14,062    0    19  

Pelletsovn: brukererfaringer

 1     19
Her kommer noen erfaringer etter en sesong med pelletsovn. Antagelig bør jeg presisere at jeg er en huseier uten noen kommersielle interesser – direkte eller indirekte – i de leverandører eller produkter jeg nevner: da er i alle fall det sagt.

Huset: Bygget 1981. Peis (for ved) med peisinnsats i begge etg. 1. etg:brutto 160 m2:  elektrisk oppvarmning i gulv fordelt i soner. 2.etg.: brutto 100 m2, oppvarmning: vedovn + elektrisk. Vedovn fjernet.  Huset har dobbelt pipeløp: standard, foret Leca pipe. 

Mulige løsninger: Ønsket var å droppe elektrisk oppvarmning i 2. etg. Jeg har brukt mye tid på å vurdere forskjellige alternativer, men all jobbing med ved + manglende funksjonalitet gjorde ny vedovn helt uinteressant. Jeg ville ikke ha varmepumpe (luft-til-luft) pga av inngrep i yttervegg, støy, arealet rett innenfor blir mer eller mindre ubrukelig +  liten varmeeffekt når det er kaldest  ute. Dessuten: varmepumpe i vegg virker litt «billig». Pellets så veldig attraktivt ut og jeg bestemte meg tidlig for en av modellene fra Wodtke.

Priser: Modellen jeg har installert er en ovn som ny koster mellom 30 og 35 000,-.

Om investeringen: Behovet var en varmekilde som ikke krevde at det er folk i huset hele tiden og som kan fungere en stund «på egen hånd». Fleksibilitet og brukervennlighet var også viktig.
Flere av modellene til Wodtke har vært markedsført gjennom ganske mange år, jeg har fulgt med på dette - og de tekniske løsningene virket gjennomtenkte og gode. Det finnes en del billigere modeller: jeg tror du får det du betaler for og jeg tror høy kvalitet er billig – over tid.
Et hus er også en investering og et salgsobjekt.  Huset med en velfungerende pelletsovn er mer attraktivt enn hva det var uten, og jeg tror uten videre at jeg får pengene tilbake ved et salg.  Huset er mye mer komplett med pelletsovnen og en kritisk kjøper vil verdsette det. Dessuten er pelletsovnen av den type jeg valgte et elegant og tidløst objekt i huset – og definitivt et positivt element i interiøret.

Om sammenligning med strømpriser:  Jeg kjøper strøm hos Skageraknett: til innkjøpspris med et lite påslag.  Faktura – uansett forbruk - er typisk ca. halvpart energi og halvpart nettleie. Pris pr. Kwh er pris for strøm+nettleie inkl mva. Det er grunnlaget for tallene nedenfor:

Energipriser: Snittpris i vinter (2013-14) : Kr. 0,835/Kwh. Strømpris relativt lav gjennom hele vinteren.
52 sekker pellets = 3910 Kwh for Kr. 2440=  Kr. 0,624 pr. Kwh
Hva som spares er helt avhengig av hvor høy/lav strømprisen er – under ellers like forutsetninger.
Gitt den erfaringen jeg har så langt antar jeg at jeg isolert sett i alle fall får finansiert behovet for jevnlig service – alt utover dette er ren bonus.

Pellets: Litt søk på nettet gjorde at jeg dro til Felleskjøpet, en pall pellets er 52 sekker a 16 kg = 832 kg: pris NOK 2440,- inkl. mva. (12/2013)
Plastsekkene på 16 kg er solide og helt rene, uten støv – jeg la dem rett inn i bilen og kjørt alt hjem i to omganger.  Ikke behov for å støvsuge eller rengjøre etter transport.
Sekkene er lette å stable i vedboden og påfylling til magasinet i ovn er meget enkelt.

Forbruk og fyringsmønster: Som nevnt er det ca. 100m2 brutto i 2. etg. Det aller meste av dette er et sammenhengende kjøkken/dagligstue/stue/spiseareale: ganske åpent hva planløsning angår. ( Litt enkelt forklart).
Pelletsovnen er eneste varmekilde: imidlertid bidrar naturligvis noe varme fra lyskilder. Fra feb/mars er varme fra solen gjennom vinduene et merkbart tilskudd.
Yttervegger har 150 mm isolasjon, det er 3-lags isolerglass i vinduer.
Ovnen har vært innstilt på nattsenking (kl. 22-05) 18 C og dagtemperatur 21 C for resten av døgnet.
Januar startet mildt men ble raskt kaldere med dagtemperaturer på -5 til – 10C. Overskyet: ingen sol.
I januar var forbruket 13 sekker pellets.  I Mars -  med svak nattefrost og dagtemperatur maks 5-7 C varer en sekk i 5-7 dager.
Termostaten som styrer ovnen er montert på vegg i skulderhøyde ca 1 meter fra ovn.
Termostaten registrerer naturligvis temperaturen på termostat, og jeg har derfor satt et annet termometer 4 meter unna. På dette målepunktet har jeg hatt 20C-23C, litt avhengig av hvordan jeg velger å overstyre automatikk på ovnen. Automatikken kan lett overstyres, f. eks. for å ha ild ved måltider – fordi det er veldig hyggelig. Det har drevet forbruket opp i forhold til om automatisk innstilling ble fulgt helt rigorøst.

Vedlikehold: Anbefaling er at ovnen skal ha service for hver 2. pall som brennes. Det kan se ut som om det blir en gang hvert 1,5 til 2 år: pris for dette er 1500-2000.
Det løpende vedlikeholdet er uhyre enkelt. Det krever en smule organisering og omtanke for hva du gjør når, og dersom du er et komplett «rotehue» kan nok mye gå galt. Jeg bruker en standard askesuger når jeg må støvsuge inni ovnen. 
Det er to typer vedlikehold som eier står for:
01: Brennskålen rengjøres. Den er som en stor tekopp med små hull i: når pellets brennes danner det seg et tungt askelag, nærmest som litt jord - på bunnen i skålen.
En sekk blir ca. 5-6 spiseskjeer sort aske. Denne operasjonen tar 5 minutter fra jeg starter til jeg har ryddet alt unna. Hver dag midtvinters, mer sjelden når forbruket synker.
02: For ca. hver sekk: rengjøre brennskål, støvsuge inni ovnskammer, (lett svevestøv) og tørke over innside av glass i døren. Dette tar 10 minutter.

Røyklukt og askesøl?  Glem det. Denne ovnen er ren: ingen sur lukt, ingen røyk.  Litt lett aske faller ut ved rengjøring: lett å støvsuge.

Støy: Det er vifter i ovnen som bidrar i forskjellige faser, de er ikke lydløse - men i denne ovnen er lyden svak og knapt hørbar.  Lyden av viftene er «rund» (beklager: her mangler jeg noen faguttrykk…) og uten aggressive, kantete eller harde innslag. 

Styring :  Fyringsmodus stilles inn og kontrolleres 2 steder: på ovnen og via et display og med termostat. 
På siden av ovnen er et digitalt display som hele tiden forteller hvilket modus ovnen er i og hva den er innstilt på å levere i form av effekt. Denne modellen kan levere maks 6000W og kan stilles inn fra 0 til 6000 i 500W-trinn.
Kontrollenhet/termostat monteres på vegg i nærhet av ovnen. Kontakt med ovn via tynn kabel. På denne enheten kan man programmere hvordan ovnen skal levere gjennom hele uken. Man kan teoretisk gi ovnen separate instrukser for hver time hver dag hver uke. Jeg har valgt en natt-innstilling og en dag-innstilling: dette funker helt prima.
Når som helst kan man overstyre den innstilling ovnen er i og starte eller avslutte brenning. Det er fleksibelt og uhyre enkelt. Ett tastetrykk: det er alt.

Driftsmodus: Ovnen starter med 15 minutters mating av pellets, antennelse av pellets og høy vifteaktivitet for å etablere ilden. Etter dette går ovnen over i en normal driftsmodus, og når ovnen avslutter stanser innlasting av pellets og viftene går hurtigere igjen for å sikre fullstendig forbrenning av pellets. Hele tiden gis info på display på ovnens side.
Forbrenningen er imponerende fullstendig: jeg har nevnt hva som ligger igjen av aske.
Varmen oppleves som veldig behagelig og distribusjon er effektiv.

Konklusjon: Fleksibiliteten er fremragende, vedlikehold er svært enkelt og driftssikkerhet – så langt – har vært uten svakheter.
Ildbildet er varierende, livlig og flakkende, døren har et vindu på ca. 27x27 cm - og når det er mørkt ute og annen belysning dempes litt er lyseffekten i rommet deilig og dramatisk.
En herlig lyd av litt løpsk ild bidrar sammen med flammebildet til lun atmosfære når det er kaldt eller mørkt ute.

Det er mulig at nordmenns kjærlighetsforhold til vedkubber og aske gjør at «vedovn» for mange synes å være eneste mulighet til å ha flammer og varme i en lukket ovn. Slett ikke!
Vedovn er middelalder!
Min anbefaling er å ta spranget: pelletsovn anbefales!