6,406    6    0  

HEB bjelke styrke?

 5     0
Hei

Jeg bruker en HEB 260 bjelke som mønedrager i en garasje, lengden på bjelken er 7 meter og vekten på taket som bjelken bærer er ca 2 tonn.
Jeg har tenkt å montere en kran i taket, som skal brukes når det ikke er snølast på taket.
Er det noen som har noen formening om hvor stor løftekraft en slik kran kan ha når den plasseres midt på bjelken?

   #2
 92     0
Det kommer helt an på hva slags kriterier du stiller, bjelken vil ryke av ved en statisk belastning på ca 140 tonn, og vil da bøyes ned ca 40mm på midten. Det blir vel ofte brukt en sikkerhetsfaktor på minimum 6 for å være på den sikre siden når det kommer til sving/dynamiske laster på løfteutstyr, så da havner du på 23 tonn, medregnet sikkerhetsfaktor. Ved denne lasten vil bjelken ha en nedbøyning på ca, 8,6mm med lasten midt på bjelken. Her er kriteriene altså at lasten fordeles såpass godt at man ikke deformerer selve stegene på bjelken.

MAO, opplagringen i enden av bjelken spiller nok en betydelig større rolle når det kommer til hvor mye man kan løfte. Selv med snølast så kan du nok antageligvis trygt bytte motor og gearkasse på tanksen din, så sant ytterveggene dine holder Wink
   #3
 1     0
Forutsatt at materialet er S355, finner jeg at en punktlast på 23,7 tonn midt på en fritt opplagret HE260B fører til at maksimal bøyespenning nærmer seg flytegrensen. Dette uten noen material- eller lastfaktor. Hvordan kom du frem til 140 tonn, Frode_K?

Beregner jeg etter Eurocode 3 og tar med en jevnt fordelt last av taket på 2 tonn, egenvekt, lastfaktor 1,35, så blir den maksimale punktlasten ca. 12,7 tonn. Da er imidlertid nedbøyningen 32,2 mm, og det er vel i meste laget. Ved å holde nedbøyningen innenfor L/600, som tilsvarer ca. 11,5 mm, blir den maksimale tillatte punktlast 3,4 tonn. Da er ikke dynamisk lastfaktor eller lokale spenninger fra opphenget av løfteutstyret tatt med i beregningen. Opplagringskrefter på ca. 4,2 tonn.

Er bjelken i et materiale med lavere flytegrense vil selvsagt tillatt punktlast bli lavere. Hadde vært interessant å visst hvordan kranen skal være innfestet i bjelken. Beregningene jeg har foretatt her er bare veiledende og ikke fullstendige.
   #4
 92     0
Tok snarvegen og brukte Beam Calculator i Autodesk Inventor, den pleier å stemme rimelig godt med det man får ved å regne det manuelt. Er vel S235 JR som er vanligst i konstruksjonsbjelker vel?
GR
   #6
 794     Rogaland     0
Har du ikke en idé om hva det er du faktisk trenger, eller trenger du absolutt maks av det du kan få?