#11
 618     MALM     0

Uni-3 anlegg. Fikk mitt nye c-600 panel i dag som gir meg en del fler valgmuligheter med tanke på styring av luft. På Normal drift har jeg justert ned inn og ut-luft med 10% i forhold til prosjektert. Ligger nå på rundt 55 % og lyd og luftkvalitet er nå bra. Fikk også sendt noen skumgummi greier som jeg har dyttet opp i lydfellene på soverom for å dempe lutstrøm noe

Innetemp er innstil på 18 grader ( lavere føler jeg gir kald trekk, spesielt i de lengre kuldeperiodne vi har hatt her nord) . Kikket litt på "driftsinformasjon og total bruk. 500 timer driftstid på anlegget og 100 timer på varmeelementet (1400w). Gjennomsnittstemp i siste ukene har ligget på minus 3 grader. Vil si at elbatteri trekker i snitt 7 kwh i døgnet. Hva ligger deres anlegg på?

Min-innstillingen har jeg sattt til ca 40% (brukes om natten fra 00:00 til 06:00) max innstillinger har jeg justert ned til ca 80% ( over dette får jeg plystrelyder fra kanalene og voldsomt sug/utblås. Bruker den med timer funksjon 30 min ved dusjing av flere en en person.
Også montert en trådløst forseringsbryter for økt tilluft ved vedfyring. Det den egentlig gjør er å sette avtrekk til min og innblås til Normal som gir et visst overtrykk. Kan endres slik at jeg får maks tilluft og normal avtrekk.

Kan man i tillegg montere en fuktmåler på bad? Den opptar nemlig en av plassene på,kretskortet som brukes av den trådløse forseringsbryteren til vedfyringen. Skulle hatt en enkel av/påbryter evt fuktmåler på bad som kunne justert anlegget noe opp mens man dusjer, men ser ikke hvordan jeg skal koble dette når jeg allerede har en trådløs enhet for forsering ifb med vedyring. Kan man kjøre to ledninger ned i samme slot på kretskortet


Hei  fornuftige avgjørelser du har tatt, fuktføler bad er ett must have, finnes det ikke flere utganger for ex tilkoblinger?
   
      uansett kan ikke aggregat kjøres i 2 moduser samtidlig(dvs still fyremodus og dusjmodus likt og koble på samme)
Signatur

   #12
 3,997     Oppland     0
Hvorfor er fuktmåler på bad et "must have"?
Med mindre det er en liten leilighet er jo luftsirkulasjonen gjennom badet mange ganger større enn en vanlig avtrekksvifte. Jeg har iallefall ikke sett fuktproblemer på bad i hus med balansert ventilasjon.
   #13
 144     0
Fuktmåleren kjører vel anlegget opp på maks hvis fuktigheten stiger til et vist nivå.. Da slipper jeg manuell regulering. Når jeg studerer monteringsanvisning for fuktmåler og forseringsbryteren jeg har så er der konflikt med en av tilkoblingspunktene på kretskortet. Der er to ledninger som i begge tilfeller skal inn på kortet..
Forseringsmodus for vedfyring kjører altså bare ned avtrekk ett hakk (fra Norm til Min), en fuktmåler kjører både avtrekk og tilluft til maks.
Ved innslag av fuktmåler vil da anlegget gå på maks og selv om jeg før innslag hadde vedfyringsfunksjon i gang så vil den vel overstyre her. Vedfyring vil nok gå greit uansett, er akkurat under oppfyring det er litt kritisk med litt overtrykk
   #14
 3,997     Oppland     0
Hva fuktmåleren skal gjøre er jeg godt kjent med, men spørsmålet er hvorfor?
Det er jo ingen vits å sette anlegget på fullt hvis normal drift sørger for god nok lufting av badet.

Ergo er det kanskje ikke et "must have" som VIAS hevder.
   #15
 9,677     Kysten     0
behov styrt ventilasjon er noe vi vil se mer av med sensorer for bevegelse, co2, fukt og gud vet hva. det er nok endel å spare på å kunne styre ventilasjonen til behovet i stedet for å pøse på med utskifting av luften i samme tempo uansett døgnet rundt.
   #16
 3,997     Oppland     1
Det er igjen på siden av det faktiske spørsmålet..

Når det er folk i huset skal ventilasjonen være minst 1,2m3 omskifting/m2/t, fastsatt av forskrifter.
Dersom dette er nok til å fjerne fukten på badet, noe det er ut fra de erfaringer jeg har, er det jo bare dumt å legge enda mer penger i sensorer som kan svikte og påfølgende servicekostnader knyttet til slikt.

Behovsstyrt ut fra om man er hjemme etc er jo greit nok.
Hvor mye det er å spare utover dette er diskutabelt.. for et vanlig bolighus på ca 200m2 vil det bare være rundt  2000kWh/år etter at gjenvinneren har gjort sitt. Altså må innkjøp, montering og service være veldig lav for at det noen gang skal kunne lønne seg.
   #17
 9,677     Kysten     1
Det kan være utfra hvor mange som dusjer eller hvor mange som oppholder seg i huset. Er det treningsrom der fire, fem stykker holder på med tredemøller etc. Mye kan styres og det behøver ikke være dyrt. Om ditt eksempel stemmer med 2000kwh så er det jo penger og ser en det over noen år så kan det lønne seg.

Mitt anlegg er styrt slik at det øker utskifting på de tidene av døgnet vi dusjer og går over til min utskifting en time etter at vi har forlatt huset.

   #18
 3,997     Oppland     0
Så anlegget ditt klarer ikke skifte ut nok luft på badet til at det oppstår fuktproblematikk?
Ellers er det jo bare bortkastet energi å sette opp farten på anlegget.

Hos meg og de jeg kjenner er grunninnstillingen nok til å hindre fuktproblematikk, selv når hele familien dusjer etter hverandre. Det behøver jo ikke være slik for alle, men man trenger ikke egen føler for å oppdage slikt.
Selv noe fukt over en relativt kort periode på døgnet er ikke problematisk, det tørker lett opp siden det er kontinuerlig luftutskifting gjennom døgnet..

Når man har installert behovstyrt utskifting ut fra om det re folk i huset eller ikke, hvor mye gjenstår det da å spare? kanskje det kan være noen ørsmå kroner over tid, sett at man ikke må ha en servicemann inn for å feisøke og bytte sensorer over anleggets levetid, men jeg antar det er ytterst lite å hente. Tror det langt mer å spare andre steder i boligen.
   #19
 9,677     Kysten     0

Så anlegget ditt klarer ikke skifte ut nok luft på badet til at det oppstår fuktproblematikk?
Ellers er det jo bare bortkastet energi å sette opp farten på anlegget.



Hvem har sagt at det ikke klarer å skifte ut luften godt nok? Anlegget går på minimum utskifting om natt for så å øke opp på normal drift når vi står opp, en time etter at vi har gått på jobb går det ned på minimum igjen. Når vi er hjemme ellers i helger og på ettermiddag/kveld går det på normal innstilling.
   #20
 3,997     Oppland     0
Bare en rask estimering:

200m2, årsmiddeltemp 5grader (er vel et omtrentlig landsgjennomsnitt), innetemp snitt 20grader, gjenvinning 80%

(200 x 1,2 x 0,33) x 15 x 24 x 365 x 0.2 = 2081kWh/år

Dersom man kan halvere omskiftingen 8t i døgnet hverdager pluss ferier etc, skulle vel det bli sånn omtrentlig 121dager med 50 drift.
2081/365 = 5,7
365-121 = 244dg
(244x5,7) + (121x2,85) = 1733kWh

Da ser man at selv den største faktoren er ganske liten, hvordan du skal spare masse penger på de resterende småfaktorene er for meg vanskelig å se.