3,374    1    1  

Erfaringer Sunde KUB sommer 2013 - reist som egeninnsats

 651     Sunnmøre     1
Jeg holder på å bygge hus hvor murene ble reist ifjor sommer. Vi valgte da Sunde KUB.

Jeg vil bare dele mine erfaringer.

Det startet med at boligen ble prosjektert mtp. Vartdal Veggsystem. Etter noe dialog med Vartdal rundt utfordringer ifm. spenn ved tilbakefylling sendte jeg også en forespørsel til Sunde KUB representert ved Olav Skodje. Dette var mest for å få en prissammenligning til vurdering.

Men det viste seg at Olav Skodje hos Sunde KUB var veldig hjelpsom og serviceinnstilt. Før han kom med endelig tilbud kom han personlig hjem til meg for en gjennomgang av prosjektet. Her gikk vi også igjennom utfordringer ifm. tillatt spenn ved tilbakefylling.

Vi fikk gode svar og beskrivelser på mulige løsninger som f.eks. avstivet bjelkelag for å unngå egen støpt innvendig støttevegg. Etter litt frem og tilbake fant vi det likevel best å støpe en støttemur.

Pga. av fantastisk god support og service valgte vi altså å gå for Sunde KUB. Inntrykket vårt var da også at dette systemet var nyere og bedre enn konkurrerende systemer og siden prisen omtrent var det samme ble valget enkelt.

Materiellet kom levert på plassen og den dagen vi skulle begynne hadde vi også Olav Sunde, som er murer, til å hjelpe oss igang. Dette var med som ren service og var til stor hjelp. Vi så da fort gangen i det og de tingene som vi ikke kom bort i ila. denne dagen gikk Olav igjennom og forklarte og ga tips.

Under første rad la vi en remse med radonduk som er 50 cm bred. Denne ble stukket inn slik at den kom et par cm inn i betongkjernet. Hjørnene ble limt med butyl smat teipet.

Kappingen kunne gjøres fint med håndsag, men jeg hadde god nytte av en batteridrevet liten sirkelsag (DeWalt) som jeg har. Dette gjorde det mindre strevsomt å komme igjennom plastforsterkningene i KUB elementene.

Vi brukte mye 16 mm kamstål der vi skulle ha tilbakefylling. Dobbelarmert med CC 30 cm i høyden. KUB plast holderne er egentlig tilpasset opp til 12 mm så det er veldig trangt med 16 mm kamstål. Endel knot for å få dette til og man bør være to mann slik at man får hele lengden på plass samt en holder mens en stripser jernene fast. Men til tross for behov for litt makt og et par personer så går dette greit.

Vi har endel store vindusutsparringer som går nesten helt ned til grunnen. Nederst her la vi KUB elementer kappet på langs for å få rette høyden. Vi fikk da også med plastbinderne og holdere til armering slik at dette ble lett å armere. Olav Skodje mente også at trykket man får i betongen vil sikre at den flyter godt under disse utsparringene selv om den lengste er på ca. 3 meter. Her tok Olav feil, men han, som oss, hadde nok ikke tenkt på at disse plastbinderne effektivt stenger for betongen med singel siden arealet de dekker utgjør så mye av tverrsnittet. Iallfall var det ikke mulig å få flyt av betong inn her under støping. Etter en kjapp telefon til Olav ble vi enig om at vi lar det være og bare fyller ut her i etterkant ved f.eks. å fylle igjennom hull.

Over utsparringene la vi inn bøyler for ekstra styrke. Disse overliggerne blir som dragere å regne, men Olav skaffet oss her nødvendig dokumentasjon for hvordan vi skulle armere disse. Dette var også en utfordring å få til da jernene måtte trees inn i bøylene og med overlapper osv. ble det ganske så trangt. Men med to mann gikk dette seg også greit til.

Jeg har ikke regnet på det, men vi brukte mye jern i murene. Sikkert mye mer enn hva som var nødvendig, men jeg ville heller være på den sikre siden. Jobben med å reise 270 cm mur for hus og garasje (total omkrets ca. 70 meter) ble gjort på ca. 3 uker. Da var vi stort sett to mann som jobbet jevnt med litt ekstra hjelp innimellom.

For å stive av det hele satte vi opp støtter som ble låst vha. steiner. Det var nok å gjøre dette på utsiden.

Under støpingen fikk vi som nevnt problem med utflyting under utsparringer som går ned mot gulv. En annen erfaring vi gjorde som er grei å nevne er at der man har armert tett med 16 mm kamstål så bør man unngå å tømme betong over der hvor jernene overlapper. Her er det så tett at betongen får problemer med å renne helt ned og det kan lett bli luftlommer. Passer man på å støpe fra sidene av overlappene så flyter betong fint under der man har overlapper. Det er lurt også å ha f.eks. en kamstålstang en kan stake litt med.

Alt i alt var erfaringene med Sunde KUB særdeles positiv og det har jeg mye å takke Olav Skodje for. I byggebransjen lærer man fort at service- og svarkultur kan være helt annerledes enn hva man er vant med ifra andre bransjer. Man må gjerne mase lenge og vel før man får noe godt svar (visst man får svar i det hele tatt), men i dette tilfellet opplever jeg rake motsetningen. Jeg får utfyllende svar som overgår det jeg forventer. Veldig bra!

Systemet er lett å håndtere og virker veldig solid. Før støping var også en representant fra Sunde på plassen for å se over at vi hadde sikret ting godt nok ift. å holde igjennom støpejobben.

Har lagt ved endel bilder i byggebolig tråden min her:
http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-hus/sleneset-langtidsprosjektet-som-endelig-realiseres!-)/msg560153/#msg560153

Jeg har ingen erfaring fra konkurrerende produkter, men jeg kan ikke si annet enn at jeg kan varmt anbefale Sunde KUB. Det koster iallfall ingenting å høre med Olav Skodje (Sunde) hva de kan tilby før du bestemmer deg.

Visst du har lest helt hit så planlegger du sikkert å bygge thermomur selv. I så fall må du ha lykke til uansett valg av leverandør:-)
Erfaringer Sunde KUB sommer 2013 - reist som egeninnsats - 014-KUB 2.JPG - dreamcatcher

   #1
 3,412     Akershus     0
Kjempenyttig innlegg, kjempeflott tomt, og sikkert etterhvert et kjempefint hus!  Takk!
Signatur