19,533    14    5  

Bygge amerikansk hus i Norge.

 1     Nordland     0
Det har seg slik at jeg og kona har gått med byggeplaner en lang stund nå. Vi har både funnet sted og tomt, men ikke klart å bestemme oss for hustype. Det var helt til kona fant ut at hun likte amerikanske hus veldig godt. Det tok ikke lang tid før hun fant et koselig lite murhus, som egentlig passet perfekt. Må jo innrømme at også jeg likte huset godt.

Men nå er det jo slik at huset er amerikansk, og alt av tegninger og mål er engelske/amerikanske. Hustegningene må bestilles for en viss sum, men en vanlig byggherre her i Norge kan vel ikke bruke de før de har vært via en arkitekt som har gjort om mål og annet diverse. Har jeg rett i dette?

Er det noen der ute som har erfaring med å bygge et amerikansk hus her i Norge, og hvordan har dere da gått frem? Hvilke erfaringer har dere høstet - både negative og positive.

Huset vi har valgt har en "falsk" mur-look som vi også lurer på om eksisterer her i Norge. Vil den lønne seg å ha?
Har googlet litt, og funnet ut at noen velger å halvfabrikere huset i Øst-Europa. Er dette pålitelig?

Her er linken til kona sitt funn på internettet:
http://www.theplancollection.com/house-plans/home-plan-23619


Vi håper på mange informative innspill fra dere husbyggere!

   #1
 1,724     Trondheim     0
Hvorfor ikke ta utskrift/grov tegning av disse  med mål og gå til en arkitkt, få tegninger og så få en byggmester til å lage huset?? (og i RIKTIG stein!!)
I USA er man ganske langt med halvfabrikat av hus i relativt lette materialer, de er vel ikke det vi kaller solide hus. Usikker også om isolasjon/tetthet og tekniske løsninger passer norske forhold....

ser ut som at målene er i Feet/inches, ikke allverdens jobb å konvertere de målene der...

MVH
Sakke
   #2
 837     0
Artig "cost estimate" funksjon. Alt etter hvor en bygger ligger byggekost mellom 83 og 110 USD pr sqf. (eller 5-6 tusen norske pr m2). Antar det er nøkkelferdig.
Men klart, US standarden kan ikke sammenlignes med TEK10 med hensyn til stormsikring, isolasjon, tetthet, el-anlegg, våtromsmembran osv osv. Artig sammenlignin lell ;D
   #3
 204     Oslo     2
Kult hus! Med et sånt prosjekt trenger dere mye pågangsmot og lidenskap, for hindre og utfordringer kommer det til å bli nok av. Her er noen av dem:

Huset er stort! Med en grunnflate på 260 kvadratmeter (iberegnet 70 kvm garasje) og omtrent det samme i andre etasje, kommer du opp i en utnyttelsesgrad du må ha en veldig stort tomt til å få lov til å bygge dette på. Hvis du da ikke finner en tomt med veldig høy bebyggelsesgrad. Det kunne helt klart ha gjort seg, for huset er godt egnet for "townhouse-bebyggelse" siden det ikke har noen vinduer på sidene og dermed kan stå tett i tett med andre lignende hus. Men slik planlegger man ikke byer og nabolag i Norge (personlig vil jeg veldig gjerne bo sånn), så lykke til med å finne en tomt som passer for dette huset (og et velvillig by- og plan kontor).

Lost in translation! Mye av huset kommer nok til å forsvinne i oversettelsen. Det er ikke bare målene som skal oversettes, det er også betydelige forskjeller i byggeskikk som må oversettes. Dere må blant annet belage deg på 25 cm isolasjon i ytterveggene. Her er det også lagt opp til utvendig pipe - og det er kanskje fint, men det er ikke akkurat energieffektivt. Hvis du skal ha garasjen som en del av huset på denne måten er det masse ekstra krav til brannsikring og gasslekasjer og jeg vet ikke hva som norske forskrifter er veldig strenge på men som amerikanerne ikke tenker på engang. Trorlig mye annet, som nevnt av andre.

Fake it 'till you make it! Løsningen du nevnte med fake stein på fasaden er ikke veldig populær her til lands nei. Men det finnes produkter for slikt, så det er ikke umulig å gjennomføre. Selv ville jeg aldri valgt slike fake-løsninger, og heller gått for naturlige materialer, trolig rett og slett liggende panel. Innendørs kunne jeg gjerne ha faka mye mer, for eksempel med fibo-trespo eller lignende på bad og kjøkken. Men fake fasade vil jeg si er veldig i strid med norsk byggeskikk.

Hvis du skal oversette dette, tror jeg ikke du vil ha mye nytte av originaltegningene. Enten kan du hyre inn en teknisk tegner til å lage nye tegninger, hvor norske forskrifter er tatt hensyn til, eller så kan du få en arkitekt til å "tolke" huset om til norske forhold (og forskrifter). Uansett vil det koste. De amerikanske arbeidstegningene tror jeg ikke du vil ha spesielt stor nytte av.

Et bra sted å starte for dere vil nok være å kikke litt på tomter dere kan tenke dere på Finn.no, og se om dere ville fått lov til å bygge dette huset på noen av de tomtene som ligger i deres prisleie, i forhold til utnyttelsesgrad.
   #4
 126     Telemark     0
får det til og bli 80 m2 jeg.. ser mere riktig ut ifht tegningene også....
   #5
 204     Oslo     0
Du har rett! Grunnflaten er åtti kvm inkl. garasje, og det er jo veldig lite!

Jeg er ikke så flinkt til å regne. Bare ganget opp antallet square feet med 30 jeg men det ble jo bare tull. Sorry!
   #6
 5,111     Sørnorge     1
Amerikanske hus er sjelden bygget for å vare. Ta heller med deg bilder til en arkitekt som kan bruke disse som inspirasjon til noe fornuftig.
   #7
 9,677     Kysten     1
Du kan bygge dette huset i vanlig reisverk og med en luftet steinfasade. Da kan du bruke platene til Weber som du kan lime stein til. Platene og lektene må festes skikkelig siden det vil bli en enorm vekt i kledningen.

Dere er ute etter det utrykket dette huset gir, og da ville jeg tatt med bildet som et eksempel til en arkitekt som kan tegne huset til dere tilpasset den tomten dere har/får.

   #8
 175     Oslo     0
Legg også merke til at taket har en masse kriker og kroker, noe som ser "koslig" ut men koster både å bygge og vedlikeholde. Det er rett og slett vanskelig å bygge godt (med mindre man har velprøvde masseproduserte moduler eller en god håndverker med god tid), og potensialet for at noe går galt med lekkasjer etc. tror jeg øker omtrent eksponensielt med hver krik og krok. Altså, jeg sier ikke at det er umulig, men det koster.
   #10
 7,685     Bærum     0
Ser ut som huset til Rødhette og ulven Grin Du kan jo ta en prat med ark. Finn Sandmæl. Ikke helt ulikt de husene han tegner.