41,757    59    5  

Feildimensjonerte kurser : 20A 2,5mm og 15A 1,5mm

 1,103     Oslo / Østfold     1
Holder på å rehabilitere en leilighet fra femtiåra. Tar samtlige rom. Har så registrert at det i sikringsskapet finnes fem kurser sikret med 15amp og 1,5#PN samt også en kurs sikret med 20amp og 2,5#PN (komfyr). Eier har anskaffet en induksjonskomfyr og vil sikkert belaste denne kursen maksimalt. Men i min barnelære var faktisk regelen at 16amp. skulle ha 2,5# og 20amp. skulle ha 4#. Har denne ene amperen fra 15 til 16 så stor betydning? Anlegget ble trukket om for ca. 20 år siden og kontrollert og godkjent av Hafslund for 2 år siden. Min oppgave i forhold til dette er kun å skifte noen armaturer. Men er det så at jeg henger etter og ikke er oppdatert?

   #1
 344     Oslo     0
20amp på 2,5mm2? trekk om til 4 kvadrat, og spør elektrikeren din om du kan ha en C-sikring på kursen.

Og 15-amp sikring skal ha minst 2,5mm2 tverrsnitt.
   #2
 314     0
15A sikring var en periode på 90-tallet godkjent for 1,5 mm2, skjult forlegning.
Da blir det feil og si SKAL HA, dette er villedende..

Det ANBEFALES at du sikrer ned kursen(e), men det er ingen krav
   #3
 21,481     Enebolig     0

20amp på 2,5mm2? trekk om til 4 kvadrat, og spør elektrikeren din om du kan ha en C-sikring på kursen.

Og 15-amp sikring skal ha minst 2,5mm2 tverrsnitt.


Dette er feil igjen. Mellom 91 og 99 var dette fullt lovlig. Men jeg vil anbefale å sikre ned eller trekke om til dagens standard, da spesielt komfyrkursen.
   #4
 344     Oslo     0
Han forstod nok ganske godt hva jeg mente, er bare dere som er så satans pirkete. Og har han først rehabiliterer leiligheten, kan han like godt trekke om kursene, han skal nok inn med nye kurser allikevel.
   #5
 413     kløfta     0

Han forstod nok ganske godt hva jeg mente, er bare dere som er så satans pirkete. Og har han først rehabiliterer leiligheten, kan han like godt trekke om kursene, han skal nok inn med nye kurser allikevel.


nei, det er du som flyr rundt og sprer feilaktige opplysninger om ett tema du tydeligvis burde holdt deg unna.
   #6
 344     Oslo     0
hvordan er det feilaktig å si at dere er pirkete? for det er dere.. hvordan er det feilaktig å si at 15-amp sikring skal ha minst 2,5mm2 tverrsnitt? Har han ikke dette, er ikke det elektriske anlegget oppdatert og han henger etter.
   #7
 21,481     Enebolig     0
Å joda, mange av byggeboligs brukere er voldsomt pirkete. Jeg vil kalle enkelte for noen skikkelige kverrulanter som alltid finner unntaket.

Men akkurat her tar du ganske enkelt feil. Det finnes masse 15A sikringer på 1,5mm kabel. Ingen god løsning vil jeg si, men likevel fullt lovlig mellom 91 og 99.

   #8
 2,435     Hordaland     1
Føler for et innlegg;

Gamle skrusikringer av typen DZ DIAZ er "forbudt i dag" i den forstand at det ikke er lov til å installere flere slike anlegg. Likevel finnes det ikke et påbud som tilsier at alle gamle anlegg med DIAZ sikringer skal skiftes ut. Anbefalt, ja, men påbudt, nei.

Samme gjelder det rundt dimmensjonering av lederer. Tabell 52-A har gjennomgått en rekke justeringer, og den har nok sikkert ikke blitt justert for siste gang enda. Det finnes ikke noen matematisk formel som kan benyttes for å beregne lederevnen til en elektrisk leder. Tabell 52-A er utviklet med prøving og forskning over lang tid.

Eldre anlegg hvor dimmensjoneringen var over ens med de gjeldende normer og krav på den tiden, er fortsatt godkjent i dag. Det finnes ikke noe påbud om at alle elektriske anlegg til en hver tid skal korrigeres for hver gang det kommer en ny norm. For å ikke la dette bli for bokstavelig og presist finnes det selvsagt enkelte punkter hvor det er nedlagt påbud om forbedringer av eldre anlegg.

Det finnes vel liten tvil om at man alle kan si seg enig i at å holde det elekriske anlegget vedlike og oppdatert er absolutt det beste. Skal man til med renovering kan det være smart å sjekke opp tilstanden til anlegget, og forhøre seg med en fagmann hva som er anbefalt. Det er klart at sunn fornuft bør jo benyttes i slike saker.

To ulike scenarier:
- En uisolert innvendig vegg i en kald kjeller, hvor det ligger et rør med 1,5mm2 ledning, tilknytt en 15A sikring. Kursen er tilknytt stikkontakt, og blir benyttet til VVB bereder med 2kW element. I et slikt tilfelle vil det ha liten betydning om det står 15A sikring eller 10A sikring, men vil man være på den trygge siden i forhold til brannsikkerhet er det anbefalt å redusere størrelsen på sikringen til dagens anbefalte nivå.

- En usiolert innvendig vegg i hovedetasjen i et 90-talls hus, hvor det ligger forlagt et rør med 1,5mm2 ledning, tilknytt 15A sikring. Kursen er tilknytt lys og stikkontakter til bad, gang og vindfang. Begynner man med etterisolering av innvendige vegger på f.eks badet og vindfanget vil temperaturen i de elektriske trekkerørene stige. I slike tilfeller bør man absolutt vurdere å redusere sikringen, eller trekke om anlegge til 2,5mm2 ledning dersom en mindre sikring blir for lite.

I tilfellet som beskrives i første innlegg i tråden vil jeg nok anbefale å gjøre noe med komfyr kursen hvor det ligger 20A på 2,5mm2 kabel. Hva som gjøres med de øvrige kurser bør nesten vurderes individuelt av en kyndig fagmann som kan være tilstede for befaring av huset dersom man vurderer brannrissiko.
Signatur
   #9
 344     Oslo     0
Mente såklart ikke at han måtte skifte dette, men han spurte om han "hang etter og ikke var oppdatert", og da er svaret ja, for å være oppdatert må man minst ha 2,5mm2 tverrsnitt på en kurs sikret med 15A. Det var det jeg mente. Hvis jeg selv skulle bare skiftet noen armaturer, hadde jeg nok ikke trekkt om kursene, muligens jeg hadde trekkt om den kursen som arbeidet skulle bli gjort på, forutsatt at de andre kursene ikke er en fare.

Men hvis han skal rehabilitere, så skal han kanskje sette inn 3-4 16-amp kurser, og kanskje han skal sette inn en jfb, så ville jeg anbefalt å trekke om. Det blir en vurderingssak, og som du sier, dette bør vurderes av en fagmann.
  (trådstarter)
   #10
 1,103     Oslo / Østfold     0
Man skal være varsom med sine spørsmål skjønner jeg.


Mente såklart ikke at han måtte skifte dette, men han spurte om han "hang etter og ikke var oppdatert", og da er svaret ja,


Som jeg skrev har jeg for mange år siden lært at 16amp. skal ha 2,5# og 20amp. ha 4#. Da jeg kom i denne leiligheten fant jeg noe annet og for meg nytt, 15amp. automatsikringer. Derfor spurte jeg om det var kommet nye regler som godkjente 15amp. til 1,5# osv. Nå har jeg fått svar at det var godkjent i en periode, men at "de gamle" regler som jeg vokste opp med er tilbake.

15A sikring var en periode på 90-tallet godkjent for 1,5 mm2, skjult forlegning.
Da blir det feil og si SKAL HA, dette er villedende..

Det ANBEFALES at du sikrer ned kursen(e), men det er ingen krav

Forøvrig er kablene trukket i svarte stålrør støpt eller murt inn i betong eller tegl. Det er altså ikke noe brennbart materiale rundt kabler eller rør.
Som jeg også skrev ble anlegget godkjent av Hafslund for to år siden. Fant et brev om dette i sikringsskapet.
Videre skrev jeg også at eier har anskaffet en komfyr. Dette burde vel indikere at jeg ikke er eier av denne leiligheten. Mitt forhold er rehabilitering av leiligheten. I denne forbindelse skifter jeg noen takarmaturer, og fant "problemet" da jeg skulle frakoble strømmen. Men jeg takker for alle gode råd og skal selvfølgelig bringe dette videre til eier. Spesielt med tanke på komfyrkursen. Denne har jo bare et punkt å burde være en rimelig sak og få fikset. Resten av boligen med alle stikk og lampepunkter blir nok noe annet. Sånn for nyskjerrighetens skyld åpnet jeg også de øvrige fem sikringsskapene i trappegangen. Samtlige hadde samme antall sikringer og samme kabeltverrsnitt. Skulle ikke forundre meg at hele borettslaget med hundreogtretti leiligheter er likt. Kursfortegnelsen på dørene er fra samme firma og har samme dato, i allefall disse seks leilighetene i denne oppgang.