5,583    13    0  

Himling i kjeller mot ujevnt bjelkelag i tak

 54     Oslo     0
Har nylig avrettet kjellergulvet.  Dette er 100% i vater og avrettet.
Det er kun bjelkelag i taket nå, tidligere stubbloft.  Bolig fra 1938, tykt bjelkelag (ca 8x4")

Takhøyden er imidlertid varierende +/- 3-4 centimeter, da det er enten
a) ulik tykkelse på bjelkelaget i tak eller
b) enkelte bjelker som har seget litt i årenes løp.

Jeg har målt med linjelaser og funnet ut at hvis himlingen legges under laveste bjelke og avrettes vil takplatene treffe toppen av glasset på tre kjellervinduer.

Jeg vil gjerne ha flatt tak.  Å flytte vinduene lavere er ikke aktuelt.

Det er snakk om 2 eller 3 av bjelkene (av totalt 15 stykker) som er problematiske.  Er svært skeptisk til å høvle 3-4 centimeter av bjelkelaget sånn uten videre.

Forslag til hvordan jeg kan løse dette på en trygg og skikkelig måte?    Vil det være tilstrekkelig å legge lange 2"x 6" på hver side av problembjelkene med gjennomgående bolter  for så å høvle originalbjelken ned til ønsket nivå?


Mvh,

Jørgen

   #2
 1,333     Bergen     0
Det enkleste vil vel være å lage nivåforskjell ved vinduene. Overgangen kan være rett eller skrå i et sprang, eller du kan skrå helt ut mot vinduene. Selvsagt også mulig å skrå ut mot hvert enkelt vindu.
Signatur
   #3
 5,432     Akershus     0
Det er sjelden det er særlig store laster på et gulv, annet enn det du plasserer i etasjen over. Veldig tunge møbler, vannseng e.l. Størst problem er det om det er støpt gulv/badegulv oppå bjelkelaget, da kan vekten bli i overkant. Bærevegger er som regel plassert over vegger i etasjen under (eventuelt på avlastende bjelker), men du bør jo kontrollere om slikt forekommer.

Har du kontroll på slikt, kan det neppe skade om du høvler ned høyden på et par-tre bjelker. Tidligere tiders bjelkelag var som regel heller overdimensjonert enn underdimensjonert. Lasker du bjelkene med f.eks kryssfiner på hver side, eventuelt 2x6" som du nevner, vil jeg tro du er trygg. Som regel begrenser faremomentet seg til litt mer svai ved gange på gulvet over.
  (trådstarter)
   #4
 54     Oslo     0
Takk for gode svar.

Det er ingen tunge gjenstander midt på stuegulvet.  Svaien befinner seg i et relativt begrenset område midt på noen få bjelker som tidligere sagt.  Huset er også bygget som du sier i en tid hvor det ble bygget for å vare snarere enn å bygge billigst mulig.  Ingen vegger eller slikt over.

Vi prøver oss med lasking.
   #5
 598     0
Kubb imellom bjelkene med 48x148 og høvl. Stjeler du endel stivhet der du kubber fra, feks fra uhøvlet bjelke eller kubbe helt ut mot vegg.
  (trådstarter)
   #6
 54     Oslo     0
Godt forslag.  Eneste bekymring er at disse 3 bjelkene ligger inntil hverandre..
   #7
 5,432     Akershus     0
Hadde det vært bjelker på forskjellige steder, ville jeg trodd det dreide seg om dårlig justerte materialer, eventuelt tilfeldig vridning i bjelkene. Er det 3 bjelker ved siden av hverandre, tyder det på at det er en belastning som medfører svaien hvis det er snakk om 3-4 cm. Er dette synlig/målbart på gulvet over?

Da hadde det kanskje vært bedre om du prøvde med litt suksessiv oppstempling nedenfra før du lasket, framfor å høvle vekk hele forskjellen? Bruker du kraftige materialer og trykkavlastere mot gulv og tak, er det enkelt å stemple opp et bjelkelag med f.eks 5 mm av gangen. (Bruk slegge og f.eks 48x148 mm som er litt lengre enn høyden fra tak til gulv)

Du må ikke ta for mye av gangen da materialene må få tid til å "sette" seg mellom hver omgang.




  (trådstarter)
   #8
 54     Oslo     0
Dette var gode tanker, snektriker. Huset er fra 1938 og materialene er antakeligvis både dårlig justert og vridd.  Gulvet ovenfor er tilsvarende svai og skjevt alle veier, på det meste 3-4 centimeter forskjell, tilsvarende som i tak nede.  Egentlig planlagt avretting på gulv, men da kan det være at en oppstempling med påfølgende lask vil kunne løse dette enklere på begge sider av etasjeskillet...

Det er et murhus med trebjelkelag.  Er litt redd for at en slik oppstempling skal kunne skade bjelken, sprekker og liknende?  Hva med innfestingen mot bærevegg?  Det virker jo nærmest som om bjelkene bare er lagt oppå veggene (som er i mur).  Vi snakker altså om da å lage en skikkelig avlaster både mot gulv og tak, men hva bruker jeg for å stemple/løfte med?  En sylinderjekk vil jo sige ned igjen. 
   #9
 5,432     Akershus     0
Ja, sylinderjekken vil mest sannsynlig sige, i allefall de rimelige. Enten så bruker du slegge og f.eks 48x148 mm med 5 mm overmål som jeg skrev, da bare slår du til denne så bjelkelaget løfter seg (husk gode avlastere/trykkfordeling, nede og oppe så du ikke får for stor punktbelastning). La denne stå 1 dag eller 2 og slå inn en ny med enda litt overmål.

Bruker du jekk, bør du stemle opp med en bjelke trinnvis, etter at du har løftet.

Eneste risiko jeg ser ved dette er at du kan strekke spikringen gulvbord/bjelker i de nærliggenede bjelkene som ikke blir løftet om du tar for mye av gangen. Derfor tror jeg det er lurt å gå suksessivt fram, så disse får tid til å sette seg/bli med opp. Hvis dette er nærmere midten av rommet enn mot muren, tror jeg uansett ikke du vil løfte bjelken fra muren om du går forsiktig til verks.

Faren er nok at du synes det går så lett at det er vanskelig å ta det med ro.

Du bør ta en skikkelig runde mellom hvert løft, for å sjekke at det ikke blir for store glipper langs murkrone, om dører begynner å gå tregt eller annet som kan påvirkes. Tror dette skal gå greit.

  (trådstarter)
   #10
 54     Oslo     0
Hva med en sånn stålstang jeg ser de bruker massevis av for å holde tak og slikt i byggeprosessen på nye leiligheter. Justerbar med hakk og skrumulighet. Vet jo ikke hva det heter, så finner ikke ut om noen selger slikt.. Noen som kan hjelpe?