5,275    16    2  

Isolasjonstykkelse - tilbygg på hytte

 58     Randaberg     1
Har en hytte ved sjøen i Rogaland, skal bygge på ca 31 m2 og har søkt uten ansvarsrett. Eksisterende hytte er på 59 m2 og har 10 cm isolasjon i gulv og vegger og 15 i tak. Har forstått det slik at jeg ikke behøver å følge nye Tek10 krav på dette prosjektet?

Vi bruker hytten hele året og har ingen problemer med å få den varm eller å holde på varmen. Fyrer med ved og strøm.

Planlegger 15 cm i gulv, 10 cm i yttervegger og 20 cm i tak på tilbygget. Høres dette fornuftig ut? Tenker å bruke 2-lags vinduer.

   #1
 347     0
Fyll opp bindingsverket. Jeg ville gått for hvertfall 6'' vegger, og 2'' påforing innenfor plasten. 20 cm totalt.
   #2
 5,432     Akershus     0
Jeg har gammel hytte på fjellet, med 20 cm i gulv, 10 i vegg og 15 i tak. Det er ikke vanskelig å holde varmen der heller, men det hadde ikke gjort noe om det var 5-10 cm mer.

Nå er jo dette et mye mildere klima enn på fjellet hos meg, men minimum 20 i gulv, 15 i vegg og 20 i tak hadde jeg valgt. Hvis dere bruker hytta hele året så vil det jo også bli en del dager med rundt 0 grader. Strøm er ikke så kostbart idag, men kan bli det i fremtiden og å putte inn noen cm ekstra med isolasjon fordyrer ikke så mye.

Etterisolering derimot.....

Jeg hadde vært meget nøye med vindsperre. Der kan man spare mange fyringskroner.
  (trådstarter)
   #3
 58     Randaberg     0
Har tenkt å fylle opp bindingsverket, men tenkte å bygge vegger med 48x98 stendere Smile Kan ikke skjønne at det skal være behov for 20 cm i veggene på en hytte som skal varmes opp annen hver helg i et klima som stort sett ikke har minusgrader. Hvorfor anbefaler du 20 cm Homer? Blir en svært mye dyrere konstruksjon av det.
  (trådstarter)
   #4
 58     Randaberg     0
Må kanskje føye til at tilbygget skal inneholde bad, bod og soverom. Badet er selvsagt kjekt å holde varmt, men det blir nokså lite så tror ikke det er snakk om noen voldsom besparelse her.
   #5
 347     0
Som nevnt over. I tillegg til at man får en stivere og sterkere konstruksjon. Med 5 cm isolasjon på innsiden av plasten får du også gjemt unna alt av rør.
Det blir ikke mye dyrere å gå opp litt i dimensjon, verre å angre på at man ikke gjorde det mens man hadde sjansen.
   #6
 60     Kongsvinger     0
Når det gjelder materialvalg i reisverk så er det mengde isolasjon som avgjør dimensjonering. Som eksempel har 48x98 i C24 kvalitet trykkfasthet på ca 13 tonn. Så om du for eksempel får stivet opp konstruksjon med plater som vindsperre, så skal det mye til før det bryter sammen.
Beregninger jeg har sett tidligere viser at man fint kan bygge 3 til 4 etasjer med 4" bindingsverk uten problemer med styrke og stabilitet. Er isolasjonskrav som er årsaken til dagens standard, og ingenting annet.

36x148 gir deg muligens litt bedre stabilitet og definitivt mer isolasjon. Er definitivt mye rimeligere enn 48x148 i innkjøp, men krever mer av de som settee opp, lett for å være litt buet, og da er det ugreit å isolere.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 58     Randaberg     0
Takk for synspunkter, tror jeg går for 36x148 stendere. Det får holde i det milde vestlandsklimaet. Tenker å bruke duk som vindsperre, men da må jeg kanskje stive av mer enn om jeg bruker asfaltplater? Hva er beste metode for å avstive reisverk?

   #8
 60     Kongsvinger     0
Isola stag og lignende produkter er enkel og effektiv løsning for vindavstivning om man skal bruke duk som vindsperre.
Signatur
   #9
 179     Trøndelag     0
Dersom du tenker å bruke duk (eks Tyvek) bør du ha plater i tillegg.
Dersom du bare bruke duk vil denne bule pga isolasjonen og berøre ytterpanelen. Med palter slipper du også skråavstiving.
   #10
 60     Kongsvinger     0
Hvorfor dobbel vindsperre Morten? Eneste stedet NBI anbefaler dobbel vindsperre er der utvendig kledning ikke er vanntett. For eksempel perforerte plater, steniplater eller lignende.
strammer man Tyvek godt nok, og legger i isolasjon ihht veiledning, så er det sjeldent noe problem med utbuling. Man skal jo uansett ha tilstrekkelig lufting.
Signatur