7,195    17    0  

Leca grunnmur - 1965 vs 2014

 5,111     Sørnorge     0
Har et hus som står på en leca-ringmur fra ca 1965. I.f.m. oppussing vil jeg ha inn vinduer med bjelke over. På begge sider vil det da komme søyler som skal bære denne bjelken. Søylene blir stående på grunnmuren. Men vil grunnmuren tåle dette? I den foretrukne løsningen vil søylen med størst trykk få 99,2kN. (Worst case senarie, maks snølast og hele juleselskapet danser over bjelken.) Med en trykkfordelende plate mellom søyle og grunnmur er det akseptabelt på databladet til dagens lecamurer, men hvordan var kvaliteten på leca i 1965 sammenlignet med dagens (m.t.p trykkfasthet)? Det vil jo være naturlig å tro at de har hatt en produktutvikling som tilsier at dagens produkter er sterkere enn datidens produkter. Men for treverk har det jo vært stikk motsatt.

I en alternativ løsning blir det største trykket 64,2kN. Det er også mulig å lage enda mer alternative løsninger som gir mindre trykk, men da nærmer arbeidsmengden og kompromissene seg at man kunne revet deler av grunnmuren og bygget en ny der søylene kommer. Så har noen noe synspunkter om hvordan leca var den gangen?

   #1
 99     0
Hei Petterg!

Uten å har funnit noen eksakt informasjon om trykkfastheten på blokkene i 1964 så bør de ikke har mindre kapasitet en dagens blokker, då de på den tiden var vesentligt tyngre.

99,2 kN er dokk en ganske stor punktlast. Vet du hvilken type lecablokk grunnmuren er murt med, 25 cm? Hvilken dimensjon på lastfordelningsplaten regner du med?


Signatur
   #2
 22,342     Akershus     0
10 tonn på en søyle og så rett på Leca, høres ikke bra ut.

Leca hadde problemer med at blokker smuldret opp. Hvis du har dette problemet med dine blokker tåler de knapt noen ting nå.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg tenkte Leca konstruksjonsblokk med en gang jeg så tallene, uten at jeg egentlig har grenseverdiene i hodet.  Hvis han kan forsterke muren så er vel problemstillingen at det ikke er sikkert at det er bæring der forsterkningen kommer ned til gulvet.

   #4
 1,570     Sunnmøre     0

10 tonn på en søyle og så rett på Leca, høres ikke bra ut.

Leca hadde problemer med at blokker smuldret opp. Hvis du har dette problemet med dine blokker tåler de knapt noen ting nå.


Det gjelder nok Leca som er produsert på 70talet, for høgt svovelinnhald så om muren er frå byggeår er det nok før "skandaleperioda".
Signatur
   #5
 22,342     Akershus     0
Det er mange år siden jeg leste rettsaken(e) mot Leca, så jeg husker ikke eksakt årstallene. Nå var en del av problemet at Leca ikke opplyste om problemene, så perioden kan være større enn det som ble nevnt i retten.
   #6
 1,570     Sunnmøre     0
va nokre produksjonseria på 70talet. Erkjennelsen kom vel på slutten av 80talet synst eg å hugse
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5,111     Sørnorge     0
Muren antas å være 15 eller 20cm tykk. Trykkfordelingen kommer til å gå en stender ut til hver side - altså litt over 1 løpemeter grunnmur. Dagens blokker er jo slik at til tynnere de er, til mer trykkfaste er dem. Dermed er ikke 15cm så mye svakere enn 20cm som det høres ut til.

Heldigvis er det ingen tegn til at blokkene har smuldret opp.

Finnes det noen bedre måte å finne tykkelsen på blokkene enn å borre seg et hull å måle i?
   #9
 99     0
Okej. Har du noen tegning eller bilde som du kan legge ved på hvordan dette blir? Hadde underlettet lite og for å ikke risikere noen misforståelse.

De er helt riktig at de tynnere blokkene har litt bedre blokkfasthet. Men det spørs om det var så 64. Det negative er att du får mindre areal og fordele lastene på ved en tynnere vegg.

Det trur ikke det finns noen bedre alternativer dessverre. Antar at du ikke har noen lysåpninger i grunnmuren i dag som du kan måle tykkelsen ved, eller noen ventiler?
Siste redigering: Wednesday, July 16, 2014 9:54:29 AM av Weber Leca kundeservice
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 5,111     Sørnorge     0
Herlig at Weber er representert her!

Jeg har noen ventiler som det er satt rør i. Rørene er litt over 30cm (øyemål). På innsiden er det steinfylling. (All stein på eiendommen ser ut til å ha blitt slengt på innsiden av muren.) Det gjør at når jeg prøver å kjenne rundt kanten på røret så kjenner jeg stein, ikke mur. Har prøvd å stikke inn inspeksjonskamera, uten å bli noe klokere av det heller. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at rørene er lenger enn murens tykkelse.

For å gjøre det hele enda vanskeligere å finne ut av er husets oppbyggning en steinfylt ringmur, med betongdekke over, og isolert trebjelkelag liggende på betongdekket. Dermed var min optimistiske hulltaking i tregulvet også nyttesløs.
Hva dette betongdekket ligger på er vanskelig å si. Om det ligger på steinfyllingen har det antagelig stor trykkfordeling. I motsatt fall ligger det antagelig på ringmuren + jeg antar at det finnes en ekstra mur der det er bærevegg over. Om den i såfall er leca eller noe annet er også uvisst.

En byggmester som var på inspeksjon mente at bæreveggen knapt hadde noen belastning, og all vekt lå på yttervegg. En byggtekniker som er spesialist på styrkeberegning av betong mente bæreveggen bar over 50% av alt over 1. etasje.
Hvis førstnevnte har rett, vil ringmuren allerede i dag ha punktlaster som ikke er langt unna søyletrykket ringmuren kan få etter ombygningen. Dermed har den vist at den tåler dette. Hvis sistnevnte har rett har ikke muren vært i nærheten av å få den lasten den vil kunne få etter ombygning. (Det er sistnevnte som har beregnet søyletrykket.)
Min egen beregning basert på generell fysikkforståelse kom til at bæreveggen har 48% av lasten over 1. etasje. Altså tror jeg byggteknikeren har rett. (Planlagt ombygning endrer også på bæreveggen.)

Ingen av dem kunne si noe om hva de mente muren ville tåle. Dog mente byggteknikeren at med en lastfordeling som nevnt på en mur av leca med dagens blokker ville gå bra. (Brede blokker kan utnytte bredden til ekstra lastfordeling, mens smale blokker tåler mer.) Men usikkerheten var stor om hvordan kvaliteten på blokker fra 1965 er. Derfor kom behovet for å sammenligne blokker fra 1965 med dagens blokker.