8,130    18    0  

Manglende innbetalt leie fra leietaker

 188     Arendal     0
Hei,

Jeg sliter litt med å få betalt utestående husleie fra leietakeren, jeg har dessverre leid ut uten depositum så jeg frykter pengene er tapt.

Noen som vet hva slags muligheter jeg har for å innkreve dette?  Er det noen muligheter for å politianmelde? Kan jeg selge kravet til et factoring selskap?  ??

MVH
Roger

   #1
 3,412     Akershus     0
Sørg for at leietakeren får skriftlige purringer.

Hvis det ikke ser ut til at du får inn mere leieinntekter, så begrens tapet ved å si opp leieavtalen.  Noen leieavtaler har en klausul om at hvis ikke personen betaler husleien kan avtalen sies opp på kort varsel.

Hvis leietakeren ikke flytter frivillig, så begjær tvangsfravikelse.  Skjema finner du på politi.no

Bring saken inn for Husleietvistutvalget (eller Forliksrådet, hvis du ikke har Husleietvistutvalg der du holder til).  Få en fellende dom.  Det er ikke vanskelig; det holder med et brev vedlagt leiekontrakt.  Saken avgjøres gjerne uten at man trenger å møte opp.

Får du fortsatt ikke pengene inn, kontakter du Namsmannen.  Da kan pengene drives inn med lønnstrekk, eller i verste fall tvangsauksjon av eiendeler. 
Signatur
   #2
 24,662     Akershus     0
.. og ender det hos namsmannen og vedkommende ikke har inntekt eller midler (nå), husk å fornye kravet hvert 3. år.
Signatur
   #3
 1,519     Akershus     0
Om leietaker ikke har vedtatt fravikelse uten søksmål er nok oppsigelse eller heving de reelle muligheter. Er det vedtatt fravikelse uten søksmål ved uteblitt husleie laster du ned varsel i kveld og skriver ut to kopier hvor en legges i postkassa til leietaker. Da kan namsmannen starte prosessen om to uker på din begjæring. Alle skjema og varsler bør hentes på politi.no for å unngå bomtur hos namsmannen pga formfeil.

Har pengekravet vært innom domstolene foreldes det etter ti år. Unødig å begjære hvert tredje år om det er små utsikter til dekning. Nå er det vedtatt faste satser på avsetning til livsopphold så da er utsiktene til dekning bedre for de som har en debitor i utkantstrøk..
   #4
 6,403     Akershus     0

Hei,

Jeg sliter litt med å få betalt utestående husleie fra leietakeren, jeg har dessverre leid ut uten depositum så jeg frykter pengene er tapt.


Litt OT, men det ser ut til at de fleste tror at dersom de har et depositum så er alle sorger slukket. Slik er det nok ikke. Det er ikke slik at det bare er å rusle ned i banken og ta ut den utestående husleien fra depositumskontoen. En detalj mange glemmer er at man må være tilstede begge to ved uttak og innskudd. Da er det bare for leietaker utebli, så blir ikke depositumet rørt... I alle fall ikke denne gangen :-)

.Thag
   #5
 1,519     Akershus     0
Så enkelt er det ikke for leietager å hindre uttak. Reglene for utbetaling følger av husleieloven og sikrer partene tilgang til midlene via en prosess hvor banken er delaktig.
   #6
 6,009     Finnmark     0

Så enkelt er det ikke for leietager å hindre uttak. Reglene for utbetaling følger av husleieloven og sikrer partene tilgang til midlene via en prosess hvor banken er delaktig.

......som krever underskrift fra leieboer :o
.........og som bare kan nekte,ubetalt husleie skal vel ikke dekkes av depositum  :o

Er nok ikke så enkelt, tror en slik situasjon kan ta lang tid...
Signatur
   #7
 2,779     0

......som krever underskrift fra leieboer :o
.........og som bare kan nekte,ubetalt husleie skal vel ikke dekkes av depositum  :o

Ikke betalt husleie kan trekkes fra depositum, jo. Om leietaker skal fortsette å bo der, så gjør man vanligvis ikke det, i og med at innestående depositum da blir redusert som sikkerhet for andre krav...

Skal man trekke penger fra depositumkonto uten leietakers samtykke må man vel enten ha rettskraftig dom fra forliksrådet (eventuelt tingrett/lagmannsrett, men sjansen for at slike saker blir anket dit er tilnærmet lik null.) eller annet tvangsgrunnlag for utlegg/utpanting (hvor innestående på depositumskonto er "pantet") via namsmannen.

   #8
 173     Vestlandet     0
Hvis nå en leietaker fortsetter å bo uten å betale for seg, har du vel kanskje noen maktmidler av det mer direkte slaget uten å gå til rettsinstanser.

Er det leilighet i eget hus du leier ut, kan det være greit å ha avstengning til vannet utenfor leilighet.

Det er forferdelig vanskelig å leve uten vanntilgang i et moderne liv. Leietakeren vil strekke seg langt. Du kan muligens overflytte strømavtalen til deg selv hvis du er anleggseier. Depositum kan nok beholdes, men du må gjennom rettslige instanser. Dom i forliksrådet er rimeligste rettslige løsning etter forliksklage.

Du kan jo kanskje ringe på eller henvende deg sammen med et vitne, og fortelle at du kommer til å kreve en kostbar utkastelse.

Huseierforeningen har en del gode forslag om sikring av leiesum

Mye avhenger hvilken typebolig du har leid ut.
Signatur
   #9
 1,519     Akershus     0
Selvtekt er vel ikke en anbefaling en gammel advokat bør komme med. Om vannet mangler blir det hotell på utleiers bekostning til det er utbedret og plikten til å betale leie faller fort vekk i sin helhet. Ad utbetaling fra depositumskonto sakser jeg fra husleieloven følgende ;

Etter leieforholdets opphør skal finansinstitusjonen etter krav fra utleieren med frigjørende virkning utbetale skyldig leie fra kontoen dersom:

a) partene skriftlig har avtalt at leien skal godskrives annen konto i den samme finansinstitusjonen,

b) utleieren har dokumentert skyldig leie, og

c) leieren ikke dokumenterer å ha reist søksmål innen fem uker etter at varselet etter femte ledd er sendt.

Krever utleieren utbetaling etter fjerde ledd, skal finansinstitusjonen varsle leieren om kravet og opplyse om at beløpet vil bli utbetalt til utleieren hvis leieren ikke innen fem uker etter at varselet er sendt, dokumenterer å ha reist søksmål. Varselet skal sendes til leierens oppgitte adresse og til en eventuell oppgitt elektronisk postadresse.