14,063    29    0  

Isolering av kjeller

 200     NARVIK     0
Hei
Håper som vanlig på litt hjelp ifra dere på forumet  :)

Det jeg lurer pådenne gangen er fuktsperre i kjellervegger.Jeg har prøvd å forske meg frem på forumet her, men jeg finner liksom ikke helt det jeg lurer på.

-Veggene er alle av mur/stein.
-50% er uner jord
-Ikke isolert utvendig
-Veggene utvendig er smurt med murtett + vortepapp er lagt
-Drenering er utbedret

Holder på å renovere leilighta i kjelleren men er veldig skeptisk på om det skal være plast i vegger?
Eller skal det bare være plast i di vegger som er dekt av jort utvendig?



   #1
 343     0
Det skal vel ikke være plast så lenge veggen stikker 50% eller mer under jorda mener jeg å huske....
   #3
 9,677     Kysten     0
Max 5 cm isolasjon ellers kan det kondensere, og det er rett som Trym sier ikke fuktsperre på det som er minst 50% inntilfyllt.
   #4
 1,421     Bærum     0
Last ned f.eks. Yttervegger mot terreng fra Byggforsk, så finner du gode svar.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 200     NARVIK     0
Gulvet har fuktsperre ja  ( 0,20 plast) og alle gulv har varmekabel!
Så det dere sier er at di vegger som er mere enn 50% tilfylt skal ikke ha plast, men di andre veggene som går kald/kald og ikke er tilfylt mere enn 50 % skal ha plast??

Tusen takk for alle svar  Grin
   #6
 15     Trengereid     0
Plast i dette tilfellet menes for å hindre å hindre den oppvarmede luften i rommet å komme ut til den mindre varme betongveggen, altså bakenfor den isolasjonen du legger på. Plasten blir for å forhindre kondensering og fukt mot den kalde betongveggen. Selve betongveggen er jo vanntett gjort på utsiden.

En løsning for kondensering problematikk er å smøre en betongveggen et isolerende belegg, eks pusslag med isolasjons mørtel, eks isolerende maling (nyheter) enkelt og utrolg effektivt, Eller isolere utvendig mur.
Kondens dannes ved at varm luft treffer en kald flate.

Vedlegg isolerende maling

  (trådstarter)
   #9
 200     NARVIK     0
Må bestemme meg fort om det skal være 5 eller 7 cm :(
Skjønner egentlig ikke hvorfor 7 cm sku være så farlig i forhold til 5 cm ??
   #11
 9,677     Kysten     0
7 cm kan gå dersom en er i mildere klima. Isolasjonsprodusentene anbefaler generellt 5cm. Og da må vi jo tro på det som de sier. Det er nok en balansegang og en balanserer på en knivegg når en ikke isolerer på utsiden av murveggen, i forhold til kondens. ved 5cm isolasjon il du varme opp muren mer og du vil ikke få kondenspunkt på innsiden av mur. Grunnen til at du ikke skal ha dampsperre som skrevet over er at dersom det skulle komme kondens så skal denne ha mulighet til å tørke opp innover i rommet. Muren vil ellers også maganisere endel fukt.
   #12
 9,677     Kysten     0
Her ble det litt forskjellige råd, fremdeles like klok du ;)? Er det ikke ganske kaldt i Narvik? da ville jeg ikke tatt sjangsen.
   #13
 1,421     Bærum     0

Selve betongveggen er jo vanntett gjort på utsiden.

Bruker du plast på innsiden sperrer du dermed evt. fukt inne i veggen. Som Boligbyggerne skrev er det meningen at evt. fukt skal kunne ventileres gjennom rommet på innsiden. Har du oppfylling på utsiden over 50% av høyden skal du uansett droppe plasten. Ref. dokumentet jeg linket til over.

Edit: Ang. isolerende maling: jisses for en oversettelse. Har man brukt Google translate?
Signatur
   #14
 1,103     0
Problemet er at anbefalingene varierer fra år til år, tror de gjør det for å ha noe å gjøre + å forvirre. Blir litt som strømleverandørerene til hytter, i mange år så måtte strømmåleren ligge utenpå yttervegg, så ble det bestemt at det kunne stå inne i hytta, det neste ble koblingsboks utvendig, for så å flytte strømmåleren ut igjen  ::).

På 70-80 tallet ble kjellere under terreng, kledd innvendig med svartpapp, 2" stendere, 50mm iso, plast og panel/plate. Absolutt ingen suksess 30 år etter.
Inntil for 2 år siden anbefalte BYGGFORSK 73mm stendere trukket et par cm fra murvegg, 70mm iso, vindsperre og panel/plate. (Dette ble gjort på en kjellerstue av meg for 4 år siden og dette fungerer helt topp).
Så idag skal man ha 2" stendere, 50mm iso rett på muren, vindsperre og panel/plate, ikke rart man kan bli forvirret.
   #15
 9,677     Kysten     0
Enig det har vært enormt mye frem og tilbake med dette. Det som er farlig er jo å bygge inn fukt sammen med organisk materiale. Veggpapp er jo det og den ga endel sopp. Treverk er også organisk. Det som kanskje kan være tryggere er å bygge opp stenderverket i stål med isolasjon mellom. Det går også å bruke Norgips sitt system for senking av himling. Med stål, isolasjon og uten dampsperre på en sånn vegg spiller det ikke så stor rolle om det kommer noe kondens en periode. Vindsperre er det strengt tatt heller ikke behov for så lenge det ikke er sprekker eller upusset leca.
  (trådstarter)
   #19
 200     NARVIK     0
Joda, er ganske kaldt i Narvik til tider  :(  men vanlig er vell 7-10 minus, men er oppe i 15-18 til tider  :-\

Jaja, da ender dette med at jeg legger 5 cm  Smile
Mener dere at jeg skal ha vortepapp mellom murvegg og iso eller skal jeg la være??

Takk for at dere engasjerer dere  ;D
   #20
 9,677     Kysten     0
Veggene er tørr idag uten saltutslag og synlig fukt? i så tilfelle har du egentlig ikke behov for grunnmursplast, men du gjør ikke noe galt med å legge det inn. Du må da sørge for at du ikke stenger luftvandringen oppe og nede og inn i rommet med ventilerte lister. Se på www.isola.no for hvordan du evt løser det. Du kan benytte hvilken som helt grunnmursplate.
Tipset fra Kenneth om vindsperre på varm side ville jeg ihvertfall fulgt dersom du skal ha panel, også for å unngå støv inn i rommet fra isolasjonen.

Lykke til.
   #22
 15     Trengereid     0
:D
Joda. svært enkel oversettelse fra goolge til eget bruk. Legger ved levr. eng. utgave. om bedre??
Har erfaring ved den første utgaven av dette isolasjonsproduktet som hadde langt nær så god isolasjonsevne (3-5 grC). Har brukt det med hell på stålbjelker inne i garasjeanlegg samt i tak over bilplasser i garasjer med lav høyde med formål å forhindre kondensdrypp mot bil.
Dog har jeg det også på egen grunnmur utvendig.

Produktet selges fritt fra leverandør.
   #23
 9,677     Kysten     0
Eget bruk? Er det ikke fra Allbetong as? Det er jo det som står på. Eller jobber du for Allbetong?
  (trådstarter)
   #24
 200     NARVIK     0
Grunnmursplast(knotteplast) - isolasjon(5cm) - isola vindstopp - hyountonitt (spon-panel)

Ser dette rett og fint ut?

Tusen takk for tips og råd !
   #26
 15     Trengereid     0
Joda har jobbet mye med vann og fukt skader de siste 10 årene, mest innen for mur og betong. Kondens og vanninntrenging gjør stortsett samme skade. Kondens kan være mer uangripelig og lett å gå i fella om en ikke tenker om. Nye produkter med termiske egenskaper er blitt mer i skudde i den senere tid spesielt i enøk sammenheng.
Unicon utviklingsavd. presenterte en studie for litt hvor de hentet inspirasjon fra termitters byggverk, termitttuer i ørkenen for så å komplitere det til dagens byggetekknikk for kjøling og oppvarming. Svært intressant forskning og utvikling for intreserte.