4,414    5    2  

Utbedring av gipsvegg med masse ujevnheter!

 5     Østlandet     0
Hei!

Gipsvegg i leilighet med tynn fiberduk, malt.

Veggen har fler gips-skruehull. Disse har jeg tettet, sparklet og pusset, men vanskelig å få det pent og jevnt.

Veggen har også et endebord. Enden/hjørnet på veggen har bobler i fiberduken som jeg har skåret ut og sparklet, men som sagt vanskelig å få det pent!

Når jeg pusser, ender det opp med at det igjen blir ujevnt osv  >:(

Hvordan få veggen penest mulig ved å gjøre jobben selv?

Har brukt Bostic Multifiller sparkel.

   #1
 650     Trondheim     0

Hei

Helsparkling gjør jo underverker dersom du er OK med å gjøre sann.

Jeg prøvde selv rullesparkel før første gang nå da jeg tok ett lag på nye gipsvegger for å perfeksjonere resultatet. Med litt hjelp fra frua sparklet vi 4 vegger på et 20 m2 rom på ca 2 timer så rullesparkel var en god erfaring.

Du må sikkert bruke noe mer tid om du skal legge et tykkere lag men om du legger på og jevner ut lett men tynt i 2-3 omganger bør det bli bra.

mvh
kristian
  (trådstarter)
   #2
 5     Østlandet     0
Takk for svar Kristian :)

Jeg skal sjekke ut dette med rullesparkel, spesielt pga at hjørnene/enden på veggen er veldig vansklig å få pent.
Kan jeg spørre deg hva slags type/merke rullesparkel du brukte? Da kjører man på som om man skal male veggen, uten å måtte pusse etterpå? Tongue
   #3
 650     Trondheim     2

Hei,

Pusse må du nok ja Smile Her kan du se en grei guide: https://www.youtube.com/watch?v=0DdjqHYhR6I

Tror jeg brukte Jotun men andre merker er sikkert også like bra.

Jeg brukte en grov rull som man dypper godt i og rullet utover (dvs frua gjorde dette).

Langs vegg/tak og hjørner må du gå etter med sparkelspade for å få det helt inn og få det pent. Dette er mye en treningssak så vær tolmodig så blir det perfekt etterhvert.

Min erfaring er også at det er litt enklere å jobbe med litt smalere sparkelspader. På video som den over bruker proffene veldig brede, jeg holder meg til 20-30 cm selv når jeg helsparkler for å ha litt mer kontroll

Til å sparkle en såpass ujevn vegg som strie synes jeg mannen på filmen drar av vel mye sparkel, men det spiller jo liten rolle. Tynne lag og heller èn runde ekstra får du veldig pent resultatet uten å pusse så mye.

Ja, for du må pusse etterpå. Rullesparkler er forsatt sparkel. Jeg pusser alltid for hånd med pussebrett og forlengerskaft. Noen foretrekker maskin men om man ikke klatter for mye så er ikke pussejobben så ille (annet enn at det støver da). Det som tar tid er jo langs kanter og hjørner og der er ikke maskinger så bra uansett.

En smart ting (synes jeg selv) når jeg rullesparklet, var at jeg brukte en tom bøtte der jeg skrapet av overskytendene sparkel når jeg dro over/av. Det du drar av er ofte litt tørrere så om du blander tilbake i samme bøtta vil sparkelen tykne og blir etterhvert tung å rulle ut. Når jeg hadde brukt èn bøtte sparkel så hadde jeg litt vann i den andre bøtta og rørte det inn så sparkelen ble tynnet ut litt igjen. Da kunne jeg bruke den på nytt og den var lett og rulle.

Merk også at rullesparkel tørker fort så ikke ta for brede felt om  gangen om du jobber alene

Mvh
Kristian



   #4
 33     Asker     0

Hei!

Gipsvegg i leilighet med tynn fiberduk, malt.

Veggen har fler gips-skruehull. Disse har jeg tettet, sparklet og pusset, men vanskelig å få det pent og jevnt.

Veggen har også et endebord. Enden/hjørnet på veggen har bobler i fiberduken som jeg har skåret ut og sparklet, men som sagt vanskelig å få det pent!

Når jeg pusser, ender det opp med at det igjen blir ujevnt osv  >:(

Hvordan få veggen penest mulig ved å gjøre jobben selv?

Har brukt Bostic Multifiller sparkel.


Hei  :)

Er dette nye gipsskruer som av en eller annen grunn er satt inn i etterkant? Er dette flater du ikke ønsker strukturforskjeller eller minimalt synlige reperasjoner pga. lys fra vinduer etc.?

Sparkling på tidligere malte flater, gir ofte en strukturforskjell pga. den malte flatens opprinnelige rullestruktur og sparkelens glatte flate. Hvis reparasjonen bare er skruehull, anbefaler jeg sparkling 2-3 ganger der du hele tiden trekker av overskytende og lar tørketiden overholdes. Så pleier jeg å ta i bruk et fuktig filsebrett. Det man da gjør er å bløte opp det øverste laget med sparkel slik at det kan reduseres. Samtidig kan sparkel som har fylt opp rullestrukturen i eksisterende malte flater og som vil skape "glatte flekker" ved overmaling, fjernes. Den glatte flaten er da redusert til et minimum og ikke fullt så synlig.

Når det gjelder blemmer som i fiberduken kan man forsøke reperasjon med lim. Ett fint X-snitt med skarp kniv og med påfølgende påføring av lim vil beholde strukturen. Tynnt lag med strielim og bearbeidning av overgangen mellom fast og løs duk for ikke skape en "ringeffekt" på reparasjonen.

For et mer perfekt resultat er vel 2-3 ggr. flekksparkling med påfølgende helsparkling av hele flaten. Om man velger rullesparkel eller vanlig sparkel blir en vurdering basert på tidligere erfaring med slikt arbeid. Ferdigsparklet flate må slipes og avstøves før ønsket behandling.

Mvh
Malern
www.maler-hansen.no


Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5     Østlandet     0
Takk! dere to for all hjelp og info Smile Smile
Hår gått vekk fra tanken om å helsparkle inntil videre, og "flekksparkler". Ser greit ut, selvom mye styr med å pusse, sparkel, pusse osv.