#1951
 21,481     Enebolig     0


Hvis jeg har forstått deg riktig så har du problemer med å presse strømforsyningen til downlightsene dine gjennom et 83mm hull og lurer på om du kan lage et koblingspunkt i taket inne i en downlightskasse?

Har du mulighet til å komme over de nåværende downlightsene (loft f.eks)? I så fall så kan du sette opp en litt større koblingsboks her oppe og trekke ut et rør til hver downlight som skal kobles på denne strømforsyningen.

Det gjelder mini downlights med 44mm hull. Alternativet er veggboks med blindlokk, men strømforsyningen passer ikke inni en slik (avlang), så hva er normal løsning? Kan en gipsboks eller spotboks med inspeksjonsluke brukes som koblingsboks og til plassering av strømforsyning?


Produsentens bruksanvisning må følges (avstander, evt ubrennbart underlags osv) samt at utstyret må være tilgjengelig for vedlikehold.

Det finnes større veggbokser dersom det er et alternativ. Det kan dog bli et problem med varmeutvikling, og man må derfor sjekke dette opp mot produsent/anvisning.

http://proff.elko.no/aktuelt/bigbox-enkel-og-1-5-article1096-448.html

GR
   #1952
 794     Rogaland     0
http://lumens.no/users/lumens_mystore_no/Image/fdv/capella_/FDV_Lumens_norsk_led_teknologi_Capella_flex_18w_Mini_Downlight.pdf

"Driver er større en installasjonshull for lampene. Derfor bør driver
plasseres bak blendingslokk eller på egnet sted.
Ledningene fra driver til lampe kan forlenges. Hver lampe leveres med
1,2 meter kabel, kan skjøtes opp til 5 meter pr stk."


Bilde av driveren hos elby: http://elby.no/Downlights-og-Downlights-Tilbehoer/Mini-Downlight/Led-Downlight-Lavtbyggende-Alu-6-x-3W-m-driver-IP23

Mulig den kunne gått inni den boksen du linker til, men er det ikke eventuelt bedre å lage en større gipsboks med inspeksjonsluke hvor denne kan få litt mer luft og samtidig ligge brannsikkert? Eller er det noe i regelverket som tilsier at det ikke er greit å føre K-rør inn i en gipsboks og bruke den som koblingsboks? For meg er det samme om det står en veggboks med blindlokk eller en inspeksjonsluke, men føles litt jalla å trøkke driveren inn i en veggboks.

Kan vel ikke være en veldig unormal problemstilling dette, med tanke på alle de mini downlightene som er montert rundt forbi...
   #1953
 21,481     Enebolig     0
Ofte får man driverne inn i downlightkasse, og noen ganger plasseres de langt unna lyskildene (men da må man sjekke maks lengde, samt tverrsnitt i anvisning)

Jeg ser ikke noen umiddelbare problemer med å lage en "koblingsboks" av gips og metallisk inspeksjonluke, da dette er ubrennbart.
   #1955
 646     Ølen     0


Ved utendørs led spot, hvor en ikke kan bytte lyskilde, trenger en fortsatt 2polig brudd?


Rent formelt er det ikke et bastant krav til allpolig brudd utendørs, men risikovurdering av ytre påvirkninger (BC3 område) medfører at man må benytte allpolig bryter.


Må helt erlig si jeg ikke ser risikoen når det ikke er mulighet å bytte lyskilde/pære.
En må bytte hele spot om den ryker og da må en elektriker til som da tar strømmen.
Fprbruker vil altså aldri røre spotlight.
Spotlight er forsåvist også lavvolt. Kun driver er 230v.
   #1956
 21,481     Enebolig     0
Sant nok, og ut fra en risikovurdering kan man forsåvidt utelate allpolig brudd i et slikt tilfelle.

Men som som i mange andre tilfeller kan man spørre seg om hvorfor man ikke bare monterer allpolig bryter. Er det åpent anlegg eller evt utført før 2002? Kostnadsforskjellen for 1P og 2P bryter er marginal. Eller skal det dimmes?

   #1958
 21,481     Enebolig     0
Da ville jeg notert dette i risikovurderingen.

Til 230V belysning på bad er det dog ingen unntak (dersom det er aktuelt)
   #1959
 132     0
Utebelysning/lys i portstolper:
Er det krav om allpolig brudd på skumringssensor og alle brytere, når det er en forankoblet allpolig bryter som kan benyttes?
   #1960
 21,481     Enebolig     0
Nei, man trenger ikke allpolig betjeningsbryter på utelys dersom det finnes en allpolig servicebryter.