#31
 164     Bergen     1
Det er borringen som er jobben enten man velger dynamitt, fjellsprekk eller sleggekiler. Å få knust fjellet etter at man har laget hull er veldig lett. Men det er ikke noen billig og grei måte å få laget hull på ser det ut som. Elektriske maskiner er for svake, bensin er dårlig kvalitet/dyrt. Trykkluft virker men man får ikke kjøpt billige kompressorer som kan levere 3 kubikk per minutt.

   #32
 449     Søgne     0
Leier du en kompressor med utstyr, ligger normalt prisen på 1200-2000 pr døgn. Da kan du med effektivt utstyr og god innsats bore ca 100m. Da får man noen m3 på en dag.
Signatur
   #33
 164     Bergen     0
Jada, fin teori, men det er en veldig stor forskjell på teori og praksis med leie. Jeg får ikke gjort det på en dag. Og på dag 2 er jeg i ferd med å få senebetennelse i armen så jeg må ta det med ro et par dager. Og sånn går no dagan, bokstavelig talt. Jeg klarer aldri å komme under det doble av den opprinnelig tenkte summen når jeg leier. Skyr det som pesten. Jeg trenger tid når jeg jobber. Leie er for dem som liker å jobbe 12 timer i døgnet og herpe utstyret. Jeg er forsiktig med både utstyr og meg selv. Så jeg gidder ikke betale for å leie herpa utstyr til høy pris.

Når det er sagt: Må man så må man. Hvis man skal bore mange hull så er det å leie kompressor og boreutstyr det beste alternativet idag.

   #34
 108     Akershus     0
Hei. Lurer på om noen har erfaring eller synspunkter på om Heydi Trollkraft kan brukes på trestubber? Hørte av en bekjent at dette var mulig.
Signatur
   #35
 24,656     Akershus     1
Tvilsomt vil jeg tro. Du får kanskje splittet den litt - og så?
Det skal finnes midler som får dem til å råtne fortere. Noen graver rundt og kutter røtter med bajonettsag.
Signatur
   #36
 486     0
Jeg prøvde engang oppvarming og rask avkjøling på en stein topp i innkjørselen min. En par runder med slegge etterpå å toppen var borte.
   #37
 317     0

Hei. Lurer på om noen har erfaring eller synspunkter på om Heydi Trollkraft kan brukes på trestubber? Hørte av en bekjent at dette var mulig.


Det er kanskje mulig om vinteren når det ikke er for mye fuktighet i stubben, men generellt ville jeg vært skeptisk til dette.
Dersom du skal ha vekk stubber er det mye bedre å leie en stubbefres, eller bare grave dem vekk...

   #38
 86     1
Min erfaring med Fjellsprekk :

Leide trykkluftbor med to stk Ø34 80 cm bor og 5 m3 kompressor for ca 1800,- for en helg, fra Cramo. I tillegg kom diesel for ca 800,-. Hardt grunnfjell, tror det er gneis. Alt som ble boret hadde overlevd 8 tonns gravemaskin med pigg.
Jeg boret ca 2-3 m hull i timen. Totalt 50 m hull i løpet av helga. Avstand ca 20 cm mellom hull.

Blandet fjellsprekk i hullene. Obs obs viktig å blåse helt rent for vann først. Nattetemperatur var 12 c, dagtemperatur 19 c. Oppsprukket etter et døgn, men var ikke vits i å starte arbeid før etter tre døgn med full effekt etter fem døgn. Brukte brekkjern og spett, tidvis slegge for å løsne blokkene, som var i passe store biter.

Lærdom: Bor nok hull rundt kanten. Fjellet sprekker tidvis i uforutsigbar retning. Står igjen et par naboer jeg må ta med slegge.

Regner med å bruke fem spann, dvs 100 kg Fjellsprekk. Inkl frakt blir det kr 5150,-.
Totalt med boring og sprekking koster herligheten oss rundt 8000,-.

Jeg vurderte boulder buster. Cramo krevde at en person med sprengningssertifikat trykket på knappen. I tillegg er det vel mange glassruter i umiddelbar nærhet.
   #39
 449     Søgne     2
Leide trykkluftbor med to stk Ø34 80 cm bor og 5 m3 kompressor for ca 1800,- for en helg, fra Cramo. I tillegg kom diesel for ca 800,-. Hardt grunnfjell, tror det er gneis. Alt som ble boret hadde overlevd 8 tonns gravemaskin med pigg.
Jeg boret ca 2-3 m hull i timen. Totalt 50 m hull i løpet av helga. Avstand ca 20 cm mellom hull.


Hadde du mye pauser?
Normalt borer vi 15-25m pr time med god trykklufthammer og stiftkrone. Normalt aldri under 100m pr dag. Og da bruker vi ca 50-80 liter på en normal dag.

Heydi Trollkraft : Erfaringer og synspunkter - fk borkrone.jpg - stigiHeydi Trollkraft : Erfaringer og synspunkter - dr300.jpg - stigi
Flatmeiselbor hører til på museum, da det bare er hammeren som er forandret de siste 150 årene. Utleiefirmaene tjener stort på å leie ut gamle trege bor, da kundene må leie utstyret mye lengre og ofte må leie mange bor og betale mye for sliping.

Fordeler med stiftkrone på 7 grader kon:
Kan fåes i dimmensjoner fra 28-102mm Normalt 28-45mm.
Enklere å sette ann med når man skal begynne å bore selv på skråfjell.
Mindre finstøv, da støvet blir mye grovere.
Setter seg utrolig skjeldent fast i fjellet/sprekker.
Mye lengre slipeintervall, 50-100m (VS 20-50m for meiselbor)
Kjappere å slipe med rett utstyr.
Mye raskere boring.

Gjenger bør man unngå, samt 12 grader kon. Gjengene er et løst ledd med tap av slagenergi. 12 grader kon er for liten, og mange opplever å miste kroner.
Signatur
   #40
 86     0
Synderen er fort flatmeiselboret. Takk for tipset Smile.

Flatborene jeg fikk utdelt virket for et utrent øye godt slipt, men ellers bøyd og slitt. Byttet ett som var bananbøyd. Satte fast to og var som du sier et herk å sette an på skrå.