5,536    2    0  

Lecakuler som drenerende masse... og grunnmursplast?

 178     Nordeuropa     0
Hei.

Jeg forsøker å resonnere meg frem til den beste løsningen for drenering og isolasjon under bakken. Huset har 70+ cm grunnmur i (antatt) stein og betong. Beliggenhet er Bergen.

Kjellergulvet er ca 2m under bakken på baksiden og 1 meter på fremsiden. Ytre grunnriss ca 10m bredt, 9m dypt. Konstruksjonen har ingen såle, så noe kapillæreffekt må påregnes i grunnmuren. antar jeg. (Har forøvrig en ide om å pigge gulvet og få inn isolasjon der også, men det er et annet kapittel.)

Grunnet beliggenhet og adkomstproblematikk, så ser det enkelt og greit ut med Lecakuler som nye drenerende masser. (Litt dyrt, men kan pumpes rett på plass.)

Det jeg lurer på er om det er lurt med knotteplast og/eller XPS/Isodren, i tillegg til Lecakuler. Monteringsanvisningene fra Isodren vektlegger fukttransport vekk fra grunnmuren høyt. Og derfor skal man ikke bruke knotteplast på innsiden av Isodren. I de tilfeller der grunnmuren er smurt med asfalt eller lignende foreslår de faktisk å fjerne den før Isodren legges på. Dette for at fukten skal kunne trekke ut fortere.
Jeg er ikke sikker på at jeg kjøper all reklamen til isodren, men at dette med fukttransport er vesentlig virker likevel tilforlatelig.

Om vi sier at bunnen av drensgrøfta blir 40cm, og at jeg fyller den med lecakuler, og at delta T er 20 grader, så blir duggpunktet vel 10 cm ut i lecalaget. Det høres jo bra ut, syns jeg. Med et lag knotteplast innenfor lecakulene, så kan ikke fukten vandre ut i massene. Og den vil ikke kondensere og renne ned før den når 100%. Rett på utsiden av grunnmuren.

Dette fremstår ikke som ønskelig i mine øyne. Eller? Hvor resonnerer jeg eventuelt feil? Jeg innser jo at nær 100% av nye hus i Norge bygges med grunnmursplast innerst mot muren, og dette fremstår sikkert som smart når vanntrykket står inn mot muren.
Men med moderne drens og ei grøft med Lecakuler som barriere, hvor sansynlig er det med vanntrykk mot muren?

Isodren på innsiden av Lecakuler kan funke, men jeg er usikker på hvor jevn veggen er på utsiden. Og om det er verdt materialene og jobben. Får leke litt med kalkulatoren til oblygre.

Isodren hevdes å være diffusjonsåpen, og de sier også at EPS og XPS ikke er det.
Google-fuen min svikter meg. Jeg finner ikke data som sier noe om diffusjonsåpenhet for XPS. Noen som har sett på dette før?

Til sist, er det en dårlig ide å legge litt XPS oppå grøfta med Lecakuler?
Ser for meg en skive med xps liggende med fall fra husvegg og *et stykke* ut over dreneringsgrøfta. Formålet med dette er dels å flytte overflatevann et stykke ut fra husveggen før det treffer drenerende masser, dels å øke isolasjonsverdien i drensgrøfta litt. Noen som har velbegrunnede motforestillinger?

  (trådstarter)
   #2
 178     Nordeuropa     0


Isodren hevdes å være diffusjonsåpen, og de sier også at EPS og XPS ikke er det.
Google-fuen min svikter meg. Jeg finner ikke data som sier noe om diffusjonsåpenhet for XPS. Noen som har sett på dette før?

Tekniske data på eps/xps: http://www.vartdalplast.no/produkter/10/68/


Mnja...

De oppgir typisk fuktopptak ved diffusjon, men ikke noe om.. tja... diffusjonshastighet/motstand.

http://en.wikipedia.org/wiki/Polystyrene sier:
Water vapor diffusion resistance (μ) of EPS is around 30–70.

For XPS finner jeg en verdi på 80 - 250.

Mens teknisk godkjenning for Isodren sier:
http://www.isodren.no/filestore/Isodren/Pdf/Teknisk_info_generelt/GodkjenningSINTEF.pdf
Diffusjonsmotstandstall μ: 4.4 (målt verdi).

Stor forskjell, men hva det innebærer i praksis i den virkelige verden....?

For de som finner fagområdet umåtelig interessant, så er disse sidene relevante:
http://www.wufi-wiki.com/mediawiki/index.php5/Details:WaterVaporDiffusion
http://www.armacell.com/www/armacell/INETFAQ.nsf/ID/9B07DE2D77C5EBB7802571A8007289D0?OpenDocument
http://ntnu.diva-portal.org/smash/get/diva2:372206/FULLTEXT01