48,865    35    13  

Dampsperre mot ytter vegg i etasjeskille.

 118     3
Holder på å isolere nybygg og lurer på hvordan praksis er med dampsperren mot ytterveggen inne i bjelkelaget.

Har bjelkelag med CC 300 (2” X 8” bjelker).

Det er varme i begge etasjene, gulv i 2 etasje plattformgulv (22mm fuktbestandig spon)

Må jeg tape plast mellom hver bjelke?
Dampsperre mot ytter vegg i etasjeskille. - Dampsperre.jpg - 512TR

   #1
 2,397     Bjørkelangen     0
nei det trenger du ikke.
Signatur
   #3
 3,997     Oppland     0
Børge mener nok at hele huset vil være råtnet bort om få år dersom du ikke legger tett dampsperre hele veien.  ;)

[quote=Børge]Luften inne i rommet vil ha høyere temperatur enn luften i konstruksjonen. Den vil dermed normalt ha et høyere fuktinnhold. Når oppvarmet luft med x% luftfuktighet synker i temperatur, vil det normalt øke luftfuktigheten (om ikke fuktigheten reduseres). Fuktnivået vil da ute i konstruksjonen bli så høyt (100% rf) at det kondenserer og blir til fukt. Har du f.eks glava som isolasjon, vil jeg påstå dette ALDRI tørke.

En annen ting: Har du en åpning i fuktsperren - VIL det gå luft/kondens gjennom dette hullet. På nye hus, vil problemet være der med engang du tar første hullet i dampsperra... Siden husene nå er så tett, vil det bli et enormt trykk på de stedene hvor luften kan gå gjennom og problemet blir da forsterket der det "jukses".....[/quote]

[quote=Børge]15-18% av husene vi bygger i dag vil råtne om 12-15 år.....[/quote]
   #4
 54     Fosen     0
lite spørsmål til?
Legger dere dampsperra fra tak ned, åsså vegg oppå denne?
   #5
 3,955     0

Børge mener nok at hele huset vil være råtnet bort om få år dersom du ikke legger tett dampsperre hele veien.  ;)

[quote=Børge]15-18% av husene vi bygger i dag vil råtne om 12-15 år.....

[/quote]

Gjør man det rett skjer det ikke, gjør man det feil er det STOR sannsynlighet for at man får råteskader....
Jeg bygger mine påstander på uttalelser fra noen av norges fremste forelesere på byggfukt og bygningsskader. Hva er dine referanser?
abc
   #6
 28     Buskerud     0
Korleis kan ein løyse dampsperra praktisk i etasjeskilleren/ kantbjelken.
På huset vi bygger etter tek 07 så er reisverket i 1 etg. i 6" i 2 etg. er det i 9 " ( a takstoler). Det skal også vera takstolanker på desse takstolane. For å få dampsperra tett må den rundt takstolankeret og frå ein 6 " vegg over til ein 9 " vegg. Ser ikkje heilt for meg korleis dette kan løysast.
Har vore i kontakt med ein som driv med trykktesting, han sa at vi ikkje treng dampsperre i kantbjelken eller i taket i 1 etg. for å klare tettheitskrava til tek 07.
Skal ei legge dampsperre i taket i 1 etg. for å løyse dette, får vi problem med dobbel dampsperre vist vi skal legge pergo i 2 etg. med gulvvarme.

Pergo skriv følgjande i sin leggeveiledning:
Det skal alltid legges en aldrings- og alkaliebestandig PE-folie på 0,20mm på betongbaserte undergulv og ved legging på undergulv med gulvvarme. PE-folien legges også på betonggulv med vinylfliser
   #7
 3,997     Oppland     2

Gjør man det rett skjer det ikke, gjør man det feil er det STOR sannsynlighet for at man får råteskader....
Jeg bygger mine påstander på uttalelser fra noen av norges fremste forelesere på byggfukt og bygningsskader. Hva er dine referanser?

Jeg har ikke noe spesiell fomening i dette tilfellet, jeg bare nevner at du mener det minste hull i dampsperra, som det jo er i både Tømrer79 og sopps forslag er, vil føre til råteskader.

Her er det jo kjempehull.

Det du ikke synes å skjønne er at det må være hull i både dampsperre og vindsperre for at luften skal sirkulere, og herved ha potensiale til å legge igjen nok fukt til å kunne skape råte.

Men igjen, i dette tilfellet har ikke jeg ytret noen personlig mening, jeg baserer mine konstruksjoner etter byggforsk bladene, de er kanskje ikke gode nok for deg?

  (trådstarter)
   #8
 118     2
Takker for alle svar, men er ikke blitt så mye klokere.

Regner med at i alle 2 etasjes hus som bygges oppstår denne problemstillingen.


Dere som er proffe snekkere: Hvordan løser dere dette ”problemet”?

   #9
 358     Barteland     0
Jeg etterspurte dette i en tråd for ca 1 mnd siden, heller ikke da fikk man vettuge svar! Dette virker som en problemstilling få har peiling på og med like mange løsninger.

Jeg ringte Byggforsk og prata med 3 forskjellige og fikk følgende 3 forskjellige svar:

1: Plast mot kantbjelke er kjempeviktig, uten å ha en løsning på stående fot så mente han etter litt grubling at å dra dampsperra heltrukket fra betongplate til takstoler/sperrer var flott, uten å kunne utdype hvordan man i praksis legger plasten i etasjeskille, og samtidlig får denne på varm side av isolasjon :)

2: Man bretter plasten ca 1 meter ut i taket, dette holder, men heller her ingen inngående forklaring.

3: Viktig med plast mot kantbjelke, løsning: Stående isolasjonsbiter mellom takbjelker i etasjeskille, kledd med dampsperre på 5 sider. Viktig at isolasjonen er kappet med overmål i alle rettninger.(!!)
(Denne løsningen holdt jeg på å kjøpe helt til jeg begynte å tenke på overgang vegg 1 etg og kantbjelkeisolasjonen....)

Frem til noen motbeviser meg så synes jeg det virker rart at man er helt i tuppa for tett dampsperre på yttervegger, mens man i etasjeskille mot kantbjelke ofte ikke har noen dampsperre... Burde det ikke vært råttnet opp i alle hus som er bygget på denne måte om det virkelig er SÅ skadelig og viktig med denne plasten på veggene?

EDIT:
Som et lite forsøk for egen nyskjerringhet har jeg under byggeperioden latt et soverom med vegger og tak mot det fri stå uten plast, men med 15+5 Glava extreme i vegger, og 10 cm extreme mot flatt tak. Jeg har fyrt med parafinbrenner og temperaturen i bygget varierer mellom +1 og +20 grader etter tid på døgnet. ute har det vært fra +7 grader fuktig vær, men for det meste 10 til 25 minus (som det er nå..) Luftfuktighet har ligget på ca 30-40 %, dog mål med hygrostaten på en rotoravfukter, F-dry 300. Resultat etter dagligen inspeksjoner bak isolasjonen; TØRT! Hvorfor?

Signatur
  (trådstarter)
   #10
 118     0
Endelig noen som fokuserer på det samme som meg... ser at Byggforsk er inkonsekvent med sine anbefalinger. Har bladd gjennom PC'n og lest diverse publikasjoner som jeg har lastet ned, og felles for de fleste er at de har detaljerte beskrivelser hvordan damptette mellom gulv-vegg og vegg-tak, men ”alle” hopper elegant over etasjeskillet.

Noen som har Byggforsk detaljetegning anno 2010?




Frem til noen motbeviser meg så synes jeg det virker rart at man er helt i tuppa for tett dampsperre på yttervegger, mens man i etasjeskille mot kantbjelke ofte ikke har noen dampsperre... Burde det ikke vært råttnet opp i alle hus som er bygget på denne måte om det virkelig er SÅ skadelig og viktig med denne plasten på veggene?


Kunne ikke vært mer enig, etasjeskillet blir jo en gigantlekasje i et hus hvor alle  vegger, tak og gulv blir tettet med pinlig nøyaktighet...


Fant et par detalje bilder som viser etasjeskille.
Dampsperre mot ytter vegg i etasjeskille. - Etasjeskille uten dampsperre.jpg - 512TR
Dampsperre mot ytter vegg i etasjeskille. - Etasjeskille med dampsperre.jpg - 512TR