Visning  
Gründer & Eget firma

Enkeltmannsforetak og MVA

 33 108     44 svar   
Avatar

Byggeduden

Fersking   
Hei. Jeg er i starten av et enkeltmannsprosjekt, og ser ut til å få mitt første oppdrag. Jeg har ikke tidligere hatt inntekter via enkeltmannsforetak og er ikke registrert i MVA-registeret. Kan jeg alikevel legge til moms på mine timepriser ved fakturering?
     Sitèr
Denne saken har 44 svar
Avatar
kvislern
Aspirant 
Må vel være registrert i MVA registeret for å kreve moms av kundene.. Opptil 50.000 kr pr 12 mnd i omsetning er momsfritt. Etter du har passert den summen må du registrere deg i momsregisteret og sende inn momsoppgave.
   Sitèr

Avatar
Timberjack
Veteran 
Selvsagt ikke.

Mva skal bare foretak registrert i mva-manntallet legge til.

Du kan forøvrig søke om å bli registrert før 50.000,- omsatt, men kjener ikke helt kriteriene for å få dette innvilget.

Verken for deg eller kunden din vil mva eller ikke ha noen betydning. Du utgiftsfører selvsagt dine utlegg med mva inkl.
   Sitèr
Signatur:
Bygg-/tømrermester og autorisert takstmann (NTF)

Avatar
kirderf
Legende 
I tilfelle tvil:

Merverdiavgift (mva) har ingen innvirkning på din fortjeneste når du utfører oppdrag.
Hvis du krever inn mva. skal denne uansett betales "videre" til staten kvartalsvis.
Det er bare "mas og kjas" med moms  ;) , så hold deg unna lengst mulig  ;D

Slik som nevnt tidliger på forumet tror jeg du kan omsette for ca. 50.000 / år uten å være momsregistrert.

Fordelen ved å være momsregistrert er at du får fradrag for mva. når du gjør innkjøp til firmaet. Det haster ikke å bli mva. registrert for du kan få tilbakeregnet mva. intill (tror det er) 3 år.

   Sitèr

Avatar
kristian34
Aspirant 
Du kan vel ikke føre opp mva på regningen hvis dette ikke er penger som blir innbetalt til staten.  uansett så er det ditt ansvar å innbetale mva til staten hvis du overstiger 50000 i omsetning.
   Sitèr


Avatar
kolvorok
Senior 
Du skal momsregistrere deg når du passerer 50.000 i omsetning i løpet av en 12 mnd periode. Dette vil si at begynner du å fakturere i juni 2010 så er det perioden fram til samme dato i 2011 som gjelder for de 50.000.

Før registrering så fakturerer du alle beløp inkl.mva. Moms skal ikke spesifiseres, hver varelinje skal inneholde beløp inkl.mva. På fakturaen din skal forøvrig foretaksnr oppgis som "NO 123 456 789".

Den fakturaen som gjør at du passerer 50.000-grensen skal være uten mva. Fx så fakturerer du 54.000 uten mva - det er helt greit.

For første faktura etter dette skal hver varelinje være eks mva, beløpene summeres og mva legges til som en post for alle produkter. Mva-sats skal også oppgis. Firmaet ditt skal meldes inn i mva-registeret og på fakturaen din skal nå foretaksnr oppgis som "NO 123 456 789 MVA".

   Sitèr
Signatur:
Ganske selvstendig flisespikker. Rehabiliterer trefunkis i Munkebotn, Bergen.


Avatar
Timberjack
Veteran 

Før registrering så fakturerer du alle beløp inkl.mva. Moms skal ikke spesifiseres, hver varelinje skal inneholde beløp inkl.mva.


Hehe, så han skal altså putte momsen i egen lomme?
Det er jo litt av en genistrek, egentlig  Wink
   Sitèr
Signatur:
Bygg-/tømrermester og autorisert takstmann (NTF)

Avatar
vict0r
Senior 

Hehe, så han skal altså putte momsen i egen lomme?
Det er jo litt av en genistrek, egentlig  ;)


Jepp, før du har passert 50 lapper i omsetning så kan du putte momsen i egen lomme. Men er jo bare aktuelt dersom man fakturerer private. Næringsdrivende er jo gjerne momsregistrerte og de er jo ikke villige til å betale 25% mer for tjenesten fram til du er momsregistrert.


Den fakturaen som gjør at du passerer 50.000-grensen skal være uten mva. Fx så fakturerer du 54.000 uten mva - det er helt greit.


Kan du utdype dette? Jeg er uenig i utsagnet over. En venn av meg fikk beskjed av fylkesskattekontoret å kreditere den fakturaen som brøt 50k grensen og deretter sende ny faktura med spesifisert moms.
   Sitèr

Avatar
kirderf
Legende 


Hehe, så han skal altså putte momsen i egen lomme?
Det er jo litt av en genistrek, egentlig  ;)


Jepp, før du har passert 50 lapper i omsetning så kan du putte momsen i egen lomme.


Dett er jo HELT feil !

Man kan IKKE fakturere moms FØR man er momsregistrert.

Les denne fra Bedin : Merverdiavgifts behandling før omsetningen har nådd kr. 50 000,-


Jeg siterer:

Så lenge du ikke er blitt avgiftspliktig (dvs. passert kroner 50.000,- i omsetning, og blitt registrert i Merverdiavgiftsmantallet), skal du fakturere dine kunder eksklusiv moms. Du skal altså ikke begynne å fakturere med moms før i det øyeblikket du er momsregistrert (dette har ikke tilbakevirkende kraft).

   Sitèr