101,710    128    1  

baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe

 1,215     Norge     0
Tenkte jeg kunne lage en tråd om varmepumpen jeg har kjøpt og fått montert!!
Signatur

  (trådstarter)
   #3
 1,215     Norge     0
en liten forklaring til bildene!!

bilde 1: utedelen
bilde 2: utedelen
bilde 3: styringspanelet inne
bilde 4: kabler,kjølerør inn til huset fra varmepumpen
bilde 5: klar for tilkopling på eksisterende anlegg
bilde 6: hull til tur-retur samt styrekabler på fyrrrommet
Signatur
   #4
 21,481     Enebolig     0
Spennende. Er dette en dobbelmantlet bereder? Hadde vært fint å høre hvor mye strømforbruket går ned etter den ble montert.

Vurderer luft/vann jeg også til gulvvarme og forbruksvann.
  (trådstarter)
   #5
 1,215     Norge     0
har koplet dette sammen med en gammel ctc fyrkjele fra 1972 med tappespiral og en 200 liter høiax varmtvanns bereder i serie med denne! i prinsippet vil det vel fungere som en dobbelmantlet tank, men til en MYE hyggligere pris!!
Signatur
   #6
 3,704     Ringerike     0
Hmm...ctc som er gammel...driver nå skal kaste ut faderens som har sprunget lekk så klem på med bilder og tekniske data.

I tilegg så har vi selv en snart 30år gammel Parca-Norrahamar som skal byttes i år.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1,215     Norge     0
gikk mange runder med meg selv før jeg valgte å la den gamle kjelen stå der... så lenge den er tett fungerer den bra som akkumulator opp mot fyranlegget 250liter vann volum..må heller skifte den når jeg MÅ! har ingen eksakte(offisielle) strøm målinger enda, har ligget på ca. 36000 kwh i året, skal bli spennende å se... men det elementet som jeg har i min kjele er bare på 2,5kw og det har ligget inne 24/7!!  pumpen drar det på maks... utifra telleren på styringspanelet ligger det an til en besparelse på noen og 60%...
Signatur

   #9
 3,573     buskerud     0
60% Det  virker jo helt sjukt bra  Shocked   Hvor mye kostet denne moroa, og hva slags anlegg kjører du det på?  Hvor høy temp klarer den å gi?

  Lurer fælt på om jeg ikke undersøkte nok leverandører av  luft/vann først, fordi han jeg pratet med  avskrev det som  ikke lønnsomt hos meg. Det var vel snakk om kw smart tenker jeg. Det var ifjor.

Nå har jeg tatt ned  det meste mitt etter tvang fra kona, men har beholdt rørene som går i gulvene opp til 2. etg tilfelle jeg får gale ideer  om nye radiatoer og gulvarme  en gang ;)


Siste redigering: Friday, May 22, 2009 6:54:19 AM av woodbear
   #10
 3,573     buskerud     0
sjekket sidene til alpha innotec, fant ikke denne leverandøreren når jeg sjekka mulighter.... de så riktig så brukbare ut og opptil 65 grader, det hadde nok holdt bra hos meg og...pokker ;)

Men fant ut prisen din på din andre tråd.... endte det  opp på nesten |100000,-?  Tror nok det er verd å betale for kvalitet. Er jo ingenting iforhold til bilpriser.   Vet selv at med det ræva distribusjonsnettet mitt, ville jeg aldri gått for den uansett, når det var oppe til vurdering. Kanskje nå, men nå er det for seint.  Men gud bedre den så  bra det høres ut da! Tror du fikk  et topp system gitt.  ;D

Jeg får leve med luft/luft jeg nå,  det funker jo forbausende bra, så få man se seinere i livet..har jo de bra skjulte rørene til 2etasje fortsatt og legger ikke noen annen gulvarme i 1.etg med det første.. unga får klare seg med panelovner inntil videre.    Får teste dette  litt først.

kan du ta et bilde av hele det tekniske rommet? Syns fortsatt det er gøy å se litt mekk ;D

  (trådstarter)
   #11
 1,215     Norge     0
har vært borte noen dager.. jeg er vel mest innteresert i hvor lavt jeg kan kjøre pumpen jeg!! men den skal vel kunne levere 55'c.. annlegget mitt kom vel på 84000,- ferdig montert! 10000,- i støtte fra enova, da er vi nede i 74000,- for så vidt mye penger det og men tror faktisk jeg kommer til å spare det inn ganske fort!!
Signatur
   #12
 741     Det glade Sørland!     0
Hei, har ute flere forespørsler om pris på L/V anlegg, bla Alpha InnoTec.

Kan du fortelle hvilken pumpe du kjøpte, kjøpte du med 300 ltr tank eller HT-1, hvor i landet og hvilken leverandør brukte du? Er du fornøyd så langt med produkt og leveranse/installasjon?
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 1,215     Norge     0
pumpen som ble anbefalt hos meg var en lw-80-masx.. kjempefornøyd så langt, både med produkt og innstallatør. bor på vestlandet. jeg koplet det opp mot eksisterende anlegg så jeg kjøpte ikke tank. tenkte jeg kunne ha det slik så lenge kjelen er tett.
Signatur
   #14
 741     Det glade Sørland!     0
Takk for svar baltazar.

Noen spørsmål til:

-Så du har altså 200 ltr tappevannstank med ca 50-55 grader?
-Hvor mange bor det i husstanden, og har dere problemer med for lite varmtvann?
-Blir vv berederen automatisk "kokt" opp med jevne mellomrom for å motvirke bakterieoppblomstring?
-Har du glykol i sirkulasjonsvannet som går til utedelen?
-Nå på sommerhalvåret, gjør varmepumpen alt arbeidet med vv, eller brukes det også elektrisitet for å "vedlikeholde" temperaturen i vv berederen? Har forstått at bla. kwSmart ikke legger om til vv produksjon før tempen i vv berederen er ganske så lav, så derfor lurer jeg på om Alpha InnoTec har samme "logikk"?
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 1,215     Norge     0
hei, jeg har en gammel fyrkjele fra ctc.. den har et vannvolum på ca 250liter, i den sitter det ein tappespiral for varmt forbruksvann. varmevatnet får då nesten samme temperatur som er i kjelen.. no vert vatnet forvarma her før det går inn i ein seriekopla 'vanleg' varmtvannstank som tek vatnet opptil 60'c. kjele temperaturen varierar allt ettersom utetemperaturen, 20'c-50'c. vi er 5 personar i husstanden og har endå ikkje hatt problem med varmtvann. viss vi hadde kjøpt tankar frå A-I også hadde varmepumpa også sørget for å laga tappevatnet. eg har ikke glykol i vatnet som går ut i utedelen, rørene er gravd ned, ligg isolerte med rørskåler samt at det ligg isopor som overdekking.
Signatur
KjS
   #16
 5     Trøndelag     0
Hei, dette kan bli en svært nyttig link. Jeg har fått inn flere tilbud på luft/vann varmepumper, deriblandt Alpha Innotec (samt KwSmart og IVT Optima). Bildene og erfaringene er nyttige innspill.

Jeg har forsøkt å "lese" meg opp til hva en slik investering betyr av besparelser og innstallasjon. Det mest krevende har vært å finne ut av mengden potensielle leverandører, hva skal man vektlegge ved et valg?

Har i dag en oljefyr fra slutten av 70-tallet. Bruker ca 3000liter/år. Den fungerer greit, selv om det har blitt noen besøk av servcemannen etter hvert. Bør jeg kaste ut hele anlegget? Evt. hva kan/bør jeg bruke av den gamle sammen med ei ny varmepumpe? Har oljefyrer en verdi på bruktmarkedet?

Hvor kan jeg selv regne ut besparelser m.m? Jeg stoler ikke på leverandørenes utregninger, tilbudene (og besparelsene) er nok laget i forhold til opplysninger om dagens olje og el. forbruk (dvs de er vel optimistiske). Eller er de realistiske mht besparelser?

Har fått tilbud på Alpha ca 100 000 ferdig montert. I tillegg kommer el.trikker for 3fase og tilkobling. IVT 110 000 + el.trikker, KwSmart 140 000 inkl el.

  (trådstarter)
   #17
 1,215     Norge     0
"Jeg har forsøkt å "lese" meg opp til hva en slik investering betyr av besparelser og innstallasjon. Det mest krevende har vært å finne ut av mengden potensielle leverandører, hva skal man vektlegge ved et valg"

Jeg brukte selv laaang tid på å bestemme meg. vurderte kw-smart, slo den egentlig fra meg grunnet den er for liten de dagene man virkelig trenger varme. sto vel egentlig igjen kun med ctc ecoair og alpha-innotec til slutt! valget falt på A-I grunnet skjult rørføring ut til utedelen samt seriøsitet og oppfølging av innstalatør!! Her ligger det an til 60% besparelse samt en MASSE spart ved.. innstalasjonen vart anbefalt å 'stå ifred' så lenge anlegget fungerer. Da har du backup VISS noe skal skje med varmepumpen, samt at DU sparer penger på kjøp av tank.

"Har i dag en oljefyr fra slutten av 70-tallet. Bruker ca 3000liter/år. Den fungerer greit, selv om det har blitt noen besøk av servcemannen etter hvert. Bør jeg kaste ut hele anlegget? Evt. hva kan/bør jeg bruke av den gamle sammen med ei ny varmepumpe? Har oljefyrer en verdi på bruktmarkedet?"

viss anlegget virker, behold det... kopl VP i serie med retur røret på anlegget! Billigere,enklere innstalasjon!!

"Hvor kan jeg selv regne ut besparelser m.m? Jeg stoler ikke på leverandørenes utregninger, tilbudene (og besparelsene) er nok laget i forhold til opplysninger om dagens olje og el. forbruk (dvs de er vel optimistiske). Eller er de realistiske mht besparelser?"

seriøse leverandører rekner ut til deg og sender deg overslag av hva du kan forvente deg i bespareleser.. her ligger det som sagt an til 60% besparelse, samt masse spart ved. brukte å fyre i kjelen om vinteren for å klare å holde tempen oppe!!

ellers skal det vel ikke være nødvendig med trefase til A-I, min er i allefall ikke tre-faset!!

Velg en innstalatør som DU stoler på, du skal tross alt gjøre en stor innvestering som skal virke 24/7 i maaaaanngge år!!
Signatur
   #19
 3,573     buskerud     0
ja mere bilder, selv om jeg selv dreit meg ut med at termostaten jeg festet til rør viste høyere  temp enn det egentlig var (jeg har derfor i praksis slitt med varmen i kjellern  fordi jeg egentlig shuntet 55-60 grader når jeg trodde jeg hadde 70 grader pluss  ut fordi jeg stolte på en gammel termostat festet med ståltråd til røret)

Dessuten  har jeg en kollega på jobben som vurderer dette. Han har skikkelgi feite raddiser og rør fra 40 tallet....  pluss at han har peis og noen panelovner.

Dessuten syns jeg det er gøy å se at noen får bra løsninger :D

KjS
   #20
 5     Trøndelag     0
Bidda:
Hvordan gikk befaringen?

Vi har nettopp hatt el.trikkeren på besøk. Det er noe mindre el.arbeid som må gjøres ved innstalleringen av AI. Når totalprisen er kjent så tar vi en siste test opp mot potensielle konkurrerende leverandører, bl.a av KwSmart. Men det blir nok AI...

Og så har vi bestemt oss for å hive ut oljefyr og tanken vi har innomhus.
   #21
 3,704     Ringerike     0
Befaring avholdt. 2 løsninger kommer i tilbudsform: 1) Væske/vann 2) Luft/vann med oljefyr som tilskudd og varmelager og når den tar kvelden (5 år?) blir det multitank med elkolbe.
Får befaring av deres anbefalte rørlegger da jeg selv bare har dårlig erfaring med noen prøvde lokale.....

Lager egen tråd på dette når jeg kommer litt lengre i prosessen.

PS Savner flere bilder fra Baltazar sitt anlegg inne Wink
Signatur
   #22
 5     Hokksund     0
luft-vann varmepumpe.. kan man bruke dette systemet både som varmepumpe for luft, spare på oppvarming av varmtvann, og til oppvarming av gulv?

i så fall.. må man borre etter vann ? eller kan den brukes bare ved å koble til vvb+en annen tank?

jeg skal totalrenovere kjelleren min, og hadde i utgangspunktet planer om luft-luft varmepumpe oppe, og varmekabler i kjelleren, men har og vært inne på tanken med vannboren varme i kjelleren, men det blir veldig dyrt med borring osv. kan dette være en mellomting som kan fungere for meg?

har en grunnflate på ca 80kvm, og skal skjøte på grunnmurer, og skal jo derfor støpe nytt gulv og alt fra bunnen av.
  (trådstarter)
   #23
 1,215     Norge     0
Du må ikkje borre for å kunne bruke ein luft-vann varmepumpe!! Du bruker då utelufta og henter ut energien derifrå, denne energien overfører du til i eit varmelager i form av egnet tank!! Dette vil bli ei fullgod løysning, ikkje en mellomting. Velg leverandør og installatør som er der om nokre år!!
Signatur
KjS
   #24
 5     Trøndelag     0
Sokkel til utedel:
Er det en ordinært støpt sokkel som skal til? Ser av bildene til Baltazar at det er rørinnføringer fra til og opp gjennom sokkelen? Antar dette til avriming, overvann og el? Kan en med ti tusen tommeltotter fikse en slik sokkel, eller er dette en del av "komplett leveranse" fra leverandøren?
  (trådstarter)
   #25
 1,215     Norge     0
skal legge ut bilder aav sokkel ++ senere idag.. installatør kan sikkert støpe sokkel også men jeg gjorde det selv... enkelt, lage forskaling i lodd og støp i vei. følger med tegning hvor rørgjennomføringene skal være!
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 1,215     Norge     0
Avrenning skjer nedi hullet, der er det frostfritt.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - Fundament 1.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #28
 1,215     Norge     0
Mange har faktisk kommentert at utedelen er mindre skjemmende enn enn 'vanlig' utedel!
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - A-I.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - A-I 2 (2).jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #29
 1,215     Norge     0
Følger på med litt fleire bilder!

Her kommer tur/retur rør og styrekabler inn gjennom yttervegg!
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - rørinnføring.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 1,215     Norge     0
videre rørføring fram til kjele:

baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - rørføring1.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - rørføring2.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #31
 1,215     Norge     0
Her blir varmepumpen koplet sammen med det eksisterende retur røret på kjelen. Ved eventuelle problemer med pumpen kan den kretsen stenges og kjelen brukes med el-kolbe. Her er også sil for å fange opp partikkler i vannet før det reiser ut i varmepumpen.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - kulekopling.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #32
 1,215     Norge     0
selve goklumpen, ctc 265B fra 1972. fyrrommet skal pusses opp til hausten.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - kjele.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 1,215     Norge     0
Her blir tappevannet forvarmet i kjelen.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - forvarming.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #34
 1,215     Norge     0
Luftepotter på tur-retur røret ut til varmepumpen.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - luftepotter.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #35
 1,215     Norge     0
Ved service ol. kan alle sidedeklsene opnest opp.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - service 2.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - service.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #36
 1,215     Norge     0
Litt off-topic, her er resultatet av kjerneboringen i muren!!
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - kjerneboring.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 1,215     Norge     0
Nede til venstre skimtest hullet i betongplaten.

Her kommer:

- Strøm til selve varmepumpen
- Strøm til el-element ved backup, programmert å kople inn ved -5'c
- Tur ledning
- Retur ledning
- Styrekabler

Det ruglete røret til venstre er drensledningen, ligger attmed et av varmerørene!
Det går ned i singelfyllingen bak kjellermuren.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - service.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #38
 1,215     Norge     0
Displayet på styrepanelet under drift. Så lenge lyset er grønnt er alt ok, ved rødt lys er det tegn på alarm. Styrehjulet blir brukt til valg samt bekreftelse. Det er vribart.
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - display.jpg - baltazar
Signatur
   #39
 3,573     buskerud     0
Det ser bra ut gitt. Håper det blir tjent inn fort, og ikke gir deg problemer!

Utedelen ser også langt bedre ut plassert sånn enn hengende på veggen. 

Synd jeg ikke kontaktet skikkelige firmaer, men hørte på lokale rørleggere. Kunn fint betalt 75000 for lignende hos meg, jeg bruker ca 35000 på min løsning med luft/luft nye rør i kasser og panelovner/varmekabler ol.  Det er 40000 mindre, og jeg slipper å ha rotet.  Jeg måtte også lagt vannrør eller byttet 3 radiatorer mot nye store, ca 15000 til.  Men uansett, i det lange løp hadde løsningen din vært bedre investering, uten tvil!  Gøy å se ;D, selv i ettertid :'(

Greit nok, nå ser man jo kvaliteten på orginal anlegget ditt, med ting ført pent, og minst mulig "forgreininger"  ved at det ikke går hundre rør på kryss og tvers. sammenligner man med fyrrommet og gangen min,  http://www.byggebolig.no/index.php?topic=7659.msg72358#msg72358


  (trådstarter)
   #40
 1,215     Norge     0
Rørføringen her er ganske bra. Har en rørgate i kjelleren tvers gjennom heile huset, denne er plassert rett attmed bæringsveggen og kasset pent inn. På denne stammen er det påstikk til de enkelte punkt..Ryddig og pent.
Signatur
   #41
 3,573     buskerud     0
kunne nok ført mitt langs en vegg jeg og, hadde nok blitt hakket ryddigere, men desverre måtte nok mange av forgreiningene stukket ut av kassa i alle retninger...
KjS
   #42
 5     Trøndelag     0
Dette ser jo jammen ryddig og gjennomtenkt ut. Infoen er ikke minst nyttig.

Selv setter jeg i gang med å støpe sokkel i morgen etttermiddag. Mandag begynner monteringen av inne- og utedel. Håper og tror rørleggerene som kommer vet hva de skal gjøre og ikke gjøre.

Siden vi måtte ha el.trikker i hus oppgraderer jeg samtidig sikringsskapet.
  (trådstarter)
   #44
 1,215     Norge     0

Dette ser jo jammen ryddig og gjennomtenkt ut. Infoen er ikke minst nyttig.

Selv setter jeg i gang med å støpe sokkel i morgen etttermiddag. Mandag begynner monteringen av inne- og utedel. Håper og tror rørleggerene som kommer vet hva de skal gjøre og ikke gjøre.

Siden vi måtte ha el.trikker i hus oppgraderer jeg samtidig sikringsskapet.


Gratulerer med valget!! Hvilken løsning har du gått for??
Signatur
   #45
 9     Akershus     0
Skal kjøpe en LV-varmepumpe  selv nå og Alpha står igjen som en av de mest aktuelle, men lurer på et par ting ifb installasjonen din:

1. Du bruker ikke frostvæske til utedelen din. Har du gjort deg noen tanker om hvordan du løser det ved strømbrudd (eller en sikring som går) og kuldegrader? Står pumpen stille litt for mange timer, vil utedelen fryse. Det hjelper jo ikke å isolere den for å hindre det.

2. Har du plassert utedelen under tak eller kan den stå i 'friluft'?  Alpha-pumpen skal ha fritt rom på 1 meter på alle kanter så det trengs litt utbygg hvis den bør ha tak over hodet?
  (trådstarter)
   #46
 1,215     Norge     0

Skal kjøpe en LV-varmepumpe  selv nå og Alpha står igjen som en av de mest aktuelle, men lurer på et par ting ifb installasjonen din:

1. Du bruker ikke frostvæske til utedelen din. Har du gjort deg noen tanker om hvordan du løser det ved strømbrudd (eller en sikring som går) og kuldegrader? Står pumpen stille litt for mange timer, vil utedelen fryse. Det hjelper jo ikke å isolere den for å hindre det.

2. Har du plassert utedelen under tak eller kan den stå i 'friluft'?  Alpha-pumpen skal ha fritt rom på 1 meter på alle kanter så det trengs litt utbygg hvis den bør ha tak over hodet?


Velkommen til forumet! 

1. : Har ikkje frostvæske i vannet som sirkulerer. Dette er visst 'vanlig' , kikket også på CTC og IVT før A-I vart valgt. Der var det ikke krav om frostvæske i vannet. Vanner som varmeberer oppfører seg vel annleis om det blir tilsett glykol. Strømnettet er vel også så pass stabilt i dag at det er vel strengt tatt ikkje et 'problem'.. kan ikkje huske sist strømmen var vekke lenger en 10-15 minutter her hos oss.. Men kan forstå skepsisen din..

2. : Alpha Innotec pumpene som er levert i norge er 'spesiallaget' for det norske klimaet og er laget for å stå ute!
Signatur
   #47
 9     Akershus     0
Takk  :)

Ja, glykol har ca halvparten av varmekapsiteten til vann så du må ha en mye høyere gjennomstrømning for å få overført like mye energi. I tillegg er det høyere viskositet på glykol, så alt i alt må jo sirkulasjonspumpen kjøre mye hardere. Lurer på om AI-pumpen er dimensjonert for det?  Enig i at strømmen stort sett er på plass - mer sannsynlig at en sikring slår ut - og da er det vel bare å kjøpe seg en ny kompressor hvis man ikke kommer seg hjem i tide... jeg ville nok satset på frostvæske...

Lurte på om du hadde den under en terrasse, takutspring e.l så viftene ikke drar inn snø osv.
   #48
 123     0
Hei,

Har ett par kommentarer på dette.

Varmepumpen har egne funksjoner for frostsikring innebygget, disse forutsetter at strøm er tilstede. Synker temperaturen på returføler i varmeveksler i varmepumpen under 5 C så startes sirkulasjonspumpen, er temperaturen på vannet under 15 C så stares varmepumpen. Dette kan være ett scenario om en eks. setter varmepumpen i feriemodus.

Glykol opptrer vidt forskjellig om det er varmt eller kaldt, rent vann frakter 4,18 kJ pr. kg, vann blandet med 20 % glykol frakter ca. 3,95 kJ pr. kg ved en temperatur på 40 C, kurver på dette finner dere her: http://www.statoil.no/FrontServlet?s=sdh&state=sdh_dynamic&viewid=2068468 I praksis gir ikke dette så store utslag.

Grunnen til at varmepumpe skal står fritt er primært av rene servicehensyn, fordamper bør vaskes en gang til året, skittbelegg her er ikke gunstig for varmepumpen.

Det er levert flere Alpha-InnoTec i kalde samt snørike strøk, så som Mo I Rana, Tromsø, Hafjell, Dokka, Gjøvik. Referanser kan oversendes ved kontakt, snø har ikke vært noen omdiskutert tema.

Signatur
   #49
 9     Akershus     0
Det er bra!
Da er det bare å tilsette ca 35% forstvæske så er pumpen beskyttet ned til -20 grader og strømstans er et ikke-tema!
   #51
 1,421     Bærum     0
Aner ikke hvordan det er med AI, men OSO kan i hvertfall levere kjøling også med sine L/V anlegg. Se side fire og utover i denne brosjyren
Signatur
   #52
 123     0
Hei,

Vi har en egen modellserie med reversible luft/vann varmepumper på vei over i siste fase av utvikling, da AIT bygger varmepumper, ikke kjølemaskiner så blir dette en relativt omfattende konstruksjon.

Begge varmevekslere må optimeres for bruk både som fordamper og kondensator, dette er ikke rett fram, varmeveksler mot uteluft skal gi optimale ytelser ved -15 C og samtidig kunne avgi varme ved solsteik i 27-35 C uteluft uten at anlegget kommer i ubalanse. Som ett eksempel..

Videre, hvor stort er egentlig kjølebehovet, hvor mange dager er behovet til stede og trenger man egentlig kompressordrevet kjøling med 6 til 10kW kjølekapasitet som koster penger å drive?

Dette er viktige spørsmål, tross alt vil ett borehull gi bort imot gratis kjøling, samtidig så kan en i ventilasjonsanlegget montere luft/luft varmepumper som både kjøler og varmer. (har ikke disse på den norske hjemmesiden for tiden..!)

Så svaret er ja, vi kan levere men ike før til neste år. Smile
Signatur
   #53
 1,421     Bærum     0

Vi har en egen modellserie med reversible luft/vann varmepumper på vei over i siste fase av utvikling, da AIT bygger varmepumper, ikke kjølemaskiner så blir dette en relativt omfattende konstruksjon.

Var det ikke noen som sa i en eller annen tråd at kjøleteknikk ikke er så avansert, he he.... ::)


Begge varmevekslere må optimeres for bruk både som fordamper og kondensator, dette er ikke rett fram, varmeveksler mot uteluft skal gi optimale ytelser ved -15 C og samtidig kunne avgi varme ved solsteik i 27-35 C uteluft uten at anlegget kommer i ubalanse. Som ett eksempel..

Antar at det er derfor OSO avgir varmen til vannet i øvre tank og kun restvarmen ut i friluft.


Videre, hvor stort er egentlig kjølebehovet, hvor mange dager er behovet til stede og trenger man egentlig kompressordrevet kjøling med 6 til 10kW kjølekapasitet som koster penger å drive?

Det er et spørsmål om hva man venner seg til. Man stilte sikkert samme spørsmål før AC ble vanlig i moderne biler, men hvem vil være uten i dag? Jeg ville gjerne hatt hele huset kjølig om sommeren, men må vel nøye meg med soverommene. :-\


Dette er viktige spørsmål, tross alt vil ett borehull gi bort imot gratis kjøling, samtidig så kan en i ventilasjonsanlegget montere luft/luft varmepumper som både kjøler og varmer. (har ikke disse på den norske hjemmesiden for tiden..!)

Men vil/kan man ikke borre så må man jo se på alternativer....og det der med kjøling av ventilasjonsluften forutsetter flytting av seriøse mengder med luft. Flertallet av villaagregatene er vel litt små i denne sammenhengen?
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 1,215     Norge     0
luft-vann pumpen min har idag vært i drift i 6 måneder uten noen form for kluss eller stans av noen slag!

Signatur
   #55
 123     0
He, he.. Smile Nei, kjøleteknikk er egentlig ikke så avansert... Men så var det dette da, når flere ønsker og behov kommer inn så "roter" vi det litt til for oss, spesielt når en som utviklerene hos AIT legger lista like høyt hver gang  :)

Jeg kjenner ikke løsningen til oso noe videre, det må du nesten spørre dem om.

Det er ingen tvil om at kjøling er blitt viktigere, om en da vil løse dette aktivt med kW/h forbruk eller med passiv, se det er opp til den enkelte.

Jeg leverte en tysk reversibel luft/vann varmepumpe til en (ingeniør)kompis for ca. 12-13 år siden, en svært avansert varmepumpe med frekvensregulert kompressor og propan som kuldemedium, kjølingen har blitt brukt ca. 20 timer. Men slik er det hos ham...!

Å kjøle pr. ventilasjon er ikke videre enkelt, men hvor god effekt en får vil variere litt, har faktisk noen diagram som kan vise dette, slike løsninger har vært veldig populære i Danmark. Jeg har også sett litt løsninger med passiv jordvarmeveksler på tilluft som forvarmer/kjøler før aggregatet og senker energibehovet varme/kjøl.
Signatur
   #56
 3,573     buskerud     0
Vet iallefall at å kun kontakte selger av luft luft pumper , samt  kwsmart og få vite at ALLE luft/vann pumper ikke funker der jeg bor  var en dum ide. Men når det er kjentfolk, så stoler du gjerne mere på dem enn folk du ikke kjenner.  

Vranglære, men delvis rette utsagn jeg har snappet opp.

Høytemp anlegg er ikke egnet varme pumper.  Det stemmer, men å bytte ut ut noen  radiatorer koster ikke akkurat skjorta i forhold til selve pumpe prisen...

"Rørene dine er for tynne"  ... vel, det setter ned effektiviten, men kan veies opp med større raddis...  uansett neppe en dealbreaker skjønner jeg nå.

De fryser  istykker... klart nok, området jeg bor i har en del kw smart havarert fikk jeg vite, så derfor funker INGEN andre merker heller da?... (og dette trodde jeg på)
Vet ikke om det er feildrift, mangel på glykol eller bare bullshit, men det var iallefall grunnen til at jeg ikke ble anbefalt det.

Tror jeg  har et par  til, men husker ikke i farta.   >Sad

KjS
   #57
 5     Trøndelag     0
Nå har vår Alpha luft-vann varmepumpe vært i drift i 2 måneder. Kan allerede se at vi sparer mljøet og godt med penger vs vår gamle oljefyr. Og det selv om vi bare har oppvarmet varmt vann til dusj ol (ikke til oppvarming). Er med andre ord godt fornøyd.

Er det noen som har bygget inn utedelen? Det må vel hjelpe for skitt og lort, det vil vel forlenge levetiden på utedelen?

Det jeg er mindre fornøyd med er oppfølgingen av firmaet som satte opp anlegget. De har nok vært selgere, dvs ikke opptatt av service. Jeg skulle gjerne hatt en skikkelig gjennomgang av pumpa og et tilbud om en sjekk etter ca et halvt år for å se om alt fungerer som det skal. Jeg har blitt fullt og helt overlatt til mine egne leseferdigheter... Men når alt fungerer så er det kanskje ikke så ille?

Vi vurderer nå å erstatte gamle radiatorer fra 70-tallet. Samt få inn 2 stk viftekonvektorer som vistnok kan erstatte de fleste radiatorene vi har i 1 etg. Noen her som har erfaring med konvektorer? Bråker de? Hva slags effekt? Plassering?
  (trådstarter)
   #58
 1,215     Norge     0
Bra du er fornøyd.. Min LV har vært i drift litt over 6 måneder nå, helt knirkefritt!! Synd du har hatt "en dårlig" montør... Firmaet som monterte hos meg var iallefall det stikk motsatte.. Forklarte underveis mens han monterte, samt ga en GRUNDIG innførelse samt at han hengte opp en 1 sider "enkel bruksanvisning" ved siden av kontrollpanelet. Der står også mobilnummeret. Var der en god stund etter oppstart og igangkjøring for å forsikre seg om at alt var OK. Snakket med en del rundt om her som også handlet med ham, intet negativt å høre fra noen..
Signatur
  (trådstarter)
   #59
 1,215     Norge     0
Hvorfor skifte ut noen av de gamle radiatorene?? Tror dette er noe folk i "bransjen" har spunnet litt på.. Mitt forslag er at du prøver de ut grundig først. Jeg brukte året før jeg handlet til å shunte ned turvannet for å sjekke og prøve meg frem om jeg kunne klare meg med 'lav' temperatur.. Skal få lagt inn noen bilder av radiatorene imorgen. Disse klarer seg med 40'c ved -10..
Signatur
   #60
 5     Sunnmøre     0
Ja, flott om du får lagt ut bilder av radiatorer. Har selv gamle radiatorer og lurer på hvordan det vil virke.
  (trådstarter)
   #61
 1,215     Norge     0
Her kommer bilder av radiatortypen jeg har!

baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - Radiator 2.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - Radiator  1.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - Radiator 3.jpg - baltazar
Signatur
   #63
 3,704     Ringerike     0
På den lange doble du har (har selv montert en slik nå) kan du nok henet mere varme ved å flytte returen til andre enden (tvinger vannet igjennom i hele lengden....t)
Signatur
  (trådstarter)
   #64
 1,215     Norge     0
Det er faktisk bare på den der det er gjort på den måten, veit ikkje koffor?

baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - Radiator 8.jpg - baltazar
Signatur
   #66
 3,573     buskerud     0
meget pene radiatrorer og tilkoblinger, hadde aldri vurdert noe annet enn å fortsette med vannbåren hadde jeg hatt den kvaltiten på håndverk og vedlikehold.

Mine konvektorer var langt mere massive og støgge...  har en feeling at noen av  mine hadde funka supert med lav temp alikevel, hvis det funker på de  du har.
Men desverre hadde alle andre rom, mindre raddiser, like flate, mere mindre enn dine, så jeg måtte nok bytta 6 stykker.. men det hadde ikke kostet all verden.
  (trådstarter)
   #68
 1,215     Norge     0
På den andre typen er det visst kun mulig å ha tilkopling på ene siden!

baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - radiator 10.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - radiator 11.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - radiator 12.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #69
 1,215     Norge     0

meget pene radiatrorer og tilkoblinger, hadde aldri vurdert noe annet enn å fortsette med vannbåren hadde jeg hatt den kvaltiten på håndverk og vedlikehold.

Mine konvektorer var langt mere massive og støgge...  har en feeling at noen av  mine hadde funka supert med lav temp alikevel, hvis det funker på de  du har.
Men desverre hadde alle andre rom, mindre raddiser, like flate, mere mindre enn dine, så jeg måtte nok bytta 6 stykker.. men det hadde ikke kostet all verden.



De flate radiatorene mine har en størrelse på 120x60 cm og 100x60 cm..
Ganske pent opplagt rørsystem tror jeg.. gamle bilder fra fyrrommet....
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - hovedstamme 1.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - hovedstamme 2.jpg - baltazar
Signatur
  (trådstarter)
   #70
 1,215     Norge     0
Denne hovedstammen ligger på langs i hele huset. På denne er tur og retur påkoplet til de forskjellige radiatorene.. Pent innkasset i resten av kjelleren..
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - rørgate1.jpg - baltazar
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - rørgate2.jpg - baltazar
Signatur
   #71
 3,704     Ringerike     0

Ja på den typen er det kun mulig å ha inn nede samt ut nede!


Hmm...lærte litt, trodde det var full fleksibilitet med tilkoblinger oppe/nede og høyre/venstre på alle av den typen. Mine og min faders har ihvertfall alle muligheter.
Signatur
   #72
 3,573     buskerud     0
ja det her var noe annet enn hos meg,  du så vel bildene på den gamle tråden min.

Nå fikk jeg malt de siste kassene igår, så jeg skal få lagt inn noen nye bilder.  Langt penere, men totalt meningsløst egentlig.

Men sånn når jeg tenker etter var det idiotisk å bry seg om rør i taket der mine var, kunne laget letthimlig og fått ca 210-220 tak høyde istedenfor 240... og det hadde jo vært penest.

Fiasko hele greia å fjerne fyranlegget  uansett. Dette er sikkert en ting jeg kommer til å angre ut livet, men som kona sier, kun penger og ... hvordan man fyrer er ikke så viktig Wink  Nå sparer jeg sikkert noen kroner, men ble ikke fornøyd med denne løsningen.  Nå har jeg vifte i stua som blåser og støyer litt, isteden for noen stygge rør i en kjeller gang.. jippi >:(  Kroner meg selv til forumidiot, men innser at når man pusser opp i årevis, så kan man ikke være smart hele tiden, noen ganger må man ta seg en pause hehe
   #73
 5     Sunnmøre     0
Mange takk for bilder av radiatorer! Det er av samme typen som vi har i huset  :)Hadde vært nyttig å vite hvor du bor mtp. klimaforutsetninger? Hvilken leverandøer leverte anlegget?
   #74
 123     0
Hei,

Fine bilder, radiatorene du har er fra Norske Nobø, disse lave lange listene er svært fleksible og avgir bra effekt-

Du gjorde dette på rette måten, testet hvor lavt anlegget kunne gå på temperatur og kunne dermed trygt kjøpe varmepumpe.

Ser på det ene bildet at vinduet ser nokså nytt ut, er så tilfelle? Er huset etterisolert? Bygge

Nå kommer desverre høsten for fullt, da blir det spennende å se hvordan anlegget ditt fungerer.
Signatur
  (trådstarter)
   #75
 1,215     Norge     0

Hei,

Fine bilder, radiatorene du har er fra Norske Nobø, disse lave lange listene er svært fleksible og avgir bra effekt-

Du gjorde dette på rette måten, testet hvor lavt anlegget kunne gå på temperatur og kunne dermed trygt kjøpe varmepumpe.

Ser på det ene bildet at vinduet ser nokså nytt ut, er så tilfelle? Er huset etterisolert? Bygget

Nå kommer desverre høsten for fullt, da blir det spennende å se hvordan anlegget ditt fungerer.


Vinduene vart skiftet i 2002. Huset er fra 1972. 10cm isolasjon i yttervegg, 20 cm i bjelkelag og 30 cm mot kaldt loft. Var ganske skeptisk til dette med temperaturene på radiatorene, kanskje dette er noe som henger igjen fra 'gamle dager' at det er høgtemperatur system og det SKAL være høg temp ut på  anlegget for å raskt kunne få opp tempen?? Har kanskje et fortrinn med denne rørgaten som går på tvers igjennom huset. 'Grove' rør med korte påstikk til hver radiator..Skal bli spennende å sjå kor anlegget vil fungere utover høsten-vinteren..Eneste som er sikkert er at det ser iallefall ut til å bli en ganske bra besparelse i antall kwh, samt MASSE mindre arbeid med fyrbøting og stell av den gamle fyrkjelen UTEN at det går utover komforten i huset!
Signatur
  (trådstarter)
   #76
 1,215     Norge     0

Mange takk for bilder av radiatorer! Det er av samme typen som vi har i huset  :)Hadde vært nyttig å vite hvor du bor mtp. klimaforutsetninger? Hvilken leverandøer leverte anlegget?


Anlegget er levert av Aria Varme i Ålesund. Firmaet kan trygt anbefalest! Punktlighet og god oppfølging.
Signatur
   #77
 5     Sunnmøre     0
Mange takk for info! Bor selv i Ålesund, så nå vet jeg hvor jeg skal ta kontakt  Smile
   #78
 50     Nøtterøy     1
Takk for fine radiatorbilder - de ser ut til å være identiske med våre. :)
Noen som har erfaring med varmepumpe mot sånne radiatorer?

Vedr. frostsikring: Har lest at alkohol er mer egnet som frostsikring fordi det er "snillere" mot pumpene og fordi det er snillere mot miljøet.
   #79
 123     0
Hei,

Alkohol (Hx95/35) fungerer veldig bra i varmepumpens kollektorslanger men benyttes ikke i varmeanlegg, det finnes andre væsker som også er miljøvennlige til dette formålet, eks. Temper.
Signatur
  (trådstarter)
   #80
 1,215     Norge     0
Nå har det blitt skikkelig haust ute. Denne veka har temperaturen dette ned mot null om natta. i dag tidleg var det snø på marka ute og 0,2'c på målaren. Men inne var det godt og varmt. Pumpa sørger for akkurat og om ikkje bedre varmekomfort inne i huset enn oljefyren gjorde. For ikkje å snakke om 'rotet' med oljefyren. Klart det er tidleg endå men pumpa går knirkefritt, ikkje en einaste alarm endå! Skal bli spennande å sjå utover vinteren.....
Signatur
   #81
 5     Sunnmøre     0
Hvordan er erfaringene de siste ukene med lavere temparaturer? Leverer varmepumpa nok varme? Vet du hvilken temparatur det er på vannet ut på radiatorene? Hva med strømforbruk?
  (trådstarter)
   #82
 1,215     Norge     0
Det var -6'c her i uka. Pumpa fungerte fint den. Huset er var godt og varmt. Klarte jobben fint uten tilskudd av el.kolben.
Signatur
   #84
 3,573     buskerud     0
jeg bare griner....

kunne vært meg og det, og jeg hadde vært fornøyd og ikke følt meg så inni helvetes teit. Bare drøyd planene med luft/luft 1 mnd, og jeg hadde fått med meg at anlegget mitt fint kunne bruke noe annet enn olje og pellets..
  (trådstarter)
   #85
 1,215     Norge     0
Året nærmer seg slutten. Fikk varmepumpen montert i slutten av mars, ser ut til at forbruket går ned 10000 kwh ved årets siste dag.....Før 36000Kwh, no 26000Kwh!! Blir spennende å sjå neste år, da ein får 'effekten' heile året!!
Signatur
   #86
 741     Det glade Sørland!     0

Året nærmer seg slutten. Fikk varmepumpen montert i slutten av mars, ser ut til at forbruket går ned 10000 kwh ved årets siste dag.....Før 36000Kwh, no 26000Kwh!! Blir spennende å sjå neste år, da ein får 'effekten' heile året!!


Hallois,

er så nysgjerrig på hvordan maskinen din yter i kaldt vær. Det var nemlig en slik en jeg nesten kjøpte før jeg gikk for v/v. Har du hatt noen kalde perioder? Og klarer maskinen seg fint eller må den spe på med el. tilskudd for å holde turvannstempen?
Signatur
  (trådstarter)
   #87
 1,215     Norge     0
Skal bli kaldt no nokre dagar, er -6'c ute no. Skal vel bli -11 i morgå, skal bli spennande å sjå men eg he trua eg.. Trur det vart programmert in el.tilskudd frå -5.... må sjekke!
Signatur
  (trådstarter)
   #88
 1,215     Norge     0
Eit lite bilde av varmepumpa ikledd kong vinter!!


baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - IMG_2738.jpg - baltazar
Signatur
   #90
 3,573     buskerud     0
du skulle sett isen under toshiban min, 1 m2 klump som faktisk sperret åpning av garasje porten en dag. Fram med spettt.. skal love deg humøret mitt var på topp da >Sad.

posistive, jeg målte av "kun" 5900kwh for nov-des og har hatt snitt på 10-20 minus nesten hele desember. 

Det går ca 100kwh på hele huset ved -7 til 15 og 120kwh  ned mot -23 

Når jeg drev den vannbårne på strømm ved ca -10 til 15 gikk det caa 225kwh og ved 0 til -5 ca 150kwh... så der var det nok sjukt mye svinn og dårlig effekt.

Så jeg ligger ann til å fyre et hus fra 1973 på 200m2 for ca 24000kwh (med årets snittpris vil det bli ca 19500kr kontra ca 30000 med olje og strøm) Samme som folk jeg kjenner med nye hus!  Men jeg har byttet vinduer og etterisolert underetasjen noe..

Men det sagt, komforten med de gamle anlegget var egentlig verd 10000 ekstra i året og en luft vann kombinert med olje eller elkobler under -20  hadde gitt sikkert samme besparelse og beholdt komfort.

Hittil har det vært under -20 i 2 netter så jeg heller nok mot luft/vann til mitt nye gulvarme anlegg, på sikt... 

ned til -10 er huset faktisk nesten bedre varmet nå, unntak støy....

Ikke bare elendighet mao.
  (trådstarter)
   #91
 1,215     Norge     0
Da er 2009 over. Alpha-Innotecen sørget for ein straumreduksjon på 8548kwh sidan 24 mars!
Signatur
  (trådstarter)
   #93
 1,215     Norge     0
Enkelt, det blir ikkje is! Avrenning skjer inne i varmepumpe. Det ligger drenslange nedi frostfri drenering. Viss du ser på noen av de første bildene i tråden ser du hullet i fundamentet. Drenslangen ligger attmed tur-retur rørene.
Signatur
  (trådstarter)
   #95
 1,215     Norge     0
Har fungert helt topp!!! Har målt -17,8'c som det kaldeste her. Har ikkje merket noe av det inne. Pumpa har gått helt knirkefritt!!
Signatur
   #96
 3,573     buskerud     0
ser at kombinasjonen den pumpe typen  din, 12kwh med elkobler og beholdt oljebrennern hadde gjordt denne vintern både varm og faktisk ganske  billig. Hadde nok med luft/vann måtte slå over til olje på det jeg hadde, siden huset hadde nok trukket 300kwh i døgnet med kun el kolber.....siden det svidde av 200-.230kwh ved bare -10 til 15....  det anlegget hadde sjukt med tap.
Burde hatt litt mere is i magen og ikke bare i vannrøret til mitt ene toalett ;D(fikk tint det kjapt dog)

Snitta 165kwh de siste 10 dagen med temp fra varme -15 og ned til -28  snittet har liggi på 18-20 minus der jeg bor...  hadde vel gått 80kwh strøm og 20 liter oje om dagen, så prismessig ligger jeg nok under.. men det hadde vært jevnere, varmere og enklere med radiatorene. Hadde glatt hatt over 23 grader inne med det..

Rive uten test var på trynet, sparing er et ord jeg og kona har tabubelagt fra nå.

Men klart, så lenge du slipper å dette under -20 så er jo luft/vann ganske enkelt genialt... noe drit å bo i kuldehøl..

Men vi skal tilbake til 1979 for like kald vinter her, og noen dager til med denne kulden, og det slår alle rekorder.

Det som  imponerer meg er at 1.9tdi A6`n starter like herlig i -28, men tok vel 30 sek med gløding før den ga motor lyd hehe.
   #97
 3,573     buskerud     0
Mitt nye vannbårne anlegg sammen med total renovering av underetasjen  i huset mitt. Helvetes møkka jobb, hele kjellern i dette husbankhuset er satt om egeninnsats av en person med mangel for kvalitet, estetikk, vater og tommestokk..rette opp og forsterke vegger,  avrette gulv like jevne som en middels potetåker osv...

Men nå er det ikke mange ukene igjen til hoved jobben er gjordt og tankene på luft/vann vurderes.

Hvordan ble årets besparelse i kwh, samt kr øg øre i forhold til olje. Spesielt forskjell i gryn bør regnes, da årets oljepris var nok lavere enn strømprisen...hehe
   #98
 741     Det glade Sørland!     0

Da er 2009 over. Alpha-Innotecen sørget for ein straumreduksjon på 8548kwh sidan 24 mars!


Og hvor mye ble det fra 01.01-24.03.2010? Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #99
 1,215     Norge     0
ja, har ikkje postet den. Forbruket i år har faktisk gått opp 400kwh i 2010 mot 2009, men det har sin forklaring i skikkelig kald vinter med daglig bruk av motor-kupe varmer samt hyppige bad i helgene i ute massasjebadet. Dessuten har ny tørketrommel også bidratt sitt!
Signatur
   #100
 3,573     buskerud     0
men det er uten olje forbruk på hvor mange liter?

Naturlig med økning av strøm, hvis man kuttter ut oljen;-) Eller regner du besparelsen utifra kwh til brukt til olje og?


kan denne enheten kobles rett til el kasset og fordelerstokk, som f.eks kwsmart, eller trenger jeg en tank for å ha nok vann å jobbe med? Sånn hvis jeg ikke ser behovet for varmtvanns oppvarming i starten.
  (trådstarter)
   #101
 1,215     Norge     0
Dette er besparelsen utifra et rent forbruk av strøm da jeg har driftet kjelen på kun strøm de siste 2 årene!! Da jeg brukte olje brukte jeg 3000 liter olje til oppvarmingen + strøm på kjelen i sommermånedene + lys osv. Dette strømforbruket har jeg ikkje eksakte tall på!

Pumpen bør vel ha ett akkumultator volum og jobbe oppimot.. iallfall 10 liter pr kw effekt! Jeg har vel ca 250 liter + det som er i rørene og radiatorene! Ellers så er tilkopling relativ enkel, alt er kjøleteknisk ferdig ifra fabrikk, så det er "KUN" tur-retur som skal koples på pumpen + strøm!
Signatur
   #102
 5,725     0
Det er nok 100-150 l/kW sirkulerende mengde de anbefaler.
Pumpa er vel on-off  ikkje sant?
baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe - Untitled.jpg - oblygre
   #103
 741     Det glade Sørland!     0
Det du viser i ditt innlegg er l/hr. Smile
Signatur
   #104
 5,725     0
Jepp, så mykje fekk eg med meg.... Grin :D

Men er det inverter på pumpa treng den vel strengt tatt ikkje akkumulatortank anna enn event, for forvarming av tappevann?
   #105
 741     Det glade Sørland!     0
Med inverter vil vel behovet for akk. tank forsvinne helt. Tror kun det er Nibe som har inverterstyrte store varmepumper. Flotte og brukervennlige maskiner, men COP er utvilsomt dårligere enn on/off modellene og prisen er grassat
Signatur
  (trådstarter)
   #106
 1,215     Norge     0

Det er nok 100-150 l/kW sirkulerende mengde de anbefaler.
Pumpa er vel on-off  ikkje sant?




Pumpen er on-off ja.

Mener det er ein tommelfingerregel at anlegget skal ha minimum 10 liter akkumulatorvolum pr kw avgitt effekt på pumpa!?!
Signatur
   #107
 3,573     buskerud     0
kwsmart er invertor, tror jeg, sikker derfor den går bra utent akk tank.  

hovedløsningen dems er 2 varmevekslere, en til kwsmarts elkasset, egen el kasset eller modul 2 med  alt-i-boks;-)  og en varmeveksler til varmtvann. Derfor passer den mitt anlegg best slik det er nå. Eneste pungrotteballe med den er at man kan ikke kjøpe innedelen med to varmevekslere og kun bruke 1.... >Sad  man må  velge om man skal ha kwsmart varmtvannstank ved kjøp... hvis ikke må man gå for en dobbeltmanlet bererder ol. seinere isteden.  


Sammme gjelder vel en del av de andre "konverterte l/l" pumper?







   #108
 3,573     buskerud     0
tok en rask beregning. Jeg har ca 12-13000kr jeg kan spare inn på med vp. Si jeg får  montert med alt til 50000...  så sparer jeg   på en godt år kanskje maks 8000kr i året.

Men så slenger jeg 50000 ekstra på lånet  til denne, som utgjør 300kr mere i mnd i 20 år...  da sparer jeg bare 4500 i året og vips tar det 12 år å spare den inn...

Har du derimot cash på hånda, blir det det samme, enten nedbetale 50k på gjelda, og spare ca 300 i mdn eller spare på strømmen...

Veldig enkelt, men bare regnet på hva det vil koste å hive inn ei vp på rammelånet..
auda... ;D

ER fortsatt for vannbåren og er meeeget fornøyd med å lagt inn det og ikke varmekabler i oppussingen, fordi det er bedre alternativ enn varmekabler i lengden og gir muligheter. Og fordi det fikk det 5 år gamle badet til å funke utmerket omsider med vannbåren.
Og det at det vil jo lønne seg tilslutt... men luft/vann til 100k... ikke faen.


Er jeg helt på bærtur, eller har jeg et point?

ps.. kommer sikkert til å skaffe meg varmepumpe tilslutt uansett.. ser for meg at det er bare noe jeg ha hehe.



Siste redigering: Friday, June 11, 2010 7:26:44 AM av woodbear
   #109
 1     0
Vi bor i en enebolig i Oslo og satte inn AI l/v høsten 2008 og har altså nå erfaringer fra 2 sesonger. Anlegget består av en urgammel men OK Hamang oljefyr og altså det nye AI anlegget. Den gamle fyrkjelen er ment som sikkerhet og tillegg ved lave temperaturer og koples inn automatisk ved behov.

Vikigste erfaringer: AI anlegget koplet helt ut og alarmen gikk ved -20 kuldegrader. Oljefyren startet og ga tilleggsvarme allerede ved 10-12 kuldegrader.
De gamle radiatorene er tydeligvis ikke effektive nok med maks. vanntemperatur på 55 grader. Disse må nok skiftes før neste sesong.

Spørsmål: er det noen som har erfaringer med å sette inn viftekonvektorer som erstatning for de gamle radiatorene? Eller finnes det andre gode løsninger?
   #110
 3,573     buskerud     0
viftekonvektorer er nesten billigere enn en lavtemp radiator og kan erstatte rimelig mange i et rom...  men det lønner seg å sjekke med firmaer som kan dette.

og evnt. legge gulvarme i noen rom. Spesielt i under etasje/ kjeller. med betong gulv.



Bidda har litt erfaring med tilskudd av viftekonvektorer... men hans pumpe er v/v så den tikket og gikk nok hele vintern. ;)

Men gjør vel ikke allverden hvis det ikke gikk mye olje lenger.  Kan veie opp kostnad med olje utgifter mot

men hvis  fyrkjelen gir tappevann og, så er nok det hovedgrunnen til at pumpa sleit og måtte ha hjelp allerede ved 10-12 blå... fordi tappevannsproduksjon i gamle kjeler er beregnet på mye futt når man dusjer med "water on demand".

Min oljekjele klarte ikke å levere tappevann med 12kwh elkolber en gang når det var kaldere enn -5  .. den var kun til nød hvis man gikk tom for olje og måtte vente noen dager for påfyll. Men med 20kwh oljefbrenner, kunne man dusje evig uten temp og trykkfall .

kan til si til sammenligning at mitt nye  rent  6kwh  elkobleanlegg  bruker kanskje 3-4kwh på å holde badet varmt med 30 grader, mens samme test i den gamle kjelen med 6kwh kolbe dro av svimlende 40-50kwh på samme gulv!!! men der gikk en del opp i pipa og mye større vannmengde å varme enn kun vannet i ei sløyfe, selv om radiatorerne var stengt av i hele huset, så var det en del stål og kobber som fikk noe varme uansett...Ikke tvil om at el kasset er fint til å drifte badegulv sommerstid  :D


   #111
 5,725     0

men luft/vann til 100k... ikke faen.
Er jeg helt på bærtur, eller har jeg et point?

Du har konkludert med det samme som mange andre, meg innbefatta, at du skal ha relativt stort innsparingspotensiale for å få god økonomi i ei dyr varmepumpe i allefall slik straumprisen er som nå og vi går (kanskje?) mot eloverskudd i Norden dei neste 10-15åra, så investera med forutsetning om straumauke vil iallefall ikkje eg gjera.

De neste 10-15-årene vil vi trolig ha et el-overskudd i Norden

Kilde: http://www.tu.no/energi/article245742.ece

Nedbetalingstid over 10 år ser eg på som for usikkert, det er feil på 25% av v/v varmepumpene i løpet av de tre første åra, og da er det garantert meir feil på l/v.
Korleis er det då etter 10 år?

   #112
 3,573     buskerud     0
ja oblygre, sjekker du posten min over, så ser du  jeg bruker nå 43-45kwh i døgnet. og jeg bruker 40 kwh uten ekolben på.  Jeg svir av ca 30-32kwh i døgnet på el og ca 8-9 kwh på varmt vann. Er jeg bortreist bruker jeg ca 15-20kwh mindre. Ny elektronikk spiser sjukt mye, sammen med en god del  35w spotter...

men som sagt, jævlig digg å vite at jeg har muligheter  ;D

ps. trodde at jeg brukte en del med elkasseten de første ukene, men glemte at byggelampa på 1000w stod på gjerne på 12 timer i døgenet .... tralalaaa

Til Millie;  Baltazar har også en bereder som hjelper til med varmt vannet,.. og el kolber i den gamle fyrkjelen så han trenger ikke bruek olje, og dermed ikke tryner vp...kanskej, ikke ekspert jeg, bare jævlig ivirig på å skrive hehe
   #113
 123     0
Inverter... Ja / nei... ???

Det er mange argumenter som taler for og mot inverter:

For å ta noen:

For:
- med inverter kan kompressor kan kjøres opp i turtall og presse mer ytelse ut av systemet i kaldt vær slik at en slipper tilskudd
- dernest reduseres behovhet for akkumulator da kompressor kan dras ned i turtall
- COP bør stige på en inverter VP når kompressor kjøres ned i turtall

Bakdeler:
- enda ett komponent som kan gå i stykker
- når kompressor kjøres ned i turtall så faller den elektriske effektiviteten i motoren (pr. i dag)
- få komponent leverandører

I praksis så viser det seg at en akkumulator gjør en vel så god jobb som inverter, og den kan aldri gå i stykker. En on/off kompressor er uavhengig av inverter den er tilkoblet, dvs. om 10-15 år kan kompressor i en on/off VP erstattes med nye tilsvarende modeller som den gamle.

Rett dimensjonert så gir on/off luft/vann VP like gode tall og til dels bedre en testede inverter VP, dette finner en her: https://institute.ntb.ch/fileadmin/Institute/IES/pdf/Pr%C3%BCfResLW100422.pdf For tiden har vi bare en modell inne i denne listen i det vi skal teste nye modeller i løpet av tiden som kommer.

Egentlig er denne fokusen på COP litt avsporet, får en årsvarmefaktor større en 2,6 så er det et kjempebra anlegg, alt videre over er bonus som ikke kaster like mye av seg.
Signatur
  (trådstarter)
   #114
 1,215     Norge     0
Berre en liten status rapport om varmepumpen...

Rusler og går problemfritt..Veldig greitt å sleppe turane på fyrrommet for å sjekke alt alt er ok..
Signatur
   #115
 24,668     Akershus     0

Takk  :)

Ja, glykol har ca halvparten av varmekapsiteten til vann så du må ha en mye høyere gjennomstrømning for å få overført like mye energi. I tillegg er det høyere viskositet på glykol, så alt i alt må jo sirkulasjonspumpen kjøre mye hardere. Lurer på om AI-pumpen er dimensjonert for det?  Enig i at strømmen stort sett er på plass - mer sannsynlig at en sikring slår ut - og da er det vel bare å kjøpe seg en ny kompressor hvis man ikke kommer seg hjem i tide... jeg ville nok satset på frostvæske...

Lurte på om du hadde den under en terrasse, takutspring e.l så viftene ikke drar inn snø osv.



Dette høres meget skummelt ut i mine ører. Her var strømmen plutselig borte i 6 timer! Basere seg på et oppvarmingssystem som går flyten med mange dagers venting på service pga et strømutfall? Hvem betaler ny kompressor?
Signatur
   #116
 1     0
[Hallo.
Jeg har prøvd å orientere meg litt vedr luft til vann pumper, og oppkoblinger!!
Situasjonen er i dag at jeg har en oljefyr med en relativ liten fyrkjele i forhold til den gamle oso fra 1966, som ble skrota for 2-3 år siden. Den nye fyren fungerer helt ok, og den varmer opp huset på 1 1/2 etg ved hjelp av radiatorer i nesten alle rom. Sirkulasjons pumpa er den som har vært montert i de 20 årene etter at jeg og kona overtok eiendommen innen familien.
Nå som olje literen er merkbar på lommeboka som pensjonist, har jeg fått et gavekort av vår yngste sønn hos Jula. Ser på nette at Jula har blant de rimeligste luft-vann pumpene med tilbehør! Kvaliteten er jeg ukjent med, men garantien er på 3 år!!
Jeg er på forumet at det er mange/noen som etter spørr hvordan en kobler sammen gammelt anlegg med nytt luft-vann.
Shuntventilen i det eksisterende anlegget er en fireveis ventil, er en manuell ventil. Jeg kjører med ca 45 gr. som tur. Retur ??.
I tillegg står det en dobbel kammer OSO vv bereder på ca 200l med et ekstra varme kammer på ca 45 liter. El elementet  er på 2 kw, og brukes stort sett bare om sommeren når anlegget er avstengt.  Vann (tur) greier greit å holde varmtvannet godt nok oppvarmet.
Må kanskje nevne at rørdimensjonen på hovedrørene (tur/retur) er 1", og fyren er plasser nesten midt i kjeller etasjen. 
Så midt spørsmål til deg er, kan jeg bare koble den nye anlegget parallell etter dagens shunt ventil?  Og så justere termostaten på fyrkjelen slik at den ligger under tur temp på det nye anlegget?  Jeg har liggende en Motorstyrt Ladys og Gyr 4 veis shunt ventil som blir styrt av en enhet som skal plasseres sentralt i 1 etg. Vil tro at den kan brukes og stilles inn, slik at oljefyren starter når varmepumpa ikke klarer innstilt temp pga for lav ute temp!
Dette er første gang jeg er inne på et forum, så jeg håper at jeg  gjør det riktig!!
Takker for alle svar.
  (trådstarter)
   #117
 1,215     Norge     0
Heisann og velkommen til forumet!! Har sendt eg en pm (personlig melding)
Signatur
   #118
 3,573     buskerud     0
vekker liv i denne... hvordan funker pumpa di fortsatt Baltazar?
Jeg er i ferdi med å fase ut el kolben mot en høiax dmk 300 ( rett og slett fordi jeg får den billig) dobbelmantlet bereder. ca. denne løsningen, se bilde. De to rørene ut bak den gjennonsiktige boksen (so mer vaskemaskin og tørketrommel) er da tiltenkt på sikt enten en split pumpe, eller en monoblock.. som f.eks alpha innotec. Jeg tar denne oppgraderingen fordi jeg har innstallert for mye vbv for 6kwh kolben og for mye svingninger i tur temp... når alle 9 kurser åpner pga. bare en kald natt, så blir vannvolumet så stort at tempen kan fint gå ned fra 45 til 35 grader, og aldri komme over 40 grader før kurser stenger igjen.. ergo ikkje bra..

Dette vil jeg ikke regne inn i innsparing på vp, det blir en innstallasjon som holder sikkert leeeenge...

så når jeg da har dette oppe og kjøre, kan jeg kjøpe en vp og regne kun besparelese og levetid på kun den innstallasjonen for seg... lure seg selv litt,

Nå er alpha innotec absulutt blandt de dyreste... men altid greit å vite hvordan din funker... f.eks ctc ecoair får jeg montert for 60k.... så vet ikke hvordan AI ligger i pris fortsatt... men det er jo en fin pumpe den du har.. sånn rent estetisk utendørs.

baltazar: Installasjon av Alpha Innotec luft-vann varmepumpe -  - baltazar
  (trådstarter)
   #119
 1,215     Norge     0
Woodbear: pumpen rusler og går den. Alt fungerer knirkefritt, har ikkje vært noe reperasjon/service/driftstans. Har ingen betenkligheter med å anbefale AI. Forhandleren jeg kjøpte pumpen av har avviklet firmaet, blir det "krøll" må jeg finne noen andre som har merket i nærheten. løp og kjøp!! 😃👍
Signatur
   #120
 3,573     buskerud     0
Høiax har forresten AI nå, hvis de er like service vennlige som f.eks ctc er , som hjelper deg uansett hvor og hvem som satt inn pumpa... Klart de skal sikkert ha penger, pumpa di er vel nå passert garanti tiden uansett, men service nivået på ctc, nibe og daikin som noen firmaer er meget bra får man trøbbel med deres produkter .. Hvis firma man kjøpte av er borte.. Vi kan sikkert nevne noen merker der problemene er store nå.. Men regner med at de fleste her ser hvem jeg sikter til..
  (trådstarter)
   #121
 1,215     Norge     0
Rekner med det ikkje blir noke problem, garanti/reklamasjonstiden er for lengst ute. Så må betale uansett. Satser på det blir lenge til😃.
Signatur
   #122
 3,573     buskerud     0
Nå som du har hatt den en stund, hva har du spart per år. Antar at du har hatt kalde og milde vintre.
For 4 -5 år siden hadde vi en vinter med en måned med -12 til -17 her, og en uke med under -20.. Kaldeste vintern siden 90 tallet
  (trådstarter)
   #123
 1,215     Norge     0
Stort sett mellom 12000-15000 kwh i årlig besparelse. Pumpa styrer seg sjøl. Bare vent woodbear, snart gideer du ikke å sjekke pumpa di. Den bare rusler og går...(satser vi på ??....Smile)
Signatur
   #125
 3,573     buskerud     0
vaillant har en jævlig fet løsning, men slo den fra meg da bare utedel og innedel kosta  13400 euro i utlandet, og det blir fort 130k i norge..kunne da likegjerne borra...

Denne funker som bergvarme... pumpa kan stå opptil 30m fra inndelen... graver bare ned brine føringene i bakken...  går brine fra utedelen og inne til inndel med kompressor og kondensator løsning. kul løsning, bare jævlig dyr

http://www.vaillant.no/privatkunder/produkter/geotherm-plus-vwl-6-10-kw-773.no_no.html

Da kunne utedelen stått bak huset på  plenen litt som din gjør.
   #126
 2     0
Hei Baltazar
Jeg fikk montert samme lv system i 2010.
Har fungert bra til nå , men nå er kompressoren i ferd med å si takk for seg.
Hvordan går det med anlegget ditt.
Mvh Erik
  (trådstarter)
   #127
 1,215     Norge     0
Heisann, jo her rusler det og går.. fungerer fint her😃 kva kjem bytte på?
Signatur
   #128
 2     0
Hei Baltazar, bra tråd.
Rørlegger sa ca 30.000.
Veldig tidlig , og dyrt!
Fikk problemer i jula, hadde besøk av rørlegger,
Elektrikker, og senere varmepumpe spesialist med
Rørlegger.
Resultat, kompressorn er gammel og går tyngre.
Over 20amp ved oppstart, 16 amp kurs.
Alt nytt 2010
Varmepumpe LW80A/Sk
Erik