#31
 878     Sokna, Ringerike     0
En litt viktig ting å tenke på er dine planer for fremtiden. Har du planer om å bo her resten av livet?, eller er det for en periode.

Skal dette være hjemmet for deg og din famile i mange år fremover., så er det greit å bruke endel tid og penger for å få det hjemmet man ønsker seg. Er det bare for noen år, så bør man heller nøye seg med å få litt lyse farger på veggene.

Det er også greit å bo der en vinter før man gjør formye. Da ser du hvordan huset er å holde varmt om vinteren. Du trenger ikke ha 25cm isolasjon i veggene om du fint klarer å
holde det varmt med 10 cm. Det er også greit å bo seg inn litt, før du river ned alt. Man endrer ofte litt mening etter en stund. Tar du alt med en gang, kan du fort angre deg litt etterpå på de valgene dere tok. Dumt å pusse opp badet for 200 000, for så å finne ut etterpå at badet er altfor lite.
Signatur

   #32
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ubrukelig informasjon er det ikke.

Informasjonen gjenspeiler at ting tar tid. Det som gjentar seg til stadighet, er at folk tror at ting tar mindre tid å utføre. Prosjektet er ikke ferdig før den siste listen er på plass.

Tidsbruk på gamlehus er generelt undervurdert. Man blir en mester i avretting, for å si det mildt. INGENTING er i vater. Enten retter man av, eller så bestemmer man seg for at det er OK å leve med 6cm skeive gulv.

Samtidig ser ikke alle hva ting faktisk koster. Skruene som trengs "var mye dyrere enn jeg trodde", kjøre til butikken fordi du glemte å kjøpe inn XX og XX...

LED spotlight er ikke nødvendig, men skal du få en elektriker til å installere spot for deg, så betaler du 1200 for halogen eller 2000 for LED (ofte).  (Jeg bruker LED for å ikke varme opp huset, samt levetid).

Ser folk ikke legger inn elektrikerprisen. Hvorfor det? Gjør de det selv? Fakta er at elektrikeren bruker MYE mer tid på å ordne til spesialløsninger, og da SPESIELT eldre hus med liggende eller stående reisverk (som eldre hus ofte er bygget med).


Så kan man spørre seg hva man egentlig vil ha. Smaken er som baken. Noen kan bo i campingvogn og er fornøyd med det. Andre vil ha 30cm glava i taket og 25cm i veggen.

Det jeg derimot VET er at 10cm glava i veggen gjør huset ukomfortabelt å være i, ved minus 15 grader. Sitter du ved veggen, så får du kulderas. (Derfor legger jeg inn 25cm og komforten har økt, betydelig)


Klart det blir ekstra vanskelig når et rom er 4.8m høyt, og det er derfor heller ikke representativt for en vanlig rom-oppussing - og dermed ganske ubrukelig informasjon for TS.

Rive ned dagens veggplater, dørkarm, lister og gulv på et 12m2 rom går fint på en dag i mitt hus.
Lekte inn 48mm for innvendig etterisolering og stappe inn glava tar heller ikke mange timene.

LED-downlights er det ingen som trenger på et soverom, eller hvor som helst for den slags skyld.

Forøvrig er TS sitt hus fra 60-tallet, så det er trolig 10cm glava i veggen.
Man MÅ ikke bytte vindu i et slikt hus, man må heller ikke etterisolere fra innsiden. Dersom man vil gjøre det hyggelig uten alt for mye arbeid kan et nytt parkettgulv og hive på armeringsduk på veggene som males være mer enn godt nok.

Problemet med å spørre seg til råds på et forum som dette er at forumet i stor grad består av folk som har hus/hjem som lidenskap - og som mener at den eneste form for oppussing er den som består i å rive alt ned til stenderverk og bygge opp igjen  :)

Da jeg skulle bytte våre originale vinduer i stua kom naboen og spurte om å få dem. Hans egne originalvinduer var nemlig litt dårlige, mens mine var jo tipp-topp mente han. Skjønte ikke hvorfor jeg skulle bytte dem....
   #33
 557     Sørlandet     0

Ser folk ikke legger inn elektrikerprisen. Hvorfor det? Gjør de det selv? Fakta er at elektrikeren bruker MYE mer tid på å ordne til spesialløsninger, og da SPESIELT eldre hus med liggende eller stående reisverk (som eldre hus ofte er bygget med).


For egen del så har jeg ikke beregnet elektrikkerprisen for enkeltrom da jeg har fått fastpris på mesteparten av husprosjektet og med åpne vegger mellom rom går deler av arbeidet samtidig på begge rommene. Etter befaring og forklaring av arbeidet før oppstart (tidlig i nedrivingsdfasen) beregnet de det som anlegg i nytt hus da det ikke ville være nødvendig med noe særlig tilpasninger til gammelt anlegg og konstruksjon.
   #34
 1,323     Østlandet     1
Mange gode svar og gode tips her. Og sett med mine egne renoveringsøyne er Cosmo og Hondaen inne på noen viktige aspekter.
Det er nå 6 år siden jeg startet med totalrenovering av huset mitt, og selv om jeg nå begynner å se en ende på det, så betyr det absolutt ikke at jeg er ferdig i morgen - eller til jul. Men om et par år så tenker jeg det meste er på stell.

Huset mitt er bygd i 1933, hadde standard fra tidlig 70-tall, var for lite (63 kvm grunnflate 1,5 etasje) og hadde blitt "ødelagt" av tidligere fattige hobbysnekkere både her og der.
Er huset stort sett urørt så skal du være veldig glad for det!

Begynn med å tenke stort og grovt:
- Er taket i god stand og hvor lenge til vil det holde?
- Er drenering og grunnmur OK?
- Er røropplegg oppgradert siste 20 år med "nymotenes" plastør?
- Er gulv og himling noenlunde rett og uten svikt?
- Er det gulvkaldt? Kulderas fra vegger?
- Lange istapper på taket om vinteren?

Hva med egne kunnskaper og arbeidslyst? Har samboeren forståelse for tidsperspektivet, og er hun enig i hvilken standard dere bør gå for? Er økonomien på plass til å gjennomføre hele prosjektet? Har du slekt og venner som kan hjelpe til, eller som kan bidra med elektrisk, rør, billige materialer etc?
Gidder dere å bruke all tid og alt av penger på huset, eller må dere ha 2 utenlandsferier og nye biler hvert år?

Et hus fra 60-tallet har antagelig bindingsverk i 2"x4" og 10 cm glava. Om Tak, bjelkelag og gulv er ok så er ikke utgangspunktet så galt.

Riv av utvendig kledning, skift ut isolasjonen om dere anser det som nødvendig/fornuftig, lekt ut med 5cm, legg i 5 cm ekstra isolasjon, få på plass vindsperre og ny panel. Skift alle vinduer og utgangsdør. Og "vips" så er dere oppe på standarden fra 90-tallet  ;D

Ta utleiedelen rom for rom først, så dere er sikret inntekten derfra når dere skal ta resten. Samtidig har dere innsett hva ting koster og hvor lang tid det tar.
   #35
 878     Sokna, Ringerike     0



Ser folk ikke legger inn elektrikerprisen. Hvorfor det? Gjør de det selv? Fakta er at elektrikeren bruker MYE mer tid på å ordne til spesialløsninger, og da SPESIELT eldre hus med liggende eller stående reisverk (som eldre hus ofte er bygget med).




Nei jeg gjør ikke elektrikerarbeidet selv, men jeg har fått lov til åtrekke rør og sette opp bokser selv. Grunn til at jeg ikke tar det med i prisene jeg har oppgitt er:

*Jeg trekker rør og setter opp bokser selv, derfor blir det ikke representativt.
* Elektrikeren har tatt litt på kveldstid når han har hatt endel andre større jobber her.
* Jeg har ikke helt oersikten, og det varerer avhengig av hva slags romdet er. Stue blir dyrere enn soverom.
* Prisene man får fra elektrikerene varierer fra sted tilsted/ firma til firma.
Siste redigering: Thursday, September 6, 2012 7:46:47 PM av Terjem
Signatur
   #36
 41     0
Vi er i ferd med å pusse opp et hus fra 1920-tallet. Med ti x to tommeltotter, akademikervenner & familie er det stort sett bare nedriving vi har kunnet gjøre selv.

Vi skal ikke ta tak og ytre vegger, men stort sett "alt" annet. Og ja, av fagfolk og hvitt.

Vårt budsjett er per nå - et par uker inn i oppbygging og etter runder med alle håndverkergrupper - 1,8 mill.

I det ligger et nytt bad og nytt kjøkken, bytting av vinduer, nye gulvet med vannbåren varme, mellomdyr parkett, gipsvegger, nytt elektrisk anlegg, ny peis, baderom med fliser og alle baderomsmøbler, kjøkken med granittplater, led-spotter i fire rom, pussing av gammel trapp, og noe finsnekring av hyller og møbler. Og altså håndverkere, arkitekt, rådgivende ingeniør, og moms...

Vi pusser opp to etasjer i første omgang, og sparer kjelleren til vi ser om budsjettet holder.