4,597    7    0  

Konvertere fra mekanisk til balansert ventilasjon.

 381     Noruega     0
Huset fra 1998 har kun mekanisk ventilasjon og jeg vurderer å oppgradere  til balansert ventilasjon.  Slik det er i dag styres det hele fra kjøkkenventilator med avsug da fra kjøkken, vaskerom, toalett og bad. Rørene som er brukt er av type isolert aluminiumskanal (160 mm fleksibel med 50 mm isolasjon) og de ligger lett tilgjengelig på kaldt loft.
Tenkte å gjøre jobben selv, men trenger noen avklaringer/innspill fra dere.

[list type=decimal]
  • Kan/bør jeg behold dagens avtrekk og bruke denne som ventilator på kjøkken (slik det egentlig fungerer pr i dag) og la luftbehandlingsaggregatet komme I tillegg? Hva med tilluft til kjøkken da? Finnes det noen kombinert løsning?

  • Kan jeg bruke rørene som er installert pr i dag eller må hele eller deler av dette byttes ut (ingen lydfeller montert)?

  • Jeg kommer lett til knevegger i 2 etasje, men det er en større operasjon å montere rør opp i skråtak. Går det greit å montere ventil rør med tilluft i knevegg, ca 100 cm over gulvnivå?

  • Noen spesielle steder i tak på soverom ventilene bør stå?

  • Stuen er 70 kvm. Bør den ha flere ventiler med tilluft?

  • Hvordan blir det med trekk til peis i stue? Vil det bli problemer her?

  • Jeg har observert at en aluminiumskanal er lagt i (kaldt) skråtak og resten av plassen mellom stenderne er isolert med vanlig glava. Kanalen er som nevnt isolert med 50 mm. Er dette en vanlig løsning rett bygningsteknisk? Ville det vært bedre å la denne kanalen gå i gulv som er ”varm” på begge sider?

  • Andre tips og råd?

  • [/list]
    Siste redigering: Monday, April 7, 2014 5:56:05 PM av UWSCSI

       #1
     618     MALM     0
    1.Behold eget avtrekk på kjøkken, veggventil for tilluft evt gløtte litt på vinduet ved ventilatorbruk er d billigste og funke bra.
    2Du kan beholde gamle avtr rør det funker men det beste er å legge nytt, kan gjøres evt senere
    3.Går an men det beste er fra tak da komfortlufta skal være noe kaldere en romlufta og innblanding blir best fra
    Tak. Men veggventil i skrå vil fungere ja.
    4.hvis du tenker at du skal spyle hele rommet med luft, da finner du beste plassering.
    5 Trenger ikke flere men tenk plassering og at hele stua skal luftes.
    6.er huset bombetett vil du få problemer da lufta er balansert, alt er egen rør til peis og ut med stengespjeld.
    7..Kan legges i skrå men vær nøye med isolering.
    8. Få litt konsulenthjelp av noen som kan luft, du skal leve med anlegget i mange 10år.
    Signatur
       #3
     61     0

    Er desentral ventilasjon med varmegjenvinning et alternativ?
    Da får du et balansert system uten rørføringer og evt. ny inkassing av slike.
    Er ytterveggene min. 20 cm tykke, bør det ligge til rette for en slik løsning f.eks. fra Lunos.


    Skulle gjerne sett CFD simuleringer eller kammertester av de ventilene der. For meg ser de ikke ut til å være gode nok for boligventilasjon, men jeg har tatt grundig feil før. Hva er kastelengden på ventilene?
    Er litt skeptisk til å plassere den type ventiler langs en vegg pga påvirkningen på rommets luftsirkulasjon.
    Derfor jeg gjerne skulle sett en CFD eller liknende for ventilen.

    J
      (trådstarter)
       #4
     381     Noruega     0
    Jeg må føre et 125 mm spirorør fra en side av et rom til et annet og har tilgang via krypeloftene. Avstand ca. 4 meter. Tenkte å føre røret mellom bjelkelag i eksisterende etasjeskiller mellom hovedetasje og loftetasje. Etasjeskiller er isolert med 200mm glava og det gjør det umulig å presse rørene gjennom.

    Slik jeg ser det har jeg ikke noe annet valg enn å fjerne isolasjonen som først og fremst fungerer som støydemper mellom etasjene. Jeg har ikke noe tro på at jeg klarer å plassere isolasjonen tilbake på plass.

    Forstår at dette kan/vil gjøre det mer lytt i nettopp denne delen av huset, men ser ingen andre løsninger. Jeg ønsker ikke gå i skråtak da dette vil kreve demontering av mye panel. Kasse til rør er det ikke plass til, så det er ikke et alternativ.

    Gjør jeg noe veldig dumt ved å fjerne isolasjonen? Jeg er litt tom for idèer…
    Jeg kan selvfølgelig gå i skråtak ved å kappe panelvegg langs stender, sette på plass panelet igjen og dekke til "såret" med en list, men denen løsningen krever større inngrep...
       #5
     82     0

    [/quote]

    Skulle gjerne sett CFD simuleringer eller kammertester av de ventilene der. For meg ser de ikke ut til å være gode nok for boligventilasjon, men jeg har tatt grundig feil før. Hva er kastelengden på ventilene?
    Er litt skeptisk til å plassere den type ventiler langs en vegg pga påvirkningen på rommets luftsirkulasjon.
    Derfor jeg gjerne skulle sett en CFD eller liknende for ventilen.

    J
    [/quote]

    Desentrale ventilasjonsløsninger med regenerativ varmegjenvinning fungerer ganske ulikt løsninger med aggregater og kanalføringer.
    Opererende i par utgjør de et balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning. Ett par gir 15 eller 30 m3/t frisk luft til boligen. Varmegjenvinningsgraden på disse er hele 90%.
    Montert min. 1 meter fra hverandre sikrer de en tilstrekkelig luftsirkulasjon på grunn av den termiske sirkulasjonen i rommet.
    Signatur
       #6
     91     0
    Monter en Kråkelurer på vedovnen i tillegg til balansert ventilasjon.  Den har 15w elvifte som starter på sensor når røykrøret blir varmt og tilfører nok ekstraluft som kompenserer for den luft ovnen bruker.
    Signatur
       #7
     1,323     Østlandet     0
    1. Du kan beholde dagens ventilator på kjøkkenet, men jeg antar du har viftemotoren plassert på loftet? Da ville jeg skiftet den ut med vanlig ventilator og utkast gjennom vegg.
    2. De isolerte fleksible kanalene du har i dag ville jeg absolutt fjernet. De gjør ikke annet enn å samle møkk og lort og er vanskelige å rengjøre i fremtiden. Legg spirorør først som sist. Unngå fleksible rør/slanger så langt det er overhodet mulig - unntatt evnt lydfeller ved ventilene.
    3 og 4. Ventiler i knevegg er ikke noe problem, og ofte en fordel på soverrom da enkelte er følsomme for å kjenne "trekk" i ansiktet hvis tilluftsventil sitter over seng.
    5. Ja. Flere ventiler betyr mindre støy og jevnere luftfordeling uten trekk. De behøver ikke sitte langt fra hverandre før det er langt bedre med to enn med en.
    6. Du kan få problemer med lite trekk i pipa, det kan du løse enten vha en tilluftskanal utenfra, eller med et ventilasjonsaggregat som kan kjøre overtrykk mens du fyrer og/eller kjører ventilator på kjøkkenet på full guffe.
    7. Dagens anlegg kaster bare all luften ut, og isolasjonen er der kun for å unngå kondens. Med varmegjenvinner er isolering langt viktigere nettopp for å beholde varmen.
    8. Skal du gjøre det selv, så snakk med andre som har gjort det selv. Vi er ofte veldig klare på hva vi ville gjort annerledes om vi skulle gjort det en gang til  ;D
    Sjekk priser! Jeg sparte 2 ukers lønn på å bruke en dag med bil og henger for å hente sakene.