21,621    7    17  

Reparere puss på gammel grunnmur

 32     12
Har et hus med eldre sparesteinsgrunnmur fra 30 tallet hvor pussen har sluppet i store flak, og med litt skader og oppsmuldring i hjørnene. Er helt ny med murerarbeid og hadde satt stor pris på noen innspill!

1. Er det nødvendig å fjerne all den gamle pussen? Er en ganske tykk puss, ca 1 til 2 cm med knudrete overflate som sitter svært godt enkelte steder. Er det i tilfelle effektivt å fjerne den med bor hammer? http://www.jula.no/borhammer-1500w-4j-001062

2. Hvor langt ned i bakken ved muren bør jeg grave for å begynne pussen, og lages det noen form for overgang mellom jorda og der pussen begynner?

3. Hva slags puss skal brukes? Vært innom et par byggvarehus og der har vært usikre på hva jeg skal bruke. Kan det samme brukes både til pussen og der jeg reparerer i hjørnene?

Håper noen kan svare! Takk.

  (trådstarter)
   #1
 32     0
Ingen som har lagt ny puss på gammel mur som har noen innspill og komme med? Alle tips mottas med glede :)

Usikker på overgangen mellom puss og jord, er det greit å bare grafse seg ned 5-10 cm og begynne pussen uten noen form for overgang?
HSt
   #2
 36,576     Lillestrøm kommune     1
nede ved bakken pusser du ned til avslutningslisten for grunnmursplast. Muren bør vel slemmes som minimum før geunnmursplast settes på. Priblem med pussing av gamle murwr er at dagens oyas/mørtel er for sterk mulig derfor ingen tør å avare i frykt for å gjøre valg for deg som en er usikker på.
  (trådstarter)
   #3
 32     1
Her er det nok ingen grunnmursplast. Orginal grunnmur i god drenerende grunn, og ingen plan om å legge plast eller drenere. Er vel heller ingen poeng i å legge avslutningslist og så puss fra denne?

Mulig dumt spørsmål, med hva er "oyas", og hva skjer om ny puss legges med for sterk mørtel?
   #4
 80     0
Her ville jeg fjernet løs puss (vær nøye med å få vekk alt som er løst). Så bruke denne fremgangsmåten: fukte overflaten som skal pusses ( med f.eks. En slemmekost), så begynne å trekke på puss i tynne lag (0.5-1,5cm avhengig av oppsug).
Når du har fått pusset ut i ønsket tykkelse er det bare å fullføre finishen (brettskure,filse osv..)

Det som er veldig viktig her,er at du må pusse med en kalkbasert puss (kc-mørtel). Denne får du i forskjellig % kalk og sement. Hvor sterk mørtelen skal være kommer ann på gammel puss.
Grunnen til at du burde bruke kc-mørtel er at dagens mørtel er for sterk for gammel puss. Det vil føre til at ny mørtel jobber imot gammel kalkbasert puss, noe som vil føre til at den nye pusset vil slippe etter rimelig kort tid og du må utføre pussarbeid igjen.

Lykke til!
  (trådstarter)
   #5
 32     1
Flott!! Takk for veldig godt svar!

Så bare begynne pussen like under bakkenivå da tenker jeg, ingen overgang.

Skal jeg bare fukte muren, ingen form for primer?

Og, hva menes med "oppsug"? Du snakker med skikkelig amatør her Smile
   #6
 80     1
Primer vil bare virke mot sin hensikt ved pussing av en mur av denne typen. Når jeg skriver oppsug så betyr det enkelt og greit hvor fort muren suger til seg fuktigheten i pussen du trekker på (tørketid før du kan bearbeide pussen).
  (trådstarter)
   #7
 32     1
Takk Kristian for gode svar!

Hvor gammel pussen som sitter på nå er, er jeg usikker på. Kanskje den er orginal, men tror den ble malt en gang på 70 tallet etter fargen å bedømme. Vil en kc mørtel hefte en evt. nyere puss med lavere kalkprosent?

Kan Hey'di kc 50/50 være et alternativ? http://www.heydi.no/produkt.asp?vdaid=110 Og skal en puss som denne males? Fant ingenting om det på Hey'di sine sider.