#51
 1,724     Trondheim     1
intressant, ingen som har noenting å si.....Jeg har da kjøpt Nordan aluminiumskledde 3-lags....

MVH
Sakke

   #52
 58     1


Vi kjøpte i fjor PVC-vinduer fra Venta Windows i Litauen og er kjempefornøyde. Vinduene kostet halv pris av det vi fikk tilbud på i Norge fra Uldal. Vinduene har en u-verdi på 1,1 og helt vedlikeholdsfrie.


PVC vinduer klarer ikke å oppnå en U-verdi på 1,1.
Heller er ikke labratoriene som kontrollerer tetthet på glass og karm akkreditert i Norge.

Generelt anbefaler jeg ikke å handle vinduer til norske forhold fra andre land enn Norge, Sverige eller Finland.

Vinduer fra Baltikum eller Polen er ikke tilpasset nordiske forhold, blant annet er det ikke tilstrekkelig dreneringsmulighet. Kondens er ett stort problem i Norge pga de store temperaturforskjellene vi har inne og ute iløpet av året.

Videre er ikke glassets randsone trekt tilstrekkelig inn i falsen slik at en unngår direkte varmeledning.

PVC er ett produkt som KUN er beregnet for industri, det er også ett produkt som er på vei bort av markedet siden det inneholder Polyvinylklorid som er meget giftig og skadelig for miljøet.

Kjøp Nordiske vindu og vær oppmerksom på kvalitet, minimum skal ett vindu som man kjøper være godkjent fra NVDK. I tillegg bør det være testet hos Sintef på tetthet og U-verdi.

Betaler man lite får man lite igjen for pengene, de som driver forretning sitter stort sett igjen med samme avanse på ett billig dårlig produkt som ett dyrt kvalitetsprodukt.
   #53
 1,170     Asker     2

Kondens er ett stort problem i Norge pga de store temperaturforskjellene vi har inne og ute iløpet av året.


Temperaturforskjellene sommer/vinter er større i Polen enn i Norge. Om vinteren kan det være Røros klima i Polen, men det er også perioder med mye fukt og tåke, spesielt om høsten. Om sommeren er det sydentemperaturer. Det er velid lite nedbør om sommeren, men når den først kommer så er det slagregn i 15 minutter og så sol igjen. Det er veldig sjelden at det regner i dagesvis slik som i Norge.

Men du har et veldig godt poeng, polske vinduer er laget først og fremst for polske forhold. Det betyr ikke at de ikke vil fungere i Norge, men man kan ikke være sikker før de er testet og godkjent for bruk i Norge.

Jeg er selv fra Polen, men bestilte i går vinduer fra NorDan til sikkert minst dobbel pris...

   #54
 1,724     Trondheim     0
Og hvorfor skall de være testet av Sintef??
Hvis de er testet av en truvedig uavhengig instans fra utlandet (f.eks VTT(statens vitenskapelig forskningssenter direkte oversatt)  i Finland eller tilsvarende i sverige ) Så skall de holde massevis. Denne argumenten "godkjent for norske forhold" er vel noe overskrytt... er ikke store forskjellene mellom forholdene i disse lendene.

Skulle nok legge til Tyskland til listen, de vindustester som jeg veit av , så har tyske vinduer kommit veldig gott ut m.h.t tetthet og isoleringsevne. Man skall huske at Tyskerne har drevet med passivhus og lavenergibygging hvertfall 15 år lenger en Norge.

At PVC vinduer inneholder polyvinylklorid=PVC er vel ingen sjokk, PVC er tredje vanligst plasttype i verden.....giftig særlig under produksjon, ja.
Hvorfor kan ikke PVC vinduer komme ned til 1.1??? er vel bare spørsmål om hvordan man konstruerer rammen/karmen......


MVH
Sakke
   #55
 1,170     Asker     0
Trær vokser fortere i Polen enn i Norge og har en annen styrke, formstabilitet, fuktmotstanddyktighet og soppkultur. F.eks sitter kvisten mye dårligere i polsk furu enn i norsk. Jeg ville ikke ha gamblet på at de holder i Norge uten å se noen papirer fra seriøse aktører, måtte det være Sintef eller noen andre.

   #56
 1,724     Trondheim     0
det er selvsagt et poeng at man har god kvalitet på råvarene, og sant at furu vokser fortere jo lengre sør man kommer. Men om man tar f.eks PVC vinduer, så er "vindusmesteren" veldig påståelig på at PVC hører ikke hjemme i private hus - hvorfor??? jeg har ikke sett noen begrunnelse på dette. Av egen erfaring kan jeg si at vi leide en hytte i Åre  nå i påsken som var og hytten hadde vinduer med PVC karmer/rammer og dører. 
Før det første så såg jeg dette først andre dagen- vinduene var VELDIG pene, 2-lags, og ene veggen 5-6m x 4m (bredde høyde) var delt i 4 felt med glass. Det var ikke varmeovner under vinduene, og det var ingen kaldras å kjenne i -3-4 grader (slik er det ikke med mine  nye H-vindu (U-1,2 eller 1,4) der er er det kanldras og vinduene er kun 1 x 2m....)

husker ikke merket på disse men vil mene det hørtes tyskt ut.

MVH
Sakke
   #57
 58     1

Og hvorfor skall de være testet av Sintef??
Hvis de er testet av en truvedig uavhengig instans fra utlandet (f.eks VTT(statens vitenskapelig forskningssenter direkte oversatt)  i Finland eller tilsvarende i sverige ) Så skall de holde massevis. Denne argumenten "godkjent for norske forhold" er vel noe overskrytt... er ikke store forskjellene mellom forholdene i disse lendene.

Skulle nok legge til Tyskland til listen, de vindustester som jeg veit av , så har tyske vinduer kommit veldig gott ut m.h.t tetthet og isoleringsevne. Man skall huske at Tyskerne har drevet med passivhus og lavenergibygging hvertfall 15 år lenger en Norge.


MVH
Sakke



Hvorfor skal ett produkt testes hos Sintef, veldig enkelt hos Sintef testes produktene for særnorske forhold.
Lav solvinkel, sterk vind med mye salt/sand innblanding, høy luftfuktighet og sterkt vareiende temperaturer, lav årsmiddeltemperatur for og starte en plass.

Bakgrunnen for at jeg "tviholder" på at produkter til bruk i Norge må være testet hos Sintef er så enkel at da vet man med sikkerhet at man kjøper ett produkt som man kan forvente minst 25 års levetid av forutsatt anbefalt vedlikehold gjennomføres.

Tyskland ligger langt foran Norge med Lav energi hus stemmer veldig bra, men så har de ett annet utgangspunkt med normal årsmiddeltemperatur som ligger over 10 grader høyere enn hos oss.
Det er som kjent 7 ganger dyrere å kjøle luft enn å varme den opp, dermed er det engang slik at en utvikler løsninger for høyest effekt raskest mulig.

   #58
 1,724     Trondheim     0
som sagt, lav solvinkel, sterk vind og stor variasjon finnes i mange andre land også. Det vel salt i kombinasjon  med høy luftfuktighet som setter krav på ytbehandlingen....
Men som sagt vindtetthet og isolasjonsevne testet i lab dekker det meste.

10 grader høres mye ut. Norge i snitt er jo ikke SÅ kalt grunnet mye atlanterkyst og golfstrømmens invirkning. indre deler av Tyskland har jo faktisk ganske kalt om vinteren de også. den siste settningen med at det er 7 ggr dyrere å kjøle luft skjønte jeg ikke...
som sagt har lest om laboratorietester på vinduer og der har tyske merker klart seg veldig bra mtp isolering og tetthet.
Dette er jo direkte overførbart uansett klima. Resten er materialvalg.

Du har fortsatt ikke kommentert hvorfor PVC-vinduer ikke skall i privatboliger....

MVH
Sakke
   #59
 58     1
Jeg må innrømme nå at jeg husker ikke årsmiddelsnittet i Norge.

I Troms er årsmiddeltemperaturen 3,6 iht Norsk Standard, i Oslo/Akershus er årsmiddeltemperaturen rett over 5 grader.

Kan være at rundt 10 grader høres mye ut, men man må huske at Tyskland har mellomeuropeisk klimasone.

Lav solvinkel finnes nok ikke i så mange land, f.eks Danmark har en vesentlig høyere solvinkel enn Norge til tross for hvor nært landene tross alt er.

I syd europa er det vanlig å solskjerme med takutstikk på ca 60 til 80 cm, da er hele huset skyggelagt for direkte solstråler.

Det er ikke helt rett med at det er direkte overførbart uansett klima, i Norge har vi særfenomen som gjør at randsonen i isolerglasset har dårligere egenskaper enn i andre land sydover, f.eks Tyskland som vi har vært innom.
En særnorsk løsning er at randsonen på isolerglasset har en helt annen overdekning på norske seriøse vindusprodusenter som Nordan, Natre, Norgesvinduet, H-vindu med mange fler.
Dette finner en ikke på vindu fra Tyskland, Polen, Latvia eller andre typisk mellomeuropeiske land.

Problemer en får med seg med disse vinduer i Norge er mye kondens/fukt langs randsonen spesielt nede.


Når det gjelder PVC vindu så er min mening og forsåvidt en mening som mange fler glassmestere enn jeg har at PVC er ett produkt som har ett snevert bruksområde, meget bra på sine plasser. Faktisk mye bedre enn både aluminium og tre.
Da tenker jeg spesielt på svømmehaller og produksjonslokaler til næringsmiddelindustrien.

Derimot klarer ikke PVC kravene i TEK 07 på tetthet og u-verdi samtidig som produktet er tilstrekkelig formstabilt. (pvc må forsterkes med stålinnlegg, dette gir direkte eller indirekte kuldeledning avhengig av hvordan kuldebroen er løst.)

PVC har også for dårlige egenskaper i forbindelse med branntilløp, mister raskt bæreevne og utvider seg mye ved relativt lave temperaturer slik at totalproduktet ikke er tett lengre og dermed slipper oksygen inn til branntrekanten.
Dette kan være kritisk i en sovesituasjon,
En medvirkende årsak til at PVC utvider seg mye ved lave temperaturer er stålinnleggene som utvider seg ulikt med PVC.

Derfor mener jeg at PVC ikke er egnet til privat hus. (beklager at jeg glemte å si noe om det tidligere Grin)