1,931    10    2  

Drenering i grove masser - har det noen effekt. Hjelp til løsning på familiekrangel....!!

 503     Vestfold     0
Vi skal muligens drenere baksiden (hus i skråningen, så dette er den dypeste delen = "baksiden") av et eldre hus (1960-tallet) med kjeller. Rundt huset, ned til og under sålen er det generelt veldig grove masser => stor stein, pukk, og grov/fin grus. På toppen over de grove massene er det belegningsstein på grov subbus i tynt lag.

SPØRSMÅLET ER: Hvor stor effekt vil en drenering med pukk og åpne drensrør EGENTLIG gi i et slikt område der det allerede i dag er utelukkende grove (men naturlige...) masser?
Er det noen grunn til å bruke fiberduk her - når det ikke er skyggen av finmasser som "jord" og leire?
Dette ble en kraftig familiediskusjon i går - så håper på oppklaring og assistanse! Skal ikke avsløre hvem som mente hva! Smile

   #1
 75     Stjørdal     1
Det må vell være en fordel med drensrør som kan føre vannet kontrollert til et sikkert sted? Selv om det stedet har gode drensmasser kan det være tette masser som lager et basseng I grunnen lengre unna.
  (trådstarter)
   #2
 503     Vestfold     0
Ja, drensrør er sikkert en fordel! Men er det hensikt å bruke fiberduk her for å beskytte pukk mot finstoff da det jo er svært lite av dette i grunnen.
Er det slik at behovet for fiberduk er størst når de naturlige massene består av "plantejord", leire osv og at behovet blir mindre jo grovere massene er?
   #3
 5,569     0
På generelt grunnlag: Det kan godt være relativt mye finmateriale i et materiale som domineres av grove kornstørrelser.
   #4
 3,412     Akershus     0
Skal man ha noe med innhold av finmateriale, for eksempel subbus som underlag til belegningsstein, til å ligge stødig oppå noe grovt, for eksempel pukk, så trenger man duk.
Signatur
   #5
 627     Bærum     0
Altså, hvis det er grove masser hvor vann uansett lett vil renne nedover vil vel da en drensledning ha svært begrenset effekt, og særlig hvis disse massene fortsetter under det nivået for en slik drensledning. Det meste av vannet vil da bare renne forbi drensen og videre ned i grunnen. Det er først når vannstanden stiger opp til drensrørets dybde at dette vil ta unna.
   #6
 4,193     1
Etter å ha lest diskusjonen savner jeg en viktig opplysning: Er det fuktig i kjelleren i dag, ergo hvorfor vil man evt drenere?
  (trådstarter)
   #7
 503     Vestfold     0
Mht fukten: Ytterveggen (altså på innsiden i kjelleren) står i dag som ubehandlet mur-/betongvegg og er derfor lett tilgjengelig: Vi har aldri observert at den er "mørk" pga fukt eller at det er synlig vann/fukt på muren. Men det er noe kalkutslag på deler av veggen.

Kan man ut fra dette tolke at det ikke står direkte vanntrykk på veggen på utsiden?

I en slik gammel betongmur er det kanskje uansett å forvente at det blir noe fukttransport innover og at det derfor uansett blir noe kalkutslag ( med eller uten drenering i foten...)? Kan det derfor være tilstrekkelig å isolere og montere "knotteplast" på utsiden for å hindre fukttransporten - flytte kondenseringspunktet utover i stedet?
Kjelleren står iøvrig uten varme og utluftning i dag. Kan det tenkes at litt varme og noe ventilasjon vil gjøre like mye for saltutslaget i veggen som drenering i foten (gitt at det altså er grove masser rundt og under hele kjellerveggen) ?


  (trådstarter)
   #8
 503     Vestfold     0
Håper noen kan hjelpe med tanker og formeninger om ovenstående: Om man kan få en gammel kjeller fullstendig tørr vha drenering på utsiden - eller om man uansett må forvente noe fukt i murene når muren er under bakken?
Dvs spørsmålet er egentlig hvor mye drenering EGENTLIG hjelper for en gammel kjeller der det pr. i dag er observert noe saltutslag men aldri "fukt og vann på eller i veggene på innsiden": Vil knotteplast og isolering på utsiden ha større effekt på dette enn dreneringen, isolert sett?
TSt
   #9
 14,509     0
Er det ikke behandlet på noe spesiell mate annet enn pusset ute mener jeg at en kan forvente at vegg suger vann så grunnmursplast bør brukes uansett hvor drenerende masser en har utenfor. Pass på at den går langt nok opp og festes på noe vis, nabo hadde masiv vann inntrengning en påske i kjeller under garasje. Her gikk ikke grunnmursplasten høyt nok så smeltevann gikk rant over kanten og inn på baksiden. Vanntrykket som ble her var nok til at en fant en blyant tykk vannstråle ett sted inne. Min pumpe reddet han midertidig og når han gravde opp 1/2 m og forlenget grunnmursplasten har det ikke kommet noe senere.
Varm trøndersommer laget flere fuktige kjellere i trøndelag sist sommer. Høy lufttemperatur gir høy fuktighet som kondenserte innvendig på kalde kjeller vegger. Derfor er det lurt å isolere utvendig når en drenerer siden temperature på muren da vil stige og fare for kondensering reduseres.
   #10
 24,668     Akershus     0
I grove steinmasser og pukk har ikke drensrør noen funksjon. Det kan heller ikke bli noe vanntrykk mot muren.
Her kan en spørre seg om hvor det blir av vannet som siger ned til et sted under sålen, ledes det greit bort, eller trengs det noe rør her?

En slik mur vil ha fordel av å bli isolert, helst på utsiden. Likevel kan en få noe kondensering ved plutselig endring av luftfuktigheten i kjelleren. Slikt vil vel normalt være av forbigående karakter.
Signatur