jaf
   #11
 6,305     tromsø     0
Det kan ikke stemme. Boligen er ikke et nybygg. Har boligen for eksempel inngang for rullestol, jordfeilbryter, ventilasjonsanlegg,300mm isolasjon, egen parkering, gjesteparkering, osv.? Ikke det? da må en gå ut fra at boligen følger krav fra byggeår. At det ikke er et nybygg. Ingen seksjonerte boliger i Tromsø følger TEK10. Når en seksjonerer, så deler en opp et eksisterende bygg til flere eiere. Forandrer eierbrøk. En gjør ikke noe med bygget. Teoretisk gjelder TEK10, men i praksis så viser kommunen "skjønn" og tillater at eier ikke klarer å følge alle krav som gjelder nybygg. Det er teknisk forskrift fra 1914, som gjelder helt fram til 1970?. Den tillater nesten hva som helst. For eksempel utedo og varmt og kalt vann kun i kjeller.

jv
  (trådstarter)
   #12
 14     0
Nå må jeg gjerne arresteres på dette, men jeg trodde omgjøring av enebolig til tomannsbolig var en bruksendring, og da gjelder nye forskrifter for boliger.
   #13
 5,336     Tromsø     0
Ingen seksjonerte boliger i Tromsø følger TEK10. Når en seksjonerer, så deler en opp et eksisterende bygg til flere eiere. Forandrer eierbrøk. En gjør ikke noe med bygget. Teoretisk gjelder TEK10, men i praksis så viser kommunen "skjønn" og tillater at eier ikke klarer å følge alle krav som gjelder nybygg.


Ja, de viser skjønn, men også i Tromsø må man i de fleste tilfeller gjøre noe med bygget. Særlig når det gjelder trådstarters problem, lyd og brannskille mellom enhetene. Det er ting som lar seg bringe opp til eller motdagens standard, selv om man får dispensasjon fra eller ikke blir møtt med krav om rullestolsirkler som ikke kan løses uten å rive alle innerveggene.
Signatur
   #14
 6,701     Akershus     0
Er av samme oppfatning som KjellTS. Jeg har selv vært i kontakt med min kommune angående seksjonering av vårt hus fra 1924. Jeg fikk beskjed om at alle TEK10-krav i utgangspunktet vil gjelde, men fikk også over bordet vite at de kom til å være positivt innstilt til å unnta en del krav. Men ikke bare på gefühlen, kostnader og ulemper burde være dokumentert for å gi kommunene grunnlag for å vurdere hvorvidt man oppfyller unntaksbestemmelsene i TEK10.

Uansett. Det som var helt tindrende klart var at det ikke under noen omstendigheter kom til å bli tale om unntak fra krav om brannisolering mellom enhetene. Lyd diskuterte vi ikke spesifikt, men jeg har ingen problemer med å innbille meg at dette faller i samme kategori som brannkravene.
jaf
   #15
 6,305     tromsø     0
Enig med KjellTS og cheffen.
Svaret er ikke et ja eller nei svar. Nye forskrifter? Teoretisk ja, men i praksis nei. Kommunen går litt etter krav fra byggeår. Det blir som å omregistrere en bil fra varebil til personbil. Biltilsynet vil da se på typegodkjennelsen. Noe liknende skjer med hus. Kommunen ser på hva slags regler huset er bygd etter. kommunen utviser "skjønn" og lar seksjonering være mulig. Så en må nesten vite hvordan saksbehandler tolker blandingen mellom gammelt og nytt? Skulle enhver endring i seksjonering (eierforhold) utløse krav til nye forskrifter. Da ville ikke eierendring være mulig. Brannkrav gjelder for eksempel, det kreves ofte kun utgang ut av huset, når det totale boarealet er under et bestemt antall m2. Nytt el anlegg vil måtte følge nye krav. Det er blandingen mellom gammelt og nytt som er vanskelig. Kostnaden til oppgradering ville overstige kostnad til nybygg med 200% minst. Kan du finne dokumentasjon om huset og reguleringsplan hos kommunen? "ingen" eldre hus ville blitt "godkjent" i dag. Men folk bor i dem, selv om 80% av bolig massen er eldre. De byr også "millioner" for dem i budrunder. Eldre hus har for eksempel ikke ferdig attest, samsvars erklæring, sjekklister, for el og vann.
jv
  (trådstarter)
   #16
 14     0

Vet ikke hva reglene sier om krav om støyisloring ved omseksjonering, men det jeg ville sjekket var om det var gjort noen tiltak ang. brann.

Her er det helt sikkert krav om at hver boenhet skal være sin egen branncelle, og hvis ikke det er på plass har dere nok en enda sterkere sak.


Den nye veggen som skiller vårt kjøkken og soverom fra deres trappehus er det største støyproblemet, den slipper gjennom svært mye vibrasjoner, men også tale slik at man hører alle ord som sies. Når man banker på den er det en hul lyd. Er det noen som har noen forslag til hvordan man kan finne ut om den oppfyller kravene til å være brannvegg?
jv
  (trådstarter)
   #17
 14     0

Vi bodde i en gammel firemannsbolig for en del år siden.
Var veldig lytt, men vi ble liksom vant til det, liksom.
Det å få gamle trehus til å tilfredsstille dagens lydkrav på nybygg er veldig vanskelig, omtrent umulig. Det er så mye å ta hensyn til, ofte vil en liten svakhet være nok.
Dagens løsninger på nybygg med trinnlydsplater, spaltegulv, lydbøyler, høy stivhet i bjelkelaget, dobbel gips under, osv osv blir sjeldent eller aldri like bra ved reseksjonering av gamle bygninger.

Tror kanskje du vil få problemer med noen direkte sak mot selger, altså.
Om du kan ta ansvarlig firma som gjorde jobben for åtte år siden vet jeg heller ikke.
Du kan kanskje vinne en sak på et vis, men må regne masse arbeid og mye penger og stor innsats for å komme noen vei.

Hvis du ikke kan leve med sånn det er nå ville jeg vel heller prøvd å analysere løsningene som er nå. Kanskje er det bare et lag gips i himlingen, rett på lekter? Kanskje er det ikke fuget i overganger? Å legge en lydhimling er ikke så hinsides mye jobb. Har du takhøyde nok kan du kanskje legge bøyler og to lag gips under eksisterende?


Jeg sa vi ikke hadde takhøyde nok, men himlingen av tre er pepret med downlights. Når jeg skrur ned en av dem ser jeg at det er fri luft 10-25 cm over den, men også rundt. Å fjerne dem og tette igjen med isolasjon må vel dempe støy noe? Hva kan det koste, ballpark-et, å gjøre dette over 80 kvm?

jaf
   #18
 6,305     tromsø     0
Etasjeskille mellom to "varme" etasjer, isoleres ofte ikke for å spare. Men isolering gir bedre komfort (lyd).Det går å sage hull ovenfra i gulv med en hulltager for hver 50cm i gulv. Fylle med Rockwool i sekk(storsekk). Eventuelt 1 lag gips over og så parkett. Hulltager med 100mm i diameter. Samme modell som denne. http://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/el-verktoy-og-maskiner/hullsager-og-boksfresere/hullsager/hullsag-189662/  Men det bor vel folk over deg?. Det er fort gjort å bli så irritert over lyden at en ikke blir fornøyd uansett. Egentlig bør jo bør jo bjelker ligge på 30/30 i senteravstand også. For å stoppe vibrasjoner. Faren er at jo mer du utbedrer, jo flere feil finner du.(det gjør i alle fall jeg). Smile
jv
  (trådstarter)
   #19
 14     1
Jo, det bor noen over, så jeg tror ikke arbeid derfra blir mulig. Ja, vibrasjoner er også viktig å få dempet. Nå slår dørene mine i karmen hver gang de går over gulvet sitt. Kan man ta ned noen planker av panelet i himlingen og isolere her nede fra?
TSt
   #20
 14,504     0
Skal en gjøre det ordentlig må en ha ned all panelen.  Panel demper ingen ting så det må byttes til gips evt panel utenpå gips igjen hvis du ikke vil ha gips overflaten.  Men ser du hvordan taket er bygd opp ? Er det "bjelker" fra vegg til vegg uten kontakt med taket over ? Hvis det henger ned uten lydbøyler kan isolasjon og byte til lydbøyler + to lag gips (husk fuging og forskjøvete skjøter)  hjelpe.  Bare isolasjon inn i tomrom trenger ikke forandre noe.  Tilsvarende få lydvegg mot trap oppgang, pane vegg og sett inn Nye stendere uten kontakt med ytterveggen.  Da vil du samtidig kunne sjekke hva det er mot gangen.  En annen sak er spotter i taket lovlig installert ?  Hvis ikke kan dette benyttes mot tidligere eier og hente ut noe penger.