1,659    6    0  

Betongdekke div.spm

 421     Rogaland     0
Har støpt meg et betong dekke på ca 6,5x7m.
Hva gjøres i overgangen mellom grunnmur og dekke? Når dekke ligger oppå veggen, slik at vann/fuktighet ikke vil trenge inn i den skjøten. Terrenget kommer til å gå omtrent opp til toppen av dekke, på 3 av veggene.

Har nå dekkestøtter som står under dekket for det er nettopp støpt. De kommer til å stå der i en måneds tid. Regner med at det kommer til å sige litt når støttene blir tatt vekk. Men hvor fort kommer det til å sige? Kommer det som skal siges med en gang, eller tar det dager/måneder før det har satt seg. Eller vil det kunne siges i årevis fremover?

   #1
 646     Ølen     0
Når betongen er herdet bør det ikke sige nevneverdig. Da vil det nok sprekke.
Hos oss støpte vi 10x13meter med plattendekke. Hadde seget litt da vi skulle lekte taket 2 måneder etterpå, men aner ikke når dette skjedde..
Angående fukt så låg jo plattendekket vårt 10cm innpå grunnmuren før vi støpte så betonen ligger rimelig close nedpå grunnmuren. Og rundt grunnmuren og helt opp til toppen av dekket er det selvfølgelig grunnmurspapp som hindrer vann i å legge seg inntil..
  (trådstarter)
   #2
 421     Rogaland     0
Nei, håper ikke at det skal sige så mye, men regner med litt. Ble ikke helt fornøyd med resultatet på støpingen, så skal gå over å slipe det. Skal og ha fall og må rette litt opp i det og. Så er derfor jeg lurer på dette. For hvis jeg går nøye over og sliper, og får et resultat jeg er veldig fornøyd med, så er det kjedelig hvis det siger noe mer etterpå.

Ja, skal ha grunnmursplast inntil, vil tro at det vil kunne renne litt vann ned bak den. Har hørt fra andre at det har trekt inn vann i den overgangen der med tida. Så vil gjerne unngå det problemet
   #3
 410     Trondheim     0
Betong siger/endrer form gjennom hele sin levetid.

Størstedelen av av deformasjonen er ren bøyning på grunn av last. Som igjen deles i to hovedtyper: egenlast og nyttelast. Størrelsen på deformasjon er selvfølgelig avhengig av last/styrkeforholdet, effektiv høyde av dekket delt på lengden av spennet er et nøkkeltall her. Dette kan du jo ikke gjøre stort med nå, men tid fra støping til pålasting er en betydelig faktor når det kommer til sig (en mnd er bra, og det er ikke så mye å hente på å vente lengre).
Også har du også kryp (betongen krymper i samme tempo som den herder, men det gjør ikke armeringen) du har mer armering i bunnen enn i toppen av dekket altså vil kryp også bidra til å krummeplata ned. Nøyaktige beregninger er kompliserte og krever gode verdier for mange parametere for å gi realistiske verdier. Det generelle kravet er maksimal nedbøining på l/250, så hvis jeg skulle tippet et tall for endelig nedbøyning, kanskje 20-25mm for ditt dekke forutsatt at det er noenlunde fornuftig dimensjonert.

Total nedbøyning skjer altså i 3 faser først umiddelbart etter pålasting av egenlast (fjerning av støtter), umiddelbart etter pålasting av nyttelast og så gradvis avtagende over resten av levetiden.

Ang lekkasjer i overgangen til dekket er det viktig at dekket er forankret mot løft, særlig i ytterhjørner. Hvis ikke vil det løfte seg fra grunnmuren og lage en sprekk i mellom. Hvis du vet at dette ikke er gjort ville jeg vurdert å forsøke og forankre det nå og smurt overgangen med en rissoverbyggende membran.
  (trådstarter)
   #4
 421     Rogaland     0
Takk for fyldig svar. Da har jeg kontroll på det med fall.
Det er vinklet armeringsjern som står ned i grunnmuren, så den vil ikke kunne løfte seg noe mer enn det som betongen krymper. Så da vil der egentlig kunne bli en bitteliten glipe. Og er der glipe, da finner vannet veien.
Har du et konkret produkt som du vil anbefale å smøre på?
   #5
 29     Kollevaag     0
Hva er tykkelsen paa dekket ditt?
Signatur