2,428    3    0  

Kakelugnspannan eller Kratki eko aqua peisinnsats

 2     0
Vurderer å kjøpe Kakelugnspannan eller en Kratki eko aqua peis. Får ikke helt bestemt meg... Tenkte om noen her kunne ha noe å bidra med!

Synes Kakelugnspannan virker som en bra løsning. Virker som den gir mye effekt til vann ifølge andre tråder jeg har lest her. Har ett gammelt hus(1933) så det ville passet bra med en kakkelovn. Det som kanskje virker negativt med kakelugnspannan er at jeg er redd det skal avgi for mye varme til rommet. Har åpen løsning stue/kjøkken, men er/skal bli vannbåren varme i gulv her for lunk i gulv. Virker også som den soter en del på glass i dør på de bilder jeg har sett. Noen erfaringer her?

Når det gjelder Kratki peisen vil jo denne avgi en del mindre varme til rommet. Tanken er da å lage en Engelsk peis, så vurderer en Eko aqua Oliwia eller Amelia med dobbelt glass i dør. Det jeg er skeptisk til på disse er hvordan de er å rengjøre, blir vel en del sot på varmeveksler og om de vil gi nok effekt til vann. Byggekvalitet virker også litt grov.

Har også vurdert Brunner kakkelovn ifra varmefag, men disse gir kun 30% til vann har jeg hørt og det blir for lite. De er jo virkerlig flotte, men også dyre. Synd de ikke gir mer til vann :-[

Har handla meg 2 stk brukte 500 l  CTC akkumulatortanker som skal stå i kjeller, er kun 1,85 m under taket så jeg får ikke inn noen 750 l dalatank som kanskje hadde vært det beste valget. Tankene har ingen tappavannslinger/tank så dette tenkte jeg kanskje å løse med en varmeveksler(tappevannsautomat type hjemmelaget). Eventuelt å kjøpe en 500 l tank til med tappevann og solvarme slinger. Fikk også med en laddomat 4030, tenkte å bruke denne hvis mulig, evt bare pumpene. Denne har trinnløs temp justering på lading av tank, via egen controller.(egentlig laget for lading/utlading gammel vedpanne)

Håper noen har noen synspunkter å komme med :)


   #1
 59     0
Hei
Jeg kan bare svare for kakelugnspannan. Ja det soter, brenner man med lett ved så soter det mer. Tungt ved og godt med luft, åpen speld ved oppfyring minsker dette. Jeg må likevel pusse rutene en gang i uka om jeg har fyrt hver dag. Jeg bruker aske, vann og avispapir for å fjerne dette. Ovnen står i en 50 kvadratmeter stue med veldig store vindusflater. Hele gulvflaten har vv. De gangene det kan bli for varmt for fyre samtidig er når det er litt over null grader ute og masse sol som treffer vindusflatene. Da fyrer jeg likevel ikke fordi da går solvarme anlegget. Er det ikke sol så går det bra med å fyre og ha vv uten at det blir for mye varme. Hvis man tror likevel at det kan bli for mye varme i rommet ved oppfyring kan man vurdere en kakelugnspannan i passivhus variant. Mitt hus er fra 1905  så den vanlige varianten passer best.

Laddomat til kakelugnspannan er ikke å anbefale, diiferansetermostat er en bedre løsning. Da unngår du at det for varmt i rommet før det begynner å lade de andre tankene.

Ett hus fra 1933, hvor stort er dette? Det er ikke utenkelig å ha minst to tonn vann for dekke døgnbehov og for å få ett fyrinsintervall på  en gang i døgnet. Jeg har til sammen 1400 liter hvor 750 er isolert. Dette dekker ikke ett døgnbehov ved -10 grader. Jeg har bevvisst utelatt en ekstra teknikk tank og brukt  pengene på en l/v isteden. Så det kan tenkes at en tredje tank med slynger kan være smart. Feks en dalatank kan fås spesialtilbasset på fabrikk eller kanskje en 500 liters tank er liten nok i høyden?
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Ja tenkte å kjøre med diff.termostat hvis det blir kakkelugnspannan. Hvordan er det med feiinga av de innvendige kanalene, går dette greit eller blir det mye sot/støv av dette?

Er det sekundærforbrenning eller fyres det med full trekk hele tiden?

Vurderer passiv utgaven, men den er jo ganske mye dyrere. Vet ikke helt hva som er forskjell på denne annet en mindre vannvolum.
   #3
 59     0
Jeg feier kanalene 14 dag. Jeg fyrer veldig mye. Jeg merker at jeg kan bruke mindre ved rett etter feing så å fjerne sot har en bra effekt. Man får lett tilgang til røykrørene og soten dytter jeg ned til aske skuffen. Men det er litt skitten affære så bruk hansker: https://m.youtube.com/watch?v=Mf54g99NwCw

Jeg anbefaler sterkt å bruke uteluft, hvis parketten skal overleve ved at den ikke skal tørke ut på vinteren. Ved å bruke uteluft så beholder du mer av luftfuktigheten og du unngår sprekker  og for stor bevegelse i gulvet.  Det er ingen sekundær luft inntak. Aldri hatt problemer med trekk, det trekker ganske bra og jeg får tørket ut kjelleren samtidig.

Spjeldet er kun åpen i starten i fem min for å sørge for hurtig oppfyring.