8,883    12    0  

Fjerne/redusere innholdet av jern, mangan, kalsium og magnesium

 813     Østfold     0
Jeg har tatt en drikkevanns prøve, og prøven viser forhøyet innhold av jern, mangan, kalsium og magnesium, noen som har hatt lignende problemer og kan anbefale en løsning, jeg har blitt tilbudt et renseanlegg fra de som tok vannprøven, men 50 000.- er sure penger å bruke på det, det bør finnes rimeligere løsninger?

Kan det være aktuelt å få de som boret brønnen til å bore en ny et annet sted på tomten?(fikk beskjed at jeg kunne forvente meg at vannet ble bedre etter en tids bruk, nå er det 1 år siden og det har vel stort sett egentlig bare blitt litt værre) jeg har en nabo ca 100m i luftlinje fra meg, de har ikke slike problemer, kan det hende at jeg bare var uheldig med plassering eller er det like ille overalt tro...?


rapport ligger vedlagt.




Signatur

   #1
 24,668     Akershus     0
Hvis naboens vann er bra, så er det kanskje mulig å kjøpe seg inn for drikkevann og ev klesvask?
Signatur
   #2
 544     Nedre Romerike     0
Jeg hadde tatt det med ro.

Kalsium og magnesium kan du bare glemme å bekymre deg for. Du er i området middels hardt vann:
http://no.wikipedia.org/wiki/Hardhet_%28vann%29
Bra for helsen med denne konsentrasjonen, men det kan være greit å bruke salt i oppvaksmaskinen for å forhindre avleiring av kalk.

Jern/mangan: Grenseverdiene ligger på 200/50 µg/L, stort sett fordi det kan bli avleiringer av oksider ved forhøyet konsentrasjon. Et spedbarn kan bli forgiftet ved opptak av 500-1000 mg jern og dør ved opptak av 2000-3000 mg (Lenke til tysk nettside: http://de.wikipedia.org/wiki/Eisenmangel#Vermehrtes_Angebot_von_Eisen). Mengden av vannet ditt som trenges for å forgifte et barn kan nok være helseskadelig. Men kun pga av fare for drukning (500 mg tilsvarer 794 L).
  (trådstarter)
   #3
 813     Østfold     0
fargen er lite tiltalende,det lager brune avfarginger på sisterner osv, jeg har leieboere som klager så jeg vil finne en løsning på det men skulle helst ungått og bruke 50k på det..
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Har du prøvd med et kullfilter fra f.eks. Jula ?  Jeg er litt på kanten av hva jeg kan  Wink så det kan hende at noe av det du har trøbbel med ikke absorberes i et slikt filter, men jeg ville prøvd.

Hvis det virker så må du bytte filterpatron med jevne mellomrom, men for å se om hva som skjer så kunne dette være en billig løsning.

Når borehullet ble boret, ble det hydraulisk trykket etterpå (det sprekker opp fjellet rundt hullet og øker normalt tilgjengelig vannmengde), er det mulig at dette har gitt deg stor overflate i "problemområde" i fjellet og at dette burde vært unngått ?
   #5
 923     0
Ville vel sett litt på andre alternativer for rensing enn ett renseanlegg til 50 laken, men jeg veit ikke.
   #6
 3     0
@HSt

Hei. Jeg har en brønn som er trykket akkurat som du beskriver, og jeg har de samme problemene som trådstarter har med veldig mye jern i vannet og et oljeaktig belegg. Kan du gi noen flere detaljer rundt problemene som kan oppstå ved trykking av brønn? De som boret brønne for oss mener selvfølgelig at alt er i orden...

Takk for svar.

   #8
 5,569     0
MorganS: Kan det tenkes at du tapper overflatevann? Når en brønn sprekkes opp, enten via trykking (mest vanlig) eller sprenging, er tanken å åpne sprekker som igjen kobles til det naturlige sprekkesystemet der grunnvann beveger seg. Det er ved trykking alltid en sjanse for at man åpner sprekker oppover, noen ganger helt til overflaten, slik at brønnen begynner å produsere overflatevann av dårlig kvalitet.

For å unngå dette, ved trykking, settes en packer (pakning) et stykke ned i brønnen, og trykket bygges opp under denne.

Så vidt jeg har sett leveres drikkevannsbrønner typisk med en garanti for vannmengde, men ikke for kvalitet.
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
@MorganSimonsen: Ser du spør meg, dette er et godt stykke unna det jeg arbeider med så jeg er ikke sikker på effektiviteten på et slikt kullfilter, men på Jula er dette nesten gratis. Jeg ville derfor uansett prøvd å koblet inn et slikt filter og sett effekten. Blir vannet klart ville jeg sendt inn en ny prøve for analyse. Nå er det mulig å få store kullfiltre fra mer profesjonelle firma så fungerer det, men filtermassen brukes opp, så kan jeg sikkert hjelpe til med å finne et forslag til en leverandør av stort kullfilter (det kan jeg Smile). Jeg ville satt et partikkelfilter foran kullfilteret, Jula har også dette. (Patronfilter til et tilsvarende filterhus)

Ser at psv021 har forslag om at det kan være andre feil, ser ut som han kan mer enn meg på akkurat det feltet.
   #10
 3     0
Hei

@psv021: Takk for svar. Jeg er også bekymret for at det er overflatevann vi har fått inn i brønnen. Når jeg kikker ned i brønnen står vannet bare 3-4 meter under bakkenivå, noe som igjen betyr at det er minst 85 m med vann i brønnen siden den er 90 m dyp. Hvis vi legger til det faktum at brønnen ikke lar seg tømme selv etter mange timer med pumping og at vannet har samme "oljebelagte" overflate som de omkringliggende myrene, så føler jeg at det er stor sannsynlighet for at det under trykking har dannet seg sprekker som går helt opp til overflaten. Spørsmålet er da hvordan man eventuelt kan få det bekreftet? Jeg vet at feks ingeniørvesenet i kommuner har pulver de kan helle i avløp og lignende for å sjekke etter feilkoblinger i kolakk og rørsystem. Hvis det viser seg at det er overflatevann; er dette nok til å reklamere på jobben? Jeg bestile jo en brønn, ikke et hull i bakken til å ha myrvann i. Pumper brønnen grunnvann, om enn av dårlig kvalitet, så er det én ting, men er det overflatevann så mener jeg at jeg kan klage.

@HSt: Takk for svar. Jeg prøvde med et kullfilter fra Jula, det utgjorde ikke en forskjell som jeg kunne se. Kanskje var vannet marginalt klarere, men det gulnet og fikk et oljelignende lag etter å ha stått en stund, akkurat som før. Det hadde i tillegg veldig sterk lukt og smak av jern. Jeg har kjøpt et jernfilter på Jula også og har tenkt å koble både det og kullfilteret i serie for å se om det hjelper. Å bruke filter blir litt ekstra komplisert i dette tilfelle da det ikke er strøm tilgjengelig og alt av rørsystem må derfor tømmes ved hver avreise. Jeg har sett på en del filter, men noen av dem kan feks ikke oppbvares en gang i temperaturer under 0 grader.