9,852    6    0  

Utepeis/Pizzaovn

 5     0
Hei

Jeg holder på med en grillbu på hytta og har veldig lyst til å lage en kombinert utepeis/pizzaovn i tilknytning til denne. Jeg snakket med en murer og han estimerte 100.000 ++ for en slik jobb. Da ryker mine budsjetter med god margin så jeg må prøve å finne på noe selv.

Jeg har laget noen skisser som dere ser i vedlegget (det nederste vedlegget er nokså stort så det viser kanskje flere detaljer).

Peisen blir ca 75-80 cm bred. Jeg kan strekke dette til ca 90 cm hvis det er gode argumenter for det. Dybden blir ca 150 cm. Da står den mot et fjell som er litt porøst så jeg må nok isolere litt i bakkant. Høyden blir ca 180cm. Jeg må fjerne litt av den ene stolpen som dere ser på bildet så peisen må være solid nok til å bære det ene hjørnet av grillbua.

Jeg tenker å mure den som et stort brennkammer med pipe på toppen i bakkant. Så tenker jeg å legge inn en syrefast bunn og bakkant som da danner selve "pizzaovnen". Tanken er at hvis jeg fyrer i det som da blir det nederste kammeret så vil dette gi nok varme til det øverste kammeret. Jeg tenkte også å få tak i en stein/keramikkplate som jeg legger i bunnen på det øverste kammeret.

Ettersom den står bare noen meter fra sjøen må alt metall (skillevegger, dører osv) være syrefast. Jeg jobber i en bedrift som forhandler dette så jeg kan skaffe dette nokså greit.

Jeg har tegnet den med røde mustein, men er også åpen for å bygge den i Leca og male hvit. Jeg har noen røde murstein liggende fra et annet prosjekt (de jeg har lagt inn på det ene bildet) som jeg eventuelt kan bruke til dekor/rundt dørene.

Så til spørsmålene: Er dette fornuftig tenkning eller burde jeg vente 10 år til jeg har spart opp nok til å la en murer lage dette? Vil jeg få 350-400C i "pizzakammeret"? Vil bæringen bli god nok? Vil jeg få problemer med varme i forhold til bjelkene som støttes mot ovnen?

På forhånd takk!


Utepeis/Pizzaovn - utepeis_prosjekt_stor.jpg - redrazor

   #1
 1,231     Bergen     0
Skal bjelken være inne i ovnen? I så fall vil du få et problem ja..

Jeg villle nok plassert ovnen uavhengig av den bærende konstruksjonen.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Smile Bjelken skal ikke være inni ovnen. Det ville nok være en litt for kortsiktig løsning. Bjelkene er eik så de ville brent godt noen minutter, men etter det ville nok hele prosjektet kollapset.

Jeg må kappe både en vertikale og den skrå bjelken og la endene på disse hvile mot ovnen. Jeg hadde sett for meg at jeg må ha et par cm mellom ovnen og bjelkene så jeg må lage til noen "spacere" i syrefast stål som går inn i selve ovnskonstruksjonen.

Et av hovedproblemene er at jeg ikke har plass til å sette den noen annet sted. Og jeg må ha det i tilknytning til bua så den gir varme.
   #3
 136     0
Som pizzaovn tror jeg du vil slite med å få høy nok varme på denne måten. Du kan sikkert lage mye annet, men på samme måte som tradisjonelle pizzaover tror jeg du skal slite med. Der ligger brenselen i selve bakerkammeret når/etter ønsket temperatur er nådd. Isolasjon er alfa omega i en slik konstruksjon. Samtidig bruke korrekte materialer som tåler den typen varme.
   #4
 5,432     Akershus     0
Googler du steinovn, bakeovn og masseovn, vil du finne en mengde opplysninger om slik ovn.

Du kan også prøve leirovn, som er en enklere sak.
  (trådstarter)
   #5
 5     0

Som pizzaovn tror jeg du vil slite med å få høy nok varme på denne måten.


Jeg leste meg litt mer opp må emnet i går og tror kanskje du har rett. Ser at de tradisjonelle pizzaovnene er nesten like avhengig av temperaturen i toppen som i bunnen for å få så mye varme som de trenger. Og det er mye annet som må stemme for at det skal lykkes.

Så jeg tenker jeg har to valg: Enten droppe pizzafunksjonen og bare lage en utepeis. Eller lage en nokså smal tunellformet pizzaovn og håpe at den også kan brukes som ren varmekilde for grillbua.

Jeg ser at døråpningen på en slik ovn bør være i nærheten av 63% av brennkammerets høyde for at man skal få riktig sirkulasjon og dermed riktig varme. Jeg kan kanskje forsøke å lage en tunellovn med en delt dør hvor den øverste delen settes inn når jeg skal varme den opp til matlaging og fjernes når jeg bare skal varme grillbua. Se illustrasjon under.

Takker for tilbakemeldinger!

  (trådstarter)
   #6
 5     0
Den vil jo da bli seende ca sånn ut.

Pipen må festes til brennkammeret i forkant, men jeg tror jeg får god nok plass til å legge den skrått bakover og så ut i bakkant av konstruksjonen.