4,340    27    2  

Stømmåler gått bananas??

 38     tromsø     0
Hei!!
Har arvet gammelt murhus, dårlig isoert. Feriehus på sommer/høst/vår. Maks 4 ganger pr året, og maks 3 dager pr gang.
Kun dusjet 2 ganger i huset totalt etter overtakelse. Jeg synest strømforbruk er meget høyt i forhold til bruken av huset, men er usikker.....

På sommer og vinter står det på:
-1 gammel panelovn på stort kjøkken/stue, middels på vinter, lavest på sommer.
-1 gammel badovn, type varmerør skrudd like under tak. Medium vinter. Lavest sommer.
-Et nytt kjøleskap.
-Varmtvannsbereder (140 liter) skrus av når vi drar. Og på når vi kommer.

FORBRUK:
-okt 2013- okt 2014 (1 år): tot 5363 kWh. Pr mnd 447 kWh. Dette var ok.

-juni 2014- okt 2014(4 mnd): tot 1308 kWh. Pr mnd 327 kWh. Ok forbruk.

-okt 2014- april 2015 (6 mnd): tot 6564 kWh. Pr mnd 1009,84 kWh.
INGEN VÆRT I HUSET I DENNE PERIODEN, meget høyt.

- april 2015- mai 2015 (1 mnd + 5 dgr): tot 909 kWh på ca en mnd.

Jeg kan få målerkontroll, men om måler leser riktig må jeg betale kr 2000,-.
Har ikke mye erfaring med feriehus/hytte og strømforbruk. Fint med noen råd Smile
Er dette ille mye??
Kan strømmålere måle feil?
Er forbruket grunnlag for å bestille målerkotroll?

   #1
 8     0
Ser ikke ut som det er noe stort forbruk etter hva du beskriver står på. Er vel ca 1 kw effekt som står å går hele tiden og fordelt på to ovner er ikke det usannsynlig. vil dog anbefale at kjøleskapet blir skrudd av når du ikke er der om vinteren liker ikke kulde de nye skapene. Hvis du vil bruke mindre strøm bør du tappe ned vannrørene og skru av ovnene når du ikke er der. evt. skaff deg ring hytta varm system
  (trådstarter)
   #2
 38     tromsø     0
Ja det stemmer sikkert som du sier. Stusset bare på forbruket siden hadde doblet seg fra forrige år, 447 kWh per mnd 2013-2014, mot 1009 kWh pr mnd nå, når de samme kilder har stått på...

Er nesten like mye forbruk i feriehuset, som der jeg bor hver dag Smile
Skulle gjerne slått av helt på vinter men noen anbefalte meg å ha den på pga at huset kunne "slå seg" i kulden ...(?)..

Jeg tømmer rørene hver høst... Vet du hvordan man tapper ned en varmtvannstank forresten? Skrur den av og lar varmtvannet renne ut ?!? Vil det ikke da bare fylles på nytt kaldvann?

Tuuusen takk Smile Nina
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ovner pleier å ha en termostat har du 20C i hytta hele året ? Hvis "noen" har skrudd ned termostaten til f eks 12graderC de første årene så forklarer dette forbruket.
  (trådstarter)
   #4
 38     tromsø     0
Kan ikke huske hva de har stått på de årene, men kan jo være en forlaring.
Vet bare at jeg var der nettopp.

Det var da brukt 36 kWh på 17 timer.
Dvs 2,11 kWh pr time og døgnforbruk ville vært 50 kWh.

Synest det virket mye men stemmer sikkert da Smile

   #5
 6,009     Finnmark     0
Panelovn og vvb drar jo litt da;)
Signatur
   #7
 3,412     Akershus     1
Kanskje dette er banal kunnskap, men det kan jo likevel være verdt å minne om at en ovn på 1000 Watt kan dra en kilowatttime med strøm i løpet av en time, per definisjon. En varmtvannsbereder på for eksempel 2000 Watt kan per samme definisjon dra inntil to kilowattimer med strøm i løpet av en time. Blir den slått på ved ankomst vil termostaten gjøre at den yter maks endel timer, siden det tar en stund å varme opp 140 liter med kaldt eller lunkent vann. At du bruker to kilowatt (eller "to kilowattimer per time") en periode etter ankomst til hytta virker derfor fullstendig normalt. Når vannet er kommet opp i temperaturen som termostaten er satt til, vil strømforbruket fra varmtvannsberederen synke kraftig, siden den bare trenger å varme vann for å erstatte det som forbrukes og for å kompensere for varmetapet. En varmtvannsbereder virker litt som en varmeovn i rommet der den står; en varmtvannsbereder som det ikke tappes vann fra vil typisk bruke strøm tilsvarende en lyspære eller tre.

Det er litt lite hensiktsmessig for oss her å prøve å finne ut eksakt hva du bruker strøm til på hytta. Kjøp heller en søt liten strømmåler som du kan plugge inn i en stikkontakt, for eksempel der varmeovnen eller varmtvannsberederen får strømmen sin.
https://www.jula.no/catalog/el-artikler-og-belysning/el-installasjon/testinstrument/strommaler/strommaler-406102/

Signatur

   #8
 5,432     Akershus     0
Tror du vil finne nedtapping av en stor, vanlig vvb ganske tungvint. På en slik hytte ville jeg vurdert en liten bereder eller en gjennomstrømningsbereder, enten på elektrisitet eller gass.

Den elektriske gjennomstrømningsberederen bruker mye strøm der og da, så det er ikke sikkert el.anlegget ditt takler de største. På min hytte har jeg ikke strøm. En god dusj får jeg allikevel da jeg varmer vann og har i en bøtte hvor en 12 volts pumpe ligger og pumper vann til dusjhodet. Fungerer omtrent som en vanlig dusj.

Slik vil en gjennomstrømningsbereder eller en liten vanlig bereder med for liten kapasitet til direkte dusjing kunne fungere allikevel. Årlig besparelse i strømutgifter vil kunne bli store.

http://www.eemax.no/

https://www.hyttetorget.no/vann-dusj/vannvarmere/vera-gassvannvarmer-12ltr

https://www.hyttetorget.no/vann-dusj/vannvarmere/varmtvannsberedere

https://www.hyttetorget.no/tappesett-til-vera-varmtvannbereder-nytt-
   #9
 24,668     Akershus     0
Ad tømming. Du skriver at du tømmer rørene. Dvs at du stenger hovedkran? Vvb kan tømmes, på nyere vvb enkelt på eldre litt tricky. På de moderne er det gjerne en tappeplugg eller sikkerhetsventilen står lavt. Da kan en tappe her. Steng hovedkran, åpne alle kraner i midtstilling, åpne avtapping vvb.

Enkelte (eldre?) vvb er mer klønete. Da går gjerne varmt og kaldt vann ut på halve høyden av tanken. I tillegg kan innløpsventilen være av en type som fungerer som tilbakeslagsventil. Disse kan tømmes etter hevertprinsippet dersom rørene er rigget for det. I tillegg må en flerne noe av innmaten i stengeventilen slik at vannet kan renne baklengs.

Gjennomstrømningsvannvarmere trekker 18kW mens en dusjer. Det setter store krav til det elektriske og el-verket er lite glad for slike.

En 200 l tank taper ca 250W til rommet per døgn. Mao, som om du har en 250W ovn stående på. Selve oppvarmingen av forbruksvann koster det samme uansett vvb.

Enkelte forståsegpåere anbefaler 10 grader i ubebodd hytte. Vi stenger, slår av og om vinteren lugger vi ut hovedsikringene (knivsikringer) også. Har fungert slik i 55 år.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 38     tromsø     0
Ok tusen takk, ja er nok sikkert basal kunnskap men er min første egne eiendom;) Og holder godt i kronene siden er student. Kjempebra å få svar i allefall.
Ang målt forbruk på 2.11 kWh pr time, så var det flere dager etter ankomst og vvb var god og varm. Så er nok mest panelovner som drar dette(på lavest styrke).....

Jeg tømmer rørene ved å stoppe hovedkran. Samt har montert en krane nedi jordkjeller der vann tappes ut etterpå. Fall på nesten alle rør. Det hjalp derimot ikke i vinter, fordi en liten del av rørsystemet henger i en bue slik at vannet ikke går ut. Det frøs og måtte byttes (ikke noe stort problem). Er jordkjeller der hovedkrane og rør går så tåler vann(men blir kald).

Varmtvannsberederen er liten (140 l). Tenker nok beholde den foreløpig (økonomi). Skrur av når ikke der.Tenker en evt bakterievekst (legionella) dør når den varmes opp igjen til 70 grader. Skal sjekke etter tappeplugg. Greit å få tømt hvis jeg vurderer å skru av varme helt......

Kjøp av strømmåler er nok en god ide også Smile

AV REN NYSKJERRIGHET:
Noen som vet, hvis det er feil på strømmåler, hvordan utarter dette seg oftest?
Eks hvis den måler 50 % for mye, gjør den dette konstant? Eller svinger det? Vil strømforbruket konstant være veldig høyt eller kommer det perioder med høyt forbruk og mer normale perioder (mener noen fra strømleverandør forklarte det slik men husker ikke helt).

:)