5,986    11    0  

Bilde av gammel drenering/ "sperreplast" - noen som har sett sånn?

 302     Akershus     0
Mulig dette er veldig vanlig for alt jeg vet da, men jeg er bare på mitt andre hus på totalt ca 4 år og har liten kompetanse innen hus og bygg. Så vet ikke så mye om emnet Smile

På den ene siden av huset mitt (kjøpte rett før sommeren) er det vanlig sort sperreplast, mens på to andre sider trodde jeg det ikke var noe som helst, at muren bare lå åpent ut mot jorden/grunnen i hagen. Men i dag når jeg fjernet litt buskas for å komme til å male kjellervinduer, oppdaget jeg plutselig at det var noen bølgete plater inntil muren.

Slik jeg forstår konstruksjonen sikrer dette både at muren separeres fra jorden rundt grunnmuren, samt at grunnmuren får lufting. I så fall ser jo det bra ut?

Se vedlagte bilde, noen som har kommentarer til en slik løsning? Huset er forøvrig bygget i 1964 hvis det er nyttig informasjon. På forhånd takk for svar.

Bilde av gammel drenering/ "sperreplast" - noen som har sett sånn? - drenering-sorvegg.JPG - hybris
Signatur

HSt
   #1
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Hmm, ser ut som en slik gressskillekant synes jeg.  Men det er mulig at grunnmursplasten er der bare skjøtt på med dette her. 

Normalt skulle en ha grunmursplast med knaster og topplist som tetter mot mur så vann som kommer ned tvinges utenfor.  I praksis er det mange avvik rundt omkring.
   #2
 282     Tønsberg     0
Ser ut som det er brukt slik eternitt takplate, og at muren din er smurt med en eller annen asfalt type tetting? Jeg har hus fra 1962, der hadde de satt ned betong vannrør ved hvert takrenne nedløp, jeg levde fint i troen på at allt takvann ble drenert vekk fra huset i mange år. Helt til jeg gravde meg ca 1 meter ned og så enden på røret:-) her var det bare litt pukk og samme masser som rundt muren ellers. Så tipper du vil finne at denne platen ikke er helt ned til kant på muren din! Ta en list med en liten spiker i enden, før ned på innsiden og se om du ikke finner en kant etter ca 40cm?
  (trådstarter)
   #3
 302     Akershus     0
Jeg tok en tommestokk ned i "hullene" bak bølgene for å sjekke. Det har jo naturlig nok falt endel jord og rusk nedi der i løpet av årenes løp, så det varierte litt - men på det høyeste var det 1.2 meter ned før det stoppet. I de grunneste var det 80-100cm. 

Gikk så inn i kjelleren og målte fra gulvet og opp på veggen til ca der bakken er, og det ser ut til å være ca 120cm. Så det kan virke som disse platene går omtrent ned til "gulvhøyde" inne i kjelleren.
Signatur
   #4
 735     Drøbak     0
Jeg har akkurat drenert huset mitt fra 65. Dette er eternittplater. Hos meg sto de på sokkelen, dvs. ca. i høyde med gulvet innvendig. det var mye jord bak platene, spesielt i bunnen. Vann og jordtrykk hadde presset fuktig jord inn og bak. Muren min var også malt med asfaltmaling av noe slag. Etter drenering der drensrør er lagt lengre ned har innemiljø og lukt i kjeller blitt noe HELT annet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 302     Akershus     0

Jeg har akkurat drenert huset mitt fra 65. Dette er eternittplater. Hos meg sto de på sokkelen, dvs. ca. i høyde med gulvet innvendig. det var mye jord bak platene, spesielt i bunnen. Vann og jordtrykk hadde presset fuktig jord inn og bak. Muren min var også malt med asfaltmaling av noe slag. Etter drenering der drensrør er lagt lengre ned har innemiljø og lukt i kjeller blitt noe HELT annet.


Interessant. Blir nok ikke noe slikt prosjekt med det første hos meg, har inntil videre satt en avfukter i kjelleren, og det var ikke så halvgalt i utgangspunktet. Ser du bor i Drøbak, jeg holder til i Ås. Har du gjort det selv eller fått et firma til å gjøre det? Mtp at det er eternittplater må de vel behandles med en viss forsiktighet ved fjerning?
Signatur
   #6
 735     Drøbak     0
Dette har jeg gjort selv. Platene var opprinnelig spikret fast, men spikrene var rustet bort. Jeg tok ned én og én plate ettersom graveren jobbet seg bortover. Platene ble så stablet forsiktig. Man legger platene på pall, surrer inn i plast og kjører dem til avfallsmottaket i Askim. Der tar de trucken og drar pallen av hengeren så den deiser i bakken så alle platene knekker, sier "jaja, pytt, pytt" så graver de det ned...
På forsiden av huset gravde graveren hele lengden uten at jeg var der. Et vindkast hadde tatt tak i platene og blåst dem av veggen og ned i gropa. Dette er et engangstilfelle for min del og jeg var aldri bekymret.
Signatur
   #7
 735     Drøbak     0
Jeg har ingen bilder av prosessen under graving/fjerning av plater. Men på vedlagte bilde ser du hvordan det så ut etterpå. Mener å huske at gulvet innvendig var støpt oppå sokkelen, ca 8 cm tykt. Så lenge disse platene ligger i bakken må du ikke være redd. Da er de ikke farlige.
Jeg kan tilføye at 95% av platene fortsatt var intakt, så deres funksjon med å være sperre mot jord og lufte mur funket fortsatt.
Bilde av gammel drenering/ "sperreplast" - noen som har sett sånn? - DSC_0027.JPG - jaxry
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 302     Akershus     0
Hei,

Takk for god informasjon. Men til tross for at platene fortsatt fungerte så merket du altså stor forskjell etterpå. Har du gjort noen konkrete målinger enten av fukt i muren eller av relativ luftfuktighet i kjelleren før/etter? Eller merket du bare at "kjellerlukt" forsvant?
Signatur
   #9
 735     Drøbak     0
Jeg har ikke utført noen målinger. Men jeg drenerte vår/tidlig sommer, uten nedbør. Veggene fikk dermed tørket fint opp før jeg etterisolerte og tettet igjen.
Hos meg lå det to dreneringsrør i bunnen. Teglrør lagt med litt mellomrom mellom hver seksjon. større stein rundt, på noen steder glassvatt over, ellers ingen sperre mot jorden over. Det piplet godt i disse rørene, men det var godt og vått rundt dem også, og siden de lå ca på nivå med gulvet innvendig var det mye vann som trakk opp bak eternittplatene. Dessuten var overgangen fra såle til vegg dårlig utført . Det har jeg nå støpt hulkil, samt at jeg har senket dreneringen en god de. Ergo senker jeg vannstanden, som gjør at det ikke står vann mot veggene lengre. Det vil være et kappilæroppsug gjennom leira under sålen uansett, men vannet ledes nå raskere vekk enn før. Det opprinnelige dreneringen var avsluttet i en "kum" som i relaiteten var en steinrøys ved veggen, der det var et rør videre ut. Kjellerveggen på innsiden var veldig våt akkurat der.
Jeg merker at det er mindre rått, og all lukt har forsvunnet i kjelleren.
Signatur
   #10
 2     0
Hvis huset ditt er fra 1964 og det er brukt eternittplater og asfaltbelegg er det nesten 100% sikkert at denne delen av dreneringen og fuktsperren har gått ut på dato!
Det bør graves opp og legges ny drenering med ny fuktsperre.