68,779    37    29  

Pusse opp gammelt hus-hva vil det koste?

 7     6
Ok, vi får ta over besteforeldrene til samboerns gamle hus, fra 60 tallet. Intet er gjort siden den gang, annet enn nødvendig vedlikehold. Så, vi må gjøre ALT! Vi må bygge nytt bad i overetagen, der vi må flytte avløp og toalett, vi må bygge nytt kjøkken, inkl utvide det, pusse opp tre soverom, stue og spisestue. Nede er det en utleiedel vi må pusse opp, nytt kjøkken her også, og helt nytt bad, pusse opp stue og soverom her også. Sluk og avløp her nede må også flyttes her. Resten av boligen inne skal vi vente med. alle dører i huset må skiftes og ny trapp ved inngangsdøren trengs. Er det noen her som har den villeste ide om hva alt dette kan komme på? Estimere en sum, nogenlunde?

   #2
 611     Hjemme     1
Ca. kr. 140.-Dette er til 10L diesel.
Med så mye som skal gjøres, vil jeg tro det er billigere og bygge nytt.
   #3
 389     Nesodden     1
Du må være mer spesifikk, gjerne med takst og bilder, størrelse, forventning og kvalitet.
   #4
 1,596     2
Dette er omtrent et tilsvarende prosjekt jeg selv står midt oppi, så langt ryker det med ca 700.000,- og det er før vi har begynt med kjøkken og bad. Pengene flyr fortere enn svint, og at det ofte er rimeligere å bygge nytt er ikke bare tull. Det gjorde noen bekjente av oss med stort hell. For oss er det ikke noe alternativ da vi må ha et sted å bo.

Materialer er dyrt selv om alt utføres ved egeninnsats, samt muligheten til fordyrende løsninger i praksis er uendelig. Her gjelder det nok å finne en balansegang mellom kvalitet og kostnad; ofte er de kjipeste løsningene bortkastet arbeid.
   #5
 878     Sokna, Ringerike     0
De rommene du skal pusse opp, hva mener du med å pusse opp? Male, eller etterisolere,nytt elektrisk, ny himling, gulv og vegger.

Av egen erfaring koster en renovering av et vanlig rom(Ikke bad/Kjøkken)  med etterisolering fort 25-50 000 (Om jeg gjør alt selv) . Da har jeg ikke regnet med elektrikerarbeid.

Det kommer selvfølgelig mye an på størrelse på rom og standard.(Mine erfaringe baserer seg på en ganske nøktern standard med panelplater på vegg, panel i tak og laminat i gulv.

Bad og kjøkken blir ofte vesentlig dyrere.

Med renovering og etterisolering av gamle hus, baller det ofte på seg.

*Hva med balansert ventilasjon? Etterisolering og dampsperre fører ofte til at  eksisterende  ventilasjon ikke blir bra nok
* Hva med varme i gulv (Vbv eller kabler?)
* Må alt elektrisk oppgraderes? (Noe man ofte tar med seg om man renoverer)
* Hva med utvendig kledning, vinduer og yttertak?
* Hvordan er dreneringen?
*Bør man bygge på?

Så det er vanskelig å gi pris på hvor mye det koster å pusse opp et hus. Det varierer fra noen tusenlapper til millioner. ;)

Signatur
   #6
 451     Stavanger     0
Hvor langt er et tau?

Du bestemmer dette i stor grad selv. Men les her inne. Mange tips på import. Noe som kan gjøre det rimeligere, eller høyere standard uten at det koster mer. Selv har jeg importert kjøkkenvask og ventilator. Sparte ca 20000 på det, men mister reklamasjons retten. Det er veldig lite det er toll på, kun mva på sum uten kjøps landets mva og frakt hjem til der du bor.
   #7
 557     Sørlandet     1

Ok, vi får ta over besteforeldrene til samboerns gamle hus, fra 60 tallet. Intet er gjort siden den gang, annet enn nødvendig vedlikehold. Så, vi må gjøre ALT! Vi må bygge nytt bad i overetagen, der vi må flytte avløp og toalett, vi må bygge nytt kjøkken, inkl utvide det, pusse opp tre soverom, stue og spisestue. Nede er det en utleiedel vi må pusse opp, nytt kjøkken her også, og helt nytt bad, pusse opp stue og soverom her også. Sluk og avløp her nede må også flyttes her. Resten av boligen inne skal vi vente med. alle dører i huset må skiftes og ny trapp ved inngangsdøren trengs. Er det noen her som har den villeste ide om hva alt dette kan komme på? Estimere en sum, nogenlunde?


Er vel omtrent det samme jeg har holdt på med siste halvannet året. 260kvm brutto over tre etasjer med standard anno 1952 og bygget som tomannsbolig (men gjort om til enebolig ca 1970)

"Alt" innvendig er revet ned til bærende konstruksjoner og bygget opp igjen med ny romplan, 15cm ekstra isolasjon i vegger, nye vinduer, alt elektrisk nytt og alt vvs nytt.

Ender på ca 1.2mill med noe gratis "support" fra arkitekt med kontaktnettverk samt 1500t egeninnsats.

   #8
 270     Eidsvoll     0
Umulig å si noe sikkert, men det som ER sikkert er at det koster mer enn du tror.

Har drevet med det samme selv de siste årene og tenkte at det holder sikkert med 600.000,- ... Gjett hva? Neh. Er oppe i ca 1 mill nå og da har jeg gjort alt selv med unntak av el, rør, støp og membran/fliser. Mangler nå å bytte taket.

For ordens skyld, huset har en grunnflate på 70kvm i 2 full etg + tilbygg på 25kvm.
Signatur
   #9
 672     Bergen     1
Stod i lokalavisen for ikke lenge siden om noen som hadde kjøpt et gammelt hus til 2 millioner, og endte opp med å bruke 4.5 mill på å få det i orden da det viste seg å være i mye verre stand enn de trodde. Det er det verste tilfellet jeg har hørt om.
   #10
 447     Norge     0
En ting er penger,en annen ting er tid og motivasjon.
Selv har jeg full jobb+bijobb 2 dager i uken+ 4 unger som innebærer skole,sfo,barnehage,lekser,matlaging,aktiviteter,legging,påpassing mm itillegg til kånemor jobber helger dag og kvelder.Da strekker man ikke alltid til,og man går periodevis utslitt og lei.Jeg har holdt på i 3år nå,med alt fra oppretting inne,nytt bjelkelag,kledning med ny 4" opprettet vegg,vinduer,støyping av gulver og murer.....gamle delen av huset er fra 1800 tallet.Har sikkert 3 år igjen før alt er på stell.
Sier ikke at det er lite arbeid,men hus fra 60-tallet har vel noelunde beine vegger og 60-60 avstander,da har man et godt utgangspunkt.
Hvis du gjør alt selv utenom rør og elektro,kommer du laangt også med 1 mill.Så sitter du igjen med masse kjekt verktøy etterhvert også  ;D
   #11
 3,258     Akershus     1
Må innrømme at jeg aldri ville overtatt et slikt hus hvis "må gjøres" listen ble for lang. Om dere syns det er ok å leve i ett gammelt hus som dere fresher opp med feks maling og nye gulv, og "kun" bytter kjøkken og lager nytt bad så ville jeg kjørt på. Utleiedelen ville jeg ventet med, bare juster ned prisen på leia.

Om dere har planer om å bygge gammelt hus om til nytt så ville jeg kjøpt bensin og lånt en lighter, evt solgt og satset på å bygge fra grunnen en annen plass.

Gammalt er gammalt og nytt er nytt.
Signatur
   #12
 992     Østlandet     1
Intet er gjort siden den gang, annet enn nødvendig vedlikehold. Så, vi må gjøre ALT!


Må dere det? Og neste spørsmål - når må dere gjøre det?

Fordelen med å ta over gamle hus er nettopp at du kan gjøre ting etterhvert; det er mulig å bo i et hus selv om badekaret er rosa og dørene har en umoderne finish. Ved å gjøre litt over tid "strekker" kronene mye lenger og dere har tak over hodet under veis.

Billigere å bygge nytt? Tja, det kommer jo an på hvor dårlig forfatning huset er i. Tenk 15.000 per kvadratmeter for å bygge nytt, tomten har du jo allerede og grunnmur, vann og kloakk etc.

Pingles poeng om at "gammelt aldri blir nytt" er godt. Ikke prøv å gjøre det.

Uten å kjenner verken dere eller huset, ville jeg fått en takstmann til å ta en skikkelig sjekk og deretter fått en sikkerhetssjekk av det elektriske anlegget. Med rett prioritering og sikkerhet for at det ikke er elektriske uhumskheter, er det bare å lage en plan og gå i gang rom for rom.
   #14
 317     2
Kjøpte selv et hus fra 1963 i fjor, og må vel si at de som mener et hus fra 60-tallet er moden for bensinkanna er totalt på jordet!

Det som avgjør er er om det er tegn på fukt/råteskader.  Vi har intet slikt i vårt hus, men klart, veggene er isolert med 10cm isolasjon og jeg har nettopp i helga byttet vindu nr 12 på ett år...

Men det blir hva DU vil gjøre det til, om du velger å prioritere å få et hus som ser ut som et nybygg inni, og er isolert etter TEK10 så er det jo mulig, men hvorfor ønsker du det?  Og ønsker du at det skal gå på bekostning av tid til familie og penger til en sydentur eller tre?

Vi byttet kjøkken, IKEA, ikke dyrt, og helt ok kvalitet.  Selvfølgelig hadde vi lyst på steinplater, men vi har mer lyst på ferie, så da ble det en laminatplater fra Coop bygg isteden.  Bare der sparte vi vel en hel sydenferie, og de fungerer faktisk helt flott.

Badet har fliser fra øh... en brungrønnperiode... Blir nok tatt etterhvert, men de funker, og det er strengt tatt ikke nødvendig å bytte de nå.

Vi snakket om dette i lunsjen på jobb senest i dag - at de er blitt helt vanlig å kjøpe hus/leilighet og gjennomføre en "søppelcontaineroppussing" der ALT blir revet ut, og nytt satt inn sammen med 50" flatskjermer, induksjonstopper og alt mulig fancy.

Men det er jo et valg man tar. 

Utbedring av råteskader gir lykke, induksjonstopp på 90cm gir ikke lykke....

knall!
   #15
 1,307     Hardanger     1
Jeg har og hus fra 1962, omtrent som TS. Ingenting gjort siden da. Men huset er tett og har ikke råteskader (tror jeg) og det går fint an å bo i det. Så, jeg pusser opp litt etter litt.

Bare ikke begynn med alt på en gang, da kan du ende opp på Sinnasnekkern.

Så, kan du bo i huset som det står? Liker du å holde på med oppussing eller er det et nødvendig onde? Har du tid til det? Eller må du leie inn folk til det meste? Materialkjøp kommer du ikke unna, men arbeidskraft er dyrt å kjøpe her i landet.
Signatur
jaf
   #16
 6,305     tromsø     2
Har et hus fra 1960. Har kjøpt utstillings kjøkken og prioritert noe annet(skiftet noe skadet kledning (opptørket og vridd)(Ny isolering på loft). Brukt 100 000 og arbeidstimer. Å skulle fikse "alt" opp til TEK10 er som å kjøpe en utslitt bil med skeiv ramme og rust i gulvet, for så å resturere alt. Det "lønner" seg ikke... Smile
   #17
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     2

Det kommer jo helt ann på hvilken standard dere er ute etter.

Kjøpte ett trehus på 388m2 rett før jul, ser prosjektet i ett 10 års perspektiv. Så 2021 skal jeg nok nærme meg ferdig  Cool

For dette blir en del av livet deres lenge, klarer dere det, kan dere klare det mye rimeligere
enn om dere må leie inn arbeidere til å få alt ship-shape på kort tid.
   #18
 30     Akershus     0
Vi kjøpte et hus fra 1952 for 5 år siden. ALT måtte gjøres. Det var bare å finne en ende å begynne i.... Selv megler anbefalte en fyrstikk for å så begynne helt på nytt - men vi måtte ha et sted å bo i mellomtiden - og så spare litt penger og ta et prosjekt av gangen.

Vi startet med taket - så var det tett. -Så var det sikringsskap og jording som var helt ikkeekstisterende og farlig. Deretter skiftet vi kledning, lektet ut isolerte, skiftet vinduer og dører. Hele tiden måtte vi da tenke laaangt frem i tid og sette inn vinduer slik det ville fungere etter f.eks en kjøkken oppussing. Vi måtte begynne ute fordi huset var helt uten isolasjon og fryktelig å bo i på vinteren.

Deretter ordnet vi nye vannrør inn til huset og gjorde endel ute med gårdsplass og parkering og sparte opp litt penger et år. Så pusset vi opp to rom i 2. etg til en stor stue og skiftet trapp og fikk nye takst og det gav oss mulighet til å ta opp nytt lån og lage nytt bad.

Vi har sikkert brukt over en million på oppgraderinger og oppussing så langt. Vi trenger å bruke minst en halv million til inne, kjøkkenet er til å grine av -  og så må vi vurdere å drenere rundt grunnmuren og lage terasseplatting osv osv osv.

Det har fungert for oss å ta det gradvis over mange år fordi :
1. Vi er sporty og har humor når det er iskalt og mørkt og sikringene går og vannet fryser og alt er jævlig....
2. Vi er begge med på at dette gjør vi og det blir bedre
3. Vi har ikke barn
4. Vi elsker tomta og vil bo her resten av livet
5. Vi har ok økonomi og klarer å spare opp og bruke 100.000 pr år på oppussing samtidig som vi kan leve "normalt" og ikke bekymre oss for mye over penger. - Og vi kan ta opp mer lån i takt med at verdien på huset stiger. Så langt har verdien på huset steget med like mye som vi har invistert; altså 1 million siden vi kjøpte det 5 år siden.

Det er utrolig deilig å endelig ha noen vakre komfortable rom - men vi kunne ikke begynne i den enden  siden det var viktigere å få orden på isolasjon, vinduer, tak, strøm osv. Dyre ting som ikke synes inne i det hele tatt....
Når vi nå har begynt å ta rommene inne for alvor har vi revet vekk alt inn til bjelkelaget og bygget nytt for å få det bra.
Det er viktig å starte på ett prosjekt av gangen - det er mye lettere og raskere å starte på prosjekter enn å avslutte dem -  og så må man noen ganger ta seg pauser og være drittlei av oppussing så man venter et halvt år med å starte neste prosjekt og lever med stygge overflater og håpløst upraktisk kjøkken en stund til.  ::)
   #19
 3,258     Akershus     1
Alt er mulig. Et par jeg kjenner stablet alt av venner og familie, inklusive diverse håndtverkere, på beina og pusset opp et slitent hus fra 50 tallet på 4 uker. Alt elektrisk og rør nytt. Nytt bad og dass, nytt kjøkken, alle overflater malt pluss nye gulv, dører osv. De trengte ikke å gjøre noe særlig med romdelingen og sparte seg en del arbeid der. Mener de brukte ca 350K på hele greia. Det som gjenstår er å bytte noen vinduer som har sett sine beste dager.

Maler ble leid inn. Rørlegger og elektriker hadde de i familien og fikk fordelaktige priser på alt de trengte ifht det.

Så satt de inn en luft/luft varmepumpe og levde lykkelig i alle sine dager... men gubben har måtte stille på en del jobber kveld/helg for å "betale tilbake" sine håndtverkervenner.
------------

Fantastisk tomt, et solid og godt bygd hus som har beholdt sin sjarme og stil som eldre hus og de slapp ett år++ med slit og mas.
Signatur
   #20
 878     Sokna, Ringerike     1
Vi kjøpte et hus fra 1942 på drøye 100m2 i 2004. 2 mål solfylt og fin tomt.
Huset er i dag  ca 275m2 hovedsaklelig etter tek 10 standard. (To vegger i den gamle delen har kun 15cm isolasjon). Alt i gamledelen er revet til reisverk og bygget opp igjen med nytt elektrisk. Alt innvendig bortsett fra bad/vaskerom i tilbyggene gjør vi selv. Regner med at huset har kostet oss snart 2 mill, men oppussingen og innvendig ferdigstillelse av tilbyggene tar vi rett fra lommeboka uten å låne. Derfor tar det lang tid.Om det blir billigere enn å bygge nytt? Tja, ikke lett å si. Men en ting vet jeg. Hadde vi kjøpt ei så stor tomt og bygget nytt hus i samme størrelse, så hadde vi hatt over det dobbelte i gjeld (Nå har vi litt under 1,5 mill i gjeld) .Da hadde det ikke hjulpet om vi hadde hatt bedre tid til ting vi har lyst til, for vi hadde ikke hatt råd til å gjøre de tingene uansett. ;)

Men det finnes mange som bor i et hus fra 60 tallet uten gjøre særlig annet enn å male, og det går fint an. 60-tallet er ikke den verste perioden å overta et hus i fra. Du slipper f.eks. leire som isolasjon i himling. Det gjorde ikke jeg. Ikke var jeg forberedt på det heller. (Man lærer så mye med gamle hus. Noe skulle men helst sluppet å lære ;D)

Det med å begynne å renovere er en merkelig sykdom.. Jeg skulle egentlig bare male og bytte kjøkkeninnredning, men så ballet det på seg litt Grin.

Et spørsmål du /dere bør stille dere før dere går i gang med noe sånt er:

Kommer dere til å trives med dette? Det er mye jobb, som kan strekke seg over flere år. Store deler av både fritiden og pengene deres forsvinner i husprosjektet. Men det er helt klart artig når dere føler at dere klarer det, og dere ser at rommene blir ferdige.

Signatur
   #21
 8,022     Bærum     0

Er det noen her som har den villeste ide om hva alt dette kan komme på? Estimere en sum, nogenlunde?


Skal dere gjøre dette selv? Eller benytte håndverkere?

Med et gammelt hus er det så sin sak med de tingene en ønsker å gjøre, og så er det alt som dukker opp underveis som får høyere prioritet. F.eks et lekk tak, vann som renner inn i kjeller osv.
   #22
 8,022     Bærum     0

De rommene du skal pusse opp, hva mener du med å pusse opp? Male, eller etterisolere,nytt elektrisk, ny himling, gulv og vegger.

Av egen erfaring koster en renovering av et vanlig rom(Ikke bad/Kjøkken)  med etterisolering fort 25-50 000 (Om jeg gjør alt selv) . Da har jeg ikke regnet med elektrikerarbeid.


Til et rom på 12m2 er mitt regnskap:

Tak>Ferdigmalt takpanel: 1800kr
Vegger > Smartpanel: 3000,-
Parkett , eik 14mm 200kr m2 > 2400,-
Parkettunderlag: 200,-
Et stykk nytt vindu 1.4x1.2 >  4000,-
En ny innerdør+karm > 1000,-
5cm ekstra isolasjon mot yttervegg, 4x2,4 m2 glava >  300,-
30 lm 48mm lekter: 270,-
Ferdigmalte gerikter, dør+vindu: 180kr
Ferdigmalte fotlister: 350kr
Ferdigmalte taklister: 400kr

Summerer seg til ca 14k uten elektrisk. Dersom man benytter gips+maling i stedet for ferdigmalt går vel summen noe ned.
Trekkerør, 4-5 veggbokser og 4-5 jordede stikk + pn blir vel kanskje 1500,-

Dersom dette hadde vært et rom i kjeller hadde jeg i tillegg lagt på varmefolie:

- Folie: 3000,-
- Termostat: 600,-
- Depron: 600,-
- Plast: 200,-
jaf
   #23
 6,305     tromsø     1
Gjør som cozmo sier. Flytt inn og ta et rom om gangen. Når en har bodd i huset i 6 måneder ,så vurderer en ting anderledes og velger andre løsninger. Ikke lån mer i kjøpsøyeblikket for å fikse opp. En er ikke "klar" og har ikke oversikt når en kjøper hus, selv om en tror det. Greit med lavest mulig "husleie"... Smile
   #24
 8,022     Bærum     1
Signerer den. Vi trodde vi visste hva vi ville gjøre med huset, men heldigvis har vi tatt ting veldig smått - og bra er det- for etter å ha bodd ett års tid ble "to-do"-listen ganske annerledes. Man oppdager ting som er umulig å få noe begreper om før man har bodd seg inn.

En annen fordel med det er at man blir så vant til husets utseende, så man føler etter hvert ikke det samme prekære behovet for å gjøre ditt og datt Smile
   #25
 878     Sokna, Ringerike     0


De rommene du skal pusse opp, hva mener du med å pusse opp? Male, eller etterisolere,nytt elektrisk, ny himling, gulv og vegger.

Av egen erfaring koster en renovering av et vanlig rom(Ikke bad/Kjøkken)  med etterisolering fort 25-50 000 (Om jeg gjør alt selv) . Da har jeg ikke regnet med elektrikerarbeid.


Til et rom på 12m2 er mitt regnskap:

Tak>Ferdigmalt takpanel: 1800kr
Vegger > Smartpanel: 3000,-
Parkett , eik 14mm 200kr m2 > 2400,-
Parkettunderlag: 200,-
Et stykk nytt vindu 1.4x1.2 >  4000,-
En ny innerdør+karm > 1000,-
5cm ekstra isolasjon mot yttervegg, 4x2,4 m2 glava >  300,-
30 lm 48mm lekter: 270,-
Ferdigmalte gerikter, dør+vindu: 180kr
Ferdigmalte fotlister: 350kr
Ferdigmalte taklister: 400kr

Summerer seg til ca 14k uten elektrisk. Dersom man benytter gips+maling i stedet for ferdigmalt går vel summen noe ned.
Trekkerør, 4-5 veggbokser og 4-5 jordede stikk + pn blir vel kanskje 1500,-

Dersom dette hadde vært et rom i kjeller hadde jeg i tillegg lagt på varmefolie:

- Folie: 3000,-
- Termostat: 600,-
- Depron: 600,-
- Plast: 200,-


+ lekter i himling (Om du må rette opp)
+ isolasjon i himling.
+ lister, synes cosmo tok i litt lite der.(Men kanskje ikke. Avhengig av type lister og hvor mange prosent avslag du får)
+ skruer, går med endel når du lekter vegger og tak
+ Om rommet har mer en en yttervegg, går det mer isolasjon/lekter
+ Damsperre. En rull koster ikke så mye, men alle småbeløp
blir litt når du legger sammen.
+ maling, om du skal ha annen farge en det som er på platene. Jeg kjøper som regel umalt, da jeg må male uansett.
+ nye lamper og diverse.
+ utforinger til vindu/eventuell dør.
+ Kanskje kjøper du ny panelovn/eventuell annen oppvarmingskilde.

Mange ting som man ikke tenker over da man setter opp budsjettet.

Rommene i den gamle delen hos meg er ganske nøyktig 12m2. Kan godt hende du klarer deg med cosmos budsjett.Jeg brukte nok litt mer( 20 000+). Ene stua er på ca 24m2. Det kostet nok fort 50 000 om jeg regner med alt.
Signatur
   #26
 8,022     Bærum     1
Ja, dersom det er to yttervegger drar det på seg litt mer.
Prisene på lister er reelle for de listene jeg benytter. Andre type lister kan koste mer. Jeg bruker 12x58 gerikt, fotlist 12x58 og taklist 21x34 (eller hva det er).

Glemte foringer til vindu ja, det er faktisk ganske dyrt.

Men sier du 20k til et rom har du alt. Og kjører man gips i tak og på vegger blir rimeligere.
   #27
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0



De rommene du skal pusse opp, hva mener du med å pusse opp? Male, eller etterisolere,nytt elektrisk, ny himling, gulv og vegger.

Av egen erfaring koster en renovering av et vanlig rom(Ikke bad/Kjøkken)  med etterisolering fort 25-50 000 (Om jeg gjør alt selv) . Da har jeg ikke regnet med elektrikerarbeid.


Til et rom på 12m2 er mitt regnskap:

Tak>Ferdigmalt takpanel: 1800kr
Vegger > Smartpanel: 3000,-
Parkett , eik 14mm 200kr m2 > 2400,-
Parkettunderlag: 200,-
Et stykk nytt vindu 1.4x1.2 >  4000,-
En ny innerdør+karm > 1000,-
5cm ekstra isolasjon mot yttervegg, 4x2,4 m2 glava >  300,-
30 lm 48mm lekter: 270,-
Ferdigmalte gerikter, dør+vindu: 180kr
Ferdigmalte fotlister: 350kr
Ferdigmalte taklister: 400kr

Summerer seg til ca 14k uten elektrisk. Dersom man benytter gips+maling i stedet for ferdigmalt går vel summen noe ned.
Trekkerør, 4-5 veggbokser og 4-5 jordede stikk + pn blir vel kanskje 1500,-

Dersom dette hadde vært et rom i kjeller hadde jeg i tillegg lagt på varmefolie:

- Folie: 3000,-
- Termostat: 600,-
- Depron: 600,-
- Plast: 200,-


+ lekter i himling (Om du må rette opp)
+ isolasjon i himling.
+ lister, synes cosmo tok i litt lite der.(Men kanskje ikke. Avhengig av type lister og hvor mange prosent avslag du får)
+ skruer, går med endel når du lekter vegger og tak
+ Om rommet har mer en en yttervegg, går det mer isolasjon/lekter
+ Damsperre. En rull koster ikke så mye, men alle småbeløp
blir litt når du legger sammen.
+ maling, om du skal ha annen farge en det som er på platene. Jeg kjøper som regel umalt, da jeg må male uansett.
+ nye lamper og diverse.
+ utforinger til vindu/eventuell dør.
+ Kanskje kjøper du ny panelovn/eventuell annen oppvarmingskilde.

Mange ting som man ikke tenker over da man setter opp budsjettet.

Rommene i den gamle delen hos meg er ganske nøyktig 12m2. Kan godt hende du klarer deg med cosmos budsjett.Jeg brukte nok litt mer( 20 000+). Ene stua er på ca 24m2. Det kostet nok fort 50 000 om jeg regner med alt.


+ rette av vegger
+rette av gulv (fant 6cm forskjell i mitt hus)
+rette av tak

50.000 for et 12kvm rom der jeg har gjort alt selv er for lite hos meg. Elektrisk hos meg vil gi teknisk verdi på +14000 for 8 LED spotter , + 8000 for 8 andre punkt (minst).

Arbeid, rive ca 20 timer (inkl. transport til dynga), avrette, etterisolere, ca 130 timer, plate gips, sparkle, pusse, male ca 90 timer, elektrisk, legge VBV, legge parkett, listarbeide, ca 60 timer.

Glemte.......sette inn nytt vindu med foringer, ca 10 timer, teknisk verdi på vinduet 12.000kr

De som synes timetallet er høyt kan jo prøve selv Smile Rommet over er et soverom, skråtak hvor høyeste er 4.8meter.

Timetall og kostnad = mye pæng
   #28
 557     Sørlandet     0
Ligger selv på 20-25.000 i materialer for det rommet (11m2) jeg sist ble ferdig med.

Inkluderer utforing to yttervegger med 15cm isolasjon, gulvspon, osb, gips, senking av tak, nytt vindu, parkettgulv, dør/karm og div annet, men ikke noe elektrisk.

   #29
 172     0




De rommene du skal pusse opp, hva mener du med å pusse opp? Male, eller etterisolere,nytt elektrisk, ny himling, gulv og vegger.

Av egen erfaring koster en renovering av et vanlig rom(Ikke bad/Kjøkken)  med etterisolering fort 25-50 000 (Om jeg gjør alt selv) . Da har jeg ikke regnet med elektrikerarbeid.


Til et rom på 12m2 er mitt regnskap:

Tak>Ferdigmalt takpanel: 1800kr
Vegger > Smartpanel: 3000,-
Parkett , eik 14mm 200kr m2 > 2400,-
Parkettunderlag: 200,-
Et stykk nytt vindu 1.4x1.2 >  4000,-
En ny innerdør+karm > 1000,-
5cm ekstra isolasjon mot yttervegg, 4x2,4 m2 glava >  300,-
30 lm 48mm lekter: 270,-
Ferdigmalte gerikter, dør+vindu: 180kr
Ferdigmalte fotlister: 350kr
Ferdigmalte taklister: 400kr

Summerer seg til ca 14k uten elektrisk. Dersom man benytter gips+maling i stedet for ferdigmalt går vel summen noe ned.
Trekkerør, 4-5 veggbokser og 4-5 jordede stikk + pn blir vel kanskje 1500,-

Dersom dette hadde vært et rom i kjeller hadde jeg i tillegg lagt på varmefolie:

- Folie: 3000,-
- Termostat: 600,-
- Depron: 600,-
- Plast: 200,-


+ lekter i himling (Om du må rette opp)
+ isolasjon i himling.
+ lister, synes cosmo tok i litt lite der.(Men kanskje ikke. Avhengig av type lister og hvor mange prosent avslag du får)
+ skruer, går med endel når du lekter vegger og tak
+ Om rommet har mer en en yttervegg, går det mer isolasjon/lekter
+ Damsperre. En rull koster ikke så mye, men alle småbeløp
blir litt når du legger sammen.
+ maling, om du skal ha annen farge en det som er på platene. Jeg kjøper som regel umalt, da jeg må male uansett.
+ nye lamper og diverse.
+ utforinger til vindu/eventuell dør.
+ Kanskje kjøper du ny panelovn/eventuell annen oppvarmingskilde.

Mange ting som man ikke tenker over da man setter opp budsjettet.

Rommene i den gamle delen hos meg er ganske nøyktig 12m2. Kan godt hende du klarer deg med cosmos budsjett.Jeg brukte nok litt mer( 20 000+). Ene stua er på ca 24m2. Det kostet nok fort 50 000 om jeg regner med alt.


+ rette av vegger
+rette av gulv (fant 6cm forskjell i mitt hus)
+rette av tak

50.000 for et 12kvm rom der jeg har gjort alt selv er for lite hos meg. Elektrisk hos meg vil gi teknisk verdi på +14000 for 8 LED spotter , + 8000 for 8 andre punkt (minst).

Arbeid, rive ca 20 timer (inkl. transport til dynga), avrette, etterisolere, ca 130 timer, plate gips, sparkle, pusse, male ca 90 timer, elektrisk, legge VBV, legge parkett, listarbeide, ca 60 timer.

Glemte.......sette inn nytt vindu med foringer, ca 10 timer, teknisk verdi på vinduet 12.000kr

De som synes timetallet er høyt kan jo prøve selv Smile Rommet over er et soverom, skråtak hvor høyeste er 4.8meter.

Timetall og kostnad = mye pæng


For min del så kan jeg ikke ta med timeforbruket på ting jeg gjør hjemme, det er ikke noe alternativ å sette det bort(blir for dyrt).

Men hadde jeg brukt 310timer på et 12kvm rom(uten veldig spesielle løsninger og ikke kjøkken eller bad), så ville jeg brukt tiden på noe annet og heller satt bort jobben.

Man kan fint velge rimeligere(og enklere) løsninger enn 20.000 på stikk og lys pr rom.



   #30
 8,022     Bærum     1
Klart det blir ekstra vanskelig når et rom er 4.8m høyt, og det er derfor heller ikke representativt for en vanlig rom-oppussing - og dermed ganske ubrukelig informasjon for TS.

Rive ned dagens veggplater, dørkarm, lister og gulv på et 12m2 rom går fint på en dag i mitt hus.
Lekte inn 48mm for innvendig etterisolering og stappe inn glava tar heller ikke mange timene.

LED-downlights er det ingen som trenger på et soverom, eller hvor som helst for den slags skyld.

Forøvrig er TS sitt hus fra 60-tallet, så det er trolig 10cm glava i veggen.
Man MÅ ikke bytte vindu i et slikt hus, man må heller ikke etterisolere fra innsiden. Dersom man vil gjøre det hyggelig uten alt for mye arbeid kan et nytt parkettgulv og hive på armeringsduk på veggene som males være mer enn godt nok.

Problemet med å spørre seg til råds på et forum som dette er at forumet i stor grad består av folk som har hus/hjem som lidenskap - og som mener at den eneste form for oppussing er den som består i å rive alt ned til stenderverk og bygge opp igjen  :)

Da jeg skulle bytte våre originale vinduer i stua kom naboen og spurte om å få dem. Hans egne originalvinduer var nemlig litt dårlige, mens mine var jo tipp-topp mente han. Skjønte ikke hvorfor jeg skulle bytte dem....
   #31
 878     Sokna, Ringerike     0
En litt viktig ting å tenke på er dine planer for fremtiden. Har du planer om å bo her resten av livet?, eller er det for en periode.

Skal dette være hjemmet for deg og din famile i mange år fremover., så er det greit å bruke endel tid og penger for å få det hjemmet man ønsker seg. Er det bare for noen år, så bør man heller nøye seg med å få litt lyse farger på veggene.

Det er også greit å bo der en vinter før man gjør formye. Da ser du hvordan huset er å holde varmt om vinteren. Du trenger ikke ha 25cm isolasjon i veggene om du fint klarer å
holde det varmt med 10 cm. Det er også greit å bo seg inn litt, før du river ned alt. Man endrer ofte litt mening etter en stund. Tar du alt med en gang, kan du fort angre deg litt etterpå på de valgene dere tok. Dumt å pusse opp badet for 200 000, for så å finne ut etterpå at badet er altfor lite.
Signatur
   #32
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ubrukelig informasjon er det ikke.

Informasjonen gjenspeiler at ting tar tid. Det som gjentar seg til stadighet, er at folk tror at ting tar mindre tid å utføre. Prosjektet er ikke ferdig før den siste listen er på plass.

Tidsbruk på gamlehus er generelt undervurdert. Man blir en mester i avretting, for å si det mildt. INGENTING er i vater. Enten retter man av, eller så bestemmer man seg for at det er OK å leve med 6cm skeive gulv.

Samtidig ser ikke alle hva ting faktisk koster. Skruene som trengs "var mye dyrere enn jeg trodde", kjøre til butikken fordi du glemte å kjøpe inn XX og XX...

LED spotlight er ikke nødvendig, men skal du få en elektriker til å installere spot for deg, så betaler du 1200 for halogen eller 2000 for LED (ofte).  (Jeg bruker LED for å ikke varme opp huset, samt levetid).

Ser folk ikke legger inn elektrikerprisen. Hvorfor det? Gjør de det selv? Fakta er at elektrikeren bruker MYE mer tid på å ordne til spesialløsninger, og da SPESIELT eldre hus med liggende eller stående reisverk (som eldre hus ofte er bygget med).


Så kan man spørre seg hva man egentlig vil ha. Smaken er som baken. Noen kan bo i campingvogn og er fornøyd med det. Andre vil ha 30cm glava i taket og 25cm i veggen.

Det jeg derimot VET er at 10cm glava i veggen gjør huset ukomfortabelt å være i, ved minus 15 grader. Sitter du ved veggen, så får du kulderas. (Derfor legger jeg inn 25cm og komforten har økt, betydelig)


Klart det blir ekstra vanskelig når et rom er 4.8m høyt, og det er derfor heller ikke representativt for en vanlig rom-oppussing - og dermed ganske ubrukelig informasjon for TS.

Rive ned dagens veggplater, dørkarm, lister og gulv på et 12m2 rom går fint på en dag i mitt hus.
Lekte inn 48mm for innvendig etterisolering og stappe inn glava tar heller ikke mange timene.

LED-downlights er det ingen som trenger på et soverom, eller hvor som helst for den slags skyld.

Forøvrig er TS sitt hus fra 60-tallet, så det er trolig 10cm glava i veggen.
Man MÅ ikke bytte vindu i et slikt hus, man må heller ikke etterisolere fra innsiden. Dersom man vil gjøre det hyggelig uten alt for mye arbeid kan et nytt parkettgulv og hive på armeringsduk på veggene som males være mer enn godt nok.

Problemet med å spørre seg til råds på et forum som dette er at forumet i stor grad består av folk som har hus/hjem som lidenskap - og som mener at den eneste form for oppussing er den som består i å rive alt ned til stenderverk og bygge opp igjen  :)

Da jeg skulle bytte våre originale vinduer i stua kom naboen og spurte om å få dem. Hans egne originalvinduer var nemlig litt dårlige, mens mine var jo tipp-topp mente han. Skjønte ikke hvorfor jeg skulle bytte dem....
   #33
 557     Sørlandet     0

Ser folk ikke legger inn elektrikerprisen. Hvorfor det? Gjør de det selv? Fakta er at elektrikeren bruker MYE mer tid på å ordne til spesialløsninger, og da SPESIELT eldre hus med liggende eller stående reisverk (som eldre hus ofte er bygget med).


For egen del så har jeg ikke beregnet elektrikkerprisen for enkeltrom da jeg har fått fastpris på mesteparten av husprosjektet og med åpne vegger mellom rom går deler av arbeidet samtidig på begge rommene. Etter befaring og forklaring av arbeidet før oppstart (tidlig i nedrivingsdfasen) beregnet de det som anlegg i nytt hus da det ikke ville være nødvendig med noe særlig tilpasninger til gammelt anlegg og konstruksjon.
   #34
 1,323     Østlandet     1
Mange gode svar og gode tips her. Og sett med mine egne renoveringsøyne er Cosmo og Hondaen inne på noen viktige aspekter.
Det er nå 6 år siden jeg startet med totalrenovering av huset mitt, og selv om jeg nå begynner å se en ende på det, så betyr det absolutt ikke at jeg er ferdig i morgen - eller til jul. Men om et par år så tenker jeg det meste er på stell.

Huset mitt er bygd i 1933, hadde standard fra tidlig 70-tall, var for lite (63 kvm grunnflate 1,5 etasje) og hadde blitt "ødelagt" av tidligere fattige hobbysnekkere både her og der.
Er huset stort sett urørt så skal du være veldig glad for det!

Begynn med å tenke stort og grovt:
- Er taket i god stand og hvor lenge til vil det holde?
- Er drenering og grunnmur OK?
- Er røropplegg oppgradert siste 20 år med "nymotenes" plastør?
- Er gulv og himling noenlunde rett og uten svikt?
- Er det gulvkaldt? Kulderas fra vegger?
- Lange istapper på taket om vinteren?

Hva med egne kunnskaper og arbeidslyst? Har samboeren forståelse for tidsperspektivet, og er hun enig i hvilken standard dere bør gå for? Er økonomien på plass til å gjennomføre hele prosjektet? Har du slekt og venner som kan hjelpe til, eller som kan bidra med elektrisk, rør, billige materialer etc?
Gidder dere å bruke all tid og alt av penger på huset, eller må dere ha 2 utenlandsferier og nye biler hvert år?

Et hus fra 60-tallet har antagelig bindingsverk i 2"x4" og 10 cm glava. Om Tak, bjelkelag og gulv er ok så er ikke utgangspunktet så galt.

Riv av utvendig kledning, skift ut isolasjonen om dere anser det som nødvendig/fornuftig, lekt ut med 5cm, legg i 5 cm ekstra isolasjon, få på plass vindsperre og ny panel. Skift alle vinduer og utgangsdør. Og "vips" så er dere oppe på standarden fra 90-tallet  ;D

Ta utleiedelen rom for rom først, så dere er sikret inntekten derfra når dere skal ta resten. Samtidig har dere innsett hva ting koster og hvor lang tid det tar.
   #35
 878     Sokna, Ringerike     0



Ser folk ikke legger inn elektrikerprisen. Hvorfor det? Gjør de det selv? Fakta er at elektrikeren bruker MYE mer tid på å ordne til spesialløsninger, og da SPESIELT eldre hus med liggende eller stående reisverk (som eldre hus ofte er bygget med).




Nei jeg gjør ikke elektrikerarbeidet selv, men jeg har fått lov til åtrekke rør og sette opp bokser selv. Grunn til at jeg ikke tar det med i prisene jeg har oppgitt er:

*Jeg trekker rør og setter opp bokser selv, derfor blir det ikke representativt.
* Elektrikeren har tatt litt på kveldstid når han har hatt endel andre større jobber her.
* Jeg har ikke helt oersikten, og det varerer avhengig av hva slags romdet er. Stue blir dyrere enn soverom.
* Prisene man får fra elektrikerene varierer fra sted tilsted/ firma til firma.
Siste redigering: Thursday, September 6, 2012 7:46:47 PM av Terjem
Signatur
   #36
 41     0
Vi er i ferd med å pusse opp et hus fra 1920-tallet. Med ti x to tommeltotter, akademikervenner & familie er det stort sett bare nedriving vi har kunnet gjøre selv.

Vi skal ikke ta tak og ytre vegger, men stort sett "alt" annet. Og ja, av fagfolk og hvitt.

Vårt budsjett er per nå - et par uker inn i oppbygging og etter runder med alle håndverkergrupper - 1,8 mill.

I det ligger et nytt bad og nytt kjøkken, bytting av vinduer, nye gulvet med vannbåren varme, mellomdyr parkett, gipsvegger, nytt elektrisk anlegg, ny peis, baderom med fliser og alle baderomsmøbler, kjøkken med granittplater, led-spotter i fire rom, pussing av gammel trapp, og noe finsnekring av hyller og møbler. Og altså håndverkere, arkitekt, rådgivende ingeniør, og moms...

Vi pusser opp to etasjer i første omgang, og sparer kjelleren til vi ser om budsjettet holder.