#11
 3,412     Akershus     0
12 V downlights kan man installere selv hvis man er moderat nevenyttig og middels god til å lese bruksanvisninger.  Man får helt brukbare lamper for halogenpærer for godt under hundrelappen, og med bokser, kabler og transformatorer kommer man fortsatt under 300 kr per punkt hvis man går inn for det.  Det finnes 12 V LED også (men det har jeg ikke prøvd selv ennå).  Det tar ikke så veldig mange minutter å installere hver hvis man gjør det på riktige tidspunkter i byggeprosessen.  Skal man ha mange downlights sparer man inn en god del vanlige månedslønner på et par helger.  Dask fast kassene, legg rør, og mål opp avstander før himlingsplatene kommer opp.  Lag hull og tre inn lamper, kabler og transformatorer etter at platene er på plass.  Den enkleste måten å forholde seg til elektrikeren på er å be om å få satt opp stikkontakter på passende steder, og så plugger man seg inn i disse. 

Elektrikeren min kom med en løgn om at dette var forbudt sist jeg bygde.  Da jeg bad om dokumentasjon på dette forbudet kom han med en avisartikkel om en brann forårsaket av at noen ikke hadde fulgt bruksanvisningene.  Det finnes ikke noe forbud mot dette.  Han ble veldig snurt da han gikk glipp av 100,000 voldsomt lettjente kroner. 
Signatur

   #12
 385     Bergen     0


Oppgradering av stikkontakter til lavtbyggende stikkontakt merke Etman 163,-
Da lurer jeg på hva du oppgraderer fra?


Det står ikke spesifisert noe sted, men jeg antar det er den gammeldagse typen elko-stikkkontakter sånn som de har på chlaes, eller noe i den duren? Det er vel mest over benkeplaten på kjøkkenet jeg egentlig tror vi kommer til å gidde å investere i denslags kosmetiske endringer.
   #13
 385     Bergen     0

Dask fast kassene, legg rør, og mål opp avstander før himlingsplatene kommer opp.  Lag hull og tre inn lamper, kabler og transformatorer etter at platene er på plass.  Den enkleste måten å forholde seg til elektrikeren på er å be om å få satt opp stikkontakter på passende steder, og så plugger man seg inn i disse. 


I grunnleveransen jeg har kjøpt, så er det et eller to lampepunkt i tak med tilhørende bryter ved dør på hvert rom. Det eneste pressmiddelet jeg føler at jeg har i dette tilfellet er en trussel om at jeg i denne omgang lar være å ha spotbelysning i taket, men kun får hengt opp taklamper. Dette fordi jeg føler 20 spots x 600 kr "det er her firmaet tjener pengene på anbudsjobber" rett og slett er frustrerende. Kan godt være jeg er en grinebiter her, men jeg liker ikke å bli snytt.

Men hvor realistisk er det å senere oppgradere til lavtbyggende led-spoter med utgangspunkt i disse lampepunktene, gitt at jeg ikke kan få montert bokser til spoter i denne omgang? På grunn av tek10 var det visst kun mulig med 48mm byggehøyde eller noe i den duren, gitt at elektrikere ikke kan bryte plasten som er inne i takene?


Kan jeg f.eks bruke slike som disse fra QI?
http://www.quickinstall.no/home/root/qi-dl/downlight-lav
https://www.youtube.com/watch?v=TlYECrMjFcY

Altså ved at strøm da hentes fra takpunktene som er i hvert rom? Eller jakter jeg vindmøller? Smile
   #14
 3,412     Akershus     0
Det er ikke å anbefale å starte jobben med å legge inn downlights i et stort tak etter at takplatene er slått på.  Hullene kan man borre, og selve lampene kan man smyge opp, men det kan være veldig kronglete å få ledningene på plass, kanskje på tvers av lekter.

Husleverandøren er rettslig forpliktet til å legge til rette for ønsket egeninnsats.

Egeninnsats kan gjøre av byggherren, eller av andre byggherren måtte ønske, for eksempel en annen elektriker.

Lavtbyggende LED-lamper som ikke trenger bokser er velegnet for tak som er nedlektet bare littegrann. 

Få gjort klart ledningsnettet før takplatene henges opp. 

Hvis du bruker 12 V har du lov å gjøre hele 12 V-delen selv.  Følg bruksanvisningene nøye og bruk riktig type kabel.  Få takpunktene utført som stikkontakter inni taket, tilgjengelig gjennom downlightshull. 

Signatur
   #15
 385     Bergen     0
Men jeg er vel gjerne ikke byggherren her, heller den som kjøper det ferdige huset fra byggherren?
   #16
 21,481     Enebolig     0



Oppgradering av stikkontakter til lavtbyggende stikkontakt merke Etman 163,-
Da lurer jeg på hva du oppgraderer fra?


Det står ikke spesifisert noe sted, men jeg antar det er den gammeldagse typen elko-stikkkontakter sånn som de har på chlaes, eller noe i den duren? Det er vel mest over benkeplaten på kjøkkenet jeg egentlig tror vi kommer til å gidde å investere i denslags kosmetiske endringer.


Med all sannsynlighet oppgraderer du fra standard Etman. De har nå kommet med en ny lavtbyggende som kanskje er penere å se på, men kvaliteten er like dårlig som alt annet fra Etman.

Å legge opp downlights som ufaglært er ikke å anbefale med de begrensningene det gir. Seriøse aktører vil ikke koble til noe de ikke kjenner til. Dermed står man igjen med det tydelige grensesnittet en stikkontakt er, og må montere LED downlights med ferdig sertifisert plugg. Prøv heller å forhandle frem en bedre pris.
   #17
 385     Bergen     0
I nåværende hus er det alltid Elko som har blitt brukt. Er det bedre greier?

   #18
 21,481     Enebolig     0
Elko er veldig god kvalitet, uavhengig av type. De har også lavtbyggende, plus og option design.

Du bør også unngå Chint eller Garo sikringer.