#112
 5,111     Sørnorge     0
I disse dager skal det ikke mye til før man kaller noe(n) for venn
  (trådstarter)
   #113
 2,326     Trondheim     0

Virkelig spennende prosjekt du har her.
Men jeg lurer virkelig på hvordan du kan være "venn" med varmelageret på msn?


En temperaturføler jeg kjøpte på eBay og som er en USB-føler er koblet på PC i hobbyrommet der varmelager er. Software for føler har en funksjon for å logge seg på MSN.  Jeg har opprettet en bruker temp_on_waterxxx@hot.... og er venn med den med min egen msn. Sender jeg "1" som melding til den bruker, svarer den med siste leste temp, max, min og snitt.

Nå i dag da jeg kom hjem ble det brått knall sol, og temp i fanger opp i over 40 grader. Det startet lading, for nå er temp i varmelager ned på 17 grader (Vært overskyet og regn lenge). Ser ut til å få en time med gode forhold nå, så får endelig noe resultater på hvordan kollektorvinger virker.

Har lagt merke til at temp i varmelager synker mer om natten, og det jeg tror er at det går en naturlig sirkulasjon og med kolektorplater på plass avgis mer varme (Tap) i fanger. Til natten skal jeg trekke opp retur fra varmelager slik at krets dreneres. Da vil eventuelle tap grunnet naturlig sirkulasjon opphøre.

Får se hvordan det lades nå frem til kl 18:00, for da er det slutt når sola går bak bjørken til nabo.

Signatur
  (trådstarter)
   #114
 2,326     Trondheim     0
Endelig nesten en time med sol uten skygge. Fanger var våt (Regndråper på glasset), men tørket nesten opp i løpet av timen med lading. Temperatur i fanger var maks på 45 grader, og med utetemperatur på 15 blir delta_t på 30. Ut fra beregnet varmetap på fanger tilsvarer det inngang på 500W.
Temperatur i varmelager steg med 1.3 grader, som tilsier nær 300W effekt. Det gir virkningsgrat på 60%.
Den ene timen nå sent på ettermiddagen er lite grunnlag for å si noe eksakt om panelets virkningsagrad, men det er åpenbart langt bedre enn hva det var uten "kollektorvinger". (Vell ikke noen nyhet i og for seg vil jeg tro). 
Signatur
  (trådstarter)
   #115
 2,326     Trondheim     0
I dag kunne det blitt svar på kollektorvingenes effekt, men jeg gjorde en bommert. I går hevet jeg returslangen til over vannivå i varmelageret for kretsen skulle dreneres, og eventuell naturlig sirkulasjon opphøre for å stoppe varmetap i fanger gjennom natten. Det ga resultat som ventet. Ingen nedkjøling i løpet av natten.
Men, bommert var at jeg glemte at den på trinn 1 ikke makter å heve vannet fra kjeller til varmelager. Resultatet, ingen sirkulasjon, og jeg glipp av all mulig varme som solen i dag kunne ha gitt.
Den er satt på trinn to nå. Der trekker den 60W (40W på trinn 1) og det er nok til at den klarer å pumpe vannet opp til solfanger så sirkulasjon starter. Det plaskregner nå, og ser at jeg etter jeg var av med platene for å legge inn kollektorvingene så har det blitt en liten lekkasje jeg må få tettet med silikon. FÅr bli når/om opphold kommende helg.

I morgen ser det ut til at det skal bli rimelig godt vær. Solen går temmelig lavt nå, så taper mye bak furuskogen, men så er det.

Ser frem til resultat i morgen.

De siste dagene har varmelager vært kaldere enn rommet det står i. I kveld er temperatur under 16 grader. Det vises på varmvannbereders forbruk, som nå er økt og ligger på 12-13 kWh/døgn i forbruk mot under 10 når været var mer i humør for å lage solvarme.

Signatur
  (trådstarter)
   #116
 2,326     Trondheim     0
Endelig sol :)

Solen går bak furuene stort sett hele dagen før det kl 16:00 er klar bane. I nesten to timer knall sol fra knall blå himmel. Solen står lavt, men i løpet av to timer steg temperaturen i varmelager med 3 grader, som betyr i snitt 330W tilført.
Temperatur i solfanger var maks på 54 grader, og uteluften 14 grader. Delta T på 40, som beregningsmessig tilsier ca 640W inngang på fanger.

Virkningsgrad blir da 640/330=47%. Netto steg varmelager med 5 grader i dag fra 18 til 23 grader, tilsvarende 1.1 kWh.

De siste 10 dager har det knapt vært vær for solvarme. I de ti dagene har vi i snitt anvendt 34.4 kWh/døgn. Nå siste 24 timer med første dagen på lenge med solvarme (Leser av måler hver dag ca kl 21) har forbruket vært 31 kWh.

Kollektorplater gjorde virkelig susen. Jeg ser frem til neste år som vil gi en full sesong med solvarme med fellekjøpfanger. Ergrelsen er furuskogen og nabos bjørk, men å gå til skritt å hugge skogen og bjørken for 5-10 kWh om dagen noen måneder i året (mars april, september oktober) til meg er nok ikke godt nok argument.  :-\

Solvarme har virkelig noe for seg. Ser på tallene for strømforbruk, at i juni måned benyttet vi 1085 kWh, mens i august der jeg startet å bruke solvarme brukte 1058 kWh, og det på ett døgn mer i aug enn juni.

Forbruket da : 1058/1085*30/31 = 93,9%. Vet det blir for enkelt å si at 4m2 "felleskjøpvarmer" har redusert strømforbruket med 6,1%, men noe har den virkelig tilført.

Er nærmere en konklusjon om at jeg skal investere i et større vakumrøranlegg når "finans" (Finans = Kona) blir enig i at det her gir avkastning. Skal klargjøre Enovasøknad, eller den gjelder kanskje for noen måneder så ikke noe vits å søke for man er 100% klar tenker jeg.








Signatur

   #118
 417     Troms     0
Jeg har skjønt at du har ganske god peiling på matematikken i de forskjellige delene av konseptet, og det er sikkert flere som følger denne tråden som har mye å bidra med, så drister meg derfor frempå med enda flere spørsmål. Har du gjort noen beregninger på mest "optimal" vanngjennomstrømming i fangeren ? Tenker på f.eks. avstanden mellom slangene, og vannhastighet i forhold til arealet på fangeren. Sitter å funderer på forholdstall mellom menge vann/hastighet/energiopptak/areal.... Mye vann, enten gjennom høy hastighet på gjennomstrømmingen, eller tett i mellom slangene vil vel holde teperaturen i fangeren noe lavere, mens lite vann = høyere temperatur på vannet ut fra fanger... En eller annen plass i det regnestykket skal man vel finne den mest effektive fangeren, men hvordan ? Kanskje det er noe man bare må prøve seg frem til, eller er det mulig å kalkulere på papiret ?
Har for eks. lurt på om en fanger laget med en stor rørdimensjon frem til fangeren, f.eks. 22 mm. så en fordelerstokk som sender dette ut på 3-4 korte sløyfer i 10 mm. kobber i selve fangeren, og samles tilbake i en samlestokk for retur.
Egentlig ett veldig morsomt område og drive grunnforskning på :)
Stå på med konseptet ditt. I'm a follower  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #119
 2,326     Trondheim     0


Temperatur i solfanger var maks på 54 grader, og uteluften 14 grader. Delta T på 40, som beregningsmessig tilsier ca 640W inngang på fanger.


Nå ble jeg nysgjerrig Smile Hvordan beregner du dette?

Metoden for å bestemme slikt lærte jeg faktisk i 8-klasse i naturfagtimen på ungdomskolen. Forstod det ikke da, men har brukt noen flere år på skolebenken og forsto etter hvert at det "Kalorimeter" som lærer prøvde å forklare oss 15-åringer den gang er det samme som min solfanger i dag. Tre faktorer skal til, beregne varmetap fra fanger, måle temperatur utenfor fanger, og inne i fanger. Delta_T (Diff inne og ute) blir da målet på hvor mye effekt som tilføres. Eksempel, 20 grader ute og inne i veksler, naturlig vis 0 effekt tilført.
50 grader inne krever konstant tilførsel av energi lik den energi som solpanelet taper. Balansere dette, dvs temp er konstant 30 grader i diff, betyr det konstant tilførsel av solenergi lik panelets varmetap.
Jeg kan komme tilbake til regnestykket for min fanger senere.
Signatur
   #120
 10,486     Akershus     0
En ting jeg tenkte på.. For å utnytte solvarmen best mulig, er det et poeng med å lav temperatur ut til fangeren som mulig. Såvidt jeg kan skjønne, bruker du bare fangeren til å varme en tank, som igjen forvarmer vann inn i varmtvannsberederen.

Ville det vært en idé å også forvarme kaldtvann til dusjen gjennom solfangertanken?

Bruker du varmtvann til oppvaskmaskinen?
Signatur