30,846    23    2  

Levetider på enkle platetak i stål og aluminium ?

 5,725     0
Skal skifte tak på ei løe og eit naust neste år.
I dag ligg det 92 år gamle bølgeblekkplater på løa og 51 år gamalt bølgeblikk på naustet.
Dette ligg på kysten på Vestlandet.

Kva alternativ & levetider kan ein forventa av nye tak i dag?

Mine alternativ så langt:
Bølgeblikk; naboen la på bølgeblikk for vel 10 år sidan, og dette har begynt å ruste no, dvs. gjennom glavaniseringa. "Autentisk", like dyrt som alu., enkelt å legge, men gamle bølgeblikkplater varte i allefall 50-70 år her. Kva varer dei i dag?

Stålplater Armat/Planja el.l.; ein nabo fekk hol i Planja stålplate etter 4-5 år, veit også om ein annan som fekk hol etter 5-6 år. Billig, enkelt å legge, men varer det?
Garantien gjeld ikkje kyststrøk, så det seier vel sitt.....

Alu. takplater, Korrugal, har ein amerikansk variant på resten av løa, holder bra etter 30 år, men malinga slites av. Relativt dyrt.

Anna alternativ er billig takstein, men må nok forsterke opp for egenvekt & snølast.
Lang tid å legge.

Forslag / kommentarer?

   #1
 22,342     Akershus     0
Du har tydligvis hardt miljø. Nabohuset har 35 år gammel Plannja. Der har palsten på solsiden begynt å flasse. På baksiden er den ok.

Har du et tøfft miljø må du passe på spenningsrekka, ellers får du problemer, selv med aluminium. På feks Golf 3 var det mange plater av aluminium under bilen. Etter å ha kjørt rundt i Oslosaltslaps hadde stålet i klipsene som holdt dette fast tæret bort aluminiumet ved festene.
  (trådstarter)
   #2
 5,725     0
Bruker kun aluminium spiker på alu. tak naturligvis, men sjølv då kan ein sjå enkelte plasser at det tærer på plata rundt spikarhovedet, så eit eller anna er det. Heldigvis kun på vegg så langt.
   #3
 22,342     Akershus     0
Det kan ha noe med legeringen å gjøre. Det kan være tilsatt noe i spikerene for å få dem sterkere.
   #4
 4,110     Akershus (Follo)     0
Hvis du bor ut mot Fedjeosen så kan det vel være mye saltvann i lufta. Da bør du nok ha det beste.

Galvanisering er så mangt. Gamle bølgeblikkplater brukt på naust o.l var gjerne varmforsinket og med forholdsvis tykt sinkbelegg. Det er også i dag stor variasjon i tykkelse på belegget. Det måles gjerne i gram/m2 eller mikrometer. Gå for det med tykkest belegg. Galvanisert vil egentlig si at det er elektrolytisk forsinket, men betegnelsen brukes i praksis også på varmforsinket stål. Elektrolytisk belegg er oftest mye tynnere og dermed mindre holdbart. Men også billigere i produksjon, så billig og varig er nok en sjelden kombinasjon.

Er belegget tykt vil det også beskytte riper og avklipte kanter selv om stålet er blottlagt. Men belegget er en offeranode og vil derfor "slites". Og som Hans9001 er inne på så vil det ofres raskere om man ikke tar hensyn til spenningsrekken. Dvs. forskjellige metaller nær hverandre.
Signatur
   #5
 9,677     Kysten     0
Har hytte og naust i værhardt klima på vestlandet også. Hytte med stålplater og naust med aluplater. Stålplatene er vel bortimot 26 år nå og alutaket la jeg i 94.

Så nå i sommer at innfestingen på alutaket var rimelig tynnt og det er nå det svakeste på taket. Stålplatene behandlet jeg alle kuttflatene på når jeg la det og det forlenger levetiden. Taket holder bra enda. Zinken som ligger på platen "kryper" over kuttflaten men blir aldri like tykk som resten. Bruk arkanol eller noe som hører til taket du legger. Ellers er det som skrevet over at mengden zink eller aluzink er avgjørende. Aluplater kan slippe lakken, men har blitt bedre. Hold deg uansett unna billige plater. Det gies garantier på mange plater, opptil 30 år mener jeg, men mye avhenger av at du behandler det rett når du legger det. Ikke bruk noe som varmer opp stålet når du kutter det, det ødelegger zinken.

  (trådstarter)
   #8
 5,725     0
Takk for mange tilbakespel!


Har hytte og naust i værhardt klima på vestlandet også. Hytte med stålplater og naust med aluplater. Stålplatene er vel bortimot 26 år nå og alutaket la jeg i 94.
Det gies garantier på mange plater, opptil 30 år mener jeg

Veit du kva plater du har på taka?
Fann vel kun 10 års garanti her ute i salttåka...
Plannja alum. og nokon Plannja stålplater med spesielt belegg.


Galvanisering er så mangt. Gamle bølgeblikkplater brukt på naust o.l var gjerne varmforsinket og med forholdsvis tykt sinkbelegg. Det er også i dag stor variasjon i tykkelse på belegget. Det måles gjerne i gram/m2 eller mikrometer. Gå for det med tykkest belegg. Galvanisert vil egentlig si at det er elektrolytisk forsinket, men betegnelsen brukes i praksis også på varmforsinket stål.


Der ser ein; eg snakkar om galvanisering, men meiner varmforsinking.
Det meste er jo elforsinka i dag, og varmforsinking er jo mange ganger betre slik eg ser det iallefall og naturligvis dyrare.

Men eg har og sett kappender liggande og rusta ute på taket når det kunne lagt inn under plata over.

Eg satsar på legga taka uten kutting da begge taka er rekatangulare og ein får platene i ulike lengder, så om kappet liggande i omskjøyt eller blir kasta, går ut på det same. Eg skal uansett ha opp nye lekter , ein del nye sperr, undertak med armert plastpresenning og sløyfer.

Nokon som har erfaring med "kondens" belegg under plater?
Begge taka er over 30 grader, så det er kun for kondnes eg vil ha undertak.
I dag er det ikkje undertak på nokon av dei.
  (trådstarter)
   #9
 5,725     0

Det kan ha noe med legeringen å gjøre. Det kan være tilsatt noe i spikerene for å få dem sterkere.


Kan også være at alu. spikaren treff ein stålspiker lengre inn?
Heilt tilfeldig plassert, kun 4-5 plasser ( på 500 m2 plater).
   #10
 1,027     0
Bygde naust omtrent i flomålet i 1996, røde A-tak plater skrudd med paknings-skruer. Værhardt så det holder, men finnes ikke en rustflekk på taket.

Platene er i en lengde, de måtte kappes men kappet ligger oppe under mønebeslaget og fikk to omganger med arcanol.