at taktroen av rupanelet er fuktig enda.



Når jeg nå får tørket ut dette og behandled med noe. Det går fint å isolere/plaste dette taket?

Det er lagt diffusjonsåpen Divoroll TOP RU på taket over taktro av rupanel. Har samme oppbygning på garasjeloftet men der har det ikke blitt like mye blåmann. (Men her er det delvis åpent helt opp samt ingen garasjeport enda. Så utluftingen har vært bedre enn i tilbygget det vises bilde av. Har 2-3 paneler som har fått en del slik som på dette bildet over hvor du ser ett spesielt panel som har blåmann hele veien.

Takker for tips/kommentarer.
   #6
 175     Vestfold     1

Det kan se ut som lekkasje dette. Ville nok sjekket dette når det blir varmere i luften.


Ok. Nå rakk jeg akkurat å få på divorollen før snøen lavet ned. Så det har smeltet mye snø på taket. (Har altså ikke lagt takstein enda)
Kan det være derfor det er så fuktig? Har fulgt monteringsanvisningen på Divorollen, og la først på garasjen så hadde litt erfaring. Og det virker som det ble bra der.. Det kan også hende at mye av fuktigheten trekker inn via endene på taket?

Tilbygget er bygd i leca. Og de 2 ytterste dragerne som holder tak konstruksjonen står uforblendt. Skal mure/pusse på utsiden til våren.  RU panelen skal ikke ha noen mulighet for direkte fuktighet da divorollen er brettet over trekantslekta på hver side og festet ned over taktroen.

Noen anbefaling hvordan jeg kan teste dette før jeg legger takstein? Hvis jeg tørker skikkelig ut. .Er vel det eneste jeg kan gjøre å vente på regnvær eller lage regn selv?

Bør kanskje skaffe meg en fuktmåler for tre.
   #7
 9,677     Kysten     0
Da er det årsaken. Antar det ikke ligger tettebånd under sløyfen? Da trekker vann inn og følger spiker inn under duken. Byggfukt vil tørke dårlig ut gjennom duken så lenge det ikke ligger stein på og i stedet snø. Jeg ville gått over med nye festemidler på sløyfene til våren. Bruk en skrue uten gjenger på det stykket som er gjennom sløyfen, da klemmer den godt ned. Du bør vel også sette inn en avfukter nå når bygget er helt tett. Alternativt må du åpne opp så det blir luftsirkulasjon inne. Vurder treverket til våren når det er tørt.

   #8
 175     Vestfold     0
Takk for tilbakemelding!

På garasjen hadde jeg sånne butylbånd under sløyfene. Men det er ikke det på tilbygget nei.
   #9
 175     Vestfold     0
Nå har jeg løftet opp sløyfene. Fyllt butyl masse under, og hamret de tilbake. Samt skrudd med egnede skruer for god klemming. Idag regner det. Det er enda flere lekkasjer en det var Sad Før kanskje 5-6 nå 10-12. Det regner ikke mye en gang. Men det drypper godt i taket inne. I garasjen, med samme oppbygning er det helt tørt.
   #10
 175     Vestfold     0
Har sitti her med furteleppa og tenkt litt..

Hva om jeg kjører en butyl stripe på hver side av sløyfene. Og deretter setter inn sløyfene med ett eller annet som får dem til å slutte å trekke vann?

God plan? Eller bare å gi opp og rive driten?