1,622    5    1  

Mulig skeivlast trigger jfb.

 762     Asker     0
Da var det min tur til å lage en tråd.

Jeg kom over et litt morsomt tilfelle da jeg skulle koble opp et lite varmekabelanlegg og mistenker at min "prosjekterende saksbehandler" har valgt feil vern for dette formålet.
Nå fikk jeg aldri tid til å måle strøm over hver enkelt fase, men jeg mistenker sterkt at trekke over fasene på vernet er såppas skeivt at dette trigger jfb i ny og ne. I hvert fall som jeg opplevde under testkjøring.

Så her er opplegget:
- Trefaset it-anlegg boilig installasjon.

- Trefas 20A vern med 30mA jfb.

- Tre stykk varmekabler, derav to har effekten 1900W og den siste har effekten 2700W.

- Kabelene er lagt som tre forskjellige soner med mulighet for å skru av hver enkelt kabel fra skapet med en modulærbryter.

- Kablene ble målt av meg før tilkobling og var tette og hadde tilsvarende ohm-verdi som merket på kaldenden av kabelen.

- Fasefordelingen for kablene ble slik:
L1-L2 - 2700W-kabelen
L2-L3 - 1900W-kabelen
L1-L3 - 1900W-kabelen.

Jeg hadde ikke tid / mulighet til å måle strømforbruket over hver fase eller lekasjestrøm mot jord denne dagen. Jeg skal uansett tilbake til denne jobben og utføre mer og har muligheten til å gjøre endringer / forbedringer.

Min personlige løsning er evnt. og øke størrelsen på vernet eller å gå bort i fra kombivern med jfb og heller sette en egen jfb etter et elementvern på 20A.
Evnt. hatt to to-fasevern (en 16A og en 20A) med hvert sitt relé for styring av varmekabelene.

PS.
Grunnen for at varmekablene ikke har hvert eget vern og er fordelt over et trefaset vern er rett og slett fordi det er ønsket en felles tidstyring av varmekablene over kontaktor. Det er også grunnen for at det er montert modulærbrytere på hver kabel etter kontaktor for å kunne skru av og på hver enkel sløyfe.

   #1
 229     Hedemark     1
Du skal ikke få noe mere feilstrøm til jord uansett skjevlast på en 3-faset JFA (enten er anlegget tett, eller så er det ikke) I min mening burde uansett vernet vært økt til 25A. Slik det er koblet nå (Må kobles) så vil L1 og L2 trekke 20A da alle kablene ligger inne.Ikke helt bra og legge opp til maks strømtrekk på et vern.
   #2
 4,251     0
Ta med lekkstrømtang og mål lekkstrømmen. Jeg tipper du får endel mA, muligens pga en jordfeil en eller annen plass på trafokretsen. Varmekabler har endel kapasitans så noe lekkstrøm har du uansett. Hvis dette kombineres med en følsom jordfeilbryter så kan du få problemer.
Felles tidsstyring kunne du jo fått med tre modulærkontaktorer og egen kurs for hver varmekabel. Hadde du montert kontaktorer (releer) med bryter innebygget ville dette blitt minst like enkelt og ikke dyrere. Hele varmen ville heller ikke blitt borte ved jordfeil på en kabel.
  (trådstarter)
   #3
 762     Asker     0
Enig i at det heller burde ha vært et vern per varmekabel og heller fler reléer for styringsbiten.
Jeg syntes det var litt snodig av sakbehandleren min for dette prosjektet bestille dette til meg og mente at det skulle holde. Det er godt å få bekreftet dette fra andre at det er litt tynt! Han lekkstrømtang i bilen så jeg får klemme den over og se hva resultatet blir.
Hadde det kanskje latt seg gjøre og øke jfb til 100mA til tross for at dette er en boliginstallasjon? NEK spesifiserer 30mA til forbrukskurser, men dette er jo rent opplegg for varmekabelanlegg ved inngangsparti utvendig!
   #4
 24,668     Akershus     0
Hva blir ca fakturapris til kunde:

1) ett vern 3p + én kontaktor
2) tre vern 2p + tre kontaktorer
Signatur
   #5
 4,251     0
Fakturaprisen ville blitt ca den samme hvis man hadde brukt tre små kontaktorer/ releer med bryter innebygget kontra en trefas kontaktor og tre modulære brytere.
Driftsikkerheten øker også med tre separate jordfeilvern. Trefas kombiautomatene er også dyre i forhold til enfas.