9,885    20    0  

Hvordan fungerer ballanserte ventilasjonsanlegg?

KE
 3,673     Hordaland     0
Lurer på hvordan de balanserte anleggene fungerer.
Jeg forstår oppbyggingen med en vifte inn og en vifte ut, samt filtre og gjerne varmeveksler for gjenvinning.
Men hva ligger i ordet "balansert", er innluftmengde lik utluftmengde? Går viftene alltid samtidig og like fort eller skal de vedlikeholde ett trykk i boligen?

Jeg vurderer litt å integrere ett slikt anlegg med knx og da hadde det vert greit å vite hvordan slike anlegg jobber.

Hadde også tenkt å ha varmeveksler koblet på vannbåren varme på innluften. Da er det vel gjerne temperatursensorer invovert, iallefall etter varmeveksleren.

   #2
 1,323     Østlandet     0
I enkleste form, og i de aller fleste tilfeller går viftene med samme hastighet og sånn sett flytter like mye luft. Men balanseringen foregår via justering av de respektive ventilene.

Bad, WC, vaskerom, kjøkken og evnt garderoberom har fraluft (avtrekk), mens oppholdsrom og soverom har tilluft. Det er noen tommelfingerregler for hvor stor luftstrøm man justerer inn for hvert rom, og i sum skal all luft i boligen byttes ut i løpet av to timer, samtidig som det totalt sett skal være i balanse mellom til og fraluft.

I nye helt tette hus kan det være ønskelig med et lite undertrykk, idet du da oppnår størst virkningsgrad på varmeveksleren.

Vær obs på at det er vanskelig å fyre et bolighus via ventilasjon, da det skal svært store luftstrømmer til før det blir effektivt.

Ventilasjon med varmpepumpe eller varmebatteri er mest for å unngå varmetapet man ellers ville fått.
KE
  (trådstarter)
   #3
 3,673     Hordaland     0
Jeg planlegger vannbåren varme i boligen vår, hvis vi setter inn nytt ventilasjonsanlegg hadde det vert fint å kunne varme innluften ved hjelp av varmeveksler på en av vannsløyfene. Med varmepumpe luft/vann blir det billigere å varme opp innluften.
Det er mest virkemåten jeg er på jakt etter her, hadde vert morro å styre hele ventilasjon via knx.
   #4
 153     0
Et lite undertrykk er forøvrig også ønskelig for å unngå å presse varm luft ut i konstruksjonen hvor fukt kan kondensere.
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Flexit har forvarmebatteri for vannvarme, ikke sikkert at avgitt varme blir nok med lav temperatur på vannet. Sette 2 enheter etterhverandre eller lage eget varmeregister kan kanskje være en mulighet. Kjenner ikke produktet selv.
   #6
 650     Trondheim     0


KE,

Kan du forklare hvorfor du ønsker å varme luften når du likevel skal varme boligen ved hjelp av vannbåren varme ? Er det fordi VBV ikke alene kan varme boligen din pga noen begresnet W/m2 ?

Litt nyskjerrig siden jeg for tiden driver å prosjekterer alt dette selv Smile

Mvh
Kristian
KE
  (trådstarter)
   #7
 3,673     Hordaland     0
Gulvvarme er tregt, tanken var at man kunne få en raskere regulering ved å forvarme innluften. Det er vel ikke spesiellt gunstig at gulvet forsøker å regulere romtemperatur til eksempelvis 23 grader samtidig som at ventilasjonen blåser inn 21 grader. Har ikke erfaring med dette men ser på muligheten. Nå som vegger står åpne kunne det vert greit å trekke nødvendige rør til det man skulle finne på å installere senere.

Vet det finnes egne aktuatorer innen knx som kan styre ventiler og vifter så kanskje det kan brukes sammen med ventilasjonsystemet.

   #8
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Gulvvarmen vinner over ventilasjonsanlegget.

At gulvvarme er tregt er jo et tema for diskusjon, noe som også er blitt gjort på BB.

Dersom du stiller inn ventilasjonsanlegget ditt på 21 grader, ser jeg for meg at du får større kostnader til oppvarming av bolig enn det du kunne ha hatt om du hadde latt VP stått for dette.

Både supplering av kjøling og oppvarming på ventilasjonsanlegg er ineffektivt (i følge produsent) grunnet de enorme mengdene luft som flyttes. Kostnaden ved å investere i modulene for kjøling og/eller varme i aggregatet samt installasjonskostnadene er vanskelige å nedbetale (som gulvvarme og VP for øvrig).

Ved å ha 21 grader på luften i aggregatet vil du få lav differanse mellom inn- og ut-luft, noe som (muligens) gir dårligere sirkulasjon i rommene (kald/varm luft). I tillegg ser jeg for meg at aggregatet må oftere benytte strøm til oppvarming av luften.

Vi har stilt inn 17 grader på aggregatet og oppholdsrom er stilt inn på 23-24 grader (bad 1-2 grader høyere) og vi opplever ikke at noen rom blir nedkjølt av den noe kjøligere luften som kommer inn.

Man må også huske på at den luften som forlater huset er blitt varmet opp med en "rimeligere" varmekilde, noe aggregatet kan gjenvinne fremfor å fyre med strøm - noe som vil skje hyppigere desto høyere temperatur du ønsker å blåse ut i rommene.

Vedrørende regulering. Temperaturen fra aggregatet er tilnærmet konstant, så reguleringen av gulvvarme burde ikke være noe problem - man kan se bort fra ventilasjonsanlegget. Dersom temperaturen i respektive rom oppfører seg som en jo-jo, så må man justere anlegget (flow, utekompensering osv.)
Signatur
KE
  (trådstarter)
   #9
 3,673     Hordaland     0
Nå var ideen å bruke varme fra varmepumpe (vann) for å forvarme ventilasjonsluften. Ser ikke hvorfor dette skulle være dyrere enn å gjøre det samme med gulvet.
Det kan godt hende at en konstant temperatur på luften inn kombinert med termostatstyrt gulvvarme er beste løsningen.
En varmeveksler fra vann til luft koster ikke så mange tusenlapper, skulle vel være bedre det enn ett elektrisk element som slår seg av og på.
Kostnadene blir ett eget kapittel som vurderes seperat, er jo ikke nødvendig å leie inn fagfolk til alt heller.


Forstod på ett innlegg her at viftene går stort sett likt og at det er ventilene som gjør at det blir undertrykk i rommet.

Hva når kjøkkenventilatoren starter, vil man øke viften for innluft eller senke viften for utluft?
   #10
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Jeg forsto ideen din, og var i samme tanker selv - inntil produsent fortalte at effekten er minimal og kostnaden stor. I mitt tilfelle måtte man montere en modul i aggregatet og denne måtte kables til VP - begge deler har en kostnad i deler og arbeid.

Vi har to aggregat i huset vårt, og vi kan kun justere innluft og utluft adskilt på det éne aggregatet.

Vi opplever ingen problemer med å benytte kjøkkenventilator, men har lagt opp trekkrør for å kunne montere trykkvakt i kanalen dersom det blir noe problem. Flere aggregat har tilkobling for dette og skaper da et overtrykk.
Signatur