15,476    10    1  

Badestamp - Bygge fra scratch?

 112     0
Har fryktelig lyst til å kunne slappe av med en kald pils i helgene under åpen himmel, også på vinteren. Økonomien tilsier at det ikke blir Jacuzzi og har uansett ikke noe stort ønske om bobler. En annen ting å ta hensyn til er at jeg bor sentrumsnært med tett bebyggelse, så vedfyring er ikke en god løsning.

Etter å ha undersøkt diverse muligheter (bla.a. oppdrettskar) så har jeg landet på å bygge stamp selv. Så da er spørsmålet, er det noen som har en "oppskrift" på dette liggende? De jeg finner på nettet er alle utløpte linker. Fremgangsmåten har jeg grovt sett kontroll på, er vel mere spent på små detaljer og materialvalg.

Lufter også litt tanker om bygget i tilfelle noen andre ser feil i planen min;

Bygger en stamp på ca 180 cm med elektrisk oppvarming. Siden man slipper en ovn som stjeler masse plass, så tenker jeg det vil være som en 200 cm stamp, bare med mindre vann å varme.

Planen er videre å bygge en forsterkning på altanen og plassere den i ene hjørnet, for så å bygge inn den runde stampen i en firkant, også isolere mellomrommet i mellom firkanten og den runde stampen med isopor. Videre bygger jeg et lokk som også er isolert med isopor.

Videre trekker jeg rør i fra stamp til kjeller (ca 2 meter hver vei) og monterer filter, varmekolbe og pumpe i kjelleren. Her har jeg lurt litt på å se om jeg finner deler fra et slikt "netthandelen-jaccuzi" som er omtrent samme størrelse.

Håpet er jo at dette blir en god løsning som alltid er klar til bruk, uten å trekke så alt for mye strøm.

Hva tror dere?

   #1
 44     sør     0
Har selv ønske om å bygge stamp, dog med vedfyring. PDF-veiledning finnes i denne tråd:http://www.byggebolig.no/hage-uterom/arbeidstegning-pa-badestampstamp/

Hvis 2000 kg vann varmes opp 25 C, da blir tilført varmemengde Q = m x cp x dT = 2000 x 4,19 x 25 = 209 500 kJ.
Dette tilsvarer 209 500 kW hvis alt skal varmes opp på 1 sekund. 209 500 / 3600 = 58 kW hvis dette fordeles over en time. 5,8 kW hvis det fordeles over 10 timer. Ulempen ved ikke å varme opp alt på 1 sekund er varmetapet, så kanskje 8 kW er mer realistisk (uten at dette er annet enn "kvalifisert" gjetting).

Hvor godt den er isolert og omgivelsestemperatur har en del å si. 8 kW er for mye for standard uttak på ca. 2 eller 4 kW alt etter om 10 eller 16 A. Alternativ er å ha den gående over lengre periode, da kan det hende 4 kW er nok til å holde den gående.
Siste redigering: Saturday, November 22, 2014 6:55:13 PM av axmark
Signatur
   #2
 107     0
Gå for en med ovn. Folk har vei peiser og skorstein i nabolaget? Blir jo det samme dette, bare du fyrer med tørr ved og fornuftig så røyker det ikke så ille.

[hr]
Moderator: Fjernet unødvendig sitering
Siste redigering: Sunday, November 23, 2014 10:54:29 AM av psv021
   #3
 44     sør     0
Synes det er et godt poeng at vedfyring bør unngås. Vedovner blir fort noe griseri i tett bebyggelse og en stamp tilsvarer kanskje 10+ vedovner i utslipp...
El er også mye enklere sammenlignet med al logistikken involvert med ved. Og helt sikkert rimeligere også med mindre man ikke har særlig med utstyrskostnader ved å produsere selv. Hvis ikke det er overflod med ved i husholdningen, så er EL muligvis den beste løsning. Og kanskje den eneste løsning hvis veden røyklegger naboene for mye (reelt problem - har selv opplevet det).

Med hensyn til å varme opp fra kjelleren og pumpe rundt, er det enkleste ikke varmekolber nedsenket i stampen og en lille sirkulasjonspumpe i tillegg? For dyrt på grunn av at løsning må være sikret mot vanninntrengning på strømførende deler? Hva er tanken med filteret?
Signatur
   #4
 181     Akershus     0
Det blir sikkert bra uansett.

Men siden du var opptatt av økonomi så koster det skjorta å bruke en utendørs stamp.
Egen erfaring med vedfyrt er at det går min 5-6 sekker ved for å få den god og varm.
Jeg har hørt fra enkelte hyttekakser med elektriske varianter aom bruker opp mot 30 000/år på å drifte moroa.

Øl kommer i tillegg Smile
   #5
 44     sør     1
30 000 kr / år virker noe urealistisk. Ved 50 øre/kWh blir dette 60 000 kWh / år. Dette tilsvarer 7 kW døgnet rundt hele året (60 000 / 365 / 24). Jeg er helt sikker på at el er MYE billigere enn ved. Ved forbruk på 100 kWh på oppvarmning, koster en tur i stampen på el kun 50 kr.
"Øl kommer i tillegg :-)" - hvis to øl i byen byttes ut med en i stampen, så er strømmen tjent hjem Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 112     0
Bor i en firemannsbolig med litt uteareal, problemet er at pipa stort sett vil stikke inn på soverommet til naboene med mindre jeg har 6 meter pipe, det blir neppe godt mottatt.

Vet en som har Hotspring, og det koster han 200 kr mnd å holde den konstant varm. Har også skrudd litt på en slik, og mengden isolasjon er såpass beskjeden at det skulle være fult mulig å gjenskape på en trestamp.

Filter er rett og slett for å slippe å bytte vann hele tiden. Tanken med å ha alt i kjelleren var rett og slett for at det er beleilig for service. Stampen vil bli stående nært et gammelt kjellervindu som er muret igjen (nærmere enn jeg trodde først, ca 1 meter). Her er det også sluk rett under vinduet. Setter jeg pumpe + filter + varmeelement her så er det lett å ta service, lett å bytte ut vann og det tar bort støyen fra uteområdet.

Apropos strømforbruk, disse oppblåsbare fra netthandelen er på maks 2 kw, de holder varmen året rundt og har ingen isolasjon å skryte av. Er det galskap å tro at det blir 1 kw i snitt så lenge lokket er på og når stampen er godt isolert?
   #7
 44     sør     0
Ca. 1 kW er helt riktig ut hvis vannmengden og ytelsen (vannet når ønsket temp. ved gitt utetemperatur) er tilsvarende det som planlegges.
Signatur

   #8
 3,412     Akershus     0

Apropos strømforbruk, disse oppblåsbare fra netthandelen er på maks 2 kw, de holder varmen året rundt og har ingen isolasjon å skryte av. Er det galskap å tro at det blir 1 kw i snitt så lenge lokket er på og når stampen er godt isolert?

De fleste typer isolasjon, inkludert glasswatt, steinull og isopor, er basert på stillestående luft.  I et oppblåst basseng vil det gjerne være mye luft, uten veldig mye sirkulasjon, så man kan betrakte oppblåsbare basseng som noenlunde godt isolert.

Får du endel isolasjon rundt stampen din, for eksempel 10 cm, vil det hjelpe veldig godt på strømforbruket ditt.  Det er ikke så vanskelig å regne på dette hvis man kjenner temperaturforskjellen mellom vannet og omgivelsene samt isolasjonsevnen til det isolerende materialet; uten å regne vil jeg tippe at nødvendig oppvarming blir under 1 kW i gjennomsnitt. 

Gjennomsnittlig nødvendig effekt vil ligge langt under maksimal nødvendig effekt; vi har ikke januarnetter hele året. 

Man får ulike effektbehov om man dimensjonerer varmesystemet for å gi komfortabel badetemperatur absolutt hele året eller for å holde vannet frostfritt absolutt hele året. 


hvis to øl i byen byttes ut med en i stampen, så er strømmen tjent hjem Smile

Jeg ser enda litt mer optimistisk på det: Selv hvis to øl på byen byttes ut med to i stampen (til butikkpris) vil strømmen veldig fort være tjent inn igjen Smile
Signatur
   #9
 6,701     Akershus     0
OT, men la gå. Jeg var en gang på fest på Ås i Akershus. I en gammel villa bebodd av studenter med obligatorisk forkjærlighet for fest. De hadde badestamp i hagen. Stampen var et svært kar de hadde "lånt" av Bioforsk. Vedfyrt sak der man kunne sitte nærmere 20 personer.

Stampen gikk under navnet Klamydiakokeren Shocked Man burde helst å ha holdt seg unna slikt, men når de hadde en søppelpose full av badetøy for utlån til gjestene var det ikke så lett å si nei.. Heldigvis har jeg ingen tegn til klamydia ;D
   #10
 744     Verdens navle     0
Tipper at du planlegger å kle stampen med glassfiber innvendig. Treverk går jo ikke når den skal være konstant vannfylt. Ellers trenger du en varmekolbe med termostat, filter og pumpe, for å få sirkulasjon i vannet og jevn temperatur. God isolasjon er et must. Og jordfeilbryter. Finnes forskjellige systemer av kjemikalier for å holde vannet bakteriefritt.

Kan fort veie etpar tonn, så altanen må være solid.
Signatur