17,416    36    2  

Noen som kjenner til masseovner?

 24     rogaland     0
Noen som har erfaring med masseovn? Gjerne tilkoblet vann for gulvvarme.. :)
Virker for meg som en ovn som kan tilpasses nesten akkurat slik du ønsker med tanke på form, bruksområder osv og samtidig fungere som en økonomisk, god varmekilde..
Virker ikke ut som pris på noe slikt er skremmende heller...

   #1
 575     Romerike     0
Jeg har aldri hørt om masseovn, men det finnes mange ovner med vannkappe som kan kobles til gulvvarme. Og ja, de koster ikke all verden, men at de kan formes ala modelleire tviler jeg på.
   #3
 1,731     Trondheim     0

Jeg har aldri hørt om masseovn, men det finnes mange ovner med vannkappe som kan kobles til gulvvarme. Og ja, de koster ikke all verden, men at de kan formes ala modelleire tviler jeg på.



Aldri hørt om??
Det er jjo inget mystisk med dette, det er en typ av ovn med høy egenmasse (gjerne 3-4000kg) Når man fyrer så lagres mesteparten av varmen i "massen" . En typisk masseovn er f.eks en kakelovn
Her er en som kan kobles til gulvvarme:
http://www.kakelugnspannan.com/

Hvis man murer i tegel så murer man ofte en "kappe" med luftspalt rundt kjernen slik at varmeavgivelsen blir svært lang.

Jeg må si jeg er litt overrasket hvor lite brukt dette er i Norge, man er mest opptatt av at varmen skall avgis fort, derav støpejernsovner og braskaminer som ikke har noen varmelagring i det hele tatt. Bra, hvis man vill varme opp en kall kåk fort, men elendig for å opprettholde jevn temperatur. I tillegg må en ovn med rask varmeavgivelse være totalt feil i en ny, godt isolert hus. Mye bedre med en ovn som avgir varmen slik at resten av husets systemer kan tilpasse seg til tilført energi.

Her er masseovner  i kleberstein:
http://www.tulikivi.com/se/produkter/Taljstensbrasugnar
mange av disse kan kobles til vannbårent:
http://www.tulikivi.fi/tuotteet/TulikiviGreen_W10-Vesilammitysjarjestelma
Her er bilder på en murt masseovn:
http://silvohillo.kuvat.fi/kuvat/Kuoritakka/
Kan se slik ut også:
http://www.tulisijat-muuraus.fi/albumi/tulisijat/562011
eller:
http://www.tulisijat-muuraus.fi/albumi/tulisijat/1101621

Gammel bakerovn:
http://www.stubb.fi/leivinuuni/leivinuuni9.htm

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #4
 24     rogaland     0
Tusen takk for linker og svar Smile Synes selv det er rart at det ikke er mer utbredt i Norge. Virker som en enkel, men god teknologi Smile
   #6
 575     Romerike     0
Korrekt, DrSakke, begrepet "masseovn" har jeg faktisk aldri hørt før. Kakkelovn derimot...

Vannkappe og akkumulatortank sammen med gulvvarme gir kanskje den beste fleksibiliteten, men det blir fort komplekst og dyrt i forhold til en enkel ovn.

   #8
 3     Stange     1
Hei.
Jeg kjenner masseovnen ganske godt. For jeg har akkurat bygget en selv. Den har også bakerovn, og er forberedt for å kunne montere kobberspiral på toppen. Er plass til ca 15 meters spiral som kan kobles til en akumuleringstank som  kan gi varmtvann både til vanlig forbruksvann eller vannbåren varme eller radiatorer.

Jeg har bygget ovnen på grunnlag av et byggesett som inneholder alt du trenger ( ildfaste elementer, ovnsdør, bakreovnsdør, sotluke, feieluke, isolasjon, diverse typer mørtel osv). Det eneste du må skaffe selv er ca 300-500 vanlige murstein og murmørtel. Jeg brukte gamle nedrivningstein fra 1800-tallet . Det ble jo ganske billig. Utformingen av "kappen" bestemmer du i stor grad selv.

Og et kjempespennende prosjekt som jeg (uten murererfaring) klarte helt selv. ( En murer hadde sikkert gjort dette både pener og raskere, men det er jo morsomst å skape noe selv)

Jeg må legge til at jeg er meget fornøyd med masseovnen. Den avgir varme i 1-2 døgn etter å ha fyrt KUN en gang med ca 12 kg ved.( en kjenner faktisk varmen etter 3 døgn også)  Ovnen holder den ca 50 grader på ytterflatene etter ca 10 timer og går langsomt nedover til ca 35 grader etter et døgn. (Det tar faktisk 10 timer før varmen har nådd yttersiden) Fyrer man en gang i døgnet så har man en relativt jevn varme i ovnen og fin grunnvarme i huset. Meget økonomisk er det også. Ovnen har en virkningsgrad på 89%, og er i Dannmark testet som en av de mest rentbrennende vedovner som finnes.
Desuten er det jo veldig praktisk å kun måtte legge i ovnen en gang om dagen, når man er på arbeid på dagtid. Huset er jo like varmt når man kommer hjem.

Masseovnen er bygget som en romskiller mellom stue og kjøkken. Jeg valgte å ha bakerovn og fyringsluka på samme side. Men det er også mulig å ha bakerovnen på motsatt side av fyringsluken.
Bakerovnen er også en praktisk sak å ha. Rett etter fyring så holder den over 320 grader og er perfekt for steinbakt pizza. I påfølgende timer kan man bake brød, boller og egentlig hva som helst. Har til og med stekt svineribbe i ovnen. På søndag fyrte jeg opp på morgenen og lagde fløtegratinerte poteter til middag.

Jeg har dokumentert hele byggeprosessen fra første murstein til ferdig ovn på min blogg: http://masseovn.blogspot.com/


Noen som kjenner til masseovner? - Masseovn fra siden.JPG - terthda@online.no
   #10
 206     Østafjells     0
Ett bra tips er å bruke Olivin når man bygger masseovn.
Denne steinen er "knall" som varmemagasin.
Ofte brukt i kakkelovner.
Signatur