12 705    14    0  

Plutselig dårlig varme fra varmepumpe

mrc
 187     0
Har en Toshiba RAS13 som ellers har fungert greit. De siste dagene virker det som den "sliter" med å levere noe spesielt god varme.

F.eks. i går var det 2-3 minusgrader ute, og med varmepumpa innstilt på 25 grader (kun varme) og viftehastighet på full guffe holdt det vel ca. 21 grader i stua. Vanligvis vil vi kunne stille den på 21 grader og lavere viftehastighet, og det vil være samme temperatur som det er nå. Nå  er det litt kaldere ute enn i går, og er omtrent samme greia. Bruker jeg Clas O. sin IR-måler er det i utblåsningen på varmepumpa ca. 30-32 grader. Når man står under pumpa kjenner man at det ikke er så varmt som vanlig.

I dag har i tillegg varmekablene stått på i stua. Ikke noe vi bruker tilvanlig, men siden effekten av pumpa var såpass lav satte jeg dem på i dag tidlig. På trinn 1 har de ikke mer effekt enn å gjøre det litt mindre gulvkaldt, men naturlig nok - litt påvirkning for romtemperaturen skal det ha....

Ellers har det gått helt greit å holde omså 23-24 grader i stua når det har vært -15 eller lavere ute tidligere år.

Hadde en standard vedlikeholdsservice på varmepumpa nå i høst (etter ca. 3 år med bruk). Filter ble senest rengjort i går kveld. Plasmagreiene er det en stund siden er rengjort, men det skal ikke ha noe å si. Etter service har pumpa fungert som normalt, også i den litt kalde perioden som var for noen uker siden med rundt -10 grader her.

Noen forslag til hva som kan være problemet, eller bare å ringe servicemann igjen? Jeg var for så vidt å så ute, og det kunne virker som det var en del is i "radiatoren" eller hva man skal kalle det. Vet strengt tatt ikke hvordan det har vært der tidligere år.

   #1
 10     Vestlandet Enebolig med 1-2 utleideler     0
Hei
Varmetapet (eller varme fra gas-veske prosessen) er svekket, og vil tro pga:
- varmeveksler ute til-iset (varme-element ute av funksjon)
- innvendig filter tilstøvet
- tap av gass i anlegget

ps ikke dunk / tving av isen på utvendig del pga ribbene er svert tynne !!!!
mrc
  (trådstarter)
   #2
 187     0
Varmekabelen her var min mistanke også. Jeg satt en stamp under pumpa i går, og det var kommet noen liter vann i den i løpet av det siste døgnet, men på baksiden av pumpa så det ut til å være en del tiliset, men aldri studert den tidligere år for hvordan den har sett ut da.

Innvendig filter ble rengjort i går. Nok noen uker kanskje over det anbefalte siden sist, men ikke så ille...
   #3
 10     Vestlandet Enebolig med 1-2 utleideler     0
Hei igjen
Ein noe tungvint måte for å sjekke om ising av utedel er grunnen:
- slå av pumpa
- brok fruens hårføner og smelt isen på ute-del
- start pumpa og føl på "vindend" varme
Anntar uniten er utenfor garanti-tid. Om ikkje ta kontakt med leverandør.
Kanskje varmekabelen har falt ut av sin posisjon, kan skje.
Lykke til.
CSI
   #4
 582     Hordaland     0
Varmepumpen aviser ved at snu funksjon slik den komprimmere kjølemiddel i utedelen frem for innedelen. Dette styres av en temperaturmåler i utedel og styringselektronikk. Du kan sjekke det ved at sette pumpen i tvungen kjøling, isen skal da relativ rask forsvinne. Deretter setter du den i varmefunksjon og sjekker om temperatur normal i innblæsningsluften på innedelen. Om den er det er det neppe noe vesentlig tap av kjølemiddel - eller andre feil på vitale komponenter.

En årsak kan da vere at temperaturføler i register på utedel er defekt, at styring for avising er defekt - eller - ikke er korrekt programmert for "maksimalt uheldige omstendigheter" (kaldt rundt frysepunkt og samtidig veldig fuktig luft).

Hvis ikke den etter ovennevnte kur gir varme - er det et problem på kjølemiddel, kompressor, ventiler eller styringsenhet.
   #5
 979     Østfold     0
Det kan jo være at været rett og slett er maks uheldig for tiden, med fuktig luft og temperaturer rundt null.
Da rimer pumpen over omtrent med en gang etter at den har avrimet.

Slik har det vært i lang tid nå, men det var noen dager der fuktigheten gikk ned (det ble litt tørrere) mens tempen var som før. Straks bedre ytelse igjen.

-
   #6
 1 700     Trondheim     0

Det kan jo være at været rett og slett er maks uheldig for tiden, med fuktig luft og temperaturer rundt null.
Da rimer pumpen over omtrent med en gang etter at den har avrimet.
Slik har det vært i lang tid nå, men det var noen dager der fuktigheten gikk ned (det ble litt tørrere) mens tempen var som før. Straks bedre ytelse igjen.

Shrek

Du er inne på en mulig årsak. Jeg samlet i detalj (En medfødt "skavank") data det første året med varmepumpe i huset. Av de data kan jeg bl.a sette opp energi/temperatur-diagram (ET-Diagram). Av det fremkommer at det fra null og opp til 3 grader faktisk er en økning i energiforbruk selv om husets varmetap avtar. Årsaken er påfrysning på utedelen og dermed energien som går til spille for defrost. Synd, men en helt naturlig varmeteknisk realitet.

Plutselig dårlig varme fra varmepumpe - ET-coolix_en.jpg - dkt850Plutselig dårlig varme fra varmepumpe - ET-coolix_to.jpg - dkt850
Signatur
Tom
   #7
 1 545     Sørlandet     0
Jeg skjønner ikke helt disse ET-kurvene.

Temperaturen er jo grei, men hva med Y-aksen? 0-120? 120 hva da?

Trodde jeg kanskje fattet det og Y-aken var prosent energi inn for å få en gitt energimengde ut. I så fall har jo denne varmepumpa dårlig virkningsgrad. Fra et par varmegrader og nedover til 5 kuldegrader putter man 70% inn for å få 100% ut. Blir det kaldere blir det enda verre. COP1,5 i snitt?

Eller prøver du å si noe annet med kurven din? Benevnelser på X- og Y-aksen  hadde gjort det en smule lettere å skjønne.
Signatur
   #8
 955     Stavangerområdet     0
Energi, så jeg gjetter kWh per måleenhet (dag?)
Signatur
   #9
 1 700     Trondheim     0
Ooops, aksene er:

X-akse:Utetemperatur
Y-akse: Kwh/døgn
Signatur
mrc
  (trådstarter)
   #10
 187     0
Har blitt mildere, og det virker som det fungerer bedre, men ikke helt som normalt... skal se det an noen dager og se om man finner et mønster, og evt ringe tekniker.

Pumpe er fortsatt innenfor garantitiden på 5 år. Selskapet som installerte det er konkurs, men da jeg hadde service skiftet de vifte i innedelen på garanti - dette installasjonsfirmaet blir jo betalt av Toshiba for å gjøre garantijobber, så de gjør dem vel gjerne   ;D

At et lager i viftene i innedelen gikk var ifølge han som var her veldig vanlig på en del RAS13-produksjonsserien- såpass vanlig at de alltid hadde med seg vifter, så det var bare å gå ut i bilen og hente. Ble litt mer stillegående etterpå...