6,128    11    0  

Tips til hvordan tilrettelegge for smarthus

 139     0
Jeg innser at jeg ikke har økonomi til å gjøre min bolig (byggestart kanskje 2014) ferdig med  "smarthus"funksjonalitet. Tenker da på styring og mulighet til å selv programmere inn spenning mot ulike stikkontakter, styring av lys og varme etc....

Selv har jeg ikke lest meg opp på temaet og orker heller ikke gjøre det nå. Dvs ser at det er en jungel av muligheter. Jeg ønsker å gjøre det mest mulig klart for fremtidigen når jeg bygger. Og lurer derfor på tips til hvordan jeg best kan klare dette?

Viktig poeng: jeg kan ikke ha trådløst system. Vil bli betongvegger og betong etasjeskille. Må gå for trådbasert.
ting jeg lurer på er følgende (tips meg gjerne om annet som kan være smart å gjøre)
- legger en "dobbelt" opp med trekkerør (et for spenning og et for signal/styring?) til de brytere og stikk etc en kan tenke seg å ha med styringsfunksjon senere?
- trekkerør mot ytterdører for evt styring
- trekkerør mot vann/vann varmepumpe

++ ???


   #1
 740     0
Selv er jeg fornøyd med Smarthouse fra Carlo Gavazzi. Tilbyr både sentrale og desentrale reléer.

Har litt om det her. Kommer til på sikt å konvertere til Windows CE kontrolleren da jeg ønsker enkel Internet kontakt.

Carlo Gavazzi skal også i disse dager åpne en butikk for "menigmann" (ikke kun installatører) på Strømmen/Lillestrøm området. Fikk epost om det for en stund siden.

Hvis du er i Legoland til tider så er det ca 40 minutter unna en butikk som du kan bestille og hente hos de (de sender kun innen Danmark). Det er El-Grossisten. Send unger og kone i parken og ta en snartur ned..... Det må bestilles på forhånd! Man har jo personlig vare kvote på 6.000,- når man overnatter utenlands.
  (trådstarter)
   #2
 139     0
forsøker å vekke denne til live igjen.
Noen som har noen gode tips til hva jeg bør gjøre? Har som sagt ikke snøring på dette selv...
Så for meg å tilrettelegge for en gang i fremtiden ha mulighet til
- styring av diverse stikkontakter (trekke ekstra k-rør mellom bryter og hver sone?),
- downlights ( trekke ekstra k-rør mellom bryter og hver sone?)
- til ytterdør og garasjeport (trekke ekstra k-rør mellom strømtavle og ytterdør?)
- fjernstyre alarm og brannalarm pakke (hvordan skal jeg tilrettelegge for dette?)
- styring av utelys (trekke ekstra k-rør mellom bryter og hver sone?) . Styres forøvig via astrour..
- tilrettelegge for musikk/ audio i ulike rom. Hva bør jeg gjøre her?

Hva mer må jeg tenke på? Krav til veggbokser, størrelser, etc....evt annet...

Så litt mer nøkterne vurderinger...

Klarer ikke helt å se vitsen med å gjøre noe ut av styring av varme og ventilasjon. Blir vannbåren gulvvarme med væske/væske varmepumpe hvor jeg ikke ser poeng å styre varmepumpa eksternt. Ser ikke behov for å styre gulvvarme fra annen plass enn der hvor en normalt hadde plassert en vanlig termostat for innstilling av ønsket gulvtemp.

Så for meg et vanlig system hvor kjøkkenventilator snakker med ventilasjonssystemet som skrur ned utsug og slipper på maks tilluft når kjøkkenvifta skrus på. Men dette er jo "standard" idag uten smarthus teknologi. Ser heller ikke ikke behov for å fjernstyre noe ventilasjon utover dette. Komfyrvakt er jo også standard idag uten å koble denne til noe smarthus.

noen som evt har gode argumenter mot dette?

Noen ulemper med å tilrettelegge fremfor å gjøre dette med en gang? Brytere som jeg må kjøpe inn to ganger...feks...
   #3
 20     Langesund     0
Jeg drar opp denne, da jeg lurer på akkurat det samme. Skal snart bygge hus...men må muligens holde litt an til senere pga budsjett. Smile Så hvordan forbereder man best mulig for senere installering av smarthus komponenter? Trekking av rør etc?

MVH

Tommy
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Kjøp stort gulvstående sikringskap! Det er ikke dyrt!

KNX systemet fungerer slik at du har en 2-tråds bus mellom alt av brytere og aktuatorer. Aktuatorene befinner seg i hovedsak i sikringskapet. Hvis du skal tilrettelegge for veggbrytere må du sørge for at koblingsboksene til bryterene er koblet på en slik måte at man kan få denne bus kabelen mellom bryterene og frem til sikringskapet, buskabelen kan kobles i hytt og pine men aldri i ring, tenk på ett tre med greiner når du planlegger traseen. Planlegg med andre ord bryterene du skal ha på vanligmåte men legg ett ekstra rør mellom bryterene slik at dette kan brukes til knx kabel senere.

Så var det den andre delen, nemlig aktuatorene som er enhetene i sikringskapet som slår av og på, dimmer osv. Alle lyssoner som skal dimmes individuellt må ha eget rør ned til sikringskapet, det samme gjelder annet utstyr som skal kunne slås av og på. For eksempel ønsker du å kunne slå av og på strøm til hvitevarer på kjøkkenet eller vaskerommet. Trekk rør til dette slik at du senere kan sette inn styring på kursen. Stikkontakter kan også med fordel trekkes rett til sikringskapet, rom for rom synes jeg er fornuftig.
Hvis du har kaldtloft ville jeg trukket alt av rør opp på loftet og deretter ned til teknisk rom, da kan du senere sjonglere med rørene der oppe.

Hvis du går for dalistyring av lysene og dali brytere på veggen slipper du å koble om noe som helst, trenger kun en knx-dali omformer. Uansett hva du velger er trekking av nok rør nøkkelen her.
   #5
 176     Bjørkelangen     0
Denne forespørselen og problemstillingen er ganske vanlig, og forståelig da husbygging i seg selv er komplekst og involverer et begrenset budsjett ofte. Så dere er ikke alene!
KE nevner de to nøkkelforutsetningene for å lykkes med et etterinstallert smarthus:
Gulvstående sikringsskap og nok trekkerør som er trekt på riktig måte.
Om du ikke ønsker å sette deg inn i hvordan rørene bør trekkes, så sørg for at elektrikeren din vet og skjønner hva du vil oppnå til slutt, og legger opp der etter.
Det vi også ofte gjør er at vi monterer et helt basic KNX anlegg for kunden, ribbet til beinet for funksjonalitet utover et konvensjonelt anlegg. Med det får du med deg riktig infrastruktur, og alle komponentene vi velger vil inngå i "sluttsystemet" når det engang står ferdig. Dermed har du ingen bortkasta investering underveis. Og merkostnaden her sammenliknet med et konvensjonelt anlegg er langt mindre enn folk tror.
Signatur
   #6
 20     Langesund     0
Kjempegreier, fikk svar på akkurat det jeg lurte på! Trekking av rør og nok plass i sikringsskapet er hovednøkkelen ser det ut til da. Forslaget med å installere et helt basic system, og oppgradere senere høres jo veldig smart ut!
Tusen takk for svar!!  :)

MVH

Tommy
   #7
 365     Drammen     0
Er det virkelig det som er det beste av hjemmeautomasjon i dag, enorme sikringsskap og dobbel trekkejobb med bus-kabler og proprietære produkter? Jeg skjemmes litt...

   #8
 3,412     Akershus     0

Er det virkelig det som er det beste av hjemmeautomasjon i dag, enorme sikringsskap og dobbel trekkejobb med bus-kabler og proprietære produkter? Jeg skjemmes litt...


Hvis man med "beste" mener det som gir best pålitelighet og størst fleksibilitet med hensyn til mulige funksjoner, så trenger man signalkabler i tillegg til strømkablene (siden trådløse systemer og systemer for kommunikasjon over strømkabel er mer utsatte for støy) og disse må gå til alle steder der det er mulig at systemet kan motta et signal (bryter eller en annen type sensor) eller sende et signal (for eksempel om å slå noe av eller på).

Angående proprietære produkter, så har KNX vært nevnt i denne tråden.  Det er en ikke-proprietær teknologi som er åpen og standardisert (EN 50090, ISO/IEC 14543) og støttes av mange produsenter. 

Frustrasjonen din henger kanskje sammen med at KNX kan bli ganske dyrt.  Det er en berettiget frustrasjon :-)  Selv kommer jeg sannsynligvis til å gå for NEXA i neste hus.  Det gir meg bare 50 % av funksjonaliteten til en typisk KNX-hjemmeinstallasjon og "bare" 98 % av påliteligheten, men til gjengjeld er prisen bare 5 %.  Man smetter noen "ishockeypucker" inn i noen av elektriker-boksene som uansett skal opp, og velger NEXA-brytere i stedet for ELKO-brytere noen steder, og vips så har man et enkelt system for styring av lys og noen andre ting. 
Signatur
   #9
 365     Drammen     0
Jeg har også nexa og er vel derfor litt farget. Jeg trodde KNX var proprietært, og at tredjepartsløsninger var reverse engineering, men at det var dyrt har jeg alltid visst Smile
   #10
 11     Kleppe     0
KNX og Z-Wave er begge "åpne" i den betydning at hvem som helst kan melde seg inn i alliansen og få tilgang til nødvendig dokumentasjon etc. - dette koster nok endel kroner...
For Z-Wave er det riktignok slik at alle må kjøpe selve radiochipene fra Zensys, så der er det "single source" på godt og vondt. Vet ikke om det er tilsvarende for KNX, men tror ikke det.
Zigbee ligner litt på Z-Wave (basert på samme IEEE radiostandard) men er etter det jeg vet litt åpnere enn Z-Wave siden det finnes flere som lager radiochipene; det er imidlertid ganske lite å få tak i av Zigbee-utstyr i Europa etter det jeg har sett.
Så finnes det vel noen andre åpne standarder: HDL Smart-Bus skal være åpen, men jeg kan ikke huske å ha sett tredjepartsprodukt bortsett fra et par protokoll-gatewayer. Modbus er en gammel traver som er åpen nok, men stort sett brukt i industri; den brukes forøvrig i noen ventilasjonsanlegg også for privatmarkedet.
For lysstyring har en "klassikere" som DALI og DMX512 - mye å få av dimmere, LED-drivere og slikt (til til dels OK priser - noen produsenter kan også levere LED-armatur med DALI- eller DMX-styrt driver i stedet for "vanlig" dimmbar driver); for DALI finnes det litt betjeningsutstyr som brytere og dimmekontrollere å få, dog muligens litt vanskelig tilgjengelig for private, mens DMX brukes mest til lysshow (teater, konsert, diskotek etc) så det aller meste av styring er i form av større kontrollpanel á la miksepult og rackmonterte sekvenskontrollere etc., har ikke sett noe som egner seg på en stuevegg for DMX.
Selv har jeg litt Z-Wave, men i forbindelse med påbygg som er under oppføring så er planen å gå for HDL + DMX og 24V LED. Tanken er HDL for betjening/kontrollpanel som styrer lys via en DMX-gateway. DMX-gateway har også nettverk, og "drømmen" er å integrere dette med eksisterende Z-Wave via OpenHAB...