2,944    7    0  

"Smarthus" med bytting av alt el i hus

 120     0
Hei

Skal nå gå til den store investering av og bytte alt det elektriske opplegget i huset.

Er et Moelvenhus, og her sitter alle brytere pr dags dato på sikringskapet, for 1. etg.
Det meste i 1. etg er skult anlegg.

I kjeller er alt åpent anlegg, og det samme med utebelysning.

Etter hva jeg skjønner er det xComfort elektrikeren anbefaler, men ut i fra hva jeg leser krever dette at elektrikeren skal koble alt, med tanke på andre ting man vil koble til osv.
F.eks. hvis jeg har lyst på et stikk man kan fjernstyre etc.

Kom også over Gira eNet, som har et veldig fint utseendet. Vet ikke om elektriker vil montere dette, og hvordan dette er, noe mer enn hva jeg vet om xComfort.

Jeg vil ha muligheten til og kunne sette opp bevegelses følere og slikt etterhvert på rom man ikke bruker så ofte og slikt.

For 1. etg er det først og fremst lys jeg skal styre først. Det er snakk om 5 punter. Disse skal være dimmbare. Og da må det vel etter dagens standard takle led lys og slikt.

Kjeller kunne jeg tenkt meg og gjøre det samme på 4 lyskilder, med her er det jo utenpåliggende.

Etter hva jeg kan se, ser det ut som om alt er beregnet for skjult anlegg. Eller må man vel ha slike veldig tykke bokser på veggen.
Man kan jo gjemme "dimmerenheten" i boksen til lyset også, i stede for bak veggkontakten?
Bryterne i seg selv, bygger jo ikke stort.

Pris er jo sef et ting her, da det i seg selv ikke er spes billig å skifte alt av ledninger og sikringer i huset fra før.

Mer info gis gjerne, men litt usikker på hva man trenger av info.

Mvh

Petter
Signatur

   #1
 1,315     Skedsmo     0

Etter hva jeg skjønner er det xComfort elektrikeren anbefaler, men ut i fra hva jeg leser krever dette at elektrikeren skal koble alt, med tanke på andre ting man vil koble til osv.
Etter hva jeg kan se, ser det ut som om alt er beregnet for skjult anlegg.


Du får xComfort komponenter tilpasset skjult installasjon og plugger du selv kan sette i stikkontakten.
Bortsett fra fast installasjon kan du også gjøre svært mye selv hvis du er litt teknisk oppegående. Typisk installasjon av trådløse brytere, bevegelsessensorer og pluggbare bryter- og dimmeaktuatorer.

For informasjon og inspirasjon, se beskrivelse av mitt xComfort prosjekt: http://samdal.com/SmartHome.htm


Roger
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 120     0
Takker for svar :-)

I følge elektriker som var her, så kan man montere disse aktuatorene/dimmerne selv, så lenge dem ikke ligger bak stikket på vegg. (altså inne selve veggboksen) Med andre ord, man måtte legge det inni boksen til selv lampa i taket, den hvite som stort sett er rundt alle lamper.

Jeg har dessverre ikke klart og finne ut om man MÅ ha dette styringssystemet med en gang?
I første omg, er jeg kun ute etter og styre lys, med dimmefunksjon. Som nevnt over.
Trenger da ikke masse styrings funksjoner og slikt enda.

Mer blir det vel etter hvert, men det tror jeg ikke jeg skal ta nå.

Grunnen til at jeg spør her, er fordi, som du nevner på din nettside, er dette veldig dyrt gjennom elektriker. Dyrt ellers også. Så trengs en vurdering kan man si.

Noe som ikke kom frem, var dette med åpent anlegg, hvordan gjør man det der?
Signatur
   #3
 1,315     Skedsmo     0

Trenger da ikke masse styrings funksjoner og slikt enda.
Mer blir det vel etter hvert, men det tror jeg ikke jeg skal ta nå.

Noe som ikke kom frem, var dette med åpent anlegg, hvordan gjør man det der?


Du får gjøre en vurdering på hva du ønsker å oppnå på sikt. Er det stort sett lys så finnes det langt rimeligere løsninger. F.eks. Nexa, men uten samme stabilitet og kvalitet som xComfort.  Elektrikeren vil nok heller foretrekke xComfort.

I åpent anlegg kan du enten bruke pluggbare aktuatorer eller skjule en aktuator for fast montering i en påvegg boks eller takkopp.


Roger
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 120     0
Må nok vurdere litt mer ja, og dette er ikke enkelt. Mye å tenke på fremover.
Siden din er fin til og se hva man gjøre etc. Veldig bra.

Takker
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 120     0
Hei, takker for tidligere svar og trenger nå litt mere hjelp.
Har bestemt meg for å gå for Nexa, da prisen på dette passer i øyeblikket. Og man stort sett faktisk ser om lyset skrur seg på eller, så er ikke så farlig om dem kommuniserer frem og tilbake. Hva tiden bringer videre, det får man ta ved neste anledning.

Spm: Nexa CMR-101 Jeg forstår det slik at denne kan kontrollere vanlige pærer (glødelys), halogen (trodde dette var det samme som glødelys, bare i midre format og høyere effekt) og LED?

Må da LED pæren være dimmbar, eller kan man "låse" den på maksstyrke der man ikke har dimbare LED pærer?

Spm2: Skal også ha trådløs på en spotlight wire fra IKEA med tolvolts trafo på. Etter hva jeg har skjønt skal da ECMR-250 kunne dimme dette også, inkl glødepærer som vanlig.

Eller er jeg helt på bærtur her?
Signatur
   #6
 211     Bergen     0
Hei, har du vurdert Z-Wave? Det er litt som nexa (trådløst), men samtidig har du 2-veis kommunikasjon. Du får en billig kontroller fra MicasaVerde (Vera eller Vera Lite). Vera Lite støtter litt færre enheter enn Vera, men er også litt billigere.

Clas Ohlson har også begynt å selge en Z-Wave styringsenhet som også støtter Nexa, hvis du vil blande enhetene. Men jeg har ikke så mye info om den enheten. Fordelen med MicasaVerde er at det er et stort forum ( http://forum.micasaverde.com/ ). Folk lager plugins til å styre for eksempel samsung smarttv, sonos, etc. Micasaverde kan dog ikke styre Nexa.

Fordelen med Nexa: Billigere enheter (gjerne halve prisen av Z-Wave). Ulempen med Nexa: 1-veis.. (altså hvis kommunikasjonen ikke går gjennom, risikerer du at det ikke ble utført endring). I worst case kan du jo tro at f.eks. kaffetrakteren er slått av, men noe skjedde under transmisjon av signalet og den ble ikke slått av.

Eller kanskje du har elektrisk styrt dørlås? Med Z-Wave kan du se om den er låst, selv om du har sendt låse-signalet. Styringsenheten fra Clas Ohlson som tar både Z-Wave og Nexa, er dyrere enn micasaverde.

Du kan alltids også se på andre kontrollere, samt det er mulig å kjøpe en liten enhet du kan koble på rasberry pi også.. (eller man kan kjøre opp homeseer homecontroller). Homeseer homecontroller eller rasberry pi betyr at du må gjøre mer konfigurasjon og drifte en løsning på en annen måte, enn å kjøpe en ferdig kontroller, som du linker ved å trykke på en knapp. Men samtidig kan du jo med homeseer eller rasberry pi med z-wave enheten få større fleksibilitet, siden du i praksis kan gjøre "hva som helst", innenfor hva som er teoretisk mulig.. (f.eks. oversette et signal til eller fra infrarød, til eller fra noe annet). Kom ikke poå et godt eksempel i farten, men kanskje du kunne brukt feks canal digital fjernkontroll til å styre aircondition Tongue

Men nå finnes det jo z-wave enhet for å sende ut infrarød også, etc. så det er ikke sikkert at du har slike behov, eller ønske om å vedlikeholde og drifte en egen løsning.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 120     0
Det kan nok komme etter hvert, men blir nok noen år til enda.
Fine med disse systeme er jo at dem skal ligge i koblingsboksene, slik at dette kan byttes siden uten for store inngrep.

Har forresten vurdert Zwave også, men kommet frem til at det blir for dyrt i dette momanget, da vi skal skifte ut alt av el i hele huset. Pengene styrer dessverre, ellers hadde alt vært brukt av det beste med en gang.

Pr nå skal det kun brukes til å styre lys, derfor er valget blitt Nexa, billig og greit, da det ikke skal være noe fjernstyring eller senarioer. Enn så lenge. Smile

Derfor jeg spurte om jeg hadde rett ang disse enhetene jeg nevnte i forrige post.

Men takker igjen for et utfyllende svar og forslag. Uten dere som forstår, forklarer og foreslår. Hadde vi andre hatt det mye verre.
Signatur