16,959    18    1  

Flytende gulv på lecakuler

 157     0
Vi har en kjeller som var vannskadet grunnet dårlig drenering. Tilfarergulv er revet ut og vi står nå igjen med et grovstøpt  og ujevnt betonggulv. Skal bygge opp nytt gulv. Tenkte å pumpe inn lecakuler og rette gulvet med dette for så å legge flytende gulv oppå dette igjen. Er dette en løsning som er ok å velge?

   #1
 5,432     Akershus     0
Tror du kommer til å få mye knaselyd hvis du legger leca rett på betong og gulv oppå der, tror ikke det blir bra heller. Har du plass og absolutt vil ha leca så legg sand for å stabilisere kulene, deretter løs leca med topplag leca blandet med sementslamming som binder overflaten og minst 5 cm isopor øverst.

Er det lite plass, så rett bare av med sand og legg isopor på denne og gulv over.
  (trådstarter)
   #2
 157     0
Takk for svar, Snektriker! Hvis jeg gjør som du anbefaler, retter av med sand, legger isopor og gulv oppå der, hvor mye isopor kan jeg legge når det støpte gulvet ikke er isolert fra før? Har hørt noe om max 5 cm pga fuktfare når tilfarergulv legges oppå?
   #3
 5,432     Akershus     1
Hvorfor tilfarergulv? Legg så mye isopor du kan og flytende gulv rett på isoporen.

Mine råd må regnes som uautoriserte, men bygger på det jeg har erfart i egen bolig og annen erfaring jeg har oppgjennom. Jeg har selv 2 forskjellige løsninger i huset, en er bruk av sand, deretter 5 cm isopor og så 12 mm sponplater, flytende, med laminat på topp. Har ligget i 35 år uten tegn til skade. Her vil jeg i takt med etterisolering av huset øke til 10 cm etterhvert.

I en annen del har jeg lecakuler med topplag tromlet i sementvelling for å få "skorpe". Her har jeg i nyere tid økt til 10 cm isopor for å få mer isolasjon og 22mm gulvspon (har begynt med 22 mm spon, da deler av underetasjen ikke har annet belegg oppå, men kun er malt, du må uansett ha plater med fals på alle kanter). All isolasjon tilsvarende EPS 80 som er den "vanlige" varianten. Skal du ha tung punktbelastning eller det kan stå mye fukt i grunnen er det noen som anbefaler å gå opp i tetthet på isolasjonen. Da minsker du faren for vannopptak og øker punktbelastningsgrensen.

For deg med mulige fuktproblemer hadde det kanskje vært lurt med ett lag med tettere type nederst, plast oppå der og Eps 80 på topp, noen vil nok også kun anbefale den tetteste varianten. Det er meget stor prisforskjell på disse 2 typene.
  (trådstarter)
   #4
 157     0
Så jeg kan trygt legge 10cm isopor oppå sand og flytende gulv oppå der? Det må jo være lettere enn å bygge tilfarergulv ja! Jeg vil ikke få fuktproblemer når jeg bruker 10 cm på uisolert såle? Ang. Sand til avretting: denne bør vel være så tørr som mulig? 
   #5
 5,432     Akershus     0
Hvis du dropper tilfarere vil du jo også få færre deler som kan angripes av fukt. Du får høyere U verdi, ingen kuldebroer og du fordeler trykket mot isolasjonen.

Tror ikke du kan isolere tykt nok i gulv. Vegger i underetasje derimot, bør du være varsom med.
  (trådstarter)
   #6
 157     0
Det ser ut til at det blir en slik løsning ja. Bruker du plast mellom sand og isopor? Hvilken sand bør jeg bruke, og hvor tørr bør sanda være?
Ebe
   #7
 4,452     Vestlandet     0
Plast under isoporen ja. Men jeg ville ikke brukt sand, men gjort jobben en gang for alltid og avretta guvlet.
Signatur

   #8
 356     Nordland     0
Bruker du plast mellom sand og isopor?


Legg 1 lag med 5cm XPS rett på grusen. Så legger du 1 lag med 0.2 plast og 1 lag med `vannlig` 5cm isopor oppå her.
Ebe
   #10
 4,452     Vestlandet     0
Tja, syntes bare det hørtes litt halveis ut. Ble vel gjort slikt før, og er vel en grunn til at det ikke gjøres så mye mer. Sand trekker jo vann, så siden du har ett fuktproblem så ville jeg vært skeptisk. Men jeg er ingen ekspert på det området.
Signatur