#12
 5     Bergen     1
Hva tenker du på da ?

Det ble viss nevnt når han stod og blandet at han kunne se på fargen at det var rett blanding. Jeg tror det var nevnt opp mot hvor mye vann som skulle i . Det var en veldig bløt blanding de laget men det er sikkert normalt ? Mener at det har blitt nevnt tidligere at betongen blir sterkere når blandingen er bløt/ våt men at herdetiden blir lengre ?

Jobben er nylig gjort og forskalingen står fortsatt på. Hvor lang tid bør/ må forskalingen stå på før den kan fjernes ? Temperaturene i støpe perioden har lagt jevnt på: natt ned mot 0 grader og på dagtid ca 5-8 + grader.

Hvor mye sement/ sand skal man egentlig beregne på 2,5 m3 med betong i B20 styrke når man blander det selv ? Skal man også blande inn stein ? Hvilken størrelse på steinen og hva gjør egentlig steinen med blandingen ?
   #13
 3,387     1
Når man blander selv blir kvaliteten uansett veldig mye dårligere enn det man kjøper.

Hjemmelaget sement kontra ferdig betong. Men en må jo se på hvilke krav en har til kvaliteten der en støper.
Med tanke på hvor mye jobb det er å drive med blandemaskin og sement bør det jammen være solide innsparinger i det. En annen ting er at i oppstarten av byggeprosessen så har en masse initiativ og pågangsmot, men de fleste som har gjort en del egeninnsats vet hvordan det trøttner til etter hvert. De fleste selvbyggere har hus som aldri blir helt ferdige. Det står igjen litt hist og litt pist.

Du sparer sikkert noen tusenlapper, men hvor mye jobb og hvor stor kvalitetsreduksjon handler det om. Jeg skulle støpe en liten grunnmur i forbindelse med utvidelse av garasjen og selv om vi måtte leie inn pumpebil med kran for å levere betongen over taket på eksisterende bygg var dette vel anvendte penger i ettertid.

Hvor mye regner du med å spare? Hvor mye jobb blir det ekstra? Hvilken kvalitet trenger det å være på det du støper?
   #14
 7,685     Bærum     0

Hva tenker du på da ?

Det ble viss nevnt når han stod og blandet at han kunne se på fargen at det var rett blanding. Jeg tror det var nevnt opp mot hvor mye vann som skulle i . Det var en veldig bløt blanding de laget men det er sikkert normalt ? Mener at det har blitt nevnt tidligere at betongen blir sterkere når blandingen er bløt/ våt men at herdetiden blir lengre ?

Jobben er nylig gjort og forskalingen står fortsatt på. Hvor lang tid bør/ må forskalingen stå på før den kan fjernes ? Temperaturene i støpe perioden har lagt jevnt på: natt ned mot 0 grader og på dagtid ca 5-8 + grader.

Hvor mye sement/ sand skal man egentlig beregne på 2,5 m3 med betong i B20 styrke når man blander det selv ? Skal man også blande inn stein ? Hvilken størrelse på steinen og hva gjør egentlig steinen med blandingen ?

Jeg tenkte på at man kan ta en test på betongen ved å prøve å presse inn en syl eller lignende. Da vil man vel få en viss indikasjon på om dette holder mål. Jeg ser nå at muren er nylig støpt så man bør vel vente til den er herdet. Ville vært meget skeptisk til dette blandingsforholdet. Det er som Aasg skriver dårligere kvalitet på egenblandet betong enn den man kjøper. Hvis de i tillegg er spart på sementen ville jeg vært skeptisk. Det er viktig å sjekke dette før byggingen forstsetter. Det er heller ikke lurt å betale før man har sjekket. I verste fall må jo alt fjernes. Ta kontakt med betongteknisk ekspertise.
   #15
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Beklager hvis jeg kupper traaden :)

Men har et spm ifb med understoping.

Hvordan vurderer man om muren maa stopes seksjonsvis?

Har ca 35-40cm grunnmur paa mitt hus fra 1927 (sement og stein). Tenkte aa grave ut halve under grunnmuren og stope. (slik jeg har leste i andre traader). Dvs forst side en og naar den er ferdig side to osv.

Tanker om dette?
   #16
 24,659     Akershus     0
Noen steder er betongverket vennlige og lager en sats på 1-2m3 som en henter selv med traktorhegner e.l.

Aktuelt her?
Signatur
   #17
 5     Bergen     1

Når man blander selv blir kvaliteten uansett veldig mye dårligere enn det man kjøper.

Hjemmelaget sement kontra ferdig betong. Men en må jo se på hvilke krav en har til kvaliteten der en støper.
Med tanke på hvor mye jobb det er å drive med blandemaskin og sement bør det jammen være solide innsparinger i det. En annen ting er at i oppstarten av byggeprosessen så har en masse initiativ og pågangsmot, men de fleste som har gjort en del egeninnsats vet hvordan det trøttner til etter hvert. De fleste selvbyggere har hus som aldri blir helt ferdige. Det står igjen litt hist og litt pist.

Du sparer sikkert noen tusenlapper, men hvor mye jobb og hvor stor kvalitetsreduksjon handler det om. Jeg skulle støpe en liten grunnmur i forbindelse med utvidelse av garasjen og selv om vi måtte leie inn pumpebil med kran for å levere betongen over taket på eksisterende bygg var dette vel anvendte penger i ettertid.

Hvor mye regner du med å spare? Hvor mye jobb blir det ekstra? Hvilken kvalitet trenger det å være på det du støper?


Han som fikk plass støpt muren var først innom tanken på å få tilkjørt betong men pga avstander fra bil til forskalingen (ca 30 meter med ca 5-10 høydemeter) (pumpebil i tillegg) så ble valget å blande selv. Sement og sand ble (enkelt) kjørt opp med en egen minidumpers som han eier selv (Muck truck).
Som sagt polakker som støpte med en vesentlig rimeligere timepris enn et norsk firma.

Muren er en erstatningsmur for en natursteinsmur som var dårlig og begynte å rase ut ifm telehiv. Det ble fundamentert godt under med drensmasser (32-64) og lagt ned drensrør før forskalingen ble satt opp.

Muren skal holde tilbake stabile(?) masser av jord/leire med endel steiner i og inngår ikke som endel av en byggteknisk konstruksjon.

Hvor lang herdetid regner man på en slik mur ved utetemp på ca + 4-6 C ?

Er det virkelig vanlig at man kan få tømt ferdig betong på en henger ? Aldri hørt om slik praksis her i Bergen iallefall.

   #19
 22,342     Akershus     0


Som sagt polakker som støpte med en vesentlig rimeligere timepris enn et norsk firma.

[\quote]
Det var bra de var billige ihvertfall. Lite sement og mye vann gjør under verker med v/c forholdet som gir styrke.
   #20
 22,342     Akershus     0
Jeg fikk en oppfordring om å utdype dette med V/C forhold.

Dette er forholdet mellom vann og sement i en blanding. Det betyr kort og godt at betongen blir sterkere desto mere sement den inneholder. Inneholdet av vann er også viktig for styrken. Desto mindre vann du har i blandingen desto sterkere blir den. Dvs i tilfellet her hadde de tydligvis i mye vann, mere enn nødvendig.

En av tingene som gjør fabrikkbetong så bra er at de har i tilsetningsstoffer som gjør at det behøves mindre vann for å få betongen flytende.

En annen ting som styrker betongen er bruk av vibrator. Dette pakker betongen bedre.

Ved utendørs bruk er det en fordel at betongen er av god kvalitet så den kan motstå miljøpåkjenning. Det er viktig at jernet i betongen ikke ruster.