3,909    7    0  

Noen hørt om HYSS - Hybrid Solar System fra Free Energy as i Trondheim?

 15     Oppegård     0
Var for noen dager siden innom http://free-energy.com etter å ha lest

http://www.vvsforum.no/artikkel/9339/varmesystem-med-solvarmedrevet-varmepumpe.html

.. fylte inn i en kalkulator og fikk sendt et overslag tilbake i pr e-post. De sender meg videre til en lokal rørlegger osv. som forhåpentlig tar kontakt snart.

Er det noen som kjenner til firmaet eller aller helst systemet deres?
Siste redigering: Friday, December 5, 2014 11:02:34 PM av paan

   #1
 3,412     Akershus     0
Jeg prøvde denne kalkulatoren, som finnes på http://free-energy.com/no/kalkyle

Jeg ble bedt om å taste inn dagens energibehov. Huset er ikke bygd ennå, så dagens energibehov finnes ikke. Betyr det at de ikke er så interessert i nybygg? Skuffelse.

For å finne ut litt mer tastet jeg likevel inn 30 000 kWt i årlig energibehov. Jeg fikk noen tall som fortalte meg at det ville koste 36000 kr per år, og med HYSS kunne jeg spare 14 298 kr per år. Hmmm.

Så fikk jeg et nytt regnestykke med 76 405 kr i "årskostnad" for "kun elektrisitet". De har neppe lagt til grunn at man skal ha en strømkostnad på langt over 2.5 kr pr kWt, så kanskje er dette et regnestykke som ikke har noe som helst med mine tall å gjøre? Dette er for meg uklart og skuffende.

Som en del av regnestykket kom det påstander om hva man kunne spare ved ulike oppvarmingsmetoder. Hva som inngikk der var uspesifisert, så jeg aner ikke om investeringskostnad, nedbetalingstid, vedlikeholdskostnader eller noe annet er tatt med. Skuffende og uklart.

Besparelsen skulle denne gang være 64 794 per år med HYSS.

Så kom et nytt skjermbilde der jeg skulle oppgi antall etasjer, oppvarmet areal, takvinkel, og retning for solfangere. Det begynte å ligne noe. Systemet regnet ut at "Komplett HYSS-anlegg eksklusiv installasjon og energibrønn/jordslynge" skulle koste 141 864. Jeg fikk også to alternativer: "Alternativ 1: Energibrønn (antatt 3meter foringsrør/dybde til fjell) 215 747 kr" og "Alternativ 2: Markslynge: 138 369 kr", sammen med "Estimert årlig besparelse på et HYSS anlegg: 14289". Så her kom altså et TREDJE tall for hva jeg skulle spare per år. Det er interessant at tallene spriker så voldsomt, uten at jeg helt ser hva som skiller de ulike tallene, annet enn at de sannsynligvis er beregnet på ulike måter. Hvis tre måter å beregne årlig besparelse på gir tre veldig ulike tall, er det for meg et tegn på at minst to av dem er feil.

Nåvel. Det kom fram en pop-up-melding som sa at "Husets effektbehov er så pass stort at din forespørsel vil bli behandlet separat av Free Energy, når du har sendt inn dine kontaktopplysninger." Greit nok. For å få et inntrykk av hvordan det ville se ut med mindre effektbehov tastet jeg inn mindre tall for oppvarmet areal. Samme melding. Jeg reduserte ytterligere. Men fortsatt ved 30 kvadratmeter oppe og nede får jeg samme beskjed. Så kalkulatoren kan altså ikke komme med noe svar for hus som er over 60 kvadratmeter. Skuffende og svært lite tillitvekkende.

Angående de to alternativene som ble gitt, så er det for meg uklart om man skal velge et av disse alternativene i TILLEGG til "Komplett HYSS-anlegg eksklusiv installasjo og energibrønn/jordslynge", eller om de kommer i STEDET FOR. Hvis det er i tillegg, blir hele greia veldig dyr; 141 864 kr pluss 215 747 kr (Observer den voldsomme presisjonen; tallene er beregnet helt ned på krone-nivå!) blir over 350 000 kr, og da kan jeg glemme hele greia. Eller alternativene kommer i stedet for det første tallet; i så fall er et system med markslynge (138 369 kr) billigere enn et system eksklusive installasjon og jordslynge (141 864 kr). Det er i så fall merkelig og lite tillitvekkende. Ikke skjønner jeg forskjellen mellom "jordslynge" og "markslynge" heller.

Ingenting av det som kom ut av denne kalkulatoren fortalte meg noe som helst; tallene ser for meg ut til å sprike i hytt og pine, og jeg skjønner svært lite av hva som inngår i tallene.
Det eneste jeg skjønner er at prisen på systemet er i hundretusenkronersklassen. Jeg godtar påstanden om at et anlegg med solfangere kan gi en ganske høy COP for varmepumpen, men jeg har en sterk følelse av at økonomisk har ikke dette anlegget med pris i hundretusenkronersklassen noen sjanse til å gi bedre totaløkonomi enn en komplett luft-til-vann varmepumpe fra JULA (med tank/varmtvannsbereder) til 30 000 pluss montering. Uansett hvor mange svært ulike tall de gir meg for hvor mye jeg skal spare med HYSS.

Basert på dette førsteinntrykket ser jeg ingen grunn til å tenke mer på HYSS.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 15     Oppegård     0
Takk for svar.

Omtrent den tanken slo meg også da jeg så prisen.
Vi har ikke noe vannbårent i huset pr i dag og da blir muligens prisen til slutt over 400'. Svært usikker på om det tjener seg inn noen gang.
   #3
 3,412     Akershus     0
Det er ikke alt som kan tjenes inn her i verden. Vannbåren varme er komfortabelt. VBV kan være lønnsomt, eller det kan være noe vi likevel velger å unne oss.

Mange ganger dumper man borti en 80-20-regel, hvor man kan få 80 prosent av maksimal effekt med 20 prosent av maksimal innsats. Kan man få et ganske bra VBV-anlegg til en brøkdel av det beste anlegget, kan det godt være at man skal gå for det som er ganske bra i stedet for det beste. Akkurat som man kanskje kjøper en Golf eller Volvo i stedet for en Bentley, selv om en Bentley er bedre.

Jeg ser ikke bort fra at "HYSS" kan være bra saker, men til prisene som antydes er det overkill for meg. Det finnes andre systemer (med lavere ambisjonsnivå) som totalt sett gir meg bedre økonomi, på grunn av lavere investering.
Signatur
hro
   #4
 1,574     Trondheim     0
Jeg vil nok ikke avvise et produkt ut i fra en simpel kalkulator.

Free Energi ser ut til å være et firma med rimelig lang tid i markedet og gode marginer om man sjekker firmaet på www.proff.no. Det i seg selv indikerer at firmaet i seg selv selger produkter markedet etterspør - men om det er en Bentley innen oppvarming de omsetter skal jeg holde meg for god til å svare på.

Hva angår solvarme og kalkilatoren, er gevinsten utfordrende i enkelte deler av landet - hvor gjerne varmebehovet er størst når dagslyset er på det korteste. Derav må jeg nok avfeie kalkulatoren i utgangspunktet om den ikke tar inn over seg geografisk plassering i landet. Jeg skulle likt å sett han i Finnmark som får særlig effekt av solvarmen i mørketida.

For investering i prisklassen det solvarmesystem koster, vil en komme langt med et konvensjonelt borehull for grunnvarme alene. I valget mellom et "usynlig" hull i bakken vs solfangere på taket, er jeg klar på hva jeg ville valgt først.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 15     Oppegård     0
Ettersom vi ikke har noe vannbårent system i huset i dag, har jeg vurdert å gå for solfangere for bare tappevann, beholde panelovner (men installere styring med av og på et par ganger i døgnet) og etterisolere samtidig som jeg installerer balansert ventilasjon (installere selv). Leier for øvrig ut i kjelleren.

En nesten ødelagt VVB fra 1985 gir i dag ca 55 grader i krana og har funnet ut at den trekker halvparten så mye strøm som den skal. Så ang vv så er det 15' vi må ut med for ny VVB montert (litt avhengig om egen vvb for utleiedelen), så det er i den sammenheng vurderingen av solfangere har kommet inn. På forsommeren kommer det opp stillas uansett ifm beising, vasking av taket og bytte av noen takstein.

Balansert ventilasjon vil tvinge frem behov for å tette alle ventiler, utbedre pakninger i vinduer og jeg tror dette vil bidra en god del - til en mye lavere investering. I dag har vi et forbruk på litt over 30000 kWh. Målet er å få det ned.

Det jeg er mest usikker på her er solfangerne og hvor stor reduksjon de bidrar til. Vi dusjer like mye året rundt og har badekar, så en tank må vi i alle fall ha vil jeg tro. Jeg har også vært innom tanken å gå for kombinasjonen solfanger-gass til tappevann.
   #6
 2,326     Trondheim     0
Det jeg er mest usikker på her er solfangerne og hvor stor reduksjon de bidrar til. Vi dusjer like mye året rundt og har badekar, så en tank må vi i alle fall ha vil jeg tro. Jeg har også vært innom tanken å gå for kombinasjonen solfanger-gass til tappevann.

Hvor stor (m2) er solfanger?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 15     Oppegård     0
Det vet jeg ikke, men stor nok til to husholdninger med 6-7 pers.
Snakket med en rørlegger i Nederland som driver med dette og han spurte hvor vanlig det er å bruke gass til forskjellig typer oppvarming i Norge. Svaret mitt var at jeg ikke vet, men at jeg antar at få bruker gass til oppvarming (i alle fall i boliger, litt mer hytte og terassevarmere). Jeg har selv hatt gass til koketopp i to tidligere boliger, og det er mer vanlig.
Jeg tror det vil være behov for mer enn 10 kvm + gass.
Årsaken til min lille tro på gass er at koketopp tidligere har brukt én 10 kgs gassflaske på hele 7-8 måneder (fam. 4p).
Mulig det blir både vanskelig og dyrt å få en norsk leverandør til å montere noe med gass.